ο ΕλληνισμόςSince 1996 της Διασποράς
...αλλά ο Οδυσσέας ποθεί ακόμη και καπνό μονάχα της πατρίδας του να δει να πετιέται προς τ' απάνω κι ας πεθάνει... (Οδύσσεια, α, στ. 57 κ.π.)
Προηγούμενη σελίδα Κεντρική σελ. της Ενότητας Επόμενη σελίδαΡούλα Ιωαννίδου - Σταύρου
Η λογοτέχνις
Ρούλα Ιωαννίδου Σταύρου
2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα
   «της Νήσου
Κύπρου Κωπηλάται»
   (2010)
ΤΟ ΝΕΟ βιβλίο της ποιήτριας, πεζογράφου και θεατρικής συγγραφέως Ρούλας Ιωαννίδου Σταύρου «Της νήσου Κύπρου κωπηλάται» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Literatura et Artes, με την ευκαιρία των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θεματική του έργου εστιάζεται στην Κύπρο, τη μακραίωνη ιστορία της, τον πανάρχαιο πολιτισμό της και τους αγώνες του λαού της.

Είναι ένα σύνθετο έργο, που φωτίζει πτυχές σταθμούς της ιστορίας της Κύπρου και προβάλλει ιστορικές φυσιογνωμίες. Όπως σημειώνει η ίδια, η δομή και η τεχνική του έργου παρέχουν τη δυνατότητα παρουσίασής του τόσο από τη σκηνή και από ανοιχτό αμφιθέατρο όσο από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Τα αφηγηματικά μέρη, που αποδίδονται άλλοτε με πεζό και άλλοτε με ποιητικό λόγο, μπορούν να μετατραπούν σε δράση και εικόνα, ενώ οι «φωνές» προσφέρουν τη δυνατότητα μετουσίωσης σε πρόσωπα. Η Ρούλα Ιωαννίδου Σταύρου απέσπασε, πρόσφατα, το Α΄ Βραβείο στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που προκήρυξε ο Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος για το διήγημά της «Συναπάντημα», ενώ το θεατρικό της έργο «Την άλλη φορά» βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. πηγή: philenews.com

Δείτε ακόμη στην LAND of GODS για την ποιήτρια :
http://douridasliterature.com/roula.html http://douridasliterature.com/stavrou.html http://douridasliterature.com/tadekaxrona14.html http://douridasliterature.com/tefxos17.html http://douridasliterature.com/epistoles.html http://douridasliterature.com/diaspora/


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ποιήτρια, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στο RSA , TEFL (UK) και πήρε το δίπλωμά της με διάκριση στη διδασκαλία. Έκανε σπουδές στη μουσική και στο πιάνο.
Ως εκπαιδευτικός, υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση και παράλληλα σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, ως ερευνήτρια, συγγραφέας, ανθολόγος και επιμελήτρια εκδόσεων. Διετέλεσε μέλος Συντακτικών Επιτροπών σε Ανθολογίες και άλλες εκδόσεις. Υπηρέτησε, επίσης, ως Σύμβουλος Καθηγήτρια.
Γράφει ποίηση, πεζογραφία και θέατρο και έχει εκδώσει 20 βιβλία. Το λογοτεχνικό της έργο έτυχε αναγνώρισης και τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις, στην πατρίδα της και διεθνώς, ενώ βραβεύτηκε επανειλημμένα για το σύνολο του λογοτεχνικού της έργου και για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό.
Συνεργάζεται με έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά στην πατρίδα της και αλλού. Έργα της μεταφράστηκαν και δημοσιεύθηκαν σε ξένα έγκριτα περιοδικά και ανθολογίες. Παρουσιάστηκαν, επίσης, τόσο από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όσο και στη σκηνή. Μελοποιημένα ποιήματά της κυκλοφόρησαν σε δίσκους. Ασχολείται, επίσης, με την εικονογράφηση βιβλίου, όπου και διακρίθηκε.
Έργα: Ποίηση: Ποιήματα(1974),Τα τραγούδια της μητέρας μου (1983), Του νησιού μου (1984), Στις διαστάσεις των χρωμάτων (1990), Τρεις ποιητικές συνθέσεις για την Κύπρο (1992), Γρηγορείτε (1992), Κίτρινες Κορδέλες (1998) Εποχές με Χαϊκού (2003) Πεζογραφία: Στα Μετόπισθεν ( Διηγήματα, 2001). Βιβλία για παιδιά: Η πιο ωραία γλώσσα (1983) Μπλουμ (1998). Θέατρο: Αίθουσα Αναμονής (2003). Σύνθετα έργα : Μοιρασμένη Λευκωσία(1995), Το έπος της ΕΟΚΑ (μαζί με το Μιχαλάκη Ι. Μαραθεύτη) (1996), Της νήσου Κύπρου Κωπηλάται (2010)
Ανθολογίες : Ανθολόγιο Κειμένων για τον αγώνα της ΕΟΚΑ (μαζί με το Μιχαλάκη Ι. Μαραθεύτη) (1998), Ξενιτειά (2000).

Σελίδα 6

Σελίδα 7

Σελίδα 23

Σελίδα 24

Σελίδα 25

Σελίδα 26

Σελίδα 27

Σελίδα 32

Ρούλα Ιωαννίδου - Σταύρου
Επικοινωνείτε με την ποιήτρια
E-mail: roulastav@gmail.com