ο Ελληνισμός της Διασποράς
...αλλά ο Οδυσσέας ποθεί ακόμη και καπνό μονάχα της πατρίδας του να δει να πετιέται προς τ' απάνω κι ας πεθάνει... (Οδύσσεια, α, στ. 57 κ.π.)
ΚΑΠΝΟΝ ΑΠΟΘΡΩΣΚΟΝΤΑ:
Γράμμα στον 'Ελληνα της Διασποράς
ο 'Υμνος του μετανάστη

ο Πρόλογος

Πνεύμα Κοινότητας

Γη των πατέρων μου

Οι αυριανοί Ποσειδωνειάτες του Καβάφη

Αποξεχασμένη μεραρχία

Πάνω στα βράχια της πατρίδας

Στο ελληνόπουλο της διασποράς

'Αγιε μου μετανάστη

η Προσευχή του μετανάστη

το Πάσχα των Ελλήνων της διασποράς

Λαμβρινή Σταύρου

Μάθε, προχτές σου έστειλα

Ο Θάνατος του μετανάστη

Στις εκκλησιές της διασποράς..

Τα απόμακρα κι' ερημικά χωριά της πατρίδας μου

Και λέω άραγε ταχιά

Και είπε ο λαός μου

«'Oπου φωνάζω και να βρίσκεστε αδελφοί»

Κυπριακή παράδοση

Ένα τραγούδι για το 21

Με το τραγούδι το δημοτικό

Στάλα τη στάλα

Και οι μεν πήραν τους δρόμους..

'Ενα ακόμα λάθος

Χαμπέρια

Υστερόγραφο

Οι χωριανοί λιγόστεψαν

Να μου το θυμάσαι..

Στον ύπνο του μικρού παιδιού

Στις αυλές και στα μπαλκόνια

Στις πέρα ανηφοριές

Φύγανε τα χρόνια μας

Στα 2004

Η Ολυμπιακή Φλόγα του μετανάστη

Τόσο μακριά

'Ελα βρε γέρο να μας δεις..

Για μιαν Αθήνα...

Στα 1950 όταν ο Ανδρέας Πούλος... ή το παράπονο του μετανάστη

Το μόνο που ξέχασαν

Σε ψάχνω

Γεννήθηκε στην Γαλλία..

Ζει ο Μεγαλέξανδρος;

Αρετή Κετιμέ

Αφιέρωμα

Η πατρίδα μου

Διασπορά μου

Θέλω να ξέρεις

Κοίτα φίλε μου

Μου ήρθε κοντά..

Παλιέ μου φίλε

Την μάνα την φευγάτη

O έφεδρος λοχίας Παπαχρήστου

Ο χαμένος μου παράδεισος

Tσάμικο, βλάμικο!

Τα παιδιά του μετανάστη

Πρόσωπα

ΠατροΚοσμάς

Αυτός ο τόπος

Είναι το ίδιο??

η Επιστροφή του μετανάστη

Kαι θα υπάρχω έως ότου θα υπάρχεις..

Με πέντε οργιές καζάντι..

Στον τόπο τα κλαρίνα

Γράμμα στην Ελένη Φοκά

Σκληρή Πραγματικότητα

Κοινοτικά και Οργάνωση

Ζητείται ελπίδα

Ελληνική Διασπορά ώρα Μηδέν?

η Ελληνική Διασπορά απ' τους Αρχαίους Χρόνους..

Τι είναι η Διασπορά?

Αντί για Επίλογο

Τι είναι Αμερικανός;    Tracing Your Roots in the Diaspora .. Ιχνηλατώντας τις Ρίζες σου στην Διασπορά..    Κρις Σπύρου,    Πνεύμα Κοινότητας   Νικόλαος Δ. Σκαλκώτος: OI EN ALODAPI! (Those Abroad)    Μάικλ Δουκάκη   Παύλος (Πολ) Τσόγκας    Τζόρτζ Στεφανόπουλος   Με το αίσθημα του νόστου    Οι Τελευταίοι Χαιρετισμοί του Ρήγα    Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται   Το θαυμαστό έργο της Αυστραλίας   η MAGNA GRECIA    Cafe Aman Amerika   Οι "Έλληνες" της Ουρουγουάης   Ιστορική καταγραφή του Ελληνισμού της Βραΐλας   Αυστραλία: Ελληνόφωνοι συγγραφείς της Μελβούρνης   τα Ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας   Η Ρωμιοσύνη της Καππαδοκίας    Έλληνες με μεγάλη καριερα σε κράτη της Διασποράς   
...Ο 'Ελληνας της διασποράς: Αυτός ο μούργος, ο δουλευταράς, χορευταράς και καλοκάγαθος! Υπομονετικός αλλά και ατίθασος! Ο υπέρ πατριώτης και Ελληναράς της πρώτης γενιάς ο μετανάστης!.... κδ. Ελληνική Διασπορά ώρα Μηδέν;;
η MAGNA GRECIA
(Η μεγάλη Ελλάδα) είναι εκτός Ελληνικών συνόρων
του Δρ. Δημήτρη Καραλή
Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ

Johannesburg 1 of August 2001

«Αγαπητή Ντίνα Νικολοπούλου : Πολύ ευχαρίστως να σας γράψω για τα δυο θέματα που μου ζητήσατε ,1. Τον Ελληνισμό της Νοτίου Αφρικής και 2. Την εναλλακτική Ιατρική η βιολογική ιατρική. Θα χρειαζότανε φυσικά αρκετός χρόνος για μια τέτοια λεπτομερή περιγραφή ιδικά για την αφάρμακο ιατρική, για αυτό τον λόγο επιτρέψτε μου να αναφερθώ μόνον περιληπτικά.

Στα μέσα του 17 αιώνα ο πρώτος πορτογάλος θαλασσοπόρος Vasco De gamma άγγιξε τα νότια παράλια της Νότιου Αφρικής κοντά στο γνωστό μας «Ακρωτήριο καλής ελπίδος» η κοινώς Cape town. Δεν εγκαταστάθηκε όμως και έτσι απεχώρησε. Αργότερα ένας άλλος Ολλανδός θαλασσοπόρος από τις δυτικές Ινδίες (τότε αποικία των Ολλανδών) ονομαζόμενος Jan van Riebeck, μαζί με το πολυμελή πλήρωμα του φθάσανε στο Cape town ψάχνοντας να βρουν τροφές, φρούτα και λαχανικά για τις αποικίες των στον ινδικό Ωκεανό.(Ινδονησία, Δυτικές Ινδίες, Νήσοι Παράμερου στα βόρεια της Βραζιλίας κ.τ.λ. Εγκατασταθήκανε πρόθημα στο Cape town διότι το εδάφους ήταν πάρα πολύ έφορο και σύντομα δημιουργήσανε την πρώτη Ολλανδική αποικία την γνωστή μας σήμερα Νότιος Αφρική.

Οι πρώτοι 'Ελληνες άρχισαν να καταφθάνουν σποραδικά κατά το τέλος του 18 αιώνα. Πολύ από αυτούς εργάζονταν ως ναυτικοί σε ξένα καράβια και ξεμπαρκάρανε για κάποιο καλύτερο μέλλον στην Νότιο Αφρική. Αργότερα όταν η 'Αγγλοι κατέλαβαν την Νότιο Αφρική από τους Ολλανδούς και έγινε πια αποικία τους, άρχισαν να καταφθάνουν περισσότεροι 'Ελληνες από τα Επτάνησα η την Κύπρο που βρισκόταν τότε κάτω από την Βρετανική αυτοκρατορία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 60 η Ελλάδα με τότε πρωθυπουργό τον Κων. Καραμανλή υπέγραψε συμφωνία με την Νότιο Αφρική για την επίσημη μετανάστεψη Ελλήνων (Εξαγωγή έμψυχου υλικού) προς την Νότιο Αφρική με την γνωστή τότε «ΔΕΜΕ»(Διακυβερνική Ελληνική Μεταναστευτική Επιτροπή) Περίπου 140.000 'Ελληνες αφίχθησαν στην Νότιο Αφρική όλοι τους σχεδόν ειδικευμένοι ήτοι ως επιστήμονες ήτοι ως τεχνίτες. Δεν επέτρεπε αυστηρώς η Νότιος Αφρική να εισέλθουν στην χώρα της εργατο - μετανάστες διότι είχε αρκετούς μαύρους για τις ανειδίκευτες εργασίες. 'Ετσι ο Ελληνοτιοαφρικανικός Ελληνισμός άρχισε να διοργανώνετε και να διαπρέπει όχι μόνον στον οικονομικό αλλά και στον επιστημο-πολιτιστικό τομέα. Με την άφιξη των Ελληνο- αιγυπτίων αργότερα εξ ίσου τεχνο- ακαδημιακά καταρτισμένοι, δημιουργήσανε μια μικρή Ελλάδα του νότου ζηλευτή και αντάξια της ιστορία της.

Περίπου το 80% των Ελλήνων σήμερα είναι εργοδότες όπου απασχολούν πάνω από 1.000.000 ντόπιους υπαλλήλους. Το 18% του ετησίου Νοτιο-Αφρικανικού προϋπολογισμού προέρχεται από τους 'Ελληνες. Πάνω από 20 Ελληνικές μεγάλες εταιρίες βρίσκονται στο μετοχικό ταμείο του Johannesburg .Αρκετά μεταλλεία (χρυσός πλατίνας, διαμάντια κ.τ.λ) ανήκουν στα χέρια των Ελλήνων. Το 70% των supermarket και άλλων καταστημάτων τροφών είναι Ελληνικά. 'Εχουμε γερή αντιπροσώπευση στην Νοτιο Αφρικανική βουλή.

Ο τέως πρόεδρος Μαντέλας είναι μεγάλος φιλέλληνας καθώς και πολλά άλλα αξιόλογα μέλη της σημερινής κυβέρνησης. Ο δικηγόρος και προσωπικός φίλος του Μαντέλα ο Γεώργιος Μπίζος είναι Έλληνας. 'Εχουμε 350 κορυφαίους γιατρούς 'Ελληνες μόνον στο Γιοχανεσμπουρχ και Πραιτόρια. Πάνω από 250 δικηγόρους, και εξ ίσου αριθμό σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Δυστυχώς όμως τελευταία φεύγουν αρκετοί 'Ελληνες ιδίως νέοι επιστήμονες για Αμερική, Καναδά κ.τ.λ για λόγους ασφάλειας. Παραμένουν όμως αρκετοί ακόμη όπου διατηρούν τον Ελληνισμό ισχυρό και διαπρεπή σε όλους τους τομείς. 'Εχουμε πάνω από 60 εκκλησίες. 50 και παραπάνω κοινότητες. Τα καλύτερα σχολεία στην διασπορά από όσο γνωρίζω, μόνο στο γυμνάσιο και λύκειο του Γιοχαννεσμπουρχ φοιτούν πάνω από 900 μαθητές.

'Εχουμε αρκετούς πολιτιστικούς συλλόγους όπου διατηρούμε την παράδοση μας αισθητά στην χώρα εδώ. Ακόμη και στον φιλοσοφικό τομέα είμαστε αισθητοί. Προσωπικά ηγούμαι τον Νεοπλατωνικό σύνδεσμο Νοτίου Αφρικής όπου ασχολούμαστε όχι μόνον με την Πλατωνική φιλοσοφία και τους νεοπλατωνικούς ακόλουθους (Πλωτίνο ,Ιαμβλίχο ,Πορφύρα, Πρόκλο κ.τ.λ )του τότε, άλλα και για την επέκταση μιας νεο-πλατωνικής αντίληψης στο το σήμερα.

Δεν θα υπερβάλω αν θα σας πω ότι και σήμερα ακόμη όπως και στην αρχαία εποχή η MAGNA GRECIA (Η μεγάλη Ελλάδα) είναι εκτός Ελληνικών συνόρων. Ίσως η μακρινή απόσταση απ' την μητέρα Πατρίδα μαζί με τον φλογερό καημό της Ελληνο- επιβίωσης δημιουργήσανε όλα αυτά τα μικρό- θαύματα. Κατά το πως θα συνεχιστεί αυτή η εξέλεγξη όμως στο μέλλον, παραμένει κάπως άγνωστο. Η ανακοπή της φρέσκιας μετανάστευσης και η αφομοίωσης της τρίτης γενεάς μας δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες.

Φιλικότατα
Δημήτρης Καραλής
Johannesburg 2001


  


The LAND of GODS Since October 1996   Oakville Ontario Canada

 
Γράμμα στον 'Ελληνα της Διασποράς
 
Kostas Douridas

the LAND of GODS
Καπνόν Αποθρώσκοντα
"..αυτάρ Οδυσσεύς ιέμενος και καπνόν αποθρώσκοντα νοήσαι ης γαίην θανέειν"   (ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ Α)