Στ' αχνάρια των Ελλήνων της Διασποράς
Ενότητες, Ανθολογίες και άλλα..
ο Ελληνισμός της Διασποράς
...αλλά ο Οδυσσέας ποθεί ακόμη και καπνό μονάχα της πατρίδας του να δει να πετιέται προς τ' απάνω κι ας πεθάνει... (Οδύσσεια, α, στ. 57 κ.π.)
ΚΑΠΝΟΝ ΑΠΟΘΡΩΣΚΟΝΤΑ:
Γράμμα στον 'Ελληνα της Διασποράς
ο 'Υμνος του μετανάστη

ο Πρόλογος

Πνεύμα Κοινότητας

Γη των πατέρων μου

Οι αυριανοί Ποσειδωνειάτες του Καβάφη

Αποξεχασμένη μεραρχία

Πάνω στα βράχια της πατρίδας

Στο ελληνόπουλο της διασποράς

'Αγιε μου μετανάστη

η Προσευχή του μετανάστη

το Πάσχα των Ελλήνων της διασποράς

Λαμβρινή Σταύρου

Μάθε, προχτές σου έστειλα

Ο Θάνατος του μετανάστη

Στις εκκλησιές της διασποράς..

Τα απόμακρα κι' ερημικά χωριά της πατρίδας μου

Και λέω άραγε ταχιά

Και είπε ο λαός μου

«'Oπου φωνάζω και να βρίσκεστε αδελφοί»

Κυπριακή παράδοση

Ένα τραγούδι για το 21

Με το τραγούδι το δημοτικό

Στάλα τη στάλα

Και οι μεν πήραν τους δρόμους..

'Ενα ακόμα λάθος

Χαμπέρια

Υστερόγραφο

Οι χωριανοί λιγόστεψαν

Να μου το θυμάσαι..

Στον ύπνο του μικρού παιδιού

Στις αυλές και στα μπαλκόνια

Στις πέρα ανηφοριές

Φύγανε τα χρόνια μας

Στα 2004

Η Ολυμπιακή Φλόγα του μετανάστη

Τόσο μακριά

'Ελα βρε γέρο να μας δεις..

Για μιαν Αθήνα...

Στα 1950 όταν ο Ανδρέας Πούλος... ή το παράπονο του μετανάστη

Το μόνο που ξέχασαν

Σε ψάχνω

Γεννήθηκε στην Γαλλία..

Ζει ο Μεγαλέξανδρος;

Αρετή Κετιμέ

Αφιέρωμα

Η πατρίδα μου

Διασπορά μου

Θέλω να ξέρεις

Κοίτα φίλε μου

Μου ήρθε κοντά..

Παλιέ μου φίλε

Την μάνα την φευγάτη

O έφεδρος λοχίας Παπαχρήστου

Ο χαμένος μου παράδεισος

Tσάμικο, βλάμικο!

Τα παιδιά του μετανάστη

Πρόσωπα

ΠατροΚοσμάς

Αυτός ο τόπος

Είναι το ίδιο??

η Επιστροφή του μετανάστη

Kαι θα υπάρχω έως ότου θα υπάρχεις..

Με πέντε οργιές καζάντι..

Στον τόπο τα κλαρίνα

Γράμμα στην Ελένη Φοκά

Σκληρή Πραγματικότητα

Κοινοτικά και Οργάνωση

Ζητείται ελπίδα

Ελληνική Διασπορά ώρα Μηδέν?

η Ελληνική Διασπορά απ' τους Αρχαίους Χρόνους..

Τι είναι η Διασπορά?

Αντί για Επίλογο

"..........Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1815 ως το 1980,
46 εκατομμύρια άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου υιοθέτησαν την Αμερική ως νέα πατρίδα τους........"

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΕ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΟΡΑΣ

www.Apodimos.com

Από αρχές του 20ου Αιώνα, υπήρξανε πολλοί Έλληνες που έφυγαν με προορισμό τις ΗΠΑ για να δούνε μια καλλίτερη μέρα. Αυτοί οι Έλληνες μετανάστες ήταν το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα που έφυγε από την Ελλάδα και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε εποχή όπου να βλέπουμε να μη συγκαταλέγονται Έλληνες της διασποράς ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα των επιστημών, της πολιτικής, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιχειρήσεων διεθνώς. Όλοι οι Έλληνες, Κύπριοι, Απόδημοι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα μας,  υπάρχουν Έλληνες μετανάστες πρώτης, δεύτερης ή ακόμα και τρίτης γενιάς που εργάζονται σκληρά, αγωνίζονται, χτίζουν καριέρες και διαπρέπουν.

Για αυτό τον λόγο το Apodimos.com θα ενημερώσει όλους και Έλληνες και Απόδημους Έλληνες με σκοπό να θυμόνται όλοι και να τιμούν, όλους τους Έλληνες που κάνουν μεγάλη καριέρα στο Εξωτερικό, διότι τιμούν, την προσπάθεια που έχουν κάνει έτσι ώστε να μπορούν καθορίζονται μεγάλοι, τιμούν την οικογένεια από όπου προέρχονται, τιμούν την Ελλάδα.   

Οι Έλληνες με μεγάλη καριέρα στο Εξωτερικό

Στο ρεπορτάζ που έκανε το madata.gr για τους επίδοξους διαδόχους του Γεώργιου Παπανικολάου, της Μαρίας Κάλλας και του Δημήτρη Μητρόπουλου, διαπίστωσε ότι η «Generation X» της ελληνικής Ομογένειας σφύζει από ταλέντο και δημιουργικότητα και γράφει καθημερινά τη δική της ξεχωριστή ιστορία, έχοντας μάλιστα μεγάλες προοπτικές μπροστά της. Από τις ΗΠΑ ως τη Γερμανία και από την Αυστραλία μέχρι τη Βρετανία, οι Έλληνες του εξωτερικού είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας διεθνώς και αξίζουν, αν μη τι άλλο, τη μεγαλύτερη προσοχή και ενεργό συμπαράστασή μας.

Ας παρουσιάσουμε στους Έλληνες και Απόδημους Έλληνες ορισμένους από Έλληνες που κάνουν μεγάλη καριέρα στο Εξωτερικό τιμώντας τους.

*       ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΖΟΓΛΟΥ Αρχιτέκτονας

Έφυγε από τη Δράμα σε ηλικία 18 ετών για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στη Βιέννη. Πριν καλά καλά κλείσει τα 30 του χρόνια, ο Φίζογλου ανέλαβε να σχεδιάσει την επέκταση του αεροδρομίου της Βιέννης. Αυτή ήταν και η αρχή μιας λαμπρής καριέρας για τον Έλληνα αρχιτέκτονα, που κατέκτησε την Κεντρική Ευρώπη, αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα στην Αυστρία, στη Σλοβακία, στην Ουγγαρία και την Κροατία. Πλέον ζει μόνιμα στη Βιέννη , με τη σύζυγό του και το γιο τους Μενέλαο, και είναι πρόεδρος της νεοσύστατης Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Αυστρίας.

*       ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΡΕΤΖΗΣ Μαέστρος

Το 1995 στο πόντιουμ της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης ανέβηκε ο νεότερος μαέστρος στην ιστορία της. Προς μεγάλη έκπληξη όσων περίμεναν να δουν κάποιο Ρώσο, επρόκειτο για τον 23χρονο Έλληνα Θόδωρο Κουρετζή. Σε ηλικία 7 ετών ξεκινάει μαθήματα βιολιού, στα 12 γράφεται στο εθνικό ωδείο, τρία χρόνια αργότερα ασχολείται για πρώτη φορά με τη σύνθεση και λίγο μετά την ενηλικίωσή του μεταβαίνει στην Αγία Πετρούπολη, φοιτώντας πλάι στον Ιλία Μούσιν στο διάσημο κρατικό ωδείο της πόλης. Σήμερα, ο βραβευμένος Έλληνας μαέστρος είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο τρίτο μεγαλύτερο θέατρο της Ρωσίας, την όπερα του Νοβοσιμπίρσκ, και βάζει πλώρη να κατακτήσει μουσικά όλη την Ευρώπη.

*       ΒΑΣΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Καθηγήτρια Ανοσολογίας

Πριν από λίγα χρόνια, η ελληνική Ομογένεια γέμισε με υπερηφάνεια μαθαίνοντας ότι ένα από τα «σπλάχνα» της, η ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, ήταν πρωτοπόρος στη μάχη κατά του καρκίνου με τη μελέτη της για το εμβόλιο για τα αδενοκαρκινώματα. Γεννημένη στην Αυστραλία το 1970, η Αποστολοπούλου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, όπου σπούδασε Ανοσολογία, Βιοχημεία και Παθολογία. Συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ, όπου και αφιερώθηκε στην ιατρική έρευνα, λαμβάνοντας πληθώρα τιμητικών διακρίσεων στην καριέρα της.

*        ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑΚΑΡΙΔΗ Ηθοποιός

Η ελληνική λάμψη στο Χόλιγουντ δεν οφείλεται μόνο σε ταινίες όπως οι «300» και η «Τροία», αλλά και σε Έλληνες ηθοποιούς που κάνουν λαμπρή καριέρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Μελίνα Κανακαρίδη -η αστυνόμος Στέλλα Μπονασέρα της γνωστής τηλεοπτικής σειράς CSI: New York- είναι από τις πιο ξεχωριστές ελληνικές παρουσίες. Γεννημένη το 1967 στο Οχάιο από Έλληνες γονείς, σπούδασε καλές τέχνες και θέατρο, αλλά γρήγορα την απορρόφησε η τηλεόραση και βρέθηκε να κατέχει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλές επιτυχημένες αμερικανικές σειρές. Υποψήφια δύο φορές για βραβείο ΕΜΜΥ, η Κανακαρίδη έχει και μια «κρυφή» επαγγελματική δραστηριότητα: Είναι ιδιοκτήτρια, μαζί με το σύζυγό της, Πέτρο Κωνσταντινίδη, ενός ελληνικού εστιατορίου στο Οχάιο!

*       ΦΩΤΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ Καθηγητής Βιολογίας

Από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, ο Καφάτος διδάσκει σήμερα στο περίφημο Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου έχοντας στο παρελθόν διατελέσει καθηγητής στο Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επιπλέον, είναι πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας. Στα επιστημονικά επιτεύγματα που καταξίωσαν τον Καφάτο διεθνώς περιλαμβάνονται η ανάπτυξη της διαδικασίας κλωνοποίησης του cDNA (αντίγραφο DNA), η εκκίνηση του γονιδιακού προγράμματος Drosophila melanogaster και το σημαντικό του έργο στην έρευνα για την ελονοσία.

*       ΤΣΑΡΛΣ ΜΟΣΚΟΣ Κοινωνιολόγος

«Ο πατέρας μου αποφάσισε να με πει Τσαρλς αφού τράβηξε αυτό το όνομα μέσα από ένα καπέλο με χαρτάκια με μικρά ονόματα που ακούγονταν ωραία στα αμερικανικά». Έτσι περιγράφει ο Τσαρλς Μόσκος, γιος Βορειοηπειρώτη μετανάστη στο Σικάγο, τη «βάφτισή» του στο βιβλίο του «Ελληνοαμερικανοί: Αγώνας και Επιτυχία». Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Nortwestern, ο Μόσκος έχει χαρακτηριστεί από την εφημερίδα «Wall Street Journal» ως ο πιο σημαίνων στρατιωτικός κοινωνιολόγος των ΗΠΑ. Η περίφημη πολιτική «μη ρωτάς-μη λες» του αμερικανικού στρατού, που αναφέρεται στους ομοφυλόφιλους νεοσύλλεκτους, είναι δικής του έμπνευσης.

*       ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ ΦΙΛΝΤ Σχεδιάστρια μόδας

Τι κοινό έχουν οι σειρές «Sex and the City», «Μαρία η άσχημη» (στην αμερικανική εκδοχή της) και η ταινία «Ο Διάβολος φοράει Πράντα»; Οι ενδυμασίες των πρωταγωνιστών φέρουν την υπογραφή της Ελληνοαμερικανίδας Πατρίτσια Φιλντ! Η γνωστή σχεδιάστρια μόδας γεννήθηκε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης από Έλληνα πατέρα και Αρμένια μητέρα, που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από τη Μυτιλήνη και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα. Με ένα βραβείο ΕΜΜΥ (Sex and the City) και μια υποψηφιότητα για Οσκαρ κοστουμιών (Ο Διάβολος Φοράει Πράντα), η Φιλντ έχει γίνει ήδη η αγαπημένη σχεδιάστρια των αστέρων του Χόλιγουντ.

*       ΤΖΟΡΤΖ ΜΙΛΕΡ Σκηνοθέτης

Όταν λίγο πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Δημήτρης Μηλιώτης και η Ευαγγελία Μπαλογιούλου εγκατέλειπαν τα Κύθηρα προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στην Αυστραλία, ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ο πρωτότοκος γιος τους, Γιώργος, θα γινόταν μετά από πολλά χρόνια ένας από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες παγκοσμίως. Πέρυσι κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία κινουμένων σχεδίων «Happy Feet». Οι ταινίες, όμως, που τον καταξίωσαν στον κόσμο της έβδομης τέχνης ήταν χωρίς αμφιβολία «Οι Μάγισσες του Ιστγουικ», με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον, και η καλτ ταινία της δεκαετίας του ’80 «Μαντ Μαξ» με τον Μελ Γκίμπσον.

*       ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Επιδημιολογίας

Το δύσκολο με τον Δημήτρη Τριχόπουλο είναι να προσδιορίσεις τον τόπο διαμονής του. Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Χάρβαρντ και Ουψάλας, ο κ. Τριχόπουλος είναι περισσότερο ένας «γιατρός του κόσμου». Το πραγματικά αδύνατο, όμως, είναι να αποδώσεις με ευσύνοπτο τρόπο τα επιστημονικά του επιτεύγματα. Τα πλέον των 900 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα του, οι σχετικές με το παθητικό κάπνισμα, τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο ανακαλύψεις του και η χρόνια έρευνά του για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων είναι μερικοί μόνο φάροι στην καριέρα του ανθρώπου που κοσμεί με το έργο και την παρουσία του την ελληνική επιστημονική κοινότητα.  

*       ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Ποδοσφαιριστής

Το 2001 ο Γιάννης Σαμαράς, παλαιός ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ και του Παναθηναϊκού, πήρε μια «σοφή» απόφαση για το μέλλον του γιου του, που προμηνυόταν ήδη λαμπρό. Ο ταλαντούχος Γιώργος Σαμαράς βρέθηκε από την Κρήτη στην Ολλανδία και από τα «τσικό» του ΟΦΗ στην εφηβική ομάδα της Χερενφέιν και πολύ σύντομα στην ανδρική. Το 2005, αφού είχε κλέψει τις καρδιές των Ολλανδών, ο πανύψηλος (1,93) Έλληνας επιθετικός κέρδισε και την εμπιστοσύνη του προπονητή Στιούαρτ Πιρς, που έπεισε τη διοίκηση της Μάνστεστερ Σίτι να δαπανήσει 8,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει, σε μια από τις ακριβότερες μεταγραφές διεθνώς εκείνη την περίοδο. Έχοντας κερδίσει και μια θέση στην εθνική ομάδα, ο Σαμαράς έχει όλες τις προδιαγραφές να συνεχίσει την εντυπωσιακή του πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

*       ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ Γιατρός, ερευνητής

«Ο Γιώργος είναι ένας υπέροχος επιστήμονας και υπέροχος φίλος. Δεν φοβάται να κινηθεί προς νέες κατευθύνσεις». Ετσι μας μίλησε ο Ρόμπερτ Γκαλό, ο καθηγητής που συνανακάλυψε τον ιό HIV/AIDS, για το στενό του φίλο και συνεργάτη, Γιώργο Παυλάκη. Πριν από πέντε χρόνια, ο δρ Παυλάκης προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση με την ανακάλυψή του ότι ο ιός του AIDS κρύβεται και σε άλλες ομάδες κυττάρων του ανθρώπινου σώματος, πέραν από τις ως τότε γνωστές. Ο κ. Παυλάκης διαμένει μόνιμα στο Μέριλαντ και εργάζεται στο Εθνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο της αμερικανικής αυτής πολιτείας.

*       ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας

Στον κόσμο των ακαδημαϊκών του Λονδίνου, όπου η ελληνική παρουσία είναι έντονη, υπάρχει ένας Έλληνας καθηγητής που ξεχωρίζει. Ο Δραμινός Ηλίας Μόσιαλος, διευθυντής του τμήματος Οικονομικών της Υγείας του φημισμένου Πανεπιστημίου LSE, με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, είναι από τους πλέον έμπειρους Ευρωπαίους επιστήμονες στον τομέα της Πολιτικής της Υγείας. Με δική του πρωτοβουλία, μάλιστα, ιδρύθηκε το 1998 το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τη διοίκηση και τις πολιτικές των υπηρεσιών Υγείας. Ο ίδιος εξομολογείται στον ΕΤ.Κ. «Ο κύριος λόγος που έφυγα αρχικά από την Ελλάδα είναι ότι το μεταπτυχιακό που με ενδιέφερε δεν διδασκόταν στη χώρα μας. Συνέχισα την ακαδημαϊκή μου καριέρα στην Αγγλία γιατί δεν έβρισκα διεξόδους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα».

*       ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ Σκηνοθέτης

Από το βραβευμένο με Οσκαρ «Ζ» στο υποψήφιο για βραβεία Σεζάν «Τσεκούρι», ο Κώστας Γαβράς δεν έπαψε ποτέ να προβληματίζει, να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα και να μαγεύει το φιλοθεάμον κοινό μέσα από τις αριστοτεχνικές δημιουργίες του. Σαράντα και πλέον χρόνια στην υπηρεσία της έβδομης τέχνης, ο Γαβράς είναι ο πιο επιτυχημένος Έλληνας σκηνοθέτης της διασποράς. Σπούδασε στο Παρίσι, έκανε την πρώτη του ταινία («Διαμέρισμα Δολοφόνων») -από τις συνολικά είκοσι- το 1965, σε ηλικία 32 ετών, και σήμερα υποστηρίζει ότι «ο χαρακτηρισμός κοινωνική δήλωση» είναι ο πιο ακριβής για να περιγράψει το πλούσιο κινηματογραφικό έργο του.

*       ΣΤΗΒΕΝ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ Εικαστικός

Σε ηλικία τεσσάρων ετών έφυγε από τον Αγιο Νικόλαο Λακωνίας για να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, που έγινε έκτοτε η «έδρα» του. Ο «νόστος» τον έφερνε συχνά πίσω στην Ελλάδα για εκθέσεις έργων του, ποτέ όμως για μόνιμη εγκατάσταση. Με κέντρο τις ΗΠΑ και εμβέλεια που άγγιζε σχεδόν όλο τον κόσμο, ο ζωγράφος κ. Αντωνάκος δικαίως θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εικαστικούς της ελληνικής διασποράς. «Είμαι ευτυχής που έχω αυτή την αναγνώριση στην πατρίδα μου, την Ελλάδα», δηλώνει ο ίδιος στον ΕΤ.Κ.

*       ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ Συγγραφέας

Ο Βασίλης Αλεξάκης δεν είναι από τους ανθρώπους που «μασάνε» τα λόγια τους. «Η αντίληψη που έχουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό, ένα μίγμα συμπλέγματος κατωτερότητας και ανωτερότητας, επιβραδύνει την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Αυτός ο εθνικισμός που αντλεί στοιχεία από παλιές μας δόξες μάς κάνει ανίκανους να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και τους γύρω μας», δηλώνει. Ο ίδιος ζει στο Παρίσι από το 1968 και είναι από τους πιο γνωστούς ξένους συγγραφείς στη χώρα. Έχει τιμηθεί με το Medicis, το κορυφαίο βραβείο της γαλλικής λογοτεχνίας, για το μυθιστόρημά του «Η μητρική γλώσσα».

*       ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ Μαέστρος

«Ο χώρος των μαέστρων είναι ένας κύκλος στον οποίο μετέχουν μερικές χώρες, ενώ άλλες μένουν απέξω. Είναι σαν το γκραν πρι. Ενας καταπληκτικός οδηγός Φόρμουλα δεν έχει τίποτα να κάνει στην Ελλάδα», είχε δηλώσει στον ΕΤ.Κ ο Νίκος Μιχαλάκης, λίγες μέρες αφότου επελέγη να διευθύνει μια από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου. Στα βήματα του Δημήτρη Μητρόπουλου και του Οδυσσέα Δημητριάδη, ο εμπνευσμένος Έλληνας μαέστρος ανεβαίνει στα πόντιουμ των μεγάλων ορχηστρών του κόσμου, χαρίζοντας ανεπανάληπτες μουσικές στιγμές στο κοινό του.

*       ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΙΟΣ Ερευνητής

Στο καφενείο της οικογένειάς του στην Κάρπαθο, όπου δούλευε τα καλοκαίρια των μαθητικών του χρόνων, δεν υπήρχε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων υπολογιστής ούτε για δείγμα. Το όραμά του, όμως, «να κάνει κάτι που θα φέρει καινοτομία και θα υπηρετεί την κοινωνία», οδήγησε τον Νίκο Παραγιό στην περσινή του βράβευση από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ ως έναν εκ των 35 καλύτερων επιστημόνων του κόσμου ηλικίας κάτω των 35 ετών. Από τους εξέχοντες ερευνητές στον τομέα της πληροφορικής και της βιολογίας, ο «οραματιστής» κ. Παραγιός θεωρεί ως κορυφαία στιγμή της καριέρας του το βραβείο μηχανικής όρασης και ρομποτικής που έχει λάβει, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποια στιγμή από το Παρίσι στην Ελλάδα. 

*       ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΕ Καθηγητής Πληροφορικής

Ο φορητός υπολογιστής των 100 δολαρίων, το περιβόητο όπλο για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος στον πλανήτη μας, φέρει σφραγίδα ελληνική! Ο Νίκολας Νεγροπόντε, γόνος μεγάλης ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας, γεννήθηκε το 1943 στις ΗΠΑ αλλά δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή. Καθηγητής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ και ιδρυτής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Media Lab στη Μασαχουσέτη.

Πηγή : madata.gr

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ  2007

  


The LAND of GODS Since October 1996   Oakville Ontario Canada
Click here to Make Land of Gods
your star1t Page