ο Ελληνισμός της Διασποράς
...αλλά ο Οδυσσέας ποθεί ακόμη και καπνό μονάχα της πατρίδας του να δει να πετιέται προς τ' απάνω κι ας πεθάνει... (Οδύσσεια, α, στ. 57 κ.π.)
Ελληνική Λογοτεχνία στο διαΔίκτυο
λα να δεις...
ΚΑΠΝΟΝ ΑΠΟΘΡΩΣΚΟΝΤΑ:
Γράμμα στον 'Ελληνα της Διασποράς
ο 'Υμνος του μετανάστη

ο Πρόλογος

Πνεύμα Κοινότητας

Γη των πατέρων μου

Οι αυριανοί Ποσειδωνειάτες του Καβάφη

Αποξεχασμένη μεραρχία

Πάνω στα βράχια της πατρίδας

Στο ελληνόπουλο της διασποράς

'Αγιε μου μετανάστη

η Προσευχή του μετανάστη

το Πάσχα των Ελλήνων της διασποράς

Λαμβρινή Σταύρου

Μάθε, προχτές σου έστειλα

Ο Θάνατος του μετανάστη

Στις εκκλησιές της διασποράς..

Τα απόμακρα κι' ερημικά χωριά της πατρίδας μου

Και λέω άραγε ταχιά

Και είπε ο λαός μου

«'Oπου φωνάζω και να βρίσκεστε αδελφοί»

Κυπριακή παράδοση

Ένα τραγούδι για το 21

Με το τραγούδι το δημοτικό

Στάλα τη στάλα

Και οι μεν πήραν τους δρόμους..

'Ενα ακόμα λάθος

Χαμπέρια

Υστερόγραφο

Οι χωριανοί λιγόστεψαν

Να μου το θυμάσαι..

Στον ύπνο του μικρού παιδιού

Στις αυλές και στα μπαλκόνια

Στις πέρα ανηφοριές

Φύγανε τα χρόνια μας

Στα 2004

Η Ολυμπιακή Φλόγα του μετανάστη

Τόσο μακριά

'Ελα βρε γέρο να μας δεις..

Για μιαν Αθήνα...

Στα 1950 όταν ο Ανδρέας Πούλος... ή το παράπονο του μετανάστη

Το μόνο που ξέχασαν

Σε ψάχνω

Γεννήθηκε στην Γαλλία..

Ζει ο Μεγαλέξανδρος;

Αρετή Κετιμέ

Αφιέρωμα

Η πατρίδα μου

Διασπορά μου

Θέλω να ξέρεις

Κοίτα φίλε μου

Μου ήρθε κοντά..

Παλιέ μου φίλε

Την μάνα την φευγάτη

O έφεδρος λοχίας Παπαχρήστου

Ο χαμένος μου παράδεισος

Tσάμικο, βλάμικο!

Τα παιδιά του μετανάστη

Πρόσωπα

ΠατροΚοσμάς

Αυτός ο τόπος

Είναι το ίδιο??

η Επιστροφή του μετανάστη

Kαι θα υπάρχω έως ότου θα υπάρχεις..

Με πέντε οργιές καζάντι..

Στον τόπο τα κλαρίνα

Γράμμα στην Ελένη Φοκά

Σκληρή Πραγματικότητα

Κοινοτικά και Οργάνωση

Ζητείται ελπίδα

Ελληνική Διασπορά ώρα Μηδέν?

η Ελληνική Διασπορά απ' τους Αρχαίους Χρόνους..

Τι είναι η Διασπορά?

Αντί για Επίλογο

.... Ωραίε μου φουστανελά! Αληθινέ κι' αγνέ μου 'Ελληνα της Διασποράς!! κδ. ο 'Υμνος του μετανάστη
Οι Μπουμπουλίνες του Oakville
του Κώστα Δουρίδα
Οκτώβριος, 1996

Πριν δέκα μήνες τον καιρό που δεν υπήρχε ακόμα η κοινότητα στο Oakville, έτσι και ρωτούσες τον παλαιότερο 'Ελληνα, πόσοι (τον αριθμό) έλληνες είναι στο Oakville χωρίς δυσκολία θα σου απαντούσε: Δυο τρεις φαμελιές κι' εννοούσε, δυο τρία σόια και κάτι ακόμα, 20  -  25 οικογένειες το περισσότερο. 'Οταν όμως έγινε η κοινότητα, και από περιέργεια κοιτάξαμε τους τηλεφωνικούς καταλόγους, βρήκαμε με μεγάλη μας έκπληξη ότι, οι οικογένειες του Oakville κυμαίνονται, από 250 μέχρι 300.

Και όμως ως μέχρι και περί το τέλος του 1995, οργανωμένος Ελληνισμός στο Oakville δεν υπήρχε. Ωστόσο ήταν ευχής έργο όταν, μια ομάδα γυναικών βγήκε μπροστά συσπειρωμένη κι' έβαλε τις φωνές ! Οι Μπουμπουλίνες του Oakville πήραν την σάλπιγγα και βάρεσαν συναγερμό ! Στον ήχο τους τον μαγευτικό η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ του Oakville γεννήθηκε. Και πήρε "σάρκα και οστά" ως λεει ο λαός μας.

Αποδείξεις σ' αυτό είναι: Η μεγάλη επιτυχία του χορού που έγινε τον Φλεβάρη. Οι Συνελεύσεις. Το Picnic που κάναμε στο Bronte Park τον Ιούνιο. Ο πρώτος ετήσιος χορός που ετοιμάζεται τον Νοέμβριο κι' εν συνεχεία το πρωτοχρονιάτικο γλέντι.

Ύστερα η παραδοσιακή πια, εβδομαδιάτικη ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ και ΚΑΦΕ, αυτή της κάθε Τρίτης στο πικάντικο μαγαζί του φίλου μας του Νίκου του Μαρζτούκου, που αφού τελειώσει με τους πελάτες του οκτώ η ώρα το βράδυ, από κει και πέρα το μαγαζί δικό μας! Και έτσι στο τσάκα τσάκα, άνδρες και γυναίκες, δεν λείπει Τρίτη που να μην γεμίσει το μαγαζί! Και αν τύχει και λείψουν και μερικοί το συμπληρώνουν οι καινούριοι!

Και αν ήταν να αναφερθούμε στους ταχτικούς με πρώτους τα ζεύγη: Ανάνης και 'Aννα Μωησάκος, Θανάσης και Ελένη Αγγελόπουλου, Γιώργος και Θάλεια Εξουζίδη, Κώστας και Μαρία Καραγιάννης, Βασίλης και Βίκη Καβούρης, Δημήτρης Καβούρης, Δημήτρης και Πόπη Κόντος, Τάσος και Βασιλική Βίγγλας, Θεόδωρος και Ελένη Ηλιόπουλου, Στάθης και Σταμάτω, Συκιώτη, Θεοδωράτος Αγγελική, Παναγιώτης και Εύη Μακρυλιάς, Νίκος και Αλεξάνδρα Μακρυλιάς, Ηλίας και Διαμάντο Μακρυλιάς, Θέμης και Στέλλα Μούρτος, Λεωνίδας και 'Aννα Μούρτος, Νίκος και Μαρία Δαββέτας, Πλάτωνας και Κλεματίνη Ζαχαράτος, Παναγιώτης και Γεωργία Λαφογιάννης, Γιάννης και Αλέκα Ζογογιάννη, Γιάννης και Λένα Θεοδωρίδης, ο οικοδεσπότης Νίκος και σύντροφός του Elizabeth Μαρτζούκος, Βαγγέλης και Σούλα Μαρσέλας, Σταύρος και Ντίνα Μακρύδης, Παναγιώτης και Πέννη Μαγείρογλου, Γιάννης Μαγείρογλου, Σίμων και Γιαννούλα Νικολάου, Σπύρος και Ελένη Ρετσινά, Τομ και Χριστήνα Σεβαστός, Χρήστος και Ελένη Βαρελά, Νίκος και Βούλα Χρονόπουλος, τους Νταγκίνη, Γκαργκατσούγια, τον Στέφανο και Στρατήγο Αντωνάκος, Σπύρος και Τασία Ζής, Γιάννης και Βούλα Καβούρη, Λευτέρης και Εύη Σαμόγλου, Κώστας και Παναγιώτα Μωησάκος, Βασίλης και Αλεξάνδρα Μωησάκος, Γιώργης και Γεωργία Κωτσόπουλος, και τελευταία τον Βίκτορα τον Δομαζέτη, την προεδρίνα μας Ρούλα Krumme με την μητέρα της την κυρία Μαρία. ο γράφων με την συμβία του Αγγελική Δουρίδα.. και τόσοι άλλοι...

Η υποδοχή που μας κάνει κάθε φορά ο Νίκος, και η περιποίηση που μας δίνει, θαρρείς και μπήκαμε στο μεράκι του! Θαρρείς κι' από πρώτο χέρι, μάθημα λεβεντιάς και μάθημα πατροπαράδοτης Ελληνικής φιλοξενίας!.. Και πάνω απ' όλα η συμφωνία: "Παιδιά από τα χρήματα που θα μαζεύονται το 5% για το μαγαζί και τα υπόλοιπα για την κοινότητα".. Και ύστερα: "Παιδιά εγώ θα βάλω τα σουβλάκια, αναβατό ψωμί κάθε φορά, θα σας ζυμώνω να είναι φρέσκο! Να σας θυμίζω λίγο και την μανούλα σας πίσω στην πατρίδα. Οι γυναίκες να φέρουν χόρτα βρασμένα, με λεμονάκι και ελληνικό λαδάκι, εγώ θα βάλω το ψάρι"...

Κοντά με τον Νίκο, ο γραφικός μας Τσέλιγκας με την Τσελιγκοπούλα, την φρέσκια καλοδιπλωμένη στην "μπόλια" μυζήθρα και το γιδίσιο τυρί. Οι μακαρονάδες των γυναικών και τα άλλα εδέσματα... Ο αστείρευτος πάντα στα ανέκδοτα ο "νέος" των 66 χρόνων, ο απέραντα σεμνός κύριος, Ο Αναστάσιος Βίγγλας! που αν έρθει η ώρα του χορού και μπει στο τσάμικο, Σαράντα Τσολιάδες δεν τον προλαβαίνουν! Και αν πάρει τον λόγο (στα ανέκδοτα) Ο Κωτσόπουλος ο Γιωργής; ε μανούλα μου να δεις !..

Το παράξενο είναι, ότι στις συγκεντρώσεις αυτές η ανάγκη για ΦΙΛΙΑ έγινε ΔΙΨΑ !. Και τούτο ΓΙΑΤΙ; Μήπως οι μεγάλες διπλανές πολιτείες όπου με τις εκκλησίες τους και τους άλλους διάφορους οργανισμούς που έχουν, τραβούσαν τον Ελληνισμό του Oakville και πάραυτα τον κρατούσαν ΞΕΝΟ μέσα στους ΞΕΝΟΥΣ ; Και είναι σωστό να ρίχνουμε τις ευθύνες στις γειτονικές πολιτείες που ακούραστα και με υπομονή μας φιλοξενούσαν και μας φιλοξενούν; ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΧΙ !

Ωστόσο λεω. Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΟ είναι ιερή και αμετάκλητη. Και αν σκεφτούμε μικρές κοινότητες όπως λόγου χάρη το Brackville με 20 φαμελιές έχει εκκλησία και σχολείο. Το Belville 35 φαμελιές τα ίδια! Εμπρός λοιπόν Oakville δώστου την όρτσα στα πανιά.. και προχώρα! ΕΙΣΑΙ στον σωστό δρόμο !

Δημοσιεύτηκε στην
"Hamilton Hellenic News"
      Οκτώβριος, 1996

   


The LAND of GODS Since October 1996   Oakville Ontario Canada
Click here to Make Land of Gods
your star1t Page

 
Γράμμα στον 'Ελληνα της Διασποράς
 
Kostas Douridas

the LAND of GODS
Καπνόν Αποθρώσκοντα
"..αυτάρ Οδυσσεύς ιέμενος και καπνόν αποθρώσκοντα νοήσαι ης γαίην θανέειν"   (ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Α)