ο Ελληνισμός Since 1996  της Διασποράς
...αλλά ο Οδυσσέας ποθεί ακόμη και καπνό μονάχα της πατρίδας του να δει να πετιέται προς τ' απάνω κι ας πεθάνει... (Οδύσσεια, α, στ. 57 κ.π.)
   
(Μιλάτε Word) : ΙV.    Αυτές οι σελίδες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως μαθήματα τεχνολογικής εκπαίδευσης διότι έχουν στόχο τη διευκόλυνση του χρήστη της τεχνολογίας σε ειδικές περιπτώσεις και τη βελτίωση ικανοτήτων στην τεχνολογία γενικότερα. Στη σημερινή εποχή υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην ικανότητα να αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης την υπάρχουσα τεχνολογία και να επιλύει, τουλάχιστον βασικά, τεχνολογικά προβλήματα. Η ανάγκη αυτή καθημερινά γίνεται και πιο σπουδαία σε όλες τις χώρες του κόσμου με την ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη. Next Top
               
Ιάκωβος Γαριβάλδης

diasporic
literature spot
Λογοτεχνία της διασποράς

Ιάκωβος Γαριβάλδης
               
Το Θαυμαστό Έργο της Αυστραλίας
και ο Ιάκωβος Γαριβάλδης

Oakville Ιούνιος 15 2001

Είναι παρήγορο σήμερα στην γη της διασποράς, καθώς που με το «Καπνόν Αποθρώσκοντα» πήρες τους δρόμους του διαδικτύου και έβαλες τις φωνές ότι.. χανώμαστε.. και όμως φθανοντας στην Αυστραλία ανακαλύπτεις σιγά - σιγά πατημασιές βαθιές κι' ενώ θωρείς ωσάν παιδί τ' αχνάρια αυτά τα γνώριμα τ' ακολουθάς, βγαίνεις στο φως και τι ανακαλύπτεις? Σαν πλάτανος στην κάψα του καλοκαιριού να σε περιμένει στον ίσκιο του να ξαποστάσεις και να πιεις νερό. 'Αφθονο νερό!!! που τρέχει από τις ρίζες του τις ελληνικές!, Και είναι μια πλούσια φλέβα! Κάτι μου λεει ότι, έχει νερό για όλα τα διψασμένα ελληνόπουλα σε όλη την γη της διασποράς! Τούτος ο δυνατός πελώριος πλάτανος ακούει στο όνομα Ιάκωβος Γαριβάλδης! Το κεφαλόβρυσο ακούει στο όνομα «ο Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών της Αυστραλίας»Και ένα παλικαρόπουλο αμούστακο παιδί, Ελληνόπουλο, σε υποδέχεται και είναι έτοιμο να σου υποδείξει ένα - ένα, τα φεγγοβόλα αστέρια στην νέα γη. Το όνομά του είναι: «ο ΛΟΓΟΣ» κι' είναι το περιοδικό της λογοτεχνίας των Ελλήνων της διασποράς!.

Με τον Ιάκωβο Γαριβάλδη η γνωριμία μας πάει πίσω στον Νοέμβριο του 1997 -τον αναφέρω στον πρόλογο του Καπνόν Αποθρώσκοντα- και είναι ο άνθρωπος που στην ψυχή μου καταχώρησα από την πρώτη στιγμή με το όνομα: ο δάσκαλος!. Κάθε φορά όπου λαβαίνω e-mail του όλο και πιο πολύ «ζωντανεύω» παίρνω φτερά και δύναμη μαζί και ελπίδα. Πριν κάμποσο καιρό του είχα ζητήσει:

"Θα ήθελα σαν βρεις καιρό και να μου γράψεις επειδή η επιθυμία μου είναι να γνωρίσω ως μέχρις που το φτάνουν τα «κότσια» μου τον 'Ελληνα λογοτέχνη απ' την γη της διασποράς και που είναι η πρώτη μου πατρίδα.. λεω κι' αφού νομίζω απ' ότι ξέρω τούτη στιγμή, ότι «the Hellenic Writers' Association of Australia» είναι το πιο δυναμικό και αντιπροσωπευτικό κομμάτι από την γενιά του μετανάστη και τις δεκαετίες του '50 και ύστερα.
Υπόδειξέ μου λοιπόν ποια βιβλία και συγγραφείς θα πρέπει να αρχίσω απ' την αρχή και πως θα τα λάβω. Επίσης -αν γίνεται- θα ήθελα πολύ να γίνω μέλος του οργανισμού σας, αφού βέβαια τα στοιχεία που έχω γνωστά σας ως αυτήν την ώρα είναι αρκετά και μου δίνουν το δικαίωμα. Ευχαριστώ πολύ.

Ο καλόκαρδος φίλος μου την ίδια μέρα μου στέλνει την απάντηση, που μ' άφησε εμβρόντητο: 'Ηξερα από την ιστοσελίδα του «ΛΟΓΟΥ» και είχα πάρει μια σχετική εικόνα για την λογοτεχνία στην Αυστραλία και υποπτευόμουνα λεω τις «πατημασιές», μα δε περίμενα στην πρώτη κιόλας γενιά του μετανάστη ένα τόσο θαυμαστό έργο! Διαβάσετε λοιπόν παρακάτω να δείτε με τα μάτια σας, το τι μπορεί να καταφέρει ο 'Ελληνας, καθώς που εγώ το υποπτεύομαι ότι ο σεμνότατος φίλος μου που εκτός από δυνατός λογοτέχνης είναι και ο γνήσιος ακούραστος εργάτης, σε όλο αυτό το οικοδόμημα μαζί και ο πρόεδρος του Συνδέσμου:

Ο Σύνδεσμος«Hellenic Writers Association» είναι τώρα ο πιο διαδεδομένος πολιτιστικός οργανισμός παρουσιάσεων βιβλίων, ομιλιών, εργαστηριακών συνεδρίων κλπ. στην Αυστραλία παρουσιάζουμε τουλάχιστον 10 βιβλία (νέες εκδόσεις) το χρόνο, και όπως προείπα, ομιλίες όπως αυτή η πρόσφατη του Δρα Δημήτρη Δικαιάκου από την Αθήνα, που μας παρουσίασε την Ανθρωπιστική Χροιά του Ελύτη μέσα από το τελευταίο και σχετικά άγνωστο έργο του «Εκ του Πλησίον». Επίσης παρουσιάζουμε ραδιοφωνικά προγράμματα με διάφορους λογοτέχνες να λαμβάνουν μέρος, λογοτεχνικά εργαστήρια και Φιλολογικά ή Πνευματικά απογεύματα όπως αυτό που είχαμε πριν δυο μέρες όπου 20 συγγραφείς έλαβαν μέρος με έργα τους, και τέλος μαθήματα Νέο-Ελληνικών με αναφορές στη Λογοτεχνία, όλα εντελώς δωρεάν.

Επίσης τώρα τελευταία με πρωτοβουλία μας, και για την προώθηση των βιβλίων των μελών μας που αριθμούν πάνω από 300 εκδόσεις, κατασκευάσαμε ειδικές βιβλιοθήκες τις οποίες τοποθετήσαμε ήδη σε διάφορους χώρους αναμονής γραφεία και υπηρεσίες όπου συχνάζουν 'Ελληνες. Τελευταία με πρωτοβουλία μας προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε τη δημιουργία Ομοσπονδίας Πολιτιστικών φορέων στην Αυστραλία με παρόμοιους φορείς από το Σύδνεϋ την Αδελαϊδα και τη Μελβούρνη. 'Εχουμε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

'Οπως είπες κι εσύ Κώστα, δεν υπάρχει άλλος παραπλήσιος οργανισμός στην Αυστραλία που να προσφέρει τόσα στους συγγραφείς μέλη του. Θα είναι τιμή μας να σ' έχουμε κι εσένα στις τάξεις των επιστρατευμένων αγάπης της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Είσαι σίγουρα συγγραφέας και η παρουσία σου πολύ γνωστή ανά τον κόσμο.

Ο συνολικός αριθμός λογοτεχνικών έργων που εκδόθηκαν από το 1916 στην Αυστραλία υπερβαίνει τα 700 και αυξάνονται κατά 20 με 30 νέα έργα κάθε χρόνο.

Το γεγονός όμως παραμένει πως είμαστε η πολυγραφότερη παροικία Ελλήνων του εξωτερικού. Συνάμα θέλουμε να πιστεύουμε πως και η ποιότητα των έργων μας είναι σημαντική και δεν έχουμε να ζηλέψουμε την ποιότητα οποιασδήποτε λογοτεχνικής δημιουργίας σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου. Επίσης δεν πιστεύω να υπάρχει άλλη Ελληνική συγγραφική παραγωγή παροικίας εκτός Ελλάδας στη γη πιο δραστήρια.

Το κυριότερο είναι πως όλα αυτά γίνονται αφιλοκερδώς, όπως και από πλευράς σου, και με ένα μόνο κίνητρο... την αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

Σε χαιρετώ φιλικότατα
Ιάκωβος Γαριβάλδης».

Γιομάτος θαυμασμό αλλά και κάποια ντροπή που εδώ στον Καναδά δεν έχουμε ούτε καν τέτοια σειρά.. Τουλάχιστον απ' ότι εγώ γνωρίζω.. Τέλος πάντων απάντησα την ίδια στιγμή στον φίλο μου λέγοντάς του:
Μένω εμβρόντητος!
700 βιβλία έχει εκδώσει ο 'Ελληνας της Αυστραλίας? Καταπληκτικό!
Και αντί να φωνάζουμε (καθώς στην δική μου φτωχή ..περίπτωση) ότι ...χανόμαστε, (με το «Καπνόν Αποθρώσκοντα»).. Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή: Να μπήξουμε φωνή για τα βιβλία και τους συγγραφείς μας! Να τους υψώσουμε -καθώς τους ταιριάζει- με παλικαριά σαν ήλιους φωτεινούς και αστέρες διάττοντες στο ιερό δικό μας -μοναδικό!!- στερέωμα, στην γη της ευλογημένης Διασποράς! Αλλά και σε κείνο (το στερέωμα) της πατρίδας!

Ο 'Ελληνας της διασποράς έχει δικαίωμα και λόγο πρώτον! πάνω στο θέμα της ελληνικής πατρίδας γιατί της το απέδειξε τόσες φορές... Η ελληνική πατρίδα έχει μικρότερο τον λόγο της στο μετανάστη επειδή δεν του το απέδειξε ποτέ!

Μαζί με αυτά τα παραπάνω θα συμπληρώσω λέγοντας αυτό: Τώρα καταλαβαίνω τι θα πει Αυστραλία και ειδικότερα: Μελβούρνη και Ελληνισμός! Καλέ μου φίλε χίλια ευχαριστώ που κάθε γράμμα σου που έρχεται όλο και μου συμπληρώνει απ' άφθονους γλυκύτατους μεθυστικούς χυμούς την υπερηφάνεια μου που ήταν πεσμένη μαζί και την χαμένη ελπίδα μου για τον τρισαγαπημένο μας Οδυσσέα»

Με εκτίμηση
Κώστας Δουρίδας
Oakville Ιούνιος 15 2001».




The LAND of GODS Since October 1996
Oakville Ontario, Canada