σήμερα είναι:
1996    2008
    
Σελίδες απ' την Ελληνική Λογοτεχνία στο διαΔίκτυο

  • Ελληνική Λογοτεχνία Τεύχος 1

  • Ελληνική Λογοτεχνία Τεύχος 2

  • Ελληνική Λογοτεχνία Τεύχος 3

  • Ελληνική Λογοτεχνία Τεύχος 4

  • Ελληνική Λογοτεχνία Τεύχος 5

  • Ελληνική Λογοτεχνία Τεύχος 6

  • Ελληνική Λογοτεχνία Τεύχος 7


  • Επόμενη Ενότητα..
    Ακολουθείτε το τόξο για την επόμενη ενότητα
    Τεύχος 4
    Προηγούμενη Ενότητα.. Σελίδες απ' την
    Ελλ. Λογοτεχνία


    Προηγούμενη  σελίδα Κεντρική σελ. της Ενότητας Επόμενη  σελίδα
    Ηλεκτρονικό Περιοδικό
    Λογοτεχνίας και Πολιτισμού

    'Ελα να δεις...
    ΠρώτηΣελίδα
     
    Ντίνος Χριστιανόπουλος ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ Κώστας Καρυωτάκης Υπουργείο Πολιτισμού Five Modern Greek Poets (from Arkadia on the Internet) Ο ποιητής Μήτσος Λυγίζος Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών το Καρδαρίτσι το Περιοδικό: Διαβάζω 'Αρθρογραφία "Το ΒΗΜΑ" Ζωή Καρέλλη Διονύσης Λεϊμονής : Στη μνήμη του «αιώνιου έφηβου»

     
    Ντίνος Χριστιανόπουλος ο ποιητής της Θεσσαλονίκης

    Dinos Christianopoulos ) was born in Thessaloniki in 1931 where he still lives. He studied Classical Literature in Thessaloniki and worked as a librarian and proofreader of unedited manuscripts. He was the manager of the literary magazine, Diagonios (1958-1983) and of Diagonios Publishing (1957-1999). He has published many titles of his works (poetry, fiction, essays, translation) and was particularly involved with the study of Rebetika music and the research of the cultural life in Thessaloniki during the previous century. His work has been translated into thirteen foreign languages. Much of his poetry has been put to music.

    Ποίηματα: ΙΘΑΚΗ: Δεν ξέρω αν έφυγα από συνέπεια ή από ανάγκη να ξεφύγω τον εαυτό μου, τη στενή και μικρόχαρη Ιθάκη με τα χριστιανικά της σωματεία και την ασφυχτική της ηθική. Πάντως, δεν ήταν λύση, ήταν ημίμετρο. Κι από τότε κυλιέμαι από δρόμο σε δρόμο αποχτώντας πληγές κι εμπειρίες. Οι φίλοι που αγάπησα έχουνε πια χαθεί κι έμεινα μόνος τρέμοντας μήπως με δει κανένας που κάποτε του μίλησα για ιδανικά… Τώρα επιστρέφω με μιαν ύποπτη προσπάθεια να φανώ άψογος, ακέραιος, επιστρέφω κι είμαι, Θεέ μου, σαν τον άσωτο που αφήνει την αλητεία, πικραμένος, και γυρνάει στον πατέρα τον καλόκαρδο, να ζήσει στους κόλπους του μιαν ασωτία ιδιωτική. Τον Ποσειδώνα μέσα μου τον φέρνω, που με κρατάει πάντα μακριά. Μα κι αν ακόμα δυνηθώ να προσεγγίσω, τάχα η Ιθάκη θα μου βρει τη λύση;

    ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ (1953) Σπασμένες μέσα μου εικόνες ανταπόκρισης, ρήμαγμα μέσα σε ξένες αγκαλιές, απελπισμένο κρέμασμα από λαγόνια ξένα. Πέσιμο εκεί που μοναχά η μοναξιά οδηγεί: να υποτάξω ακόμη και το πνεύμα μου, να το προσφέρω σαν την έσχατη υποταγή.

    'Ενα περιστατικό με τον Θανάση Κυριαζή
    Ντίνος Χριστιανόπουλος (Συνέντευξη)
    Ντίνος Χριστιανόπουλος Ποιήματα
    Σωτήρης Ζήσης (1902-1989) Ο αυτοδίδακτος χαρτογράφος της Θεσσαλονίκης
    Ντίνος Χριστιανόπουλος: Η Επί του 'Ορους ομιλία του Κυρίου
    ΧΑΡΙΤΟΝ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
    ΧΑΡΙΤΩΝ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
    Κεντρική Σελίδα Εκδόσεις Ιανός ...
    ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΓΕΝΙΑ (Ανθολογία)
    Λογοτέχνες
    ΚΕΙΜΕΝΑ - Χ: Ντίνος Χριστιανόπουλος. Επιλογή από ποιήματα
    1998 : Ετος Σολωμού
    ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ- ΔΙΑΒΑΖΩ
    ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ...
    Mathisis.com - Το κοινωνικο-πολιτικό ...
    Οι ποιητές…
     

     

    ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ
    'Ελληνες Πέντε Ηπείρων γράφουν και δημιουργούν

     
    "Γιομάτη βράχια η ξενιτιά άγονη, ξεραμένη σαν έρημος που λαχταρά βροχή ευλογημένη ...κι ο σπόρος έτοιμος κι αυτός ανάμεσα στην ξέρα, ο Έλληνας που πολεμά κι αντέχει νύχτα μέρα..."
     
    Koutouzis.gr: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
    ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ : Γκάρος  Σπύρος  -   Δουκάκης Στράτος  -   Ζορμπά - Πλακιά Ευτυχία  -   Κατσούλης Κώστας  -   Κονταρίνης Διονύσης   -   Κοντομέρκου Βάνα  -   Λειβαδιτάκης Πέτρος  -   Μαραγκουδάκη Αγγελική  -   Μπενέκος Δημήτρης  -   Μπίτα Λίλη   -   Νικολοπούλου Κωνσταντία  -   Παϊδούση Ελένη   -   Παναγιωσούλης Γαβριήλ  -   Παναγιωσούλη Κλεοπάτρα  -   Παπαστεργίου Κώστας  -   Πλακιάς Γιώργος  -   Στρατή Γιώτα  -   Τζιλιάνος Μάκης  -   Φασούλας Βάιος  -   Φασούλα Χριστίνα


    Απ' τα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

    "Σαν πολύχρωμα βότσαλα γαλάζιας θάλασσας, που το κάθε ένα έχει διαφορετικές αποχρώσεις αλλά όλα μαζί έχουν την ίδια προέλευση, έτσι κι εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού, οι σκορπισμένοι σε διάφορες χώρες του πλανήτη, οι αγνοούμενοι από τη μητέρα Ελλάδα, μετά από γιγαντιαίες προσπάθειες και χάρη στην ευκολία που μας παρέχει ο άψυχος ηλεκτρονικός υπολογιστής αποφασίσαμε να υψώσουμε τη φωνή της ύπαρξής μας, και να ενωθούμε, να παρουσιάσουμε το έργο μας?την Ελληνική γλώσσα, να μην ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε, αυτά με τα οποία γαλουχηθήκαμε, και μεγαλώσαμε, ως συνεχιστές της παράδοσής μας. Έτσι μέσα από τεράστιες προσπάθειες, και δυσκολίες δημιουργούμε την Ε.Ε.Σ.Π.Η. (Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων) ......"

    Γαβριήλ Παναγιωσούλης
    Ιανουάριος 2002- Νέα Υόρκη

    Κώστας

    Καρυωτάκης
    (1896-1928)

    ORIGINAL PAGE
    ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ     by Kostas Douridas
    | Μυγδαλιά | Τα νέα παιδιά | Γραφιάς | Μπαλάντα στους ποιητές | Πρέβεζα | Μιχαλιός |
    | Α κύριε, κύριε Μαλακάση | Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ... | Δημόσιοι υπάλληλοι |
    | Σταδιοδρομία | Κριτική | Ολοι μαζί | Εμβατήριο πένθιμο | Μίσθια δουλειά |
    LINKS για τον ποιητή:   Κώστας Καρυωτάκης : βιογραφία, ποιήματα, πεζά, μελέτες, μεταφράσεις, φωτογραφίες, χρονολόγιο.   Kostas Karyotakis : translated by Peter J. King and Andrea Christofidou   ΜΕΛΕΤΕΣ για τον ποιητή   Ο Καρυωτάκης και οι «Σάτιρες» του Τέλλου 'Αγρα (κείμενο δημοσιευμένο στα 1935 στο περ. Νέα Γράμματα)   Κων/νος Καρυωτάκης ('Απαντα)   XPONOΛOΓIO 34 ημερών και 2 περίπου ωρών O Kαρυωτάκης στην Πρέβεζα   ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ.

    Yπουργείο Πολιτισμού:
    Βιβλιογραφικές Προτάσεις

    Unfortified Soul

    I surrender my soul,
    to you reader, imprinted,
    on the whiteness of paper,
    unfortified.
    Every page an unguarded door.
    Words, lines, verses, my ammunition.
    I bow with lightening
    dismantled in front of you reader.
    Indulgence I don't beg for
    and hostage at last
    I let out myself in your judgement.

    Zakharoula Gaitanaki




    Five Modern Greek Poets (from Arkadia
    on the Internet)



    Zakharoula Gaitanaki
    Nickolas Triadis
    Theodora Koufopoulou-Heliopoulou
    George K. Stasinopoulos
    Ioannis G. Tsitsos






    Μήτσος
    Λυγίζος

    ORIGINAL PAGE
    ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ     by Kostas Douridas
    | Το νέο καλοκαίρι | Η κοιμισμένη του ποταμού | Χορικό | Ελληνικό τοπίο |
    | Υστερόγραφο στα ναυτικά μας τετράδια | Το ανθισμένο δέντρο | Το ύφος μιας απούσίας |
    LINKS για τον ποιητή:


    Καλωσορίσατε 
    στο  επίσημο  web  site  της  Εταιρίας  Ελλήνων  Λογοτεχνών

    Hellenic  Authors  Society. 

    "Οι  ιστοσελίδες  αυτές  αποτελούν  μια  προσπάθεια  να  εμπλουτιστεί  το  διαδίκτυο  με ποίηση  και  κείμενα  ποιητών  και  συγγραφέων  που  έριξαν  φως  στην  λογοτεχνία"..  



    ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ
    ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΕΕΛ

    ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ
    ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ
    ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
    ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ
    ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
    ΝΙΚΟΣ ΒΕΗΣ
    ΑΓΙΣ ΘΕΡΟΣ
    ΛΕΟΝ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
    ΖΗΣΗΣ ΣΚΑΡΟΣ

     
    Kostas Douridas
     
       Οδοιπορικό
    στο Καρδαρίτσι
      

    1901: 6 Νοεμβρίου: Ξεσπούν βίαια επεισόδια στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση των Ευαγγελίων στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη (1851-1935), η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ακρόπολις». Oι αθηναϊκές εφημερίδες και οι εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης (η κατ' εξοχήν πολέμια του δημοτικισμού) κατηγορούν τον Πάλλη ότι είναι άθεος, καθώς κι ότι την μετάφραση των Ευαγγελίων την υποκίνησαν εχθροί του Ελληνισμού.

    Επακολούθησαν οχλοκρατικά γεγονότα. Οι φοιτητές προέβησαν σε βανδαλισμούς του χώρου του πανεπιστημίου διακόπτοντας το μάθημα της γενικής γλωσσικής του Γεωργίου Χατζιδάκι. Μία διαδήλωση που ξεκίνησε από τη Νομική Σχολή κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της εφημερίδας, όπου οι εξαγριωμένοι φοιτητές αξίωναν να διακόψει η «Ακρόπολις» τη μετάφραση των Ευαγγελίων του Πάλλη και ν' αφορεστεί κάθε μετάφραση και κάθε ακόμη αναγνώστης της. Μετά από την κατάληψη του πανεπιστημίου από τους φοιτητές απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των μεταφράσεων του Ευαγγελίου, ενώ οι αιματηρές συμπλοκές στους δρόμους οδήγησαν και στην παραίτηση του μητροπολίτη Αθηνών.


    1900-2000.
    ENAΣ AIΩNAΣ ΣYΓΓPAΦEIΣ
    (και ΠΟΙΗΤΕΣ)
    1901: 23 Ιουνίου: Πεθαίνει ο Ανδρέας Λασκαράτος (χρ. γένν. 1811).

    2 Ιουλίου: Ο Κ. Π. Καβάφης (1863-1933) βρίσκεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Σημειώνει στο ημερολόγιό του: «Είδα τον εκδότη Κίμωνα Μιχαηλίδη, σχετικά μ' ένα ποίημά μου που πρόκειται υποθέτω να δημοσιεύσει. Ήταν εκεί ο διηγηματογράφος κ. Ξενόπουλος. Συστήθηκα. Συμπαθητικότατος άνθρωπος. Μου είπε ότι θαύμαζε τα ποιήματά μου, του είπα κι εγώ θαύμαζα τα διηγήματά του. Και ειλικρινώς τα θαυμάζω». Αλλά και ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (1867-1951) κατέγραψε τις δικές του εντυπώσεις από τον Αλεξανδρινό: «Υπό το εξωτερικόν εμπόρου [ως έμπορος είχε συστηθεί ο Καβάφης στον Ξενόπουλο], γλωσσομαθούς κ' ευγενεστάτου και κοσμικού, κρύπτεται επιμελώς ο φιλόσοφος και ο ποιητής».

    'Αρθρογραφία "Το ΒΗΜΑ" : - Βιβλία - Νέες Εποχές - Το Αλλο Βήμα ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Το κορμί και το σαράκι ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ Η κρίση του ποιητικού λόγου ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ Το εκφραστικό αδιέξοδο της ποίησης ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ Η επαναμάγευση του ποιητικού λόγου

    Εργάτης στα Εργαστήρια του Χρόνου

    Kαθώς εργάζονταν το σχήμα, εργάτης σε υαλουργείο, κατάλαβε πολύ καλά τον έρωτα για την ύλη, όπου φυσούσε την πνοή του. Kάποτε κρύσταλλο, κάποιο μαργαριτάρι, φίλντισι, πολύτιμο ελεφαντοκόκκαλο ή οπάλι με χρώματα ομίχλης προς το κυανό. Όλ' αυτά ύλη, που γινόταν σχήμα, σχήμα ερωτικό, για ό,τι υπάρχει

    Tο σχήμα, δοχείο του χρόνου, ερωτικό τον περιέβαλε, προσφορά στο χρόνο, προσδοκία και δέξιμο μαζύ, αγκάλιασμα στου χρόνου τη μορφή, το σχήμα που σχημάτιζε ειδικό, δικής του σημασίας, δική του φαντασία.

    Όμως καθώς το σχήμα έψαυε τελειωμένο, ύστερα, το υλικό του χέρι, κατάλαβε του χρόνου την υλικότητα· καθώς το χέρι το δικό του και το σχήμα μαζύ, και το πολύτιμο ερωτικό υλικό γινόταν διάφανη έννοια του χρόνου. Όλα μαζύ. Iδίως ο εαυτός του. μέσ' στο χρόνο.
    η Mεγάλη Ποιήτρια της Θεσσαλονίκης
    Ζωή Καρέλλη
    "Στην αγκαλιά της μακεδονικής γης, εδώ στη γενέθλια πόλη της, τη Θεσσαλονίκη, που η ίδια τόσο αγάπησε και ύμνησε, αναπαύεται από χθες το πρωί, η μεγάλη ποιήτρια, η Ανθρωπος, Ζωή Καρέλλη. Η Ζωή Καρέλλη ή Χρυσούλα Αργυριάδου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ξεκίνησε χθες να συναντήσει τον αγαπημένο της αδελφό, το επίσης ξεχωριστό παιδί της Θεσσαλονίκης, τον Νίκο-Γαβριήλ Πεντζίκη... Σύσσωμος σχεδόν ο πνευματικός κόσμος της πόλης, πρόσωπα αγαπημένα, πρόσωπα που επηρέασε και επηρεάστηκε από αυτά, έσπευσαν στον ιερό ναό της Αναλήψεως, όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία, για να ξεπροβοδίσουν την αρχόντισσα της ποίησης και να της απευθύνουν το ύστατο «χαίρε».

    Οδός Ζωής Καρέλλη

    ΘEΣΣAΛΟNIKH
    Tου Μπάμπη Γιαννακίδη"

    Προτεινόμενα Links

    Το σώμα μου (ποίημα)
    η μεγάλη ποιήτρια, η Ανθρωπος, Ζωή Καρέλλη. ...
    μετά από τρεις κόρες: Χρυσούλα (η μετέπειτα ποιήτρια Ζωή Καρέλλη)
    ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
    Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ - ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ...
    Καρέλλη Ζωή [Αργυριάδου Χρυσούλα]
    Sokoli Publications"
    Η τόλμη του Καβάφη και οι ...
    Εκδόσεις Ιανός - Εν Θεσσαλονίκη
    Εργάτης στα Εργαστήρια του Χρόνου
    ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ
    Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης στο in.gr
    Στη μνήμη του «αιώνιου έφηβου»
    Γράφει ο Διονύσης Λεϊμονής φιλόλογος

    Ο Αντώνης Σαμαράκης έφυγε στις 9 Αυγούστου του 2003 αλλά δε θα ξεχαστεί ποτέ. Θα πλανιέται πάντα γύρω μας για να μας καθοδηγεί και να μας προτρέπει στο καλό. Αυτός ο φύλακας άγγελος της κοινωνίας μας ας πορεύεται μεταξύ των αγγέλων απολαμβάνοντας την ηρεμία που είναι το τίμημα των άξιων στη Γη των Μακάρων. Γιατί μακάριος πρέπει να είναι ο ακούραστος λογοτέχνης που με την πένα του αλλά και τη ζωή του αγωνίστηκε για ένα καλύτερο αύριο. Πραγματικά σπάνια διακρίνει κανείς μέσα στον κόσμο της εγωπάθειας και του συμφέροντος έναν άνθρωπο που όλη του τη ζωή να τη διαθέσει χωρίς υστεροβουλία για το κοινό καλό. Πολυσχιδής προσωπικότητα, πρεσβευτής του καλού, στρατιώτης για την αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο...
    Βιογραφικό : Ο Λεϊμονής Διονύσης Γεννήθηκε το 1969 στο Αιτωλικό Μεσολογγίου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων στον Κλασσικό τομέα. Ασχολήθηκε με ιδαίτερα μαθήματα μέχρι να διοριστεί. Σήμερα ζει και εργάζεται ως καθηγητής στο Βόλο. Παράλληλα αρθρογραφεί σε τρεις τοπικές εφημερίδες και συγγράφει μυθιστορήματα, διηγήματα και παραμύθια για παιδιά. Κύρια πηγή έμπνευσής του είναι θέματα της καθημερινότητας που αρέσκεται να τα συνέει με θέματα και μύθους από το παρελθόν. ΄Εργα του: Μυθιστορήματα: Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ΄Εφηβοι. Διηγήματα: Ζωή απ' τα χαλάσματα, Η μεταμόρφωση των διαβόλων, Σιαμαία ζωή, Λεωφορείο ο τρόμος, Μετάσταση. Θεατρικό για παιδιά: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας καλός λύκος. Παραμύθια: Τίμια δώρα, Οι περιπέτειες του κυρίου Καρυδότσουφλου,Φτου ξελευτερία, κ. ά.

    Σεβόμενος αυτό το φαινόμενο δύναμης και αγάπης που ονομάζεται «Αντώνης Σαμαράκης» και υποκλινόμενος ευλαβικά στο νεκρό κουφάρι του που ακόμα κι αυτό διέθεσε στα χέρια της επιστήμης για το καλό του ανθρώπου, παραθέτω στη στήλη μου αντί για άρθρο ένα μήνυμα που ο ίδιος είχε απευθύνει στις 11 Απριλίου 1989 ως ο πρώτος ΄Ελληνας Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με τη UNICEF:

    «΄Οταν ένα και μόνο παιδί πεθαίνει από την πείνα και τις στερήσεις και την έλλειψη περίθαλψης, όταν και ένα μόνο παιδί πεθαίνει ψυχικά στο περιθώριο, σε φριχτές συνθήκες διαβίωσης και δουλειάς, αποκομμένο από κάθε δυνατότητα συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι, τότε ο «ουρανοξύστης» του πολιτισμού μας σωριάζεται σε κομμάτια και θρύψαλα, γη και σποδός. Και δυστυχώς, στις ημέρες μας του 1989, δεν είναι για ένα μόνο παιδί ο έτσι κι αλλιώς θάνατος αλλά για εκατοντάδες εκατομμύρια αγγέλους – όχι βέβαια με ροζ μαγουλάκια αγγέλους. αν σκεφτούμε ότι το παιδί εξαναγκάζεται να ενταχθεί σ’ ένα σύστημα που έχει θεοποιήσει το χρήμα, το υλικό κέρδος, που έχει θεοποιήσει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική προβολή με κάθε τρόπο...Αν σκεφτούμε ότι το παιδί πιέζεται από παντού να σφαγιάσει τον συναισθηματικό του κόσμο για έναν ψυχρό προγραμματισμό που θα του επιτρέψει όχι να υπάρχει αληθινά αλλά μόνο να φυτοζωεί ως μία κάποια καταχώριση στα μητρώα αρρένων ή θηλέων, ως ένας κάποιος αριθμός δελτίου ταυτότητας... Ο κόσμος ο σημερινός, ο τόσο περίτεχνα ντυμένος με θρησκείες, φιλοσοφίες, ιδεολογίες, επιστήμες, τεχνολογίες και άλλα πολλά, στην πραγματικότητα είναι γυμνός από τη βαθύτερη ανθρωπιά που αν την είχε, θα ήταν δικαιωμένος. Το χάσμα μεταξύ ανατολής και δύσης, μεταξύ αυτής εδώ κι εκείνης της κοσμοθεωρίας δεν είναι τόσο κρίσιμο για τη συνέχιση της ανθρωπότητας όσο είναι το χάσμα μεταξύ του κόσμου των μεγάλων και του κόσμου των παιδιών. Η ανθρωπότητά μας όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν πράγματι ελεύθερο και αδέσμευτο. είναι ένας κόσμος που παμψηφεί απορρίπτεται, φτιασιδωμένος έτσι από τους μεγάλους εμάς που έχουμε στα χέρια μας την εξουσία. Το παιδί όμως τι εξουσία να έχει; Η μόνη δική του εξουσία αρχίζει να υφίσταται από τη στιγμή που αυτή η βυθισμένη στην απάθεια συνείδησή μας νιώσει ένοχη αντίκρυ στα μάτια ενός παιδιού. Από τη στιγμή που η συνείδηση του καθενός μας πάψει να νιώθει ανεύθυνη για τη μοίρα του παιδιού στον παρανοϊκό κόσμο μας. Ευθύνη με κάνει να αισθάνομαι κι εγώ η υψίστη τιμή που μου δίνουν σήμερα η UNICEF και η ελληνική επιτροπή συνεργασίας με τη UNICEF. Εκφράζω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στην Ελληνική επιτροπή Συνεργασίας με τη UNICEF που με περιέβαλλε πάντα με την αγάπη της και την εμπιστοσύνη της, και που το έξοχο έργο της είναι καταξιωμένο στις καρδιές όλων μας. Βαθύτατη ευγνωμοσύνη εκφράζω βέβαια και στη UNICEF που για 43 χρόνια αποδεικνύεται στην πράξη άξια της αγιασμένης αποστολής της για το καλό της σπαραγμένης ανθρωπότητας. «Τι όμορφη που είναι η Γη μας! Τι όμορφος που είναι ο κόσμος μας!», αναφώνησε από τα ύψη ο πρώτος αστροναύτης. Με αγώνες όπως η UNICEF, αγώνες εμπνευσμένους και με πάθος ψυχής και με ρεαλισμό, γεννιέται μέσα μας η ελπίδα να μπορέσουμε μια ώρα να πούμε το ίδιο με τον αστροναύτη όχι πια αντικρίζοντας τον κόσμο μας από ψηλά αλλά με τη χαρά να βλέπουμε από κοντά, εκ βαθέων, με τη χαρά να αγγίζουμε, να ψηλαφούμε μια όλο ομορφιά και τρυφερότητα εικόνα της περιπέτειας του ανθρώπου»

    Αυτός ήταν ο Αντώνης Σαμαράκης: απλός, καυστικός, μελίρρυτος, δυναμικός, ονειροπόλος, αγνός και καθαρός σαν μικρό παιδί. Γι αυτό στη μνήμη του λυγίζουμε ευλαβικά το γόνυ μεγάλοι και μικροί, ηλικιωμένοι και έφηβοι προσδοκώντας κάποτε τα οράματά του να γίνουν πραγματικότητα. Αυτός είναι ο Αντώνης Σαμαράκης: ο αιώνιος έφηβος κι ο σύντροφός μας στο δύσκολο αγώνα της ζωής για την επίτευξη της πνευματικής εγρήγορσης και της ηθικής ανάνηψης ταξιδεύοντας με ρότα τις σκέψεις και τις επιταγές που άφησε με πολλή αγάπη για τον κόσμο μας πίσω του.

    Καλό σου ταξίδι συνοδοιπόρε στη χαρά και την ευτυχία. Καλό σου ταξίδι σύμμαχε του καθημερινού ανθρώπου σε αγώνες και δυσκολίες της ζωής. Καλό σου ταξίδι αιώνιε Άνθρωπε.

    Διονύσης Λεϊμονής
    φιλόλογος

    σήμερα:
      
    The LAND of GODS Since October 1996
    Oakville Ontario Canada