τα ΜΙΚΡΑ ενθυμήματα..
    
Αφιέρωμα στην Ρούλα Krumme
Click to download the main image download main image Click to download the main image

ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΜΟΣ Δ'
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΜΟΣ Ε'
ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ
ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ

ΟΙ ΒΟΛΟΙ

Ο Αντώνης ήταν πολύ σκάνταλος και πολύ άτακτος , και κάθε λίγο έβρισκε τον μπελά του.

Δεν περνούσε μέρα που να μην έτρωγε δυο-τρεις κατσάδες , πότε από τη θεία του , πότε από την Αγγλίδα δασκάλα και πότε από την τραπεζιέρα , και κάθε λίγο αναγκαζόταν να ανακατώνεται ο θείος.

Σαν έφτανε απ'έξω ο θείος και άκουγε την καινούργια αταξία του Αντώνη , το αγαθό του πρόσωπο αγρίευε όσο μπορούσε , σούρωνε τ'άσπρα του φρύδια και , κουνώντας το σταχτί του κεφάλι , έλεγε αυστηρά:

- Αντώνη , ακούω πάλι πως έκανες αταξίες ! Φοβούμαι πως δε θα τα πάμε καλά !

Αυτές ήταν οι σοβαρές προτάσεις. 'Aκουγε η Αλεξάνδρα , η μεγάλη αδελφή , κι ένιωθε την καρδιά της να παίζει τούμπανο. 'Aκουε και ο μικρός ο Αλέξανδρος , καθισμένος στο πάτωμα , με το δάχτυλο στο στόμα , και αποφάσιζε μέσα του πως εκείνος δεν ήθελε να γίνει έτσι κακό παιδί σαν τον Αντώνη.

Και όμως πώς ήθελε να μπορεί να κάνει όσα έκανε ο Αντώνης !Γιατί ο Αντώνης έκανε πολλά δύσκολα πράματα. Έκανε τούμπες τρεις στη σειρά ,- και θα έκανε , λέει , και τέσσερις , αν ήταν πιο μεγάλη η κάμαρα και αν δεν χτυπούσε ο τοίχος στα ποδάρια του σκαρφάλωνε στη γαζία της αυλής καβαλίκευε στην κουπαστή της σκάλας και κατέβαινε γλιστρώντας ως κάτω έκανε , πηδώντας με το ένα πόδι , τρεις φορές το γύρο της αυλής του σπιτιού , χωρίς να αγγίξει τον τοίχο κάθε πρωί , στη θάλασσα , βουτούσε το κεφάλι του στο νερό , κι έμενε τόση ώρα με κλειστό στόμα και ανοιχτά μάτια , και δεν πνιγόταν ποτέ. Και άλλα πολλά έκανε ο Αντώνης.

Έπειτα είχε πάντα γεμάτες τις τσέπες του από τόσους θησαυρούς. Τι δεν έβρισκες μέσα ! Καρφιά , βόλους , βότσαλα , σπάγγους , κάποτε και κανένα κομμάτι μαστίχα μασημένη , και , πάνω απ'όλα , το τρίγωνο γυαλί , που είχε πέσει από τον πολυέλαιο της εκκλησίας , και που έκανε τόσα ωραία χρώματα σαν το έβαζες στον ήλιο. Ολόκληρο πλούτο είχαν αυτές οι τσέπες του Αντώνη.

Οι γονείς του Αντώνη , που ζούσαν στην Αίγυπτο , δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν εκείνο το καλοκαίρι , κι εκείνος και τ' αδέλφια του είχαν έρθει στον Πειραιά με το θείο Ζωρζή και τη θεία Μαριέτα , που δεν είχαν παιδιά , και κάθονταν σ'ένα από τα σπίτια του Τσίλερ.

Επτά ήταν τα σπίτια του Τσίλερ , όλα στην αράδα κι ενωμένα το πρώτο , το ακριανό , μεγάλο , με τρία πρόσωπα , τ'άλλα όλα όμοια , με μια βεραντούλα προς τη θάλασσα , και μια αυλή στο πίσω μέρος , προς το λόφο.

Στο πρώτο , το μεγάλο σπίτι , καθόταν ο Βασιλέας στο δεύτερο μια Ρωσίδα , Κυρία της Τιμής της Βασίλισσας στο τρίτο ο Αντώνης με τ' αδέλφια του και το θείο του και τη θεία , και στ' άλλα παρακάτω , διάφοροι άλλοι , που σαν το Βασιλέα , είχαν κατέβει από την Αθήνα να περάσουν τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού κοντά στην Πειραιώτικη θάλασσα.

Κάθα μέρα ο Αντώνης και τ' αδέλφια του πήγαιναν περίπατο με την Εγγλέζα τους δασκάλα , και περνούσαν εμπρός από το μεγάλο σπίτι όπου καθόταν ο Βασιλέας , που είχε μεγάλα σκυλιά του κυνηγιού. Τ' άκουγε ο Αντώνης που γάβγιζαν και τραβούσαν τις αλυσίδες τους , κλεισμένα στην αυλή τους την παριτοιχισμένη , και κάθε φορά ο κρότος αυτός και τα γαβγίσματα ήταν μεγάλος πειρασμός.

Και τα τέσσερα αδέλφια γνώριζαν καλά τα σκυλιά αυτά , και ιδιαίτερα ένα , τον Ντον. Τα έβλεπαν συχνά με το Βασιλέα , που τα έπαιρνε μαζί του , λυτά , ελεύθερα , κάθε φορά που έβγαινε περίπατο μονάχος.

Ήταν μεγάλος πειρασμός για τον Αντώνη τα σκυλιά αυτά και , κάθε φορά που περνούσε μπρος από το σπίτι του Βασιλέα με την Εγγλέζα δασκάλα του έμενε πίσω , έκανε ελιγμούς , έβρισκε διάφορες προφάσεις , για να πλησιάσει τη πόρτα της αυλής , μήπως και τύχει να είναι μισάνοιχτη ή μήπως και βρει καμιά χαραματιά , που να τον αφήσει να δει τον Ντον , το μεγάλο κανελί σκυλί με τα παράταιρα μάτια , το ένα γαλάζιο και το άλλο πράσινο.

Μα που να ξεφύγει από το βλέμμα της Εγγλέζας ! Ξερή και μονοκόμματη γύριζε αυτή , τη στιγμή που νόμιζε κείνος πως είχε γλιτώσει , τον κεραυνοβολούσε , με μια ματιά και τον συμμάζευε , κατσουφιασμένο μα δαμασμένο , στο μπουλούκι των τριών πιο φρόνιμων.

- Είναι κακιά και γρουσούζα ...μουρμούρισε ο Αντώνης στις αδελφές του , καμτσικώντας τις πέτρες του δρόμου με κανένα μαδημένο από τα φύλλα του χλωμό κλαδί , που πάντα βρισκόταν ανάμεσα στους θησαυρούς του Αντώνη , προς μεγάλο θαυμασμό του Αλέξανδρου. Είναι τσίφνα και γρινιάρα....

- Τι είναι ; ρωτούσε ο Αλέξανδρος γέρνοντας ολόκληρος εμπρός από τη δασκάλα , που τον βαστούσε από το χέρι , για να ακούσει τη λέξη που του ξέφυγε.

Μ'αμέσως τον τίναζε η Εγγλέζα , που δεν καταλάβαινε τα ελληνικά , και τον ξανάφερνε στη θέση του πλάι της.

- Σπίηκς Ίγγλις ! πρόσταζε με το πιο αυστηρό της ύφος !

Και , μαζεμένα πάλι , την ακολουθούσαν τα τέσσερα αδέλφια , με ίσιες τις ράχες και σφιγμένα τα χείλια , παρατώντας κάθε αρχνισμένη κουβέντα , για να τις δείξουν την αποδοκιμασία τους. Κι έτσι , απομακρύνονταν από τον περαστικό δρόμο.

Κι εκεί στη μοναξιά , στις πέτρες και στα ξερά χαμόκλαδα , κάθονταν όλα τ' αδέλφια στη αράδα ενωμένα και τα χέρια σταυρωμένα φρόνιμα μπροστά τους , και κοίταζαν από πάνω , ψηλά , τις βαρκούλες που αρμένιζαν μακριά στο πέλαγος , και πιο κοντά , βαθιά , κάτω , στους βράχους , τις πέτρες που ξεχώριζαν μια - μια στα διάφανα βαθυγάλαζα νερά της Καστέλας.

Σε λίγο σηκωνόταν η δασκάλα , έκανε πως συγυρίζει τα φορέματά της , κι έβγαζε κρυφά κάτι από την τσέπη της. Ύστερα άνοιγε το βιβλίο της και καθόταν , γυρίζοντας τη ράχη της στα τέσσερα αδέλφια.

Έκανε πως διάβαζε. Μα τ'αδέλφια ήξεραν πως δεν διάβαζε καθόλου. Γιατί ο Αντώνης την είχε δει δυο φορές , που κρυφά έβαζε στα χείλια της μια μποτίλια με κάτι κανελί μέσα και το έπινε , και πάλι βιαστικά το έκρυβε από τους άλλους φραμπαλάδες της φούστας της.

Τότε άρχιζε η καλή ώρα του Αντώνη και των αδελφών του. Ότι ήθελαν έκαναν. Η δασκάλα δεν τους κοίταζε πια. Ο Αντώνης έδινε το σύνθημα , κι ένας - ένας σηκώνονταν σιωπηλά και απομακρύνονταν.

Και τότε γινόταν το ανάστα ο Θεός. Έτρεχαν , πηδούσαν , κατέβαιναν στο δρόμο , σκαρφάλωναν στους βράχους , έπεφταν , σηκώνονταν , φώναζαν , δέρνονταν , καβγάδιζαν ή γελούσαν , βουτούσαν στις σκόνες , έπιαναν ακρίδες , μάζευαν βότσαλα, πετούσαν πέτρες , τίποτε πια δεν έβλεπε , ούτε άκουγε η δασκάλα. Χωμένη στο βιβλίο της , ρουφώντας κρυφά την μποτίλια της , άφηνε τ' αδέλφια ελεύθερα.

Και τι ωραία που ήταν η ελευθερία στο βράχο της Καστέλας ! Πουθενά δεν ήταν τόσο ψιλή η σκόνη , τα χαμόκλαδα πιο ξερά , τα κλαδιά πιο εύκολα να τσακίσουν , οι πέτρες πιο πολλές , το χώμα πιο πλούσιο από θησαυρούς.

Τι δεν έβρισκες εκεί μέσα ! Πράσινα και γαλάζια κομμάτια γυαλί , κάποτε και άσπρα , χαλκάδες τενεκεδένιους σκουριασμένους ή καπάκια κουτιών στρογγυλά , σαν ρόδες χωρίς αξόνι , - μα ο Αντώνης έλεγε πως ήταν εύκολο να τους κάνεις αξόνι μ'ένα καρφί που θα το τρυπούσε στη μέση , - κάποτε κανένα κουδουνάκι σιδερένιο χωρίς γλωσσίδι , - που και αυτό διορθωνόταν , βεβαίωνε ο Αντώνης , με μια μεγάλη χάντρα της Αλεξάνδρας , κρεμασμένη σε μια κλωστή ,- μόνο που η Αλεξάνδρα , που είχε πέντε τέτοιες χάντρες δεν ήθελε να δώσει καμία , - κάποτε κανένα κομμάτι σκοινί ή σπάγκο ή τέλι μα προπάντων πέτρες , πέτρες όλων των σχημάτων , με φλέβες σταχτιές , μενεξελιές , τριανταφυλλιές ή μαύρες.

Μια μέρα , η Πουλουδιά βρήκε έναν αληθινό θησαυρό βόλους , βόλους , μαύρους , πολλούς , σκόρπιους , μικρούς , ολοστρόγγυλους. Ζαλισμένη τους κοίταζε , άφωνη από τη χαρά της. Η πρώτη της σκέψη ήταν να μη φωνάξει τ' αδέλφια της , μην της τους πάρει ο Αντώνης , που πρέσβευε πως τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν βόλους , πως έχουν κούκλες και πως αυτές τους αρκούν. Μα ήταν τόσοι πολλοί οι σκόρπιοι βόλοι , αρκούσαν για όλους , ακόμα και για τον Αλέξανδρο , που τόσο τους λαχταρούσε και που ποτέ δεν του δάνειζε τους δικούς του ο Αντώνης.

Φώναξε λοιπόν τ' αδέλφια της.

- Βόλους ! Βόλους ! Ελάτε να δείτε πόσοι ! είπε μαζεύοντάς τους γεμάτη τη φούχτα της.

Ανακούρκουδα πλάι της , καταχαρούμενος , τους μάζευε ο Αλέξανδρος έναν - έναν και τους φύλαγε στην άλλη παλάμη του. Ο Αντώνης όμως , με τα δυο του χέρια στις τσέπες του πανταλονιού του , δεν το θεώρησε αξιόπρεπο για ένα αγόρι να ενθουσιαστεί με το εύρημα ενός κοριτσιού. Και είπε ακατάδεχτα :

- Οι δικοί μου είναι πιο μεγάλοι !

Και η Αλεξάνδρα , που ακολουθούσε πάντα τον Αντώνη , είπε :

- Και για να τους πετάξουν εδώ , θα πει πως είναι χαλασμένοι !

Απογοητευμένος άνοιξε ο Αλέξανδρος τα χέρια του και οι βόλοι του σκορπίστηκαν στο χώμα.

Η Πουλουδιά όμως επέμενε.

- Πού το ξέρεις πως τους πέταξαν ; ρώτησε. Μπορεί ένα αγόρι να τους είχε στην τσέπη του , και να τρύπησε η τσέπη του , και να του έπεσαν όσο περπατούσε. Για δες , έχει παντού , εδώ , κι εκεί , και παρακάτω ! Θα έτρεχε το αγόρι , και θα έπεφταν οι βόλοι...

- Πφφφ ... διέκοψε ο Αντώνης , που είχε πολλή όρεξη να πάρει από το θησαυρό της αδελφής του , μα που δεν το καταδεχόταν πια , μιας και τον είχε περιγελάσει. Ξέρεις και συ τώρα από αγόρια !

Πειραγμένη στο φιλότιμό της για την περιφρονητική αδιαφορία των αδελφών της , η Πουλουδιά γέμισε την τσέπη της και είπε :

- Καλά. Όταν αύριο μου ζητήσετε τους βόλους μου , εγώ δε θα σας τους δώσω!

Και κάκωσε και δεν ήθελε να ρίξει με τους άλλους πέτρες στο γιαλό.

Αυτό ήταν το πιο ωραίο τους παιχνίδι. Και παράμερα , λυπημένη , κοίταζε η Πουλουδιά τις πέτρες , που τις πετούσαν τ' αδέλφια της και που πηδούσαν στους βράχους και ξαναπηδούσαν ως κάτω κι έπεφταν πλουφ στο νερό.

Το <πλουφ> δεν το άκουγαν , γιατί ήταν πολύ ψηλά , και το νερό πολύ χαμηλά. Μα τους είχε πει ο Αντώνης πως κάνει πάντα <πλουφ> η πέτρα στο νερό , και αν το 'λεγε ο Αντώνης , πρέπει να ήταν αλήθεια. Γιατί ποτέ δεν είπε ψέμα ο Αντώνης.

Και το 'λεγε πάντα ο θείος :<Ο Αντώνης είναι σκάνταλος , μα ψέματα δε λέει !>

Και το'λεγε και η θεία , που τους τις έβρεχε συχνά.

Και το'λεγε η κυρά - Ρήνη η μαγείρισσα , που ,σαν είχε πονοκέφαλο , έδενε ένα μαντίλι γύρω στο μέτωπό της με φέτες πατάτες ή λεμόνια στα μηλίγγια της , κι έβριζε μες στα δόντια της κι έλεγε :< Ντελή - Αντώνης , Τρελαντώνης , που κακό να μην το πιάσει...γιατί ψέματα δεν ξέρει !>

Το'λεγε και η Αφροδίτη η τραπεζιέρα , που ήταν καλή , όσο ήταν άσχημη , που γύρευε να κρύψει από τη θεία τις ζημιές του , μα που τις ομολογούσε ύστερα εκείνος.

Όλα τα ομολογούσε , σαν τον ρωτούσαν. Και τον έτρεμαν τα κορίτσια , μην ομολογήσει και τις δικές τους αταξίες και τα δικά τους μυστικά.

Έτσι , εκείνη την ημέρα που βρήκε το θησαυρό της , πέρασε η Πουλουδιά μεγάλη στενοχώρια. συνέχεια