τα ΜΙΚΡΑ ενθυμήματα..
    
Αφιέρωμα στην 'Ολγα Μιχαλόπουλος
Click to download the main image download main image Click to download the main image
Διαμαντένια Ριμπά :
«Καβάφεια και Συμπόσιο για το Στρατή Τσίρκα στην Αίγυπτο»


«Με τη βράβευση Ελλήνων και Αιγυπτίων λογοτεχνών και μεταφραστών ολοκληρώνονται σήμερα στο Κάϊρο οι εργασίες του τριήμερου λογοτεχνικού συμποσίου, αφιερωμένο στον Αιγυπτιώτη Στρατή Τσίρκα με θέμα «Ένας Έλληνας λογοτέχνης και η αιγυπτιακή πραγματικότητα».

Το συμπόσιο είναι το 8ο στη σειρά των εκδηλώσεων "Καβάφεια", που ξεκίνησε ο αείμνηστος Κωστής Μοσκώφ και διοργανώνεται από την εταιρεία Φίλων Στρατή Τσίρκα και την ελληνική πρεσβεία στο Κάϊρο.
Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας, γραμματέας του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτισμού του ΣΑΕ, Γιάννης Μελαχροινούδης, χάρη στην ευαισθησία και την υποστήριξη του πρέσβη Δημοσθένη Κωνσταντίνου, τα Καβάφεια αποκτούν πλέον ξεχωριστό θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη απρόσκοπτη συνέχισή τους, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του από την όλη διοργάνωση, επισημαίνοντας την απήχηση του συμποσίου στην Αίγυπτο.

Οι πρώτες τρεις συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια, ενώ οι υπόλοιπες τρεις στο χώρο του ανωτάτου Συμβουλίου Πολιτισμού στο Κάϊρο. Στην τελετή έναρξης στις 26 Μαρτίου στο παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια παρέστησαν μεταξύ άλλων ο διοικητής της Αλεξάνδρειας Αμπντέλ Σαλάμ Μαχγκούμπ, ο πρόεδρος του ΙΕΠ καθηγητής Αργύρης Φατούρος και ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Χρήστος Λάζος, οι οποίοι χαιρέτησαν το σημαντικό λογοτεχνικό γεγονός, που συντελείται στο φυσικό χώρο όπου έζησε και δημιούργησε ο μεγάλος μας λογοτέχνης.
Για τη ζωή και το μεταφραστικό και διηγηματογραφικό έργο του Στρατή Τσίρκα μίλησαν καθηγητές πανεπιστημίου από την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. «Ο Τσίρκας και η πνευματική του αντίσταση κατά του φασισμού», «Η Αίγυπτος του Τσίρκα», «Ο Τσίρκας και η έννοια της ιστορίας», «Μεταφράζοντας τον Τσίρκα» ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που αναπτύχθηκαν.

Κατά την παραμονή των συνέδρων στην Αλεξάνδρεια διοργανώθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Καβάφη και στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, όπου ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Τσίρκα καθηγητής Παναγιώτης Μουλλάς προσέφερε μια πλήρη σειρά των έργων του Τσίρκα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι επανασυστάθηκε η Διεθνής Επιτροπή Καβάφη, στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγύπτου Φαρούκ Σούσα, οι καθηγητές του Α.Π.Θ. Δρ. ’ντεια Φραντζή και Παναγιώτης Μουλλάς κ.α. Τα φετινά Καβάφεια Βραβεία απονέμονται στους ποιητές Γιάννη Βαρβέρη και Αμπντέλ Μονεήμ Ραμαντάν, στους πεζογράφους Θανάση Βαλτινό και Μπαχά Τάχερ, καθώς επίσης και στην Πέρσα Κουμούτση, η οποία έχει μεταφράσει το 1/3 των έργων του Τσίρκα στα αραβικά και σε ένα Αιγύπτιο μεταφραστή».


Αναδημοσιεύεται από την ιστοσελίδα του «Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων» 28-03-2001
Αρθρογράφος: Διαμαντένια Ριμπά.



Διαμαντένια Ριμπά :
Η ουκρανική κυβέρνηση τίμησε τον Ανδρέα 'Aθενς
για την προσφορά του Hellenicare στη χώρα


26.09.08

Η ουκρανική κυβέρνηση τίμησε τον Ανδρέα Άθενς για την προσφορά του Hellenicare στη χώραΠαρά τις "δύσκολες" πολιτικά ημέρες που περνά η Ουκρανία, δεν ξέχασε να εκπληρώσει ένα χρέος προς έναν επιφανή Έλληνα της Διασποράς, τον Ανδρέα Αθενς, με την ευκαιρία των δέκα χρόνων λειτουργίας του ιατρικού προγράμματος Hellenicare, που λειτουργεί και στη χώρα αυτή. Η Κρατική Επιτροπή Εθνοτήτων και Θρησκευμάτων, ένας κυβερνητικός θεσμός που ασχολείται με τα θέματα των 140 και πλέον μειονοτήτων της χώρας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 22% των πολιτών, τίμησε τον επίτιμο πρόεδρο του ΣΑΕ για τις πολύτιμες υπηρεσίες του προγράμματος, "ανάσα ζωής" για χιλιάδες Ουκρανούς, ελληνικής και μη καταγωγής. "Για την εξαιρετική συνεισφορά του προς της κοινωνική, οικονομική και πνευματική ζωή της Ουκρανίας" γράφει -μεταξύ άλλων- η τιμητική περγαμηνή που παρέδωσε στον κ. Αθενς ο επικεφαλής της Επιτροπής και μέλος του υπουργικού συμβουλίου, κ. Αλεξάντερ Σαγκάν. Ο ίδιος μίλησε με ζεστά λόγια για τις ελληνο-ουκρανικές σχέσεις, που με τη δράση του, το Hellenicare, με επίκεντρο τη Μαριούπολη, έρχεται να συμπληρώσει επάξια.

"Σας ευχαριστούμε θερμά εκ μέρους της κυβέρνησής μας για τη βοήθεια που προσφέρετε στον πολύτιμο για το λαό μας τομέα της ιατρικής περίθαλψης, καθώς μέσω των Ελλήνων συμπολιτών μας, δόθηκε στήριξη και στην Ουκρανία", τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Σαγκάν.

"Είμαι ευτυχής και υπερήφανος που αρωγούς στο έργο που ξεκίνησα πριν από δώδεκα χρόνια από τη Γεωργία και έχει εξαπλωθεί στην Ουκρανία, την Αρμενία, αλλά και στην Αλβανία, έχουμε τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, αλλά και πολλούς επώνυμους και ανώνυμους Έλληνες από όλο τον κόσμο. Θέλαμε να βοηθήσουμε και συνεχίζουμε να προσφέρουμε δωρεάν υπηρεσίες όχι μόνο στους ελληνικής καταγωγής πολίτες αυτών των χωρών, αλλά και στους γηγενείς που μας έχουν ανάγκη", είπε- εμφανώς συγκινημένος- ο κ. Αθενς. Δάκρυα χαράς είχε στα μάτια και η σύζυγός του κα Λουίζ, που ήρθε μαζί του από το Σικάγο, όπως και ο αντιπρόεδρος του Hellenicare καρδιολόγος, Κυριάκος Κανάκης.

Με θερμά λόγια για την προσφορά του κ. Αθενς μίλησαν και ο πρέσβης της Ελλάδας, κ. Χαράλαμπος Δημητρίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Βλαντίμιρ Σκούροφ και ο διευθυντής του Hellenicare στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κ. Ρολάν Σταμάτοφ.

Στο εξαιρετικό επίπεδο της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας, που σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της τελευταίας Ουκρανικής απογραφής ανέρχονται περίπου στις 100.000, αναφέρθηκε η διευθύντρια της Κρατικής Επιτροπής Εθνοτήτων και Θρησκευμάτων, κ. Τατιάνα Πιλιπένκο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, εκ΄ μέρους όλων των Ελλήνων της Ουκρανίας. μετέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο.

"Στα δύσκολα χρόνια, όταν κανένας δεν σκεφτόταν τους ξεχασμένους Έλληνες της Ουκρανίας ο κ. Αθενς μας βοήθησε", τόνισε η κ. Προτσένκο. "Ήταν ο μοναδικός που πρόσφερε ελπίδα στα φτωχά ελληνικά χωριά. Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες σε αυτόν τον αληθινό Έλληνα, ο οποίος πονάει για εμάς", ανέφερε.

Σήμερα ο κ. Αθενς αναχωρεί για την Μαριούπολη, όπου στις 28 του μηνός η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας διοργανώνει μεγάλη γιορτή για τα 10χρονα του Hellenicare στη χώρα, στην οποία θα παραστούν ο Πρόεδρος και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ.κ. Νικόλαος Τσιαρτσιώνης και Γρηγόρης Νιώτης και το μέλος της Επιτροπής κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Κυπαρισσίδης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Το Ιατρικό Πρόγραμμα στην Ουκρανία, που ξεκίνησε 1998 με δεκαπέντε σταθμούς επισκεπτριών νοσοκόμων σε χωριά γύρω από τη Μαριούπολη, ασχολείται σήμερα κυρίως με την πρόληψη και θεραπεία καρδιολογικών παθήσεων, τον καρκίνο του μαστού και το AIDS. Το 2003, και πάλι στη Μαριούπολη, άνοιξε τις πύλες του το πρότυπο Ιατρικό - Διαγνωστικό Κέντρο. Μόνο το 2007 τα ιατρικά προγράμματα του Ηellenicare στην Ουκρανία παρείχαν περίπου 200.000 ιατρικές υπηρεσίες. Αλλες δύο κινητές ιατρικές μονάδες με έδρα τη Μαριούπολη και το Ντονιέτσκ, επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα ελληνικές κοινότητες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Ένα σοβαρό κομμάτι του προγράμματος είναι και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας (ιατρικά αναλώσιμα, τρόφιμα και ρουχισμό). Αυτές τις ημέρες αποστέλλονται στην περιοχή άλλα πέντε κοντέινερ ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα διανεμηθεί στα 48 «ελληνικά» χωριά γύρω από τη Μαριούπολη.

Για τους σκοπούς του Ιατρικού Προγράμματος σε όλες τις χώρες όπου λειτουργεί έχουν δαπανηθεί συνολικά 192 εκατομμύρια δολάρια, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε πάνω από 2,6 εκατομμύρια ιατρικές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Διαμαντένια Ριμπά