τα ΜΙΚΡΑ ενθυμήματα..


Αφιέρωμα στον Νίκο Χρονόπουλο
Click to download the main image download main image Click to download the main image
Επιστολή στον Εθνικό Κήρυκα  από τον  κ. Στέλιο Τάτση, Bayside, NY.
 
Γιατί υποτιμάτε την ελληνική γλώσσα Σεβασμιότατε;

Μόλις εισήλθα στο ναό αντίκρισα στο Δεσποτικό τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος είχε αρχίσει την ομιλία του για την γλώσσα. Παρά τον ψυχικό μου αναβρασμό, επιβλήθηκα στον εαυτό μου και περίμενα να τελειώσει η ξένη γλώσσα με την ελπίδα ότι θα τα επαναλάμβανε στην Ελληνική, έστω και περιληπτικά.
Δυστυχώς μας απογοήτευσε , δεν είπε λέξη. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω, δεν ξέρω που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά του, η οποία συνεχώς επαναλαμβάνεται. Εκείνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι ή κάνει επίδειξη της γνώσης της Αγγλικής ή ότι από κάπου κάποιοι του το επιβάλλουν.
Δεν μπορείτε Σεβασμιότατε, δεν έχετε το δικαίωμα να αγνοείτε την ελληνική γλώσσα και το ελληνορθόδοξο ποίμνιό σας. Και να φέρετε τον τίτλο του Αρχιεπισκόπου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής. Είναι απαράδεκτο και κατακριτέο.
Δεν σας απαγορεύει κανένας την χρήση της Αγγλικής, όμως θα πρέπει, είναι υποχρέωσή σας, να ικανοποιείτε και τη μεγάλη μερίδα της Ομογένειας, η οποία αγαπάει την ελληνική γλώσσα γιατί δι' αυτής αποθηκεύονται καλύτερα τα μηνύματα της εκκλησίας στους πιστούς, στο μυαλό και αγγίζουν τις ψυχές τους.
Αρχίζουμε να μην σας πιστεύουμε πλέον όταν μιλάτε για την ελληνική παιδεία, διότι από τα έργα σας φαίνεται πως δεν συνδυάζονται τα χείλη με την καρδιά. 'Aλλα μας λέγουν τα χείλη σας και άλλα η καρδιά σας, όπως λέγει και το τραγούδι.
Για όνομα του θεού Σεβασμιότατε, επιτέλους βουλώστε τ' αυτιά σας, μην ακούτε τις σειρήνες, οδηγήστε αυτόν τον περιούσιο λαό του θεού εκεί που τα ομιλεί.
Αρκετά πλήγματα δεχτήκαμε και δεχόμαστε από πολλούς εφιάλτες... δεν χρειαζόμαστε άλλους, δεν έχουμε το κουράγιο να τρέχουμε. Ηγέτες του τύπου σας μας κόβουν τα πόδια. Μη παρακαλώ σας, μη διχάζετε την Ομογένεια, μη κτυπάτε τη γλώσσα μας γιατί αυτή είναι το μέσον που θα κρατήσει το Έθνος μας ενωμένο για να ξαναμεγαλουργήσει.
Μην υποτιμάτε Σεβασμιότατε την γλώσσα των γλωσσών, την ελληνική γλώσσα, τη γλώσσα του θεού του ευαγγελίου, τη δική μας γλώσσα.

Στέλιος Τάτσης

***Αναδημοσίευση από τα "Νέα του Χάμηλτον"