ο Ελληνισμός της Διασποράς
...αλλά ο Οδυσσέας ποθεί ακόμη και καπνό μονάχα της πατρίδας του να δει να πετιέται προς τ' απάνω κι ας πεθάνει... (Οδύσσεια, α, στ. 57 κ.π.)
ΚΑΠΝΟΝ ΑΠΟΘΡΩΣΚΟΝΤΑ:
Γράμμα στον 'Ελληνα της Διασποράς
ο 'Υμνος του μετανάστη

ο Πρόλογος

Πνεύμα Κοινότητας

Γη των πατέρων μου

Οι αυριανοί Ποσειδωνειάτες του Καβάφη

Αποξεχασμένη μεραρχία

Πάνω στα βράχια της πατρίδας

Στο ελληνόπουλο της διασποράς

'Αγιε μου μετανάστη

η Προσευχή του μετανάστη

το Πάσχα των Ελλήνων της διασποράς

Λαμβρινή Σταύρου

Μάθε, προχτές σου έστειλα

Ο Θάνατος του μετανάστη

Στις εκκλησιές της διασποράς..

Τα απόμακρα κι' ερημικά χωριά της πατρίδας μου

Και λέω άραγε ταχιά

Και είπε ο λαός μου

«'Oπου φωνάζω και να βρίσκεστε αδελφοί»

Κυπριακή παράδοση

Ένα τραγούδι για το 21

Με το τραγούδι το δημοτικό

Στάλα τη στάλα

Και οι μεν πήραν τους δρόμους..

'Ενα ακόμα λάθος

Χαμπέρια

Υστερόγραφο

Οι χωριανοί λιγόστεψαν

Να μου το θυμάσαι..

Στον ύπνο του μικρού παιδιού

Στις αυλές και στα μπαλκόνια

Στις πέρα ανηφοριές

Φύγανε τα χρόνια μας

Στα 2004

Η Ολυμπιακή Φλόγα του μετανάστη

Τόσο μακριά

'Ελα βρε γέρο να μας δεις..

Για μιαν Αθήνα...

Στα 1950 όταν ο Ανδρέας Πούλος... ή το παράπονο του μετανάστη

Το μόνο που ξέχασαν

Σε ψάχνω

Γεννήθηκε στην Γαλλία..

Ζει ο Μεγαλέξανδρος;

Αρετή Κετιμέ

Αφιέρωμα

Η πατρίδα μου

Διασπορά μου

Θέλω να ξέρεις

Κοίτα φίλε μου

Μου ήρθε κοντά..

Παλιέ μου φίλε

Την μάνα την φευγάτη

O έφεδρος λοχίας Παπαχρήστου

Ο χαμένος μου παράδεισος

Tσάμικο, βλάμικο!

Τα παιδιά του μετανάστη

Πρόσωπα

ΠατροΚοσμάς

Αυτός ο τόπος

Είναι το ίδιο??

η Επιστροφή του μετανάστη

Kαι θα υπάρχω έως ότου θα υπάρχεις..

Με πέντε οργιές καζάντι..

Στον τόπο τα κλαρίνα

Γράμμα στην Ελένη Φοκά

Σκληρή Πραγματικότητα

Κοινοτικά και Οργάνωση

Ζητείται ελπίδα

Ελληνική Διασπορά ώρα Μηδέν?

η Ελληνική Διασπορά απ' τους Αρχαίους Χρόνους..

Τι είναι η Διασπορά?

Αντί για Επίλογο





Τι είναι Αμερικανός;    Tracing Your Roots in the Diaspora .. Ιχνηλατώντας τις Ρίζες σου στην Διασπορά..    Κρις Σπύρου,    Πνεύμα Κοινότητας   Νικόλαος Δ. Σκαλκώτος: OI EN ALODAPI! (Those Abroad)    Μάικλ Δουκάκη   Παύλος (Πολ) Τσόγκας    Τζόρτζ Στεφανόπουλος   Με το αίσθημα του νόστου    Οι Τελευταίοι Χαιρετισμοί του Ρήγα    Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται   Το θαυμαστό έργο της Αυστραλίας   η MAGNA GRECIA    Cafe Aman Amerika   Οι "Έλληνες" της Ουρουγουάης   Ιστορική καταγραφή του Ελληνισμού της Βραΐλας   Αυστραλία: Ελληνόφωνοι συγγραφείς της Μελβούρνης   τα Ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας   Η Ρωμιοσύνη της Καππαδοκίας    Έλληνες με μεγάλη καριερα σε κράτη της Διασποράς   
Αποτελεί το κλασικό παράδειγμα του ικανού Έλληνα που έφυγε από την πατρίδα του με εφόδια μόνο τα όνειρα και τις δαιμόνιες ικανότητές του. Μετά από 11 ημέρες ταξίδι πάνω στο πλοίο «Ολύμπια» και τον Ατλαντικό πίσω του, ο μόλις 13 ετών τότε Κρις Σπύρου έφτασε στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον θείο και τη θεία του. Κάπως έτσι, σαν παραμύθι, ξεκίνησε η προσωπική οδύσσεια του σημερινού προέδρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθήνας και του Hellenic American University.
Κρις Σπύρου:
'Ενας δαιμόνιος Έλληνας της διασποράς

Ξεκίνησε δουλεύοντας ως λούστρος και λατζέρης, ενώ στο εργοστάσιο κατασκευής γυναικείων παπουτσιών όπου εργαζόταν έγινε εκπρόσωπος των εργατών. Οι σπουδές Πολιτικών Επιστημών θα θέσουν τις βάσεις για μία εντυπωσιακή πολιτική πορεία καθώς από βουλευτής έγινε πρόεδρος του σώματος των εκλεκτόρων, πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατικών ενώ, όταν έλαβε το χρίσμα του κυβερνήτη για την Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ το 1984, ανέβηκε στο ανώτερο πολιτικό σκαλοπάτι που έφτασε ποτέ Έλληνας γεννημένος στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σαν κάθε Έλληνας μετανάστης δεν έπαψε ούτε στιγμή να νοιάζεται για την πατρίδα του και να προσπαθεί για το καλύτερο από όποιο πόστο και αν πέρασε. «Μέσα από τη σημερινή μου θέση ως πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και Πρόεδρος του Hellenic American University προσπαθώ να προσφέρω κάτι στον τόπο που γεννήθηκα, να φέρω δηλαδή το επίπεδο της αμερικανικής παιδείας στην Ελλάδα ώστε να αποκτήσει όποιος θέλει τα εφόδια για να επιβιώσει και να αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας».

Εκτός από την πατρίδα, ο Κρις Σπύρου ένιωσε πριν λίγο καιρό πως ήρθε η ώρα να κλείσει έναν ακόμη κύκλο προσφοράς, στην οικογένειά του αυτή τη φορά. Έτσι, ύστερα από 50 χρόνια, έφερε τα αδέρφια του από την Αμερική για να αποτίσουν φόρο τιμής στους γονείς τους, στο εκκλησάκι που έχτισε στο κτήμα του πατρικού του σπιτιού στο χωριό Πορτή στην περιφέρεια των Αγράφων. «Τα αδέρφια μου έφεραν από την Αμερική χώμα από τον τάφο του πατέρα, της μητέρας και της γιαγιάς μου, αφού επιθυμία του πατέρα μου ήταν να επιστρέψει στο χωριό που γεννήθηκε. Φέραμε τους γονείς μας πίσω και κλείσαμε έναν κύκλο. Το δάκρυ που έσταξε εκείνη την ημέρα ήταν δάκρυ υπερηφάνειας και σεβασμού». Ήταν το δάκρυ ενός μετανάστη.


***Δημοσιευμένο στην Ιστοσελίδα της City Expres


ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΑΣΟΦΙΤΕΣ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ

Πέτυχε το μέγιστο του επιδιωκόμενου στόχου της η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» καθώς μπορεί μεν να μην της επετράπη, από την τουρκική κυβέρνηση, να εισέλθει στο τουρκικό έδαφος, πλην, όμως, η απαίτηση των Αγιοσοφιτών για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λειτουργούντα Ναό της Ορθοδοξίας, αποτέλεσε το τελευταίο διήμερο είδηση στα μεγαλύτερα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.  Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» κ. Κρις Σπύρου, η Τουρκία θα οδηγηθεί τώρα στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, το οποίο και θα κληθεί από τους Νομικούς Εκπροσώπους της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας»  να αποφασίσει εάν η πολιτική εξουσία μπορεί να καθορίζει τη χρήση θρησκευτικών χώρων και να μετατρέπει ναούς σε τζαμιά και μετά σε «μουσεία».
Συνεργάτης του «Καλαμιού», που ακολούθησε και παρακολούθησε τα διαδραματισμένα στα ελληνοτουρκικά σύνορά, μεταδίδει πως πανικόβλητη η ʼγκυρα από το ενδεχόμενο της εισόδου των Αγιοσοφιτών στην Αγια Σοφιά, έσπευσε να απαγορεύσει την είσοδο τους σε τουρκικό έδαφος διαπράττοντας στρατηγικό λάθος καθώς με την αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά (που έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι χιλιάδες μουσουλμάνοι είχαν προσευχηθεί, με την αφορμή το Ραμαζάνι,  την προηγούμενη εβδομάδα ελεύθερα τόσο σε πλατεία της Λάρισας όσο και σε ανοικτό χώρο μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας δίχως κανείς να τους εμποδίσει ή να τους παρενοχλήσει), απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την προοπτική εισόδου στην Ευρωπαίκή  Ένωση, παρά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις Συνταγματικές αλλαγές…
Αντίθετα με την ανοχή της Αθήνας,  η ʼγκυρα «επιστράτευσε» εκτός από την ρηματική απαγόρευση και  ομάδα «γκρίζων λύκων», 250 τούρκων ακροδεξιών, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την Αγία Σοφία το μεσημέρι της Παρασκευής, 17 Σεπτεμβρίου, την ώρα, δηλαδή, που σύμφωνα με το Πρόγραμμα θα ευρίσκοντο εκεί οι Αγιασοφίτες...
Εν τέλει, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο φυλάκιο των Κήπων και επί ελληνικού εδάφους, τελέστηκε τελικά το πρωί της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Σοφίας, της Αγάπης, της Ελπίδας και της Πίστης, από την αντιπροσωπεία των «Αγιοσοφιτών»,  η Θεία Λειτουργία,  που αρχικά επρόκειτο να τελεστεί μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Η εξέλιξη αυτή, η οποία είχε προβλεφθεί σαν πιθανό σενάριο από την Επιτροπή και τον Πρόεδρο της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» ελληνικής καταγωγής αμερικανό πολιτικό ηγέτη κ. Κρις Σπύρου, κατέστη υποχρεωτική μετά την κατηγορηματική διπλή άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο των περίπου 200 «Αγιοσοφιτών» στο τουρκικό έδαφος.

Τα γεγονότα
Την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2010, και ενώ οι αντιπροσωπεία των «Αγιοσοφιτών», συνοδευόμενη από τηλεοπτικό συνεργείο του BBC με τη δημοσιογράφο Vanessa Hatkison και Ελλήνων δημοσιογράφων, ευρίσκετο καθ οδόν προς την Αλεξανδρούπολη, η οποία είχε οριστεί ως τόπος συνάντησης των μελών της αντιπροσωπείας της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας», ο  τούρκος υπουργός πολιτισμού κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ δήλωσε ότι δεν θα δοθεί άδεια για λειτουργία στην Αγία Σοφία. Σχετικές δηλώσεις έκανε, αμέσως μετά,  και ο διευθυντής του μουσείου του Τόπκαπι, ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας  η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα παρέδωσε επιστολή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών  προς τον πρόεδρο της Παγκοσμίας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου στην οποία ρητά και κατηγορηματικά αναφέρονταν η απόφαση  Τουρκικής Κυβέρνησης να μην επιτρέψει να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε θρησκευτική τελετή στην βασιλική της Ορθοδοξίας
Στην επιστολή, αφού πιστοποιείτο από τον Τούρκο Διπλωμάτη η λήψη, την προηγουμένη, της ενημερωτικής επιστολής της «Παγκόσμιας Ενορίας» (παρόμοιες ενημερωτικές επιστολές για την μετάβαση των Αγιοσοφιτών στην Πόλη και την πρόθεση λειτουργίας μέσα στην Αγιά Σοφιά είχαν αποσταλεί από τον κ. Κρις Σπύρου τόσο προς τον Έλληνα Υπουργό των Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα όσο και προς την Αμερικανίδα υπουργό των Εξωτερικών κυρία Χίλαρυ Κλίντον), στη συνέχεια παρατίθεται σύντομο ιστορικό της Αγιας Σοφιάς σύμφωνα με το οποίο «η Αγία Σοφία ήταν για 900 χρόνια Εκκλησία, μετά έγινε για 500 Τζαμί και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. «Το γεγονός ότι απ-ό το 1985 βρίσκεται υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ δηλώνει την ανεξιθρησκία της Τουρκίας», επισημαίνεται στην επιστολή η οποία καταλήγει με τη ρηματική άρνηση: «Η ενέργεια να λειτουργήσετε στην Αγία Σοφία συνιστά προκλητική ενέργεια η οποία δεν θα επιτραπεί».
Σύμφωνα με την  τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο σύμβουλος του κ. Σπύρου, Αθανάσιος Μπακόλας είπε πως το εν λόγω έγγραφο ήταν επιστολή του πρεσβευτή της Τουρκίας στην ʼγκυρα Χασάν Γκιογούς. Πριν από την εξέλιξη αυτή, ο Σπύρου μίλησε την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV και ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που τον συλλάβει η αστυνομία, καθώς επιχειρεί να πραγματοποιήσει τη λειτουργία, είπε «θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Κατόπιν αυτών, στις 8 το βράδυ της Πέμπτης, η αντιπροσωπία των Αγιοσοφιτών που είχαν φθάσει στο μεταξύ στην Αλεξανδρούπολη, συνεδρίασαν στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Θράκη Παλλάς». Ο Πρόεδρος Κ. Κρις Σπύρου ενημέρωσε τους Αγιασοφίτες για τις εξελίξεις, τους διάβασε την επιστολή της τουρκικής Πρεσβείας και επεσήμανε ότι το πνεύμα της επιστολής ήτανε εντελώς αντίθετο με το πνεύμα που επικράτηγσε στις δύο πρώτες συναντήσεις του Νομικού Συμβούλου των Αγιοσοφιτών δικηγόρου κ. Λαίνυ Ντέηβις με τους Τούρκους αξιωματούχους στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν δύο εβδομάδες στην Ουάσιγκτον για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λειτουργούντα Ναό της Ορθοδοξίας.
«Εμείς, τόνισε ο κ. Σπύρου προς τους Αγιασοφίτες, ήλθαμε εδώ ως ευλαβείς προσκυνητές και όχι ως προκαλούντες. Εμείς διεκδικούμε το Ανθρώπινο Δικαίωμά μας να προσευχηθούμε στην Εκκλησία που για χίλια χρόνια ήτανε ο Καθεδρικός Ναός της Ορθοδοξίας. Η Αγία Σοφία δεν ήτανε ποτέ τζαμί και δεν ήτανε ποτέ μουσείο. Σε τζαμί πρώτα και σε μουσείο έπειτα την μετέτρεψαν οι πολιτικοί ηγέτες. Και πολιτικοί ηγέτες πρέπει να την επαναφέρουν σ΄ αυτό για το οποίο χτίστηκε, καθαγιάστηκε και λειτούργησε για χίλια χρόνια. Ως Ναός της Χριστιανοσύνης. Εμείς δεν θέλουμε να προκαλέσουμε. Θα κάνουμε την Θεία Λειτουργία; Στα σύνορα. Ο Θεός είναι πνεύμα και ως Πνεύμα βρίσκεται παντού».
Ακολούθως ο κ. Σπύρου, και αφού η πρότασή του έγινε με δημοκρατικές διαδικασίες αποδεκτή από τους αγιασοφίτες, είπε ότι «το λόγο τώρα θα τον έχουν τα δικαστήρια. Ίσως η έγγραφη απάντηση που έστειλε η τουρκική κυβέρνηση με την κατηγορηματική άρνηση να μας δεχθεί, μας γλυτώσει από την υποχρέωση να υποβάλουμε τα σχετικά στα τουρκικά δικαστήρια. Ίσως μας δίνει το δικαίωμα να πάμε κατευθείαν στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δουν και θα το αποφασίσουν οι Νομικοί μας Σύμβουλοι».

Η Θεία Λειτουργία
Το πρωϊ της Παρασκευής η αντιπροσωπεία των Αγιοσοφιτών μετέβησαν στα σύνορα όπου οι τρεις ιερωμένοι που συνόδευαν την αντιπροσωπεία, ο Μητροπολίτης Αζοφικής Χερσονήσου Χρυσόστομος της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Κοντός και ο Πρωτοπρεσβύτερος της  Μητρόπολης Ατλάντας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Θεόδωρος Κυρίτσης, τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία και, εν συνεχεία, Επιμνημόσυνη Δέηση στην μνήμη των σφαγιασθέντων από τους Οθωμανούς εντός της Αγίας Σοφίας προσκυνητών τον Μάιο του 1453.
Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου ο «Οικουμενικός» Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος δια του Αρχιγραμματέα  τ ου Φαναρίου κ. Ελπιδοφόρου Λαμπρινιάδη διατείνονταν, ψευδώς, τα προηγούμενα 24ωρα, εγγράφως μάλιστα, ότι αποτελούσε «ανυπόστατη φήμη» και «διαδόσεις» η πρόθεση των Αγιοσοφιτών να τελέσουν Θεία Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά,  με επίσημη ανακοίνωσή του προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαχώριζε τη θέση του από την Κίνηση των Αγιασοφιτών για επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας και επεσήμενε ότι το Πατριαρχείο δεν συμμετείχε ούτε συμμεριζότανε την ανάγκη για τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά(!) Εντούτοις, και παρά τη στάση του κ. Βαρθολομαίου, οι χοροστατούντες αρχιερείς και ιερείς μνημόνευσαν το όνομα του «Οικουμενικού» Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου…
Την Θεία Λειτουργία μπροστά από το συνοριακό φυλάκιο των Κήπων παρακολούθησε σύσσωμη η αντιπροσωπεία των Αγιοσοφιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Κρις Σπύρου, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Σπύρο Σουρτζή, τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης του «Υπερκομματικού Δημοτικού Κινήματος Θεσσαλονικέων» κ. Στέλιο Παπαθεμελή, τον αντιδήμαρχο Λαρίσης Κων. Σαμουρέλη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης κ. Ζήνων Σατραζέμη, άλλων επισήμων  και δημοσιογράφοι του BBC, τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, και απεσταλμένων ορισμένων αθηναϊκών εφημερίδων καθώς και ομογενειακών.
Οι Αγιασοφίτες Κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων και έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μέχρι η Αγια Σοφιά να επανέλθει σε Καθεδρικό Ναό της Χριστιανοσύνης.

Παρασκήνιο
Πριν από την εξέλιξη αυτή, ο κ. Σπύρου μίλησε την Τετάρτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV και ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που τον συλλάβει η αστυνομία καθώς επιχειρεί να πραγματοποιήσει τη λειτουργία, είπε "θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" προκειμένου να ρωτήσει για ποιο λόγο αντιμετωπίζει διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τον Πάπα ο οποίος το 2006 είχε επισκεφθεί την Αγία Σοφία, όπου είχε προσευχηθεί.
Σε σχετικά του τηλεγραφήματα του, το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΗ, μετέδιδε λεπτομέρειες της εν εξελίξει υπόθεσης ενώ η τουρκική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας «Χουριέτ» κυκλοφόρησε την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο τίτλο: Αδύνατη η Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά».
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο έντυπος Τύπος σχεδόν στο σύνολό του απέφυγε (!) να δώσει σημασία στην όλη κίνηση, ενώ ορισμένα τηλεοπτικά δίκτυα που παρουσίασαν δηλώσεις του κ. Κρις Σπύρου, έδωσαν την εντύπωση ότι ακολουθούσαν «γραμμή» αποστασιοποίησης μέχρι και ανοικτής  κατασυκοφάντησης της προσπάθειας των αγιοσοφιτών.
Αίσθηση και αρνητικά σχόλια προκάλεσε η ενορχηστρωμένη επίθεση που εξαπέλυσαν κατά των αγιοσοφιτών οι εξαρτώμενοι από το «Οικουμενικό» Πατριαρχείο Ιεράρχες. Πριν ακόμα γίνει γνωστή η ματαίωση του εγχειρήματος αρκετοί Μητροπολίτες εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία αυτή. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ʼνθιμος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Έβρου,  Δέλτα Τηλεόραση, δήλωσε «Μέχρι εδώ έδωσαν ένα μήνυμα. Φτάνει! Μην περάσουν τα σύνορα.  Εαν εκεί τους περιμένει αστυνομία. Εαν τους απαγορεύσει να μπουν μέσα. Εαν γίνουν εμπλοκές και επεισόδια που λένε ότι θα μπουν μέσα και χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο. Που γίνονται αυτά τα πράγματα;  Με τραμπούκικο τρόπο θα φερθούμε οι Έλληνες; Για όνομα του Θεού... έχουμε μια αρχοντιά και έναν Πολιτισμό. Έτσι τραμπούκικα;»
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. ʼνθιμος δήλωσε: «Εγώ είχα πει από την συνέντευξη τύπου που έδωσε εδώ στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. ο κ. Σπύρου μαζί με τον Μητροπολίτη ʼνθιμο) ότι δεν μπορεί να γίνει έτσι. Πρέπει να πάει ένας επίσκοπος. Αλλά επίσκοπος δεν μπορεί να πάει γιατί εκεί Αρχιεπίσκοπος είναι ο Πατριάρχης. Ή τουλάχιστον είχα πει ότι πρέπει να είναι Ιερεύς ο οποίος θα πρέπει να μνημονεύσει τον Πατριάρχη. Μόνον τον Πατριάρχη μπορεί να μνημονεύσει».
«Είναι απόπειρες πολύ επικίνδυνες που διαταράσσουν την ομαλή και ισόρροπη σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Τουρκία με την Κυβέρνηση η οποία με τις τελευταίες της ενέργειες έδειξε ότι ξέρει να εκδηλώνει το σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία και στις μειονότητες. Μια τέτοια ενέργεια χωρίς την συγκατάθεση της Κυβερνήσεως και δίχως την Κανονική γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα έχει αρνητικά αποτελέσματα» είχε δηλώσει στο Amen.gr, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Μιλώντας στον διευθυντή της Romfea.gr, ο κ. Κρις Σπύρου, μεταξύ άλλων τόνισε, ότι «Εμείς δεν θα τους τιμήσουμε με την παρουσία μας, και θα προσευχηθούμε για όλους στα σύνορα της χώρας εκείνης, που δεν αισθάνθηκε καμία πρόκληση να επιτρέψει σε 5.000 μουσουλμάνους να προσευχηθούν στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία παρέστη και εγώ».
Επίσης, τόνισε χαρακτηριστικά: "Επομένως θα προσευχηθούμε στην χώρα αυτή η οποία κατανοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πιστεύω του κάθε λαού. Δεν είναι προβοκάτσια αλλά μια κίνηση επιβολής και παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την πλευρά της Τουρκίας."
Τέλος, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπύρου, το θέμα θα αναλάβουν τώρα οι νομικοί σύμβουλοι της Οργάνωσης. "Το επόμενο ραντεβού, είπε, θα είναι στο Στρασβούργο και στο αρμόδιο δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

(Ο Αθηναίος)


Η γνώμη, το σχόλιό σας                                 Συστήνετε, διαδίδετε το "Καλάμι"                              Επιστροφή στην 1η σελίδα
'Aρθρα-σχόλια-συνεργασίες-επιστολές είναι καλοδεχούμενα (-ες) γιά δημοσίευση. Επιτρέπεται η με κάθε τρόπο μετάδοση, αναδημοσίευση του περιεχόμενου του "Καλαμιού", όταν αναφέρεται τ' όνομά του, με την ένδειξη www.Kalami.net

Νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ανοίγει με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην αμερικανική προεδρία, δηλώνει στο naftemporiki.gr ο κ. Κρις Σπύρου, πρόεδρος του δ.σ. της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της πολιτείας Νιού Χαμσάιρ των ΗΠΑ. Εκτιμά ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα επιλέξει έμπειρα στελέχη στα κρίσιμα πόστα, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για βελτίωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων. Ασκεί σκληρή κριτική στη διακυβέρνηση Τζορτζ Μπους και ζητεί από τον Μπαράκ Ομπάμα άμεση δράση με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας. NAFTEMPORIKI.GR


H Χίλαρι Κλίντον στα γενέθλια του Κρις Σπύρου

Νέα Υόρκη.- Παρουσία της προεδρικής υποψηφίου Χίλαρι Κλίντον, πολιτικών ηγετών του Νιου Χάμσαϊρ και περισσοτέρων από 700 ατόμων, μεταξύ αυτών και πολλών ομογενών, γιορτάστηκαν την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου, στο κοινοτικό κέντρο του Αγίου Γεωργίου της πόλης Μάντσεστερ, τα 65α γενέθλια του Κρις Σπύρου. Ενός θρυλικού πολιτικού του Νιου Χαμσάιρ, ηγέτη των δημοκρατικών στην πολιτειακή γερουσία, υποψήφιου κυβερνήτη και σήμερα προέδρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα.

Την επιτροπή που διοργάνωσε την εκδήλωση απάρτιζαν ο πολιτειακός γερουσιαστής Λου Ντ? Αλεσάντρο, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρέιμοντ Μπάκλεϊ, η πρώην πρόεδρος της πολιτειακής βουλής, Μαίρη Τσάμπερς κι ο υπουργός Εργασίας της πολιτείας, Γιώργος Κοπάδης. Παρευρέθηκε επίσης η κόρη του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, Κατρίνα Λαντος Σουέτ.
Ο κυβερνήτης του Νιού Χάμσαϊρ, Τζον Λίντς, ανακήρυξε την 1η Νοεμβρίου 2007 Ημέρα Κρίς Σπύρου.


Αρκετοί από τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της πολιτείας, που παρευρέθηκαν και μίλησα, ήταν άνθρωποι που συνεργάστηκαν για πολλές δεκαετίες με τον Κρις Σπύρου. Αναφέρθηκαν στην προσφορά του Κρις Σπύρου στην πολιτεία, αλλά και την επίδραση που είχε ο Κρις Σπύρου στην πολιτική τους σταδιοδρομία.


Πως ένα 13χρονο παιδί που έφυγε από την Πορτή της Καρδίτσας, κατέληξε να γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στα αμερικανικά πολιτικά δεδομένα. Και τόνισαν ότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήλθαν στην Αμερική από μία άλλη χώρα, κατόρθωσαν να κατακτήσουν τόσο υψηλές πολιτικές θέσεις.


O πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος μιλώντας για τον Κρις Σπύρου είπε πως διαθέτει μεγάλη πολιτική επιρροή και ξέρει να την ασκεί από τα παρασκήνια.


«Παρότι οι πολιτικές θέσεις που υπηρέτησα αφορούσαν ολόκληρη την κοινωνία του Νιου Χάμσαϊρ, η πραγματική μου βάση και πολιτική δύναμη ήταν η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, η οποία πάντα μου έδινε κουράγιο σε κάθε μου βήμα», είπε στην ομιλία του ο Κρις Σπύρου.


Οι ρίζες της οικογένειας του Κρις Σπύρου στην Αμερική πάνε βαθύτερα, καθώς κι οι τέσσερις παππούδες του βρέθηκαν στις ΗΠΑ γύρω στο 1910.


Ο υπουργός Εργασίας της πολιτείας, Γιώργος Κοπάδης, που έχει χρηματίσει πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου Μάντσεστερ, ήταν ένα από τα μέλη της επιτροπής που συγκροτήθηκε για τον εορτασμό των 65ων γενεθλίων του Κρις Σπύρου. Στην ομιλία του θυμήθηκε πως ο παππούς του με τον παππού του Κρις Σπύρου ίδρυσαν τον Καθεδρικό του Μάντσεστερ.


«Είναι πράγματι πολύ σημαντικό για την κοινότητά μας, που μία πρώην πρώτη κυρία της χώρας και υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ να έρχεται σε μία εκδήλωση για να τιμήσει τα εγγόνια αυτών των πρωτοπόρων», είπε στη GreekNews ο Κρις Σπύρου, ο οποίος στην ομιλία του δήλωσε υπερήφανος που προέρχεται από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Απευθυνόμενος στ Χίλαρι Κλίντον, την διαβεβαίωσε ότι οι Ελληνοαμερικανοί θα στηρίξουν με θέρμη την υποψηφιότητά της.


Η Χίλαρι Κλίντον μετά τις ευχές και τα εγκώμια προς τον εορτάζοντα, αναφέρθηκε στη σημασία που δίδει στην υποστήριξη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Μίλησε για τους στενούς της δεσμούς με την κοινότητά μας και τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με επιφανείς Ελληνοαμερικανούς, όπως τον Κρις Σπύρου.


Η κ. Κλίντον εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία τόσο πολλών Ελληνοαμερικανών και σημαινόντων παραγόντων της πολιτείας στην εκδήλωση και εξήρε τον Κρις Σπύρου για την προσφορά του στα πολιτικά πράγματα.


Στην διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε και η σύσταση Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής υποστήριξης της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον.


«Υπάρχουν 60.000 Ελληνοαμερικανοί στο Νιου Χάμσαϊρ και ο ρόλος τους στις προκριματικές εκλογές είναι καθοριστικός. Είναι μία μικρή πολιτεία και η κάθε ψήφος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις προκριματικές εκλογές. Αυτό το γνωρίζει και η Χίλαρι Κλίντον κι ο κάθε υποψήφιος», είπε στη GreekNews o Κρις Σπύρου.


Μετά το τέλος της εκδήλωσης σε σύντομη σύσκεψη που ακολούθησε, συζητήθηκαν διάφορα θέματα της διοργάνωσης της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην πολιτεία.


Στην επιτροπή συμμετέχουν αρκετά μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, μεταξύ των οποία και η κόρη του ομογενή πολιτικού, Σταυρούλα Σπύρου – Μπακόλα.


«Αυτή τη στιγμή καταγράφουμε όλα τα ονόματα των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων της πολιτείας και σύντομα θα ανακοινώσουμε και τα μέλη της επιτροπής», είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Σπύρου. Που μας εξηγεί ότι αν η Χίλαρι Κλίντον κερδίσει με σημαντική διαφορά την πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, είναι πολύ δύσκολο να χάσει το χρίσμα. «Κι αν λάβει το χρίσμα, που πιστεύω ότι θα συμβεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αμερικής.


Κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση είχε ο κόουτς Σταν (Στέλιος) Σπύρου, αδελφός του εορτάζοντα και προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Πανεπιστημίου Southern New Hampshire, ένας από τους καλύτερους προπονητές; Πανεπιστημίων της χώρας.


Μιλώντας στην εκδήλωση αποκάλυψε ότι του τηλεφώνησε ο υποψήφιος Μπάρακ Ομπάμα ζητώντας την υποστήριξή του, ωστόσο, όπως αποκάλυψε στην Χίλαρι Κλίντον, μόλις το έμαθε ο αδελφός του, του είπε, «μικρέ, εάν δεν στηρίξεις την Χίλαρι, θα σου αλλάξω το όνομα».


Ο κ. Σπύρου μίλησε θερμά για τη Χίλαρι Κλίντον και τα φιλελληνικά της αισθήματα, λέγοντας ότι τόσο η δημοκρατική υποψήφια, όσο κι ο πρόεδρος Κλίντον γνωρίζουν καλά την Ελλάδα, την κοινότητά μας και τις ευαισθησίες της.


«Προσωπικα θα έχω απευθείας γραμμή με την Χίλαρι για να θέτω τα θέματά μας. Το ζήτημα όμως δεν είναι τι θέλει ένας υποψήφιος, αλλά πως εμείς ασκούμε πάνω του την πίεση και θέτουμε τα θέματά μας. Δεν μπορεί να ξαναγίνει αυτό που έγινε το 1993 με τον Κλίντον, που μας είχε υποσχεθεί ότι δεν θα στήριζε ονομασία των Σκοπίων που θα περιείχε τον όρο Μακεδονία και στη συνέχεια εμείς οι ίδιοι του επιβάλλαμε να δεχθεί την προσωρινή ονομασία με το όνομα Μακεδονία.


Και ο Μπιλ κι η Χίλαρι Κλίντον είναι ευαίσθητοι στα θέματά μας, γνωρίζουν την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και ξέρουν πόσο τους υποστήριξε. Εκείνο που θα μετρήσει είναι το πόσο εμείς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη βοήθεια», πρόσθεσε ο κ. Σπύρου.



Κυριακή, 11 Μάϊος 2008

Ο Κρίς Σπύρου για το Μακεδονικό

Το θέμα που ακολουθεί είναι το περιεχόμενο ομιλίας του Ελληνοαμερικανού κ. Κρις Σπύρου για το Μακεδονικό ζήτημα και την δραστηριότητα του απόδημου Ελληνισμού της Αμερικής. Το διάβασα στο ιστολόγιο AFAIA και κρίνω οτι κάθε αναμετάδοση είναι χρήσιμη, προκειμένου να πληροφορηθούν περισσότεροι τα λεγόμενα του κ. Σπύρου για το πώς φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα στο γνωστό ζήτημα του γειτονικού κράτους, το οποίο ονομάζουμε -προσωρινά- FYROM, και τις διεκδικήσεις του κράτους αυτού, όσον αφορά το όνομα -και όχι μόνον- της Μακεδονίας. Ο Κρις Σπύρου, πρώην βουλευτής των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος της πολιτείας Νιού Χαμσάϊρ, καταγγέλλει στην ομιλία του αυτή την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη στάση και τις μεθοδεύσεις της στους χειρισμούς του λεγόμενου Μακεδονικού ζητήματος.
Στο κείμενο της ομιλίας του κ. Κρις Σπύρου, έχω τονίσει με έντονα γράμματα κάποια σημεία τα οποία θεώρησα ιδιαίτερα σημαντικά και καθοριστικής σημασίας:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

Κρις Σπύρου
(Ομιλία του κ. Κρις Σπύρου, Πρώην Πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας, Νιού Χαμσάίρ, ΗΠΑ, για το Μακεδονικό ζήτημα, στην εκδήλωση της “Ένωσης των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων”)

Γνώρισα την Μακεδονία από τα λίγα χρόνια που πήγα σχολείο στην Ελλάδα. Έφυγα για την Αμερική 13 ετών πριν από 48 χρόνια.

Έμαθα για την Μακεδονία από τον παππού μου τον Θανάση Σπύρου, ο οποίος άφησε την γυναίκα του έγκυο το 1910, με τον πατέρα μου στην κοιλιά της, και έφυγε για την Αμερική. Πήρε τρία παιδιά μαζί του και άφησε πίσω στο χωριό άλλα 4 παιδιά με τη γιαγιά μου την Ελένη.

Έμαθα για την Μακεδονία από αυτόν τον παππού που δύο χρόνια μετά την άφιξή του στην Αμερική ξαναγύρισε στην Ελλάδα να πολεμήσει για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και των άλλων κατεχομένων εδαφών από τους Τούρκους. Έξι (6) ολόκληρα χρόνια πολέμησε και δεν ξαναείδε ποτέ τα τρία παιδιά του που άφησε στην Αμερική.

Ξέρω τους Μακεδόνες από τον πατέρα μου τον Κώστα που πολέμησε στην Μακεδονία, στο Ιταλικό μέτωπο και τραυματίας μας διηγιόταν χρόνια μετά για «τα μεγάλα νταούλια» που παίζανε οι Μακεδόνες όταν αυτός έπαιζε το μαντολίνο του στο μέτωπο. Με καμάρι μας έδειχνε φωτογραφίες και μας έλεγε για την φιλοξενία που τους προσέφεραν οι Έλληνες της Μακεδονίας.

Το Μακεδονικό το έμαθα από το Νίκο Μάρτη, τον Βαγγέλη Κωφό, και τον Στέλιο Παπαθεμελή, τρεις έξοχους Έλληνες Μακεδόνες που έχουν κάνει αγώνες για την Μακεδονία.

Από τα ντοκουμέντα που θα δείξω απόψε θα δείτε πως για πρώτη φορά μετά το 1993 απεφάσισα να μιλήσω δημόσια για όσα ξέρω για το Μακεδονικό και δέχτηκα την πρόσκληση των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων να συμμετέχω στην αποψινή συζήτηση.

Δέχτηκα την πρόσκληση γιατί ακούω δεξιά και αριστερά να με ρωτούν γιατί εμείς οι Ελληνοαμερικανοί αφήσαμε τον σημερινό Πρόεδρο Τζόρτζ Μπους να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία.

Δεν άντεξα πια..Είπα στον εαυτό μου, η αλήθεια και η πραγματικότητα πρέπει να ειπωθεί και να αναδειχθεί.
Το πρώτο βάπτισμα του πυρός για το Μακεδονικό το πήρα πριν διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία όταν το 1986 έμαθα από τον πρώην Έλληνα υπουργό Νίκο Μάρτη ότι το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ είχε εκδώσει εγκυκλοπαίδεια με τίτλο «Εγκυκλοπαίδεια του Χάρβαρντ για τις Αμερικανικές Εθνότητες».

Στην εγκυκλοπαίδεια αυτή ο Καθηγητής και συγγραφέας Στέφαν Θέρνστρομ υποστηρίζει ότι υπάρχει Μακεδονική μειονότητα στις ΗΠΑ πέραν των Ελλήνων μεταναστών της Μακεδονίας. Γράφει συγκεκριμένα η εγκυκλοπαίδεια του Χάρβαρντ ότι «ενώ στο παρελθόν μερικοί Μακεδόνες μετανάστες, έλεγαν ότι έχουν Ελληνική καταγωγή, σήμερα οι περισσότεροι νιώθουν ελεύθεροι να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» χωρίς τον φόβο ύπαρξης αντιποίνων από την Ελληνική κυβέρνηση».

Έγιναν μεγάλοι αγώνες ν’αλλάξουμε το κείμενο της εγκυκλοπαίδειας χωρίς καμιά βοήθεια από την επίσημη Ελληνική πολιτεία. Το 1992 προέκυψε πια το Μακεδονικό όπως το ξέρουμε σήμερα.

Μετά το δημοψήφισμα της Νοτιοσλαβίας (των Σκοπίων), στις 7 Σεπτεμβρίου 1991, για κήρυξη ανεξάρτητου Κράτους με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», συνέβησαν τα ακόλουθα.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1991, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης ψήφισε ομόφωνα ότι δεν θα αναγνωρίσουν όνομα για τη Νοτιοσλαβία που μπορεί να έχει «εδαφικές διεκδικήσεις στο μέλλον».

Στις 2 Φεβρουαρίου 1992, οι Υπουργοί εξωτερικών της ΕΟΚ ανέθεσαν στον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας Joao de Deus Pinheiro να προτείνει λύση για το αίτημα αναγνώρισης της Νοτιοσλαβίας. Μετά από μερικούς μήνες διαπραγματεύσεων ο κύριος Πινεϊρο πρότεινε το όνομα «Nova Macedonia». Η πρότασις Πινεϊρο απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών της Ευρώπης (ΕΟΚ) γιατί περιείχε το όνομα «Μακεδονία».

Στις 13 Απριλίου 1992, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κάλεσε σε σύσκεψη το Συμβούλιο των Ελλήνων Πολιτικών Αρχηγών να πάρει θέση για την ονομασία και την αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας ως νέου κράτους.

Μετά την συνάντηση των Αρχηγών ο Πρέσβης παρά τω Προέδρω Πέτρος Μολυβιάτης, ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, διάβασε για τις τηλεοράσεις και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης το ακόλουθο ανακοινωθέν. «Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου ‘91 με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία».

Στις 27 Ιουνίου 1992 οι ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης ψήφισαν ομόφωνα και συμφώνησαν με την Ελληνική θέση ότι θα αναγνωρ ί σουν τα Σκόπια ως ανεξάρτητο κράτος  1;μόνον εάν η ονομασία δεν περιέχει τη λέξη “Μακεδονία”».

Στις 7 Ιουνίου 1992, ο Αμερικανός ιστορικός και αρθρογράφος Johann Fink δημοσίευσε άρθρο στην αλυσίδα 300 και πλέον εφημερίδων του “Scripps Howard News Service”στο οποίο άρθρο έλεγε και τα εξής: «Η Μακεδονία, η φτωχότερη από τις πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της, είναι και πάλι ελεύθερη έπειτα από είκοσι δύο αιώνες κατοχής από ξένους. Τώρα υπάρχει ανησυχία ότι η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επί πολλά χρόνια εκρηκτική ύλη σε πυριτιδαποθήκη, είναι πιθανόν να αποτελέσει και πάλι το μήλον της έριδος ανάμεσα στις γείτονες χώρες, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Σερβία.

Η σημαντικότερη αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας προέρχεται από την Ελλάδα. Η Αθήνα, που περιγράφει υποτιμητικά τη Μακεδονία ως «ψευτο-δημοκρατία», αντιτίθεται στη χρήση του ονόματος Μακεδονία ως εθνικού ονόματος για τη νεοσύστατη δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι η ονομασία αυτή είναι ταυτόσημη με την ονομασία της διοικητικής περιφέρειας που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και αποτελούσε τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας μέχρι το 1913. Ως μέλος διαφόρων διεθνών οργανισμών, η Αθήνα έχει τελικά απομονώσει τη Μακεδονία από τη διεθνή κοινότητα».

Κυρίες και κύριοι, έχετε ξανακούσει τέτοιες ηλιθιότητες να λέγονται από ιστορικούς; Αυτός ο κύριος ισχυρίζεται ότι εδώ και δύο χιλιάδες διακόσια χρόνια υπήρχε κράτος Μακεδονία, οι κάτοικοί του οποίου ήταν Σλάβοι, όπως και ο ένδοξος βασιλεύς του ο Μέγας Αλέξανδρος. Τι κακό πράγμα η άγνοια!

Στις 2 Οκτωβρίου 1992 ο τότε υποψήφιος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Κυβερνήτης Μπίλ Κλίντον (Bill Clinton) έκανε την επίσημη γραπτή δήλωση με τίτλο:

«ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ».

Είπε ο κ. Κλίντον: «Στηρίζω την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία η νοτιότερη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος υπό τον όρο να μην περιλαμβάνεται στην ονομασία της η λέξη «Μακεδονία». Πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν το πρόβλημα που προκύπτει από τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία». Περί τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η χρήση αυτού του ονόματος για το νότιο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας χαρακτηρίστηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας «ως προκάλυμμα για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας» ενώ θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει και πάλι πηγή αποσταθεροποίησης και διαμάχης.

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Εάν το νέο αυτό κράτος επιθυμεί την αναγνώριση της Αμερικής, θα πρέπει κατ΄ αρχάς να δεχθεί τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, να ικανοποιήσει τις γείτονες χώρες και την παγκόσμια κοινότητα όσον αφορά τις προθέσεις του, ότι δηλαδή είναι ειρηνικές και σύμφωνες με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απορρίπτει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Η Κυβέρνηση Κλίντον θα υπερασπιστεί αυτές τις αρχές και θα διασφαλίσει την ικανοποίηση των νόμιμων συμφερόντων της Ελλάδας».

Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 1992 ο Μπίλ Κλίντον εκλέχτηκε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κερδίζοντας τις εκλογές από τον Πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς. Λίγες μέρες μετά άρχισε ένας μαραθώνιος αγώνας να αποτραπεί η έντονη και πιεστική προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης Τζόρτζ Μπους να αναγνωρίσει τη Νοτιοσλαβία (τα Σκόπια) ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τί έγινε τότε... Μετά την ήττα των εκλογών από τον Μπίλ Κλίντον ο Τζόρτζ Μπούς έστειλε τον Υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρενς Ήγκελμπέργκερ (Lawrence Eagleburger) στην Ευρώπη προκειμένου να πείσει τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να αλλάξουν θέση που ομόφωνα είχαν πάρει στις 27 Ιουνίου 1992 και να αναγνωρίσουν μαζί με τις ΗΠΑ το νέο κράτος των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Μπους προσπάθησε να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση στους Σκοπιανούς των ΗΠΑ, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στην αποτυχημένη προεκλογική του προσπάθεια.

Επιστρατεύτηκα από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση να βοηθήσω σαν ένας από τους «παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας».

Εκείνη την εποχή είχα την ιδιότητα του Προέδρου του Δημοκρατικού κόμματος στην Πολιτεία του Νιού Χαμσάϊρ, την πιο σημαντική πολιτεία της Αμερικής όσον αφορά στις Προεδρικές Εκλογές, και μόλις είχα εκλεγεί Πρόεδρος των Εκλεκτόρων του Μπίλ Κλίντον στην ίδια πολιτεία.

Στόχος ήταν να μην μπορέσει η Αμερικανική Κυβέρνηση πριν τη λήξη της θητείας της στις 20 Ιανουαρίου 1993 να πείσει τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσουν το νέο αυτό κράτος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυθαίρετη αναγνώριση από την κυβέρνηση της Αμερικής θα ήταν άσχετη εφόσον η κυβέρνηση Μπους ήταν πλέον μεταβατική.

Στην Αθήνα συναντήθηκα στο Γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Πέτρο Παπαγεωργίου, πολιτικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού και μερικές μέρες αργότερα με τον κ. Λουκά Τσίλα, τότε σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα ασφαλείας. Λίγους μήνες αργότερα ο κ. Τσίλας διορίστηκε Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ελληνική Κυβέρνηση. Επίσης για το ίδιο θέμα συναντήθηκα και με την κα. Ντόρα Μπακογιάννη, τότε υπουργό πολιτισμού.

Ο κ. Παπαγεωργίου, ο κ. Τσίλας και η κα. Μπακογιάννη τόνισαν την σπουδαιότητα του να αποτραπεί η προσπάθεια της απερχόμενης Κυβέρνησης Μπούς να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ζήτησαν από μένα να βοηθήσω και με τους συμβούλους και συνεργάτες του Μπίλ Κλίντον αλλά και με την ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και ιδιαίτερα τα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος που συνέβαλαν στην εκλογή του νέου Προέδρου Μπίλ Κλίντον. Δέχτηκα να βοηθήσω και πραγματικά μετά από μια σκληρή προσπάθεια και με την βοήθεια του Μαϊκλ Δουκάκη και πολλών άλλων συναδέλφων στην Αμερική κατορθώσαμε να αποτρέψουμε την προσπάθεια του Τζόρτζ Μπούς.

Στην Αμερική συναντήθηκα με τον Μαϊκλ Δουκάκη έναν από τους πιο στενούς πολιτικούς φίλους και υποστηρικτές του Μπίλ Κλίντον. Ενημέρωσα τον Μαϊκλ Δουκάκη για το σημαντικό θέμα της αναγνώρισης της Νοτιοσλαβίας από τις ΗΠΑ με ονομασία που περιείχε το όνομα «Μακεδονία»και του ζήτησα να συμμετάσχει στην προσπάθεια να σταματήσουμε την Κυβέρνηση Μπούς.

Ο Μαϊκ Δουκάκης συμφώνησε να έρθει σε επαφή με τον ʼντονυ Λέικ (Anthony Lake) και την Μαντλίν Ολμπραϊτ (Madeleine Albright). Ο Λέϊκ και η Ολμπράϊτ ήταν κορυφαίοι σύμβουλοι του Μπίλ Κλίντον για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας στην Προεδρική του εκσ τρατεία του 1992. Ο ʼντονυ Λέϊκ διορίστηκε Σύμβουλος Ασφαλείας του Προέδρου Κλίντον στο Λευκό Οίκο και η Μαντλίν Ολμπραϊτ έγινε Πρέσβης της Κυβέρνησης Κλίντον στα Ηνωμένα Έθνη και αργότερα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ενημέρωσα επίσης πολλούς ακόμη επιφανείς Ελληνοαμερικανούς πολιτικούς ηγέτες, όπως τον Φιλ Αγγελίδη, τότε Πρόεδρο του ισχυρού Δημοκρατικού κόμματος της Καλιφόρνιας με περισσότερα από έξι (6) εκατομμύρια δημοκρατικά μέλη όπως και τον Μάϊκ Πάνος, Πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος της Πολιτείας Ιντιάνα. Όλοι τους συμφώνησαν να βοηθήσουν.

Με σκληρή επιμονή και με τη βοήθεια πολλών άλλων Ελληνοαμερικανών οι οποίοι ήταν κοντά στον Μπίλ Κλίντον καταφέραμε να σταματήσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπους να φέρει το θέμα της αναγνώρισης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ψήφισμα, παρότι ο Ήγκελμπέργκερ προσπάθησε να το κάνει ακόμη και στις 19 Ιανουαρίου 1993 μια μέρα πριν από την ορκωμοσία του Μπίλ Κλίντον.

Πρέπει να προσθέσω εδώ ότι στη χρονική αυτή διάρκεια συναντήθηκα αρκετές φορές με τους Συμβούλους του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού και πέρασα και τα Χριστούγεννα του ’92 και την Πρωτοχρονιά του 1993 στην Αθήνα. Συνέβαλα επίσης και στην προετοιμασία του τότε Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ο οποίος ταξίδευε στη Νότιο Αμερική σε μια αποστολή να ζητήσει υποστήριξη από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και από την Ελληνοαμερικανική ηγεσία ενάντια στην προσπάθεια της Κυβέρνησης Μπους. Στο υπόμνημά μου προς τον κ. Τσίλα με ημερομηνία 31/12/1992 πρότεινα στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ. Ανδριανόπουλος να έρθει σε επαφή με τους Μάϊκλ Δουκάκη, Πόλ Τσόγκα, Φίλ Αγγελίδη, Μάϊκ Πάνο, ʼγγελο Τσακόπουλο, Νίκ Μητρόπουλο και Τζόρτζ Στεφανόπουλο. Στο υπόμνημά μου συμπεριέλαβα τα τηλέφωνα σπιτιού και τα προσωπικά τηλέφωνα του καθενός τους.

Όπως αργότερα αποδείχτηκε δεν ξέραμε πολλά για το τι ακριβώς συνέβαινε με το Μακεδονικό θέμα. Είναι τώρα όμως ξεκάθαρο ότι η τότε Ελληνική Κυβέρνηση εργαζόταν με αντιφατικές στρατηγικές. Δημόσια και επίσημα η Ελληνική Κυβέρνηση εργαζόταν να αποτρέψει την Κυβέρνηση Μπους να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παρασκηνιακά όμως η Ελληνική Κυβέρνηση συζητούσε ένα σύνθετο όνομα που θα ήταν κάπως παραδεκτό και θα είχε λιγότερο πολιτικό κόστος.

Είναι τώρα προφανές ότι αυτή η στρατηγική εφαρμόστηκε παρασκηνιακά για αρκετό χρονικό διάστημα από τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό. Ακούστε τι είπε σε μια πρόσφατη δήλωσή του ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς, στην εκπομπή «Οι φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά στο τηλεοπτικό κανάλι “MEGA” στις 16/11/2004.

«Εκείνη την στιγμή στη σύσκεψη αυτή (6 Μαρτίου) ενόψει του γεγονότος ότι εγώ έπρεπε σε τρεις ημέρες να πάω στις Βρυξέλες να συζητήσω με Μπέικερ και Υπουργούς των Εξωτερικών, ο Μητσοτάκης λέει πρέπει να έχουμε μια δεύτερη γραμμή άμυνας. Τι θα γίνει εάν οι Αμερικανοί δεν θελήσουν να αναγνωρίσουν αυτό το οποίο έχουν αναγνωρίσει οι Ευρωπαίοι, τους τρεις όρους;

Μα δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δεχθούν παρά εάν εμείς δεν δώσουμε την μάχη. Μου λέει δεν σου κρύβω, παρουσία των άλλων, ότι εγώ το θέμα του ονόματος δεν το θεωρώ σημαντικό. Λέω τότε κύριε Πρόεδρε, μου λέτε αυτό που έχετε πει στον Ελληνικό λαό, αυτό που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών, αυτό το οποίο λέτε εσείς προς τον Ελληνικό λαό, άλλο τι μας λέτε εδώ, να βγω εγώ και να πω τα αντίθετα στο εξωτερικό; Πώς θα το κάνω; Πηγαίνω έξω και, κύριε Παπαχελά, ποτέ δεν έχω αισθανθεί τόσο άσχημα και δεν θα ήθελα ποτέ άλλος Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών να αισθανθεί το ίδιο άσχημα. Έγινα περίγελος. Με ρωτούσε ο κύριος Ντελόρ με υπονοούμενα, με ρωτούσε ο κύριος Πόστ του Λουξεμβούργου, με ρωτούσε ο Γκένσερ, με ρωτούσε ο κύριος Κόλλινς της Ιρλανδίας και μου λέγανε, καλά Αντώνη, εδώ μας λές άλλα και μαθαίνουμε από το κέντρο ότι άλλη είναι η γραμμή. Είχανε ήδη αρχίσει οι διαρροές ότι μην ακούτε τον Σαμαρά, αυτός έχει την θέση όνομα, εμάς δεν μας νοιάζει».

Φαίνεται λοιπόν πια ξεκάθαρα ότι όταν εμείς αγωνιζόμασταν να αποτρέψουμε την Κυβέρνηση Μπους, η Ελληνική Κυβέρνηση συζητούσε με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρούν τρόπο να αποφύγουν αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας σαν νέο κράτος από την Ενωμένη Ευρώπη. Ο μόνος άλλος φορέας ήταν τα Ηνωμένα Έθνη! Έτσι και έγινε.

Στις 22 Ιανουαρίου 1993, δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του Μπίλ Κλίντον και πριν τελειώσουν οι τελετές ορκωμοσίας στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση των Σκοπίων έκανε επίσημη αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωριστεί η Νοτιοσλαβία ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Πώς και γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση των Σκοπίων να παρακάμψει την Ενωμένη Ευρώπη;

Δύο μέρες αργότερα στις 24 Ιανουαρίου 1993 τρεις μεγάλες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής κυβέρνησης πρότειναν αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας από τα Ηνωμένα Έθνη με μια δήθεν συμβιβαστική ονομασία. Πρότειναν αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας με το όνομα «Πρώην-Γιουγκοσλαβική-Δημοκρατία-της Μακεδονίας» FYROM.

Πώς και γιατί αποφάσισαν οι τρεις αυτές κυβερνήσεις να κάνουν την επίσημη αυτή «συμβιβαστική» πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη; Μήπως είχαν ψηφίσει οι ηγέτες της Ευρώπης να αλλάξουν στάση και να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με όνομα που περιείχε την λέξη Μακεδονία; Ασφαλώς όχι. Το κάνανε εν ονόματι της Ενωμένης Ευρώπης;

Ασφαλώς όχι!!
Φαίνεται ότι όλα είχαν προσυμφωνηθεί παρασκηνιακά. Η Ελληνική Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση των Σκοπίων και οι Ευρωπαίοι τα είχαν βρει για μια σύνθετη ονομασία η οποία περιέχει τη λέξη «Μακεδονία». Αυτό που παρέμεινε σε εκκρεμότητα ήταν η θέση του Μπίλ Κλίντον.

Τι έγινε όμως με την ομόφωνη απόφαση των πολιτικών ηγετών της Ελλάδος; Τί έγινε η περίφημη δήλωση του Πέτρου Μολυβιάτη εν ονόματι του Συμβουλίου των Ελλήνων πολιτικών Αρχηγών ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει τα Σκόπια εάν η ονομασία περιέχει την λέξη «Μακεδονία»; Είχαν αλλάξει στάση οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες; Ασφαλώς όχι!!

Το θέμα Κλίντον όμως ήταν το πιο σοβαρό. Ο Μπίλ Κλίντον είχε δεσμευτεί στους Ελληνοαμερικανούς υποστηρικτές του και ο Κλίντον θα τηρούσε την δέσμευσή του. Γι’ αυτό είμαι απόλυτα σίγουρος. Επομένως οι αρχιτέκτονες της συμβιβαστικής λύσης ρισκάρανε το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την Κυβέρνηση Κλίντον εάν προτείνανε αναγνώριση των Σκοπίων με ονομασία που περιείχε την λέξη «Μακεδονία». Μόνον οι Ελληνοαμερικανοί ηγέτες μπορούσαν να αποδεσμεύσουν τον Μπίλ Κλίντον . Εξάλλου αυτοί τον δέσμευσαν στις 3 Οκτωβρίου 1992.

Έτσι κατασκευάσθηκε προσεκτικά ένας σύγχρονος «Δούρειος Ίππος»!
Ιδού τι έγινε.
Δεν ξέρω ακριβώς πόσες ώρες μετά την ορκωμοσία του Μπίλ Κλίντον στο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν περάσει όταν οι μισθωτοί αντιπρόσωποι της Ελλάδος (paid lobbyists) στην Ουάσιγκτον κ.κ. «Manatos & Manatos” δημιούργησαν μια «προσωρινή ειδική» επιτροπή με την ονομασία «Ad hoc American Hellenic Leadership Committee”.

Ποιά ήταν τα μέλη αυτής της «προσωρινής επιτροπής» δεν έμαθα ποτέ. Αυτό που ξέρω είναι το εξής: Εκ μέρους αυτής της πρόχειρης επιτροπής η εταιρεία «Μάνατος και Μάνατος» ζήτησε από εκλεγμένους πολιτικούς, επιχειρηματίες και Δημοτικούς άρχοντες όλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς να συνυπογράψουν μια επιστολή που απευθυνόταν στον Πρόεδρο Κλίντον και του ζητούσε να υποστηρίξει την «νέα θέση» της Ελληνικής Κυβέρνησης για μια «συμβιβαστική λύση» στο ζήτημα της αναγνώρισης του ονόματος της Νοτιοσλαβίας. Η επιστολή είχε συνταχθεί και είχε διατυπωθεί τόσο προσεκτικά που μπροστά της ο «Δούρειος Ίππος» έμοιαζε σαν μια ερασιτεχνική εφεύρεση!

Παρόλα αυτά το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Ο Μπίλ Κλίντον θα έπρεπε να υποστηρίξει την νέα θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην ονομασία του νέου κράτους της Νοτιοσλαβίας, παρότι η συμβιβαστική λύση περιείχε τη λέξη «Μακεδονία».

Η προτεινόμενη επιστολή προς τον Πρόεδρο Κλίντον είχε την ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 1993 έξι μέρες μετά την ορκωμοσία του. Είναι τόσο ωραία γραμμένη και τόσο υπέροχα εθνικοποιημένη που αν δεν είσαι γνώστης των πραγμάτων και «γάτα» στα πολιτικά υπονοούμενα ποτέ δεν θα καταλάβεις ότι με την συνυπογραφή σου συμβάλλεις σε μια Κολοσσιαία εθνική προδοσία! Και όμως ακριβώς αυτό ήταν.

Όταν εγώ έλαβα το προτεινόμενο γράμμα προς τον Πρόεδρο Κλίντον και μου ζητήθηκε να το υπογράψω οι συγγραφείς του είχαν ήδη εξασφαλίσει την υπογραφή των: Phil Angelides (Φίλ Αγγελλίδης), Πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος της Καλιφόρνιας. Art Agnos (Αρτ ʼγκνος), πρώην Δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο, Andrew Athens (ʼντριου ʼθενς), Προέδρου του Ηνωμένου ΑμερικανοΕλληνικού Κογκρέσου, John Casimatidis (Τζων Κατσιματίδης), Πρόεδρο του “Red Apple Groups”. Philip Christopher (Φίλιπ Κρίστοφερ), Προέδρου PSEKA, dr. Gus Konstantine (Γκάς Κονσταντίν), Supreme President of AHEPA, δρ. Takey Crist (Τάκη Κρίστ), Προέδρου American Hellenic Institute, Public Affairs Committee. Michael Dukakis (Μιχάλης Δουκάκης), πρώην Κυβερνήτης της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, Nicholas Gage (Νίκολας Γκέιτς), συγγραφέας, Fotis Gerasopoulos (Φώτης Γερασόπουλος), αντιπρόεδρο Hellenic American National Council. Dr. Christos Ioannides (Χρήστος Ιωαννίδης), Καθηγητής Greek and Middle Eastern Affairs, Michael Zaharis (Μιχάλης Ζαχαρής), Chairman KOS Pharmaceutical INC, Sotiris Kolokotronis (Σωτήρης Κολοκοτρώνης), President SKK Enterprises, Andrew Manatos (ʼντριου Μάνατος), Special Counsel United Hellenic American Congress, John Nathenas (Τζων Ναθήνας) President Hellenic American National Council. Peter J. Pappas (Πήτερ Πάππας), President P.J. Mechanical Corporation, Jim Regas (Τζιμ Ρήγας) Esq. Senior Courses Regas, Freratos & Harp, Eugene Rossides (Ευγένιος Ροσίδης), Esq. Chairman American Hellenic Institute, Angelo Tsakopoulos (ʼγγελος Τσακόπουλος), Former National Chairman Greek American for Clinton and Professor Spiros Vreonis jr. (Σπύρος Βρυώνης), New York University.

Ασφαλώς έγινε κοινοποίηση της επιστολής στον Warren Christopher (Γούορεν Κρίστοφερ) Υπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ, Anthony Lake (ʼντονυ Λέικ), Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και dr. Madeleine Albright (Μαντλίν Ολμπράϊτ), Πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Διάβασα προσεκτικά την προτεινόμενη επιστολή που μου ζητούσαν να συνυπογράψω και είπα μέσα μου «Ώρα καλή Μακεδονία μας». Ασφαλώς δεν δέχτηκα να την συνυπογράψω και η επιστολή εστάλη στον Πρόεδρο Κλίντον. Κατάλαβα ότι εάν τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώριζαν το νέο κράτος των Σκοπίων με ένα όνομα που περιείχε τη λέξη «Μακεδονία» θα γεννιόταν για πρώτη φορά στην ιστορία μια νέα χώρα με την ονομασία «Μακεδονία» και δεν θα ήταν Ελληνική. Με άλλα λόγια η νοτιότερη περιοχή της Γιουγκοσλαβίας θα αναγνωριζόταν από τα Ηνωμένα Έθνη σαν χώρα με το όνομα «Μακεδονία» και η Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας θα ήταν πια απλώς μια διοικητική περιφέρεια όπως την αποκάλεσε ο προαναφερθείς ιστορικός κ. Johann Fink. Μια διοικητική περιφέρεια η οποία στο μέλλον θα διεκδικείται από το νεοσύστατο κράτος.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι που πρόσφεραν την υπογραφή τους δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να μελετήσουν το ακριβές κείμενο της επιστολής και υπέγραψαν καλή τη πίστει νομίζοντας ότι υπογράφουν για το συμφέρον της Ελλάδας. ʼλλωστε η υπογραφή ζητήθηκε και δόθηκε τηλεφωνικά!!

Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα δίμηνο γεμάτο παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Για περισσότερο από δύο μήνες οι συζητήσεις και οι «αγώνες» περιστρέφονταν γύρω από δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα. Σημαίες, σύμβολα, παλικαρισμοί, Τουρκικές παρενοχλήσεις οτιδήποτε άλλο παρά το όνομα Μακεδονία απασχολούσαν την κοινή γνώμη.

Τελικά η μάσκα έπεσε. Στις 7 Απριλίου 1993 επίσημα πια με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν ονόματι της Ελληνικής Κυβέρνησης ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ανήγγειλε ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την συμβιβαστική πρόταση με την οποία τα Ηνωμένα Έθνη θα αναγνωρίσουν το νοτιότερο τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας ως νέο κράτος με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Την ίδια μέρα, στις 7 Απριλίου 1993 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την αναγνώριση του νέου κράτους και φυσικά έτσ ι ψήφισε και η Ελλάδα!
Εκείνη την ημέρα ένα κομμάτι από την Ελληνικότητά μου πέθανε.
Έτσι λοιπόν εάν σας ρωτήσει κανείς πότε αναγνωρίστηκε (γεννήθηκε) το πρώτο και μόνο μη Ελληνικό κράτος με το όνομα «Μακεδονία» να του πείτε στις 7 Απριλίου 1993.
Αν σας ρωτήσει ποιά ήταν η θέση της Ελλάδος, να πείτε ότι ψήφισε υπέρ!
Αν σας ρωτήσει πώς ψήφισε η Αμερική να του πείτε και αυτή ψήφισε υπέρ.
Αν σας ρωτήσει γιατί οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι του Μπίλ Κλίντον του ζήτησαν να αλλάξει την θέση που είχε πάρει στις 3 Οκτωβρίου 1992 να του πείτε γιατί η Ελληνική κυβέρνηση τους ζήτησε να το κάνουν!

Ακούστε προσεκτικά παρακαλώ, κυρίες και κύριοι, τι είπε ο τότε πανίσχυρος Αμερικανός βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου κ. Lee Hamilton (Λι Χάμιλτον) όπως είχε γραφεί στην ανταπόκριση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου στην ημερήσια εφημερίδα «Πρωϊνή» της Νέας Υόρκης λίγες μέρες μετά την επίσημη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Είπε ο κύριος Χάμιλτον:
«ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΑΤΕ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ. ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΤΕ ΣΥΞΥΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΑΣ»
Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στην Πρωϊνή: «ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχασε μοναδική ευκαιρία να κερδίσει σημαντικά πλεονεκτήματα στη μάχη των Σκοπίων, όταν λόγω ασυνεννοησίας με την Ουάσιγκτον και ερασιτεχνικών χειρισμών δέχθηκε τον «έντιμο συμβιβασμό» χωρίς να περιμένει τη δημοσιοποίηση της θέσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Λι Χάμιλτον, δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης Ελληνοαμερικανών στο Λος ʼντζελες, ότι ο ίδιος αλλά και στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον εξεπλάγησαν από την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην επιμένει στη γνωστή θέση της για την ονομασία και αντίθετα να αποδεχθεί τη διαδικασία της διαιτησίας και της όποιας απόφασης των μεσολαβητών Σάιρους Βάνς και Λόρδου Όουεν.

Ο Αμερικανός βουλευτής, που θεωρείται ένας από τους λίγους πολιτικούς που γνωρίζουν τα ελληνικά εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το Κυπριακό και το πρόβλημα που δημιουργούν τα Σκόπια, είπε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών «είχαν πειστεί για τις δίκαιες θέσεις της Ελλάδας» και τις υποστήριξαν μάλιστα εγγράφως, υπογράφοντας κείμενο επιστολής προς τον Πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς.

Όπως εξήγησε ο κ. Χάμιλτον, «το Κογκρέσο ενημερώθηκε σωστά από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα», τα μέλη της οποίας πίεσαν με διάφορους τρόπους τους βουλευτές και τους γερουσιαστές, οι οποίοι πείστηκαν ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν στην πραγματικότητα η κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας.

Ο Αμερικανός βουλευτής βλέπει «διαφωνία μεταξύ των θέσεων της Αθήνας και της Ομογένειας» αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μόνοι που απέμειναν να επιμένουν για μη χρησιμοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας είναι οι Ελληνοαμερικανοί.

Ο κ. Χάμιλτον κατέληξε λέγοντας ότι ακριβώς λόγω της αποδοχής από την Αθήνα συμβιβαστικής λύσης, ούτε το Κογκρέσο, ούτε η Κυβέρνηση Κλίντον μπορούν πια να βοηθήσουν, υπονοώντας ότι δεν ισχύουν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου».

Στις 22 Φεβρουαρίου 1994 ο παλαίμαχος στρατηγός του Ελληνικού στρατού εν αποστρατεία Ελευθέριος Παπαγιαννάκης με επιστολή του προς τον Πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα αναρωτήθηκε πως η Αυστραλία αναγνώρισε τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στις 28 Μαρτίου 1994 ο Αυστραλός Πρέσβης C.A. Edwards απάντησε στο στρατηγό Παπαγιαννάκη ως εξής:
«Στρατηγέ μου, Το γράμμα σας με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου με εντυπωσίασε με την ειλικρίνεια με την οποία εκφράσατε τα αισθήματά σας προς την Αυστραλία και τους Αυστραλούς που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Ελλάδος. Είναι μεγάλο κρίμα που άνθρωποι όπως εσείς που έχουν τόσο δυνατά αισθήματα για τη χώρα μου αισθάνεται ότι κατά κάποιο τρόπο η πρόσφατη απόφαση της Αυστραλίας να αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) αποτελεί με οποιοδήποτε κτύπημα κατά της Ελλάδος. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν αισθάνεται ότι η απόφασή της ήταν με οποιοδήποτε τρόπο κατά των συμφερόντων της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα παίρνοντας την απόφασή της η κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις επιθυμίες της Ελλάδας. Καθώς πιθανώς προσέξατε το όνομα με το οποίο αναγνωρίσαμε τη χώρα ήταν το ίδιο όνομα με εκείνο που χρησιμοποίησε η ίδια η Ελλάδα στην δική της αναγνώριση και σε όλες τις άλλες δοσοληψίες που έχει με αυτή τη χώρα».

Μετά από όλα αυτά κυρίες και κύριοι τώρα πια ξέρετε:
Τι κάνανε οι Ελληνοαμερικανοί
Ξέρετε τι κάνανε οι Αμερικανοί
Ξέρετε τι κάνανε οι Ευρωπαίοι
Ξέρετε τι κάνανε οι Σκοπιανοί και
ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΝΤΟΠΙΑΝΟΙ!!

  


The LAND of GODS Since October 1996   Oakville Ontario Canada