Επόμενη Ενότητα..
Λογοτεχνία της διασποράς   
Κύπρος
"ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ"
ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ & ΑΡΩΓΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Προηγούμενη  σελίδα Κεντρική σελ. της Ενότητας Επόμενη  σελίδα

  • Το " Αριστοτέλειο" Ίδρυμα ( Έρευνας Μελέτης & Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ) ιδρύθηκε από την Ομογενειακή εφημερίδα "Ηχώ των Ελλήνων" βάσει του περί ιδρυμάτων νόμου του 1972 κανονισμοί του 1973 τον Ιούλιο του 2001 με αριθμό Μητρώου 177 του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει έδρα την Κύπρο

    ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

  • Να ερευνήσει ολόκληρη την υφήλιο και να καταγράψει όλα ανεξαιρέτως τα Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. έντυπα και ηλεκτρονικά με το ιστορικό ενός εκάστου κ.λ.π.

  • Να εκδόσει μητρώο (επετηρίδα) με τα συλλεχθέντα στοιχεία τα οποία θα αναπαραχθούν και θα διανεμηθούν α) σε όλα τα καταγραφέντα ΟΜΜΕ β) σε κρατικές υπηρεσίες Κύπρου Ελλάδας γ) Οργανισμούς δ) επιχειρήσεις.

  • Να θεσμοθετήσει ειδικά (χρηματικά) βραβεία για εκείνα τα ΟΜΜΕ τα οποία προβάλλουν την Κύπρο και ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη της χώρας εγκατάστασής τους.

  • Να απονέμει κάθε χρόνο χρηματικά βραβεία και τιμητικές πλακέτες σε δημοσιογράφους και ΟΜΜΕ που με άρθρα τους, ή εκπομπές (τηλεοπτικές - ραδιοφωνικές) προβάλλουν την Ελλάδα και την Κύπρο.

  • Να προσκαλεί Δημοσιογράφους στη Κύπρο να γνωρίσουν το νησί και το πρόβλημα του. Επιπρόσθετα να ενημερώνονται για τους τομείς Τουρισμού, Προϊόντων, Υπηρεσιών, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού κ.λ.π.

  • Να εκδόσει περιοδικό (Ομογενειακή Δημοσιογραφική Επιθεώρηση) τόσο για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ΟΜΜΕ, των δημοσιογράφων, όσο και την προβολή Κύπρου και της Ελλάδας .

  • Να ιδρύσει Μουσείο ΟΜΜΕ στη Κύπρο που θα παρουσιάζει το έργο τους, την δημοσιογραφική δραστηριότητα, με την έκθεση εφημερίδων, περιοδικών, φωτογραφιών, υλικό από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, μηχανές εκτύπωσης, βοηθήματα κ.λ.π.

  • Να πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέματα γύρω από την Ελλαδική και Κυπριακή κουλτούρα (Μουσική, χοροί, Εκθέσεις ΟΜΜΕ, ζωγραφικής, Γλυπτικής, Αρχιτεκτονικής κ.α.), σε συνεργασία με ομογενειακούς, Ελλαδικούς, και Κυπριακούς φορείς

  • Να παράγει Ρ/Τ προγράμματα για την ομογένεια.

  • Να προβάλει το Κυπριακό και Ελλαδικό Βιβλίο.

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
    (Έρευνας Μελέτης & Αρωγής Ομογενειακών ΜΜΕ)
    Έδρα Κύπρος
    Λεωφ. Ομονοίας 30α P.O.BOX 51832
    T.K. 3508 Λεμεσός Κύπρος
    Τηλ. Κέντρο 00357 25563437- 432
    Φαξ ΟΟ357 25 561178 00357 25393024
    echo-limp@cytanet.com.cy
  •    Λογοτεχνία της διασποράς



    Thursday, October 13, 2005
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Με εκπληκτική επιτυχία παρουσιάσθηκε από
    το Αριστοτέλειο Ίδρυμα η Έκθεση
    Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου στην
    Ν. Αφρική.

    Συγκίνηση και θαυμασμό προκάλεσε στον Ελληνισμό της Νοτίου Αφρικής η Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου, που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης & Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Κύπρος).

    Η Έκθεση παρουσιάσθηκε στο Γιοχάννεσμπουρκ (Σχολή Σαχέτι) σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τη Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετωρίας, το Ελληνικό Γενικό Προξενείο, την Σχολή Σαχέτι, το Λύκειο Ελληνίδων, το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάννεσμπουρκ, την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, την Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων Λογοτεχνών Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ) του Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη τη βοήθεια των Ομογενειακών ΜΜΕ της Ν.Αφρικής. με την στήριξη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τάκη Σκανδαλάκη.

    Κατά την έναρξη της τελετής των εγκαινίων παρουσιάσθηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές της Σχολής Σαχέτι, ενώ στην συνέχεια μίλησαν για το έργο του Αριστοτελείου Ιδρύματος ο Πρέσβης τη Ελλάδος στην Ν. Αφρική κ. Σάνδης, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Λεοντίου, ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετωρίας κ. Σεραφείμ, ο Συντονιστής του ΣΑΕ κ. Μαγδαληνός, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γιoχάννεσμπουρκ. κ. Χέντριχ και η κυρία Σουρή.

    Από πλευράς Αριστοτελείου Ιδρύματος μίλησε ο κ. Λυμπερόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο υψίστης σημασίας εθνικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί ο δημοσιογραφικός και πνευματικός κόσμος της διασποράς, και την αδήριτη ανάγκη στήριξης του, για την συνέχιση του πολύτιμου για τον Ελληνισμό έργο του.

    Μετά τις ομιλίες προβλήθηκε ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Αριστοτελείου Ιδρύματος, με θέμα την Ελληνική μετανάστευση από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρις τις μέρες μας, και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα Ομογενειακά ΜΜΕ μέσα στα 7.000.000. Ελλήνων της διασποράς.

    Στην Έκθεση παρουσιάσθηκαν πάνω από 320 εφημερίδες και περιοδικά που εκδίδονται σε κάθε γωνιά της γης όπου ανθεί ο Ελληνισμός, ενώ παράλληλα εμπλουτίσθηκε και με το πνευματικό έργο (Βιβλία) της Μητρόπολις Ιωαννουπόλεως και Πρετωρίας, του Πανεπιστημίου Γιοχάννεσμπουρκ και της Σχολής Σαχέτι, καθώς επίσης με έντυπα που έχουν εκδόσει συγγραφείς και δημοσιογράφοι στην Ν.Αφρική.

    Το Αριστοτέλειο Ίδρυμα έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει την Έκθεση σε όλες τις Ηπείρους όπου ανθεί ο Ελληνισμός.





    1η Μαρτίου 2005
    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης :

    "Η Έκθεση Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου πρέπει να γίνει θεσμός για να θυμίζει σε όλους το εξαιρετικής σημασίας έργο που επιτελούν τα ΟΜΜΕ και ο πνευματικός κόσμος της ομογένειας" Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης : Η "Έκθεση Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου" που προετοιμάζει για να παρουσιάσει το Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης &Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τις 9 έως τις 12 Απριλίου στην Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια Γερμανία, Γαλλία, Ν.Αφρική, Αυστραλία και Ελλάδα, έχει δημιουργήσει όχι μόνο μεγάλη εντύπωση αλλά και αισθήματα βαθιάς ικανοποίησης τόσο στον δημοσιογραφικό όσο και στον πνευματικό κόσμο της Ομογένειας.

    Κύριος υποστηρικτής αυτής της εντυπωσιακής Έκθεσης που οργανώνει το Αριστοτέλειο Ίδρυμα στην Κύπρο, είναι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης. Ο κ. Ταμβάκης έχει αγκαλιάσει αυτή την μεγάλη προσπάθεια του Αριστοτελείου με ιδιαίτερη θέρμη και έχει καλέσει μάλιστα τον πνευματικό κόσμο της διασποράς να σταθεί ως σύμβουλος στο πλευρό του ΣΑΕ.

    "Δεν ξεχνούμε ούτε λεπτό το έργο που επιτελούν τα Ομογενειακά ΜΜΕ και ο πνευματικός κόσμος του απόδημου Ελληνισμού " είπε ο κ. Ταμβάκης. "Οι άνθρωποι αυτοί κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές ολομόναχοι, αγωνίζονται για να κρατηθεί ζωντανή η Ελληνική γλώσσα, η ιστορία, και οι παραδόσεις του Ελληνισμού εκεί στις ξένες πατρίδες. Αυτοί ενίσχυσαν την εθνική συνείδηση και κρατούν ζωντανή την κοινωνία των αποδήμων και αυτός ο κόσμος θα πρέπει όχι μόνο να τύχει μια ιδιαίτερης προσοχής αλλά και συμπαράστασης. Έχουμε καθήκον και ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε, και να προβάλλουμε το εξαιρετικής σημασίας εθνικό έργο που επιτελεί μέσα στα 7.000.000 Ελλήνων της διασποράς.

    Η Κύπρος ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος "είναι μια μικρή χώρα αλλά έχει εφαρμόσει από πολλά χρόνια τώρα μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για τον πνευματικό κόσμο της. Αγοράζει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων από όλους τους συγγραφείς και ενισχύει τα Κυπριακά ΜΜΕ της διασποράς. Σήμερα σε ολόκληρη την ομογένεια υπάρχουν αξιόλογοι συγγραφείς που αγωνίζονται χωρίς καμιά βοήθεια να προβάλουν το πνευματικό τους έργο και τα τυπωμένα με χίλιες δύο στερήσεις βιβλία τους βρίσκονται "δίπλα από κουτιά με σαρδέλες και βαρέλια με ελιές" στα διάφορα μπακάλικα της ομογένειας όπως έγραφε με πίκρα προχθές ομογενής συγγραφέας από τις ΗΠΑ.

    Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις πρόσθεσε ο κ. Ταμβάκης την "Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου" που οργανώνει το Αριστοτέλειο Ίδρυμα και πιστεύω πως είναι καιρός πλέον τόσο το ΣΑΕ, όσο και η Πολιτεία να αντικρίσουμε με πραγματικό ενδιαφέρον το έργο τους, τα προβλήματα τους,, αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντί σε αυτό τον κόσμο. Επίσης, η "Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και βιβλίου" πρέπει να γίνει θεσμός, για να θυμίζει σε όλους το εξαιρετικής σημασίας έργο που επιτελούν τα ΟΜΜΕ, και ο πνευματικός κόσμος της ομογένειας."

    Κύπρος 10 Μαΐου 2005

    Αγαπητοί φίλοι,

    Με την βοήθεια και την συμπαράσταση τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΛΣΠΗ όσο και των μελών της, το Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πραγματοποίησε στην Αλεξάνδρεια από τις 9-12 Απριλίου μια εξαιρετική από κάθε άποψη Έκθεση «Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου». Στην Έκθεση όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, παρουσιάσθηκαν πάνω από 320 έντυπα εφημερίδες και περιοδικά από κάθε γωνιά του πλανήτη όπου ανθεί ο Ελληνισμός, και για πρώτη φορά ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων, πνευματικό έργο των Ελλήνων της διασποράς ιδιαίτερα δε των μελών της ΕΕΛΣΠΗ.

    Η Έκθεση καλύφθηκε δημοσιογραφικά τόσο από Ελλαδικά όσο και Ομογενειακά ΜΜΕ και θέλουμε να πιστεύουμε πως το Αριστοτέλειο Ίδρυμα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή τόσο του ανώνυμου, όσο και του επώνυμου Συγγραφέα και Λογοτέχνη της διασποράς.

    Η άμεση ανταπόκριση των μελών σας με την αποστολή βιβλίων για την πραγματοποίηση της Έκθεσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία και είμαστε πεπεισμένοι πως πολύ σύντομα θα φανούν οι καρποί από αυτό το πρωτοποριακό έργο που είχε την τόλμη και τη δύναμη να πραγματοποιήσει το Αριστοτέλειο Ίδρυμα.

    Όπως γνωρίζετε η Έκθεση «Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου» θα πραγματοποιηθεί και σε άλλες χώρες με την βοήθεια και συμπαράσταση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη ο οποίος έχει επιδείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τον πνευματικό και δημοσιογραφικό κόσμο της Ομογένειας.

    Τέλος το Δ.Σ. του Αριστοτελείου Ιδρύματος ομόφωνα έχει αποφασίσει να απονείμει τιμητική πλακέτα του Ιδρύματος στην ΕΕΛΣΠΗ με την οποία τιμά τα απανταχού της γης μέλη της, και εύχεται υγεία, χαρά, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία,, και ένα πλούσιο πνευματικό έργο.

    Με ιδιαίτερη εκτίμηση

    Η Γραμματέας του Δ.Σ Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

    Αναστ. Ηλιάδου Μιχάλης Λυμπερόπουλος


    ΕΝΩΣΗ
    ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΕΝΤΕ ΗΠΈΙΡΩΝ (ΕΕΛΣΠΗ)

    Γερμανία 12.01.2005
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΕΛΣΠΗ
    Ενημερωτική εγκύκλιος προς όλους τους Έλληνες Λογοτέχνες-Συγγραφείς των Πέντε Ηπείρων

    Α ν α κ ο ί ν ω σ η:


    Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι της ΕΕΛΣΠΗ επανερχόμαστε στο θέμα, Έκθεση του Ομογενειακού Τύπου και Ομογενειακού βιβλίου που οργανώνει και παρουσιάζει το «Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης &Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».
    Όπως σας έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη εγκύκλιο της ΕΕΛΣΠΗ η Έκθεση αυτή θα παρουσιασθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, αρχής γενομένης τον Μάρτιο από την Αίγυπτο, και στην συνέχεια Ελλάδα, Γερμανία, Ν. Αφρική, (γι’ αυτό το χρόνο) και έχει την στήριξη του Αναπληρωτή προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη.
    Το «Αριστοτέλειο Ίδρυμα», όπως καλά γνωρίζετε, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, και η όλη προσπάθειά του είναι άξια επαίνων και συγχαρητηρίων. Κι αυτό αναφέρεται γιατί είναι η πρώτη φορά που κάποιος φορέας, όπως το «Αριστοτέλειο Ίδρυμα» ενδιαφέρθηκε να παρουσιάσει το πνευματικό έργο των Συγγραφέων και Λογοτεχνών της διασποράς.
    Ειδικά για τις Εκθέσεις στον Ελλαδικό χώρο, θα προσκληθούν και εκδότες και έτσι δίνετε σε όλους μας η ευκαιρία να έχουμε μια εποικοδομητική συνέχεια, και καρποφόρα συνεργασία.
    Ήδη αρκετά από τα μέλη της ΕΕΛΣΠΗ έχουν στείλει τα βιβλία τους στο «Αριστοτέλειο Ίδρυμα» αλλά ο ρυθμός θα πρέπει να ενταθεί. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, και παράκλησή μας είναι να ενημερωθούν ώστε να βοηθήσουμε όλοι μαζί στην επιτυχία αυτής της Έκθεσης, που θα προβάλει το βιβλίο μας σε κάθε γωνιά της γης
    Η Διεύθυνση που μπορείτε να στείλετε βιβλία είναι:

    ARISTOTELIO IDRIMA
    P.O. BOX 51832
    3508 LIMASSOL, CYPRUS
    Ε-mail echo-limp@cytanet.com.cy

    Με φιλικούς χαιρετισμούς Για την ΕΕΛΣΠΗ

    Ο πρόεδρος,
    Φασούλας Βάιος
    Ο Γραμματέας
    Πλακιάς Γιώργος




    ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΠΡΟΥ
    και ΤΟΝ κύριο ΜΙΧΑΛΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ
    Φεβρ. 2005

    Το να γράφει κανείς εμπνευσμένα κείμενα, να τα δημοσιεύει, να βραβεύεται γι' αυτά ή ακόμη και να τα εμπορεύεται με επιτυχία είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα στις μέρες μας. Πάρα πολλοί από τους συγγραφείς που γνωρίζω ίσως ποτέ να μην το επιτύχουν.

    Διότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή, τύχη, ποιότητα, εγκυρότητα, επικαιρότητα, μόρφωση, έρευνα, πολλές φορές πονηριά και οπωσδήποτε υπέρμετρη δημοσιότητα.

    Αν και θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο των γραμμάτων, δεν βρίσκω εύκολα κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη που αισθάνομαι θα πρέπει να τρέφει ο απόδημος συγγραφικός Ελληνισμός στον κ. Λυμπερόπουλο και στον οργανισμό του. Διότι το να πασχίζει κανείς, είτε αυτός λέγεται οργανισμός είτε λέγεται άτομο, να προωθήσει έργα τρίτων και να πασχίζει με θάρρος, αυτοθυσία, αυταπάρνηση, επιμονή, υπομονή και εγκυρότητα ν' αναδείξει όλους ανεξαιρέτως τους συμπατριώτες μας ομογενείς δεν είναι τίποτα λιγότερο από ηρωισμός.

    Για το λόγο αυτό, θέλω κι εγώ με τη σειρά μου, σαν ένας άνθρωπος με είκοσι-πέντε και πλέον χρόνια στην έκδοση και προώθηση βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων να συγχαρώ θερμά το Αριστοτέλειο Ίδρυμα της Κύπρου για την έμπνευση και υλοποίηση της διοργάνωσης Έκθεσης Ομογενειακού Βιβλίου και Τύπου, δια μέσου του πρωτεργάτη του κ. Μιχάλη Λυμπερόπουλου.

    Τους εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο τους, εύχομαι κάθε επιτυχία στη ζωή και τις προσπάθειες του Ιδρύματος καθώς και μια υπόσχεση συμπαράστασης σε οτιδήποτε μπορώ να προσφέρω σ' αυτό τον ευεργέτη των αποδήμων.

    Ιάκωβος Γαριβάλδης
    Μελβούρνη, Αυστραλία - Φεβρ. 2005


    Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, 9-12, θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια από το Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης & Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η Έκθεση «Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου.»

    Και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια παγκόσμιας εμβέλειας θα πραγματοποιηθεί από ιδιωτικούς φορείς - κάτι που δεν έκαναν οι δημόσιοι - όπως είναι το «Αριστοτέλειο», με τη συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, και την ενεργή συμμετοχή της ΕΕΛΣΠΗ (Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων), του Πνευματικού Κέντρου Αυστραλίας «Κωστής Παλαμάς», όπως επίσης και ανεξάρτητων συγγραφέων.

    Είναι, ομολογουμένως μια προσπάθεια που και μόνο για το ξεκίνημά της πρέπει να επαινεθεί. Και πολύ περισσότερο να βοηθηθεί να σημειώσει επιτυχία.

    Υπολογίζεται ότι στην Έκθεση θα παρουσιαστούν πάνω από 280 έντυπα εφημερίδες & περιοδικά που εκδίδουν οι Ομογενείς δημοσιογράφοι της διασποράς, όπως επίσης και ο Κυπριακός Τύπος Και για πρώτη φορά θα παρουσιασθεί και το Ομογενειακό Βιβλίο με έργα Συγγραφέων και Λογοτεχνών της Ομογένειας Συγγραφέων που ενώ ήταν, και πολλοί ακόμα είναι διασκορπισμένοι και άγνωστοι, μια μεγάλη ομάδα κατάφερε πριν από χρόνια να δημιουργήσει την ΕΕΛΣΠΗ (Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων), να εκδώσει και να κυκλοφορήσει 3 ανθολογίες με πνευματικές δημιουργίες των μελών της, που αναμφισβήτητα σήμερα αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο στην όλη προσπάθεια προβολής του συγγραφικού έργου των Ομογενών.

    Βέβαια τούτη η προσπάθεια του « Αριστοτελείου» είναι μια άλλη κίνηση που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση, παγκοσμίως. Διότι οι εκθέσεις θα είναι αλυσιδωτές, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αποτελεί ήδη μια τρανή ελπίδα για όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Ομογένειας που θα μπορέσουν κατά καιρούς να βρουν μια προθήκη, όπου θα μπορέσουν να τοποθετήσουν τα έργα τους.

    Γι αυτό, χωρίς περιστροφές, θα τονίσουμε ότι πρέπει να βοηθηθεί, με κάθε τρόπο από όλους, ώστε να σημειώσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιτυχία. Διότι οι αλτρουιστικοί σκοποί της θα ωφελήσουν τον παγκόσμιο Ελληνισμό, σε όλους τους τομείς. Κι αυτή την ωφέλεια ο απανταχού Ελληνισμός την έχει μεγάλη ανάγκη.

    Εμείς, πάντως θα τολμούσαμε να πούμε ότι και η όποια επιτυχία στην Αλεξάνδρεια, θα είναι μέγιστη, αφού θα είναι η αρχική. Αλλά δεν σημαίνει ότι θα είμαστε και ικανοποιημένοι. Ικανοποίηση θα νοιώσουμε όταν, με τη συμβολή όλων, και ιδιαιτέρως του Ελληνικού Κράτους, οι εκθέσεις αυτές θα γίνουν ένας θεσμός, ο οποίος θα είναι σεβαστός από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, και των πνευματικών φορέων τους.

    Βασίλης Π. Κουτουζής
    Δημοσιογράφος - ερευνητής


    Φίλοι Έλληνες και Πανέλληνες, μια ευχή μπορώ να κάνω γι' αυτή τη προσπάθεια που μοιάζει πως ήδη ριζοβολεί με τρυφερές ελπίδες. Να ριζώσει και να προκόψει.

    Κι όσοι συμβάλλουν σ' αυτή τη προσπάθεια, μακάρι να μην απογοητευτούν διότι η απογοήτευση και η πίκρα θα είναι μία ακόμη κατακεφαλιά στους απόδημους που κάνουν το κλάμα τής καρδιάς θυμιατό της ανήσυχης ψυχής τους. Πάντα να προσπαθείτε και να αριστεύετε.

    Δική σας,
    Γιώτα Στρατή, Νέα Υόρκη


    Στέλνω τα θερμά συγχαρητήρια μου στο Αριστοτέλειο Ίδρυμα για τον αγώνα που αναλαμβάνει χωρίς κερδoσκοπικό σκοπό να αναγνωρίσει και να γνωστοποιήσει τα έργα ομογενών τής διασποράς. Επί τέλους δίδετε η ευκαιρία και στους μικρούς να κολυμπούν ανάμεσα στους μεγάλους καρχαρίες, χωρίς το δόλωμα του φόβου να τούς φάγουν ζωντανούς.

    Σαν Έλληνας τής διασποράς, όσα χρόνια κι αν βρίσκομαι μακριά από την γενέτειρα πατρίδα μου, δεν έχω παύσει ούτε για στιγμή να είμαι Έλληνας, να γνωστοποιώ την καταγωγή μου, να μεταδίνω το ελληνικό μας πνεύμα με αγάπη, πίστη, υπερηφάνεια και ενθουσιασμό.

    Πιστεύω ότι η προσπάθεια του «Αριστοτέλειου Ιδρύματος» θα αγκαλιάσει πολλούς ομογενείς, θα τούς ενθαρρύνει και θα τους οδηγήσει να βγουν από το άγχος τής μοναξιάς μοιράζοντας έτσι χωρίς αντάλλαγμα τον παλμό των δικών τους σκέψεων.

    Εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία, ενώ συγχρόνως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο τής ΕΕΛΣΠΗ Βάιο Φασούλα για την θερμή του υποστήριξη και τον ακούραστο αγώνα που προσφέρει στους ομογενείς τής διασποράς.

    Τεντ Καψάλης, ΗΠΑ


    ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ Η ΕΚΘΕΣΗ
    «ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΒΛΙΟΥ»

    Η Έκθεση Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου μετά την επιτυχία της στη Κύπρο και στην Αλεξάνδρεια, ταξίδεψε στην Νότιο Αφρική, και ανοίγει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου τις πύλες της στο Γιοχάννεσμπουργκ (Σχολή ΣΑΧΈΤΙ).

    Στην Έκθεση, όπως και στις δύο προηγούμενες παρουσιάζονται πάνω από τριακόσια ομογενειακά έντυπα εφημερίδες και περιοδικά από κάθε γωνιά της γης όπου ανθεί ο Ελληνισμός. Παράλληλα η Έκθεση είναι εμπλουτισμένη με το Ομογενειακό Βιβλίο και είναι για πρώτη φορά που κάποιος φορέας προσφέρει την δυνατότητα τόσο στον ανώνυμο όσο και τον επώνυμο συγγραφέα της διασποράς, να παρουσιάσει το πνευματικό του έργο, με ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό βιβλίων μέσα απ αυτή την πρωτότυπη Έκθεση. Δεσπόζουσα θέση θα έχει και ο Κυπριακός Τύπος, όπως επίσης και το Κυπριακό λογοτεχνικό βιβλίο με εντυπωσιακά αξιόλογα έργα.

    Με την «Έκθεση Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου» προβάλλεται ολόκληρο το δημοσιογραφικό και πνευματικό έργο της Ελληνικής διασποράς, και δίνεται η ευκαιρία στο πλατύ κοινό να ενημερωθεί και να διαπιστώσει το εθνικό, πολιτιστικό, και κοινωνικό έργο που επιτελεί ο πνευματικός κόσμος στην δεύτερη Ελλάδα των 7.000.000 της διασποράς, που βρίσκεται διάσπαρτη σε πάνω από 143 χώρες του κόσμου.

    Την έκθεση Οργανώνει και παρουσιάζει το Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης και Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού Περιφέρειας Ασίας-Αφρικής, το Γενικό Προξενείο, την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, και την Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων Λογοτεχνών Πέντε Ηπείρων ΕΕΛΣΠΗ (έδρα Γερμανία). Η Έκθεση στηρίζεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τάκη Σκανδαλάκη, την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα του Συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας Ασίας Αφρικής κ. Βασίλη Μαγδαληνού.


    ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Η ιδιωτική πρωτοβουλία ήταν, και είναι αυτή που διατήρησε, και κρατά ακμαίο τον απόδημο Ελληνισμό.

    Η εργατικότητα, ή φιλοπατρία, και ο καθημερινός αγώνας ορισμένων ξεχωριστών ατόμων της Ομογένειας, που έχουν θέσει ως σκοπό ζωής, να αντισταθούν στην "αλλοτρίωση" και να κρατήσουν ζωντανή την Ελληνική γλώσσα, την ιστορική μνήμη τις παραδόσεις και την ταυτότητά τους, έως και την πιο απομακρυσμένη γωνιά της γης, δεν είναι μόνο συγκινητική, αλλά και ελπιδοφόρα.

              Πορτρέτα: Δρ Χριστίνα Τσαρδίκος

    Κύπρος 30 / 09 / 2007
    Γράφει ο Μιχάλης Λυμπερόπουλος

    Είναι οι λαμπεροί εκείνοι φάροι που μάχονται συνεχώς κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες να αρθρώσουν τον δικό τους ιδιαίτερο Ελληνικό λόγο, "στήνοντας", όπου σταθούν και όπου βρεθούν γέφυρες επικοινωνίας τόσο με τους συμπατριώτες μας της ξενιτιάς, όσο και με την μητέρα πατρίδα, που όσο και αν τους πληγώνει, πάντα η καρδιά τους είναι γεμάτη από Ελλάδα.
    Ένας από τους μεγάλους φάρους της Ομογένειας που φωτίζει ολόκληρη την Νότιο Αμερική, είναι η Δρ Χριστίνα Τσαρδίκος, που οι αναγνώστες μας ασφαλώς θα θυμούνται, ( πριν ένα περίπου χρόνο είχε ταράξει ολόκληρο τον απόδημο Ελληνισμό με την δραματική έκκλησή της για διάσωση του ραδιοφωνικού σταθμού «Αντάμωση-Νόστος»), και αφού κατόρθωσε μετά από πολλές προσπάθειες και προσωπικές θυσίες να ξανακουστεί αυτή η μοναδική Ελληνική φωνή, η Δρ Χριστίνα Τσαρδίκος συνεχίζει ακούραστη τον δικό της δρόμο, μέσα στον ξεχασμένο Ελληνισμό του Νοτίου ημισφαιρίου.
    Για χρόνια τώρα αυτή η υπέροχη Ελληνίδα προσπαθεί να κρατήσει άσβεστο τον φάρο του Ελληνισμού στην μακρινή εκείνει χώρα, απτόητη από εμπόδια και καθημερινά προβλήματα. Με θάρρος και επιμονή, η Δρ Χριστίνα Τσαρδίκος έχει κατορθώσει να γίνει το ίνδαλμα χιλιάδων συμπατριωτών μας, που παρακολουθούν ανελλιπώς το ραδιοφωνικό πρόγραμμά της και όχι μόνο. Το όνομά της είναι συνδεδεμένο με τον απόδημο Ελληνισμό της Νοτίου Αμερικής, και είναι σχεδόν το μοναδικό άτομο με τόσο μεγάλη και πολυσχιδή δραστηριότητα.
    Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, και παράλληλα πολλά ερωτηματικά, είναι ο ρόλος του ΣΑΕ σε αυτή τη χώρα, που ενώ υπάρχουν γραφεία, και χρήματα βεβαίως, ποτέ δεν ακούσαμε για κάποια πολιτιστκή εκδήλωση, ή κάτι ανάλογο που να δηλώνει την ύπαρξή του, και ακόμα να διακαιολογεί τα χρήματα που λαμβάνει. Ούτε από ότι γνωρίζουμε αυξήθηκε ο αριθμός των μελών του ΣΑΕ σε αυτή την περιοχή.
    Εκείνο που βλέπουμε στην Νότια Αμερική είναι ότι υπάρχει είναι μια κραυγαλέα αντίθεση, μεταξύ ενός 'οργανωμένου' ΣΑΕ και μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας η οποία προέρχεται από μια δραστήρια Ελληνίδα, και το σπουδαιότερο, χωρίς οικονομικούς πόρους!!!
    Το όνομα της Ελλάδας βρίσκεται καθημερινά στα χείλη εκατομμυρίων Νοτιοαμερικάνων χάριν των προσπαθειών, και των δεκάδων πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ετησίως αυτή η Ελληνίδα, η οποία μάλιστα έχει γεννηθεί στην Αργεντινή!!!
    Ο αναγνώσης αναμφίβολα θα αντιληφθεί διαβάζοντας στη συνέχεια, τον ρόλο που διαδραματίζει αυτή η εκπληκτική Ελληνίδα, στην μακρυνή Αργεντινή, εμείς όμως έχουμε μια απορία. Αυτή η νέα γυναίκα με την πολυσχιδή δραστηριότητα ανήκει στο ΣΑΕ, ή θεωρείται "επικίνδυνη" για ορισμένους και βρίσκεται εκτός, και ίσως... υπό διωγμό.? Δεν είναι παράξενο. Άλλωστε από κάτι τέτοιες καταστάσεις το ΣΑΕ δεν κατόρθωσε να αγκαλιάσει περισσότερο από το 5% του Ελληνισμού της διασποράς, παρά τα εκατομμύρια που έλαβε και λαμβάνει, από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Χρήματα τα οποία κατασπαταλήθηκαν για να ...... Για το θέμα αυτό όμως, θα αναφερθούμε σε άλλα άρθρα μας, 'οπως επίσης θα μιλήσουμε και για εκείνα τα περίφημα Ιατρικά Κέντρα, που κανένας λόγος δεν γίνεται πλέον για αυτά.
    Στο επόμενο άρθρο μας θα παρουσιάσουμε ένα συγγραφέα της διασποράς τον κ. Βάιο Φασούλα και το τεράστιο πνευματικό του έργο, καθώς επίσης και για άλους συγγραφείς της διασποράς, που μένουν ξεχασμένοι και αυτοί, και ή ανεκτίμητη πολιτιστική, και εθνική τους προσφορά.

    Μιχάλης Λυμπερόπουλος,

    http://www.greeknews.com.cy/            echolimp@cytanet.com.cy

              Πορτρέτα: Βάιος Φασούλας

    Κύπρος 01 / 11 / 2007
    Γράφει ο Μιχάλης Λυμπερόπουλος

    Το πνευματικό έργο των Συγγραφέων και Λογοτεχνών του Ελληνισμού της διασποράς όπως κατ΄ επανάληψη έχουμε γράψει, αποτελεί το πολυτιμότερο κληροδότημα προς τη Μητροπολιτική Ελλάδα και το λαό της. Μέσα από τον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση και προκοπή εκεί στις ξένες πατρίδες, κάποιοι Ελληνόψυχοι ξενιτεμένοι, έχουν πάρει στους ώμους τους ως άλλοι 'Aτλαντες ολόκληρη την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, και τον μεταλαμπαδεύουν σε κάθε γωνιά της γης όπου ανθεί ο Ελληνισμός
    Κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, ξεχασμένοι από τους πάντες και ειδικότερα από κάποιους αρμόδιους, αρθρώνουν καθημερινά τον δικό τους ιδιαίτερο λόγο, κρατώντας άσβεστο τον φάρο του Ελληνισμού, και ψηλά τη σημαία της αγωνιστικότητας.
    Οι συγγραφείς και οι λογοτέχνες της Ελληνικής διασποράς, που σπάνια γίνεται λόγος γι' αυτούς έχουν να επιδείξουν μια πλούσια πνευματική παραγωγή που εντυπωσιάζει, αλλά και συγκινεί. Ανάμεσα σε αυτό τον προικισμένο με το χάρισμα της γραφής κόσμο, δεσπόζουσα θέση κατέχει και ο Βάιος Φασούλας, που γι' αυτόν και το έργο του θα αφιερώσουμε το σημερινό μας άρθρο.
    Διαβάζοντας τα βιβλία του σεμνού συγγραφέα και λογοτέχνη Βάιου Φασούλα, δεν έχεις παρά να παραδεχτείς όχι μόνο την πηγαία ειλικρίνεια του, αλλά και ένα καθαρό λυρισμό.
    Όταν ο συγγραφέας ιστορεί την ανθρώπινη δυστυχία, την οδύνη, την φτώχεια, τη ταπείνωση, τον χλευασμό, την απόγνωση, την προσδοκία, και σε κάποιο έργο του μάλιστα και τον εμφύλιο σπαραγμό, τότε, διακρίνεις το ταλέντο του χαρισματικού συγγραφέα. Η λυτή διατύπωση και η εκφραστική πυκνότητα, η ευαισθησία, καθώς και αφηγηματική του χάρη, κερδίζουν, αλλά και προβληματίζουν.
    Τα βιβλία του Βάιου Φασούλα, είναι γραμμένα με εντιμότητα και σθένος, και οι λέξεις περνούν στην ψυχή του αναγνώστη και δονούν τις χορδές της ευαισθησίας του. Δεν χρησιμοποιεί περίτεχνες φράσεις και ο λόγος, βγαίνει από την απλή ματιά του συγγραφέα. Ο Βάιος Φασούλας δεν γράφει μιλάει, διηγείται, πασχίζει, ανασταίνει και ζωντανεύει βιώματα, τόσο από την προσωπική του ζωή, όσο και από αυτή των ηρώων των διηγημάτων του.
    Μια σπάνια μορφή ο συγγραφέας που έζησε έντονα στο πετσί του πρόωρα τη γεύση της ζωής, με την σκληρότητα, και την αστοργία γύρω του. Δεν πτοήθηκε όμως αγωνίστηκε και βγήκε νικητής απ' αυτόν τον άνισο αγώνα, αναζητώντας τα "Αχνάρια της ζωής" και έφτασε στην Ιθάκη του έχοντας στο δισάκι ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, μια πληθώρα βιβλίων, διηγημάτων, άρθρων και ποιημάτων, που τον κατατάσσουν πολύ ψηλά στην συγγραφική "τέχνη".
    Παιδί, βγήκε από την πατρίδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, γεύτηκε το πικρό ψωμί της ξενιτιάς, όπως και τόσοι άλλοι ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας, και ένιωσε όλες εκείνες τις ταλαιπωρίες και τα βάσανα του μετανάστη. Παρά τις απόλυτα όμως δικαιολογημένες πικρίες του, δεν έπαψε ούτε στιγμή μέσα από την δουλειά του να υμνεί την μητέρα πατρίδα, και να αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της στο εξωτερικό.
    Πνεύμα ανήσυχο, αναζήτησε σε ολόκληρη την γη συγγραφείς από την Ελληνική διασπορά και ίδρυσαν όλοι μαζί την ΕΕΛΣΠΗ (Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων Λογοτεχνών Πέντε Ηπείρων) στην οποία είναι Πρόεδρος μετά από νόμιμες διαδικασίες. Συμμετέχει στα κοινά με ένα αξιοθαύμαστο τρόπο, αλλά και καυτηριάζει με τα άρθρα του τα "κακώς κείμενα" Κατά τις εκλογές για νέο Πρόεδρο του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) τάχθηκε στο πλευρό του κ. Σ. Ταμβάκη και συνέβαλε καθοριστικά στην εκλογή του.
    Ο Βάιος Φασούλας έχει τιμηθεί από την Πνευματική Εστία "Παναγ. Τρανούλη" και από το Αριστοτέλειο Ίδρυμα, ενώ κατά την παραμονή του στη Γερμανία τιμήθηκε ποικιλοτρόπως, όπως από τον "Τρικαλινό Λαογραφικό Σύλλογο", από τον Δήμο της περιοχής του, FurthCadolzbourg κ.ά.

    Μιχάλης Λυμπερόπουλος,

               echolimp@cytanet.com.cy

    *** 22 παλιά αναγνωστικά από το 1936 έχουν ψηφιοποιηθεί και εκδοθεί ηλεκτρονικά και μπορείτε να τα διαβάσετε σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου, στην οθόνη σας.



      
    "Ο κόσμος να χαλάσει, ακόμη και τα πιο απίθανα γεγονότα να συμβούν, δυο φαινόμενα δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν και να επαναλαμβάνονται. Η παπαρούνα πάνω στην έκρηξη της 'Aνοιξης και το βιβλίο πάνω στην έκρηξη των Ιδεών. Ή και το αντίστροφο". Οδυσσέας Ελύτης. Έγραψαν για τον Ίκαρο
    σήμερα: