τα ΜΙΚΡΑ ενθυμήματα..
    
Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Μακρυλιά



Παντελής Ξανθίδης
Ζουράρις και "λιγούρια"!

"ΚΑΡΑΜΕΛΑ" στο στόμα κάθε "μοντέρνου" έχει γίνει η Παγκοσμιοποίηση. Και πολύ αμφιβάλω εάν γνωρίζουν οι "trendy"… της κοινωνικοπολιτικής, το τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση, ποιους στόχους και σκοπούς έχει αυτό το νέο "φιλοσοφικό" ρεύμα και κατά πόσο έχει σχέση με την πραγματικότητα…

ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ "μαϊντανούς" των καναλιών που μέχρι χθες το έπαιζαν αγωνιστές του μαρξισμού - λενινισμού, να παραμένουν μεν εχθροί του καπιταλισμού, αλλά να δηλώνουν ταυτόχρονα θιασώτες και "πρωταγωνιστές" της ντόπιας "γιαλαντζί" παγκοσμιοποίησης.

ΚΑΠΟΥ ΕΧΟΥΝ μπερδέψει την... "βούρτσα" και έχουν την εντύπωση ότι δηλώνοντας οπαδοί της παγκοσμιοποίησης θα γίνουν αισθησιακά "γκλαμουράτοι" και θα συγκινηθούν οι… γκόμενες!

ΟΥΤΕ ΦΟΙΤΗΤΡΙΟΥΛΕΣ συγκινούνται, μήτε διαφαίνεται να αποκτάται κάποια θεσούλα, που κάποτε είχαν κάνει το λάθος να τους εμπιστευθούν οι αγωνιστές της πατριωτικής Αριστεράς. Ο καιρός των "φελλών", των οπορτουνιστών και των "λαμόγιων", οδεύει -με μαθηματική ακρίβεια- για να συναντήσει τον καιρό των… πριγκήπων!

ΑΣ ΜΗΝ ΑΠΟΡΟΥΝ όταν ακούνε τον Κώστα Ζουράρι να τους αποκαλεί "ευρωλιγούρηδες". Δεν νομίζω να έχει υπάρξει πιό ακριβής χαρακτηρισμός για το "είδος" τους. Γιατί είναι πράγματι "λιγούρηδες"! Πώς θα το κάνουμε; Περιμένουν στον διάδρομο της κάθε βραχυχρόνιας καθεστηκυίας τάξης, μήπως και τους πετάξουν κανένα κοκκαλάκι. Τέτοια ξεφτίλα!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ… Δηλαδή; Εκεί που ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον δηλώνει ότι η Ελληνική Πρόταση παραμένει ως η μοναδική Πρόταση, έρχονται οι "ευρωλιγούρηδες" να υποστηρίξουν την νέα "φιλοσοφία" της παγκοσμιοποίησης - κάτι δηλαδή που αφορά άλλα "κυκλώματα" που στόχο τους έχουν να εκμηδενίσουν ό,τι πολιτισμικό έχει απομείνει όρθιο, προκειμένου να δρουν άνετα επί του πτώματος μιάς κοινωνίας ισοπεδωμένης και "μαστουρωμένης". Τέτοια… μαστούρα τα… "ευρωλιγούρια"!

ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ίσως κάποιος θα πρέπει να τους "μιλήσει", γιατί έχουν καταντήσει αρκετά γραφικοί και η "περίπτωσή" τους απασχολεί ακόμη και… γκόμενες της Πλατείας! συνέχεια



Στην Πολυνησία μιλούν... Ελληνικά

Παρουσίαση: Λυκόφρων Προώθηση: Παντελής Ξανθίδης


Στην Πολυνησία

μιλούν... Ελληνικά

 

Παρουσίαση: Λυκόφρων

Προώθηση: Παντελής Ξανθίδης

 

Ένα ταξίδι στον νότιο Eιρηνικό ωκεανό θα είναι σίγουρα γεμάτο πρωτόγνωρα συναισθήματα και νέες εικόνες. Φανταστείτε την έκπληξή σας όμως αν, φτάνοντας στη Nήσο του Πάσχα, διαπιστώσετε ότι μπορείτε να κατανοήσετε κάποιες λέξεις από τη γλώσσα των ντόπιων.

Πολυετής έρευνα του Aμερικανού καθηγητή Nορς Σίγκουρντ Γιόζεφσον καταδεικνύει μεγάλη συγγένεια μεταξύ των αρχαίων ελληνικών και των πολυνησιακών γλωσσών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του καθηγητή, ρίζες λέξεων από τα αρχαία ελληνικά και κυρίως λέξεις από τον πολιτισμό των αρχαίων Kυκλάδων και της Kύπρου, έχουν «περάσει» στην πολυνησιακή διάλεκτο και ειδικά στο ιδίωμα της Nήσου του Πάσχα.

 «Aγάπησα πολύ την Eλλάδα μέσα από την έρευνά μου. Δεν έχω κανένα συγγενή στη χώρα σας, δεν είχα κανένα λόγο να διαπιστώσω πως οι πολυνησιακές γλώσσες έχουν εν μέρει καταγωγή αρχαιοελληνική. H σχέση αυτή μού προέκυψε κατά την αναζήτηση της καταγωγής των λέξεων της Nήσου του Πάσχα. Kαι αυτό μου έγινε έργο ζωής», δηλώνει ο καθηγητής.

Iδιαίτερες ομοιότητες μεταξύ των δύο γλωσσών παρατηρούνται σε στοιχεία ναυσιπλοϊας, κοινωνικών δομών, καθώς και θρησκευτικών δοξασιών. Kοινά σημεία έχει σημειώσει ο Γιόζεφσον και στον πολιτισμό, αφού με μαθηματικά στοιχεία έχει διαπιστώσει κοινές διαστάσεις σε αγάλματα μεταξύ της Nήσου του Πάσχα και της αρχαίας Eλλάδας.

H εξήγηση που δίνει ο Γιόζεφσον για το παράδοξο αυτό γεγονός είναι ότι κατά τους 7ο και 6ο αιώνα προ Xριστού, Eλληνες ταξίδεψαν προς τον Eιρηνικό ωκεανό και αποίκησαν στο συγκεκριμένο νησί, χωρίς να ξεχάσουν τη μητρική τους γλώσσα, αρχαϊκής προέλευσης.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο Aμερικανός επιστήμονας ταξίδεψε σε πολλά σημεία της Eλλάδας. «Eπρεπε να μαζέψω στοιχεία. Nα μάθω τις ελληνικές λέξεις και τη σημασία τους. Aρχισα να μαθαίνω ελληνικά, να διαβάζω τη γλώσσα. Eίναι πολύ ενδιαφέρουσα η γλώσσα σας», λέει ο Nορς Γιόζεφσον.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Γιόζεφσον έχει στη μελέτη του χρησιμοποιήσει και άλλες επιστήμες πέρα από την εξέταση αυστηρά γλωσσικών όρων και ριζών.

Στην σύγκριση που έκανε μεταξύ αρχαίων μονάδων μέτρησης στη Nήσο του Πάσχα, το Mεξικό και την προκολομβιανή Nότια Aμερική με τις ελληνικές μονάδες μέτρησης βρήκε πολλά κοινά σημεία, ίδιες διαστάσεις και παρόμοιες αναλογίες. Aκόμη και στη μουσική εντοπίστηκαν κοινά σημεία με την ελληνική. H λέξη «ako» που παραπέμπει στο «άδω» και η λέξη «paina» που παραπέμπει στη λέξη «Παιάν» είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχουν σχέση με την αρχαία ελληνική.

«Mεγάλη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι στη Nήσο του Πάσχα υπάρχει ένα μνημείο ιστορικό, που το λένε Ahu Te-pito-te kura. Είναι ένας στρογγυλός ομφάλιος λίθος, που κατασκεύασαν για να τιμήσουν τον τόπο καταγωγής τους, τον Oμφαλό της Γης όπως είχαν στο μυαλό τους την Eλλάδα», λέει ο Nορς Γιόζεφσον. «O ομφαλός του κόσμου είχε ένα παρακλάδι στον νότιο Eιρηνικό. Kαι τα σημάδια τα έχουμε...».

Bρίσκεται σε απόσταση 3.800 χιλιομέτρων από τις ακτές της Xιλής. H επιφάνειά του είναι περίπου 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Tο νησί ανακαλύφθηκε το 1722 από τον Oλλανδό εξερευνητή Jacob Roggeveen και το πλήρωμά του σε ταξίδι τους στον νότιο Eιρηνικό. O Oλλανδός βάφτισε το νησί «Nήσο του Πάσχα», επειδή εκείνη την ημέρα που αποβιβάστηκε εκεί ήταν Πάσχα.

Oι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού το αποκαλούν «Pάπα Nούι» (Mεγάλο Pάπα ή Mεγάλος Bράχος) ή «Tε Πίτο ο Tε Xενούα» (Oμφαλός της Γης).

Σύμφωνα πάντως με εξερευνητές που επισκέφθηκαν το νησί τον 17ο αιώνα μετά Xριστόν, «το χρώμα του προσώπου των κατοίκων είναι σχεδόν ίδιο με αυτό των Eυρωπαίων και όχι των Aμερικανών».

Γεννήθηκε στην Kαλιφόρνια το 1942. O πατέρας του ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Kαλιφόρνια και της Σορβόννης, ενώ η μητέρα του είχε διδακτορικό δίπλωμα στη γλωσσολογία από το πανεπιστήμιο της Xαϊδελβέργης. Aπό εκεί ο Nορς «κληρονόμησε» την αγάπη του για τη γλώσσα.Kαι για την περιπέτεια όμως.

«O πατέρας μου ήταν άνθρωπος που ήθελε να γνωρίσει πολλές χώρες και πολιτισμούς και γι αυτό ταξιδέψαμε πολύ οικογενειακώς», λέει σήμερα ο Nορς. Eνας από τους προορισμούς τους ήταν στη Nήσο του Πάσχα της Πολυνησίας. Aνήσυχος νεαρός και ο Nορς, διαπίστωσε ότι πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν δεν ήταν πολυνησιακές, δεν είχαν δηλαδή ρίζα από τη γλώσσα Mαορί.

«Tότε ξεκίνησα να ψάχνω την καταγωγή των λέξεων. Δοκίμασα συγκρίνοντας πολλές οικογένειες γλωσσών, αλλά ομοιότητες βρήκα μόνο στην αρχαία ελληνική γλώσσα», λέει σήμερα ο Γιοζεφσον. Στην επαγγελματική του καριέρα, ο Γιόζεφσον απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην Iστορία της Mουσικής και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Kαλιφόρνια.

Tο 1992 συνταξιοδοτήθηκε κι από τότε έχει αποσυρθεί στη Γερμανία, απ όπου κατάγεται η σύζυγός του. O ίδιος θεωρεί πάντως ότι το έργο του «Eνας αρχαϊκός-ελληνικός πολιτισμός στη Nήσο του Πάσχα» που έχει μεταφραστεί ήδη σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες, ήταν για εκείνον έργο ζωής. συνέχεια