Δηλώνει υπερήφανος με άρθρο στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση»

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και ο Γιώργος Παπανδρέου θα δείξουν τον δρόμο στην Ευρώπη για μια «προοδευτική απάντηση στην κρίση», εκφράζει ο Νίκος Παπανδρέου, με άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση» και γράφτηκε πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Δηλώνει υπερήφανος για τον αδελφό του και τονίζει ότι το δίδαγμα που αποκόμισε ο νέος πρωθυπουργός από την εκλογική περιπέτεια του 2004, είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον πολιτεύονται οι πολιτικοί.

Ο Ν. Παπανδρέου αναφέρεται στο “Συμπόσιο της Σύμης” που διοργανώνεται τα τελευταία 12 χρόνια από τα ιδρύματα Ανδρέας Παπανδρέου και Ούλωφ Πάλμε, στο πλαίσιο του οποίου αναζητώνται “νέες, προοδευτικές προσεγγίσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και σε προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης, εν μέσω της παγκοσμιοποίησης”.

Κορωνίδα αυτής της προσπάθειας αποτέλεσε η ενασχόληση του Συμποσίου με την “Πράσινη Ανάπτυξη”, η οποία σηματοδοτεί τον έναν τρίτο δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Ο Ν. Παπανδρέου εκτιμά ότι αποτελεί την εναλλακτική πρόταση όχι μόνο στον νεοφιλελευθερισμό, όσο και στον παραδοσιακό κρατισμό της Αριστεράς.

Μιλώντας για τον αδελφό του, υπογραμμίζει πως εκείνος έχει καταλάβει πως η πολιτική και οι πολιτικοί διανύουν την εποχή του κυνισμού και υλοποιεί, στο βαθμό που είναι στο χέρι του, καινοτόμες λύσεις. “Έχει διερευνήσει τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοσθούν , ώστε να προωθήσει μια κοινωνία με μεγαλύτερη ισότητα και έχει ακούσει και αναλύσει πολλές πρακτικές λύσεις γύρω από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής”, αναφέρει. Δεν είναι τυχαίο, γράφει, ότι εξελέγη δύο φορές πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενός οργανισμού με μέλη 170 κόμματα από όλη την υφήλιο, στον οποίο έχουν στο παρελθόν προεδρεύσει προσωπικότητες όπως ο Βίλι Μπραντ.

Ο Νίκος Παπανδρέου δράττεται της ευκαιρίας να απαντήσει σε όσους υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος “δεν έχει κάνει τίποτα”. Κάνει αναφορά στη “διπλωματία των σεισμών”, στο “Ελσίνκι”, στην ίδρυση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, στην “ελεύθερη” ραδιοφωνία, στο ρόλο που διαδραμάτισε  για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και τη θεσμοθέτηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας -την έχτισε από το μηδέν, τονίζει-, στη βοήθεια προς τη Σερβία, στη μήνυση που έκανε στον Γιώργο Κοσκωτά, στις καθαρές σχέσεις με τα ΜΜΕ και στις αλλαγές που έφερε “σιγά-σιγά” στην εσωτερική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα την απευθείας εκλογή του από τον λαό.

Πηγή: Ελευθεροτυπία