ο Ελληνισμός Since 1996  της Διασποράς
...αλλά ο Οδυσσέας ποθεί ακόμη και καπνό μονάχα της πατρίδας του να δει να πετιέται προς τ' απάνω κι ας πεθάνει... (Οδύσσεια, α, στ. 57 κ.π.)
   
(Μιλάτε Word) : ΙΙΙ.    Πατούμε το κουμπί PrtSc ή Print Scrn ή Print Screen πάνω στο πληκτρολόγιό μας
(αυτή η κίνηση έχει την ιδιότητα να μεταφέρει μια εικόνα της οθόνης όπως είναι εκείνη τη στιγμή στη μνήμη του υλήπου σας) Next Top
               
Ιάκωβος Γαριβάλδης

diasporic
literature spot
Λογοτεχνία της διασποράς

Ιάκωβος Γαριβάλδης
               
Γράμμα στην Κύπρο...

Αγαπημένη μου Κύπρος, Γεια σου.

Πρόσφατα του προστάτη σου η μέρα ήταν τόσο δύσκολη για σένα αλλά σε παρακαλώ να μη φοβάσαι.

Ήρθε η ώρα να πάρεις δίπλα σου τα μικρά παιδιά γιατί αυτά είναι τα όπλα τα δικά σου αγαπημένη μου Κύπρος, και πού είσαι... μείνε ξάγρυπνη όσο μπορείς γιατί μαίνονται οι λυσσιασμένοι λύκοι μα μη φοβάσαι.

diasporic literature spot

Ιάκωβος Γαριβάλδης:

Γι' ακόμη ένα σήμερα παρά το χθεσινοβραδινό φεγγαροξέσπασμα παρά τις κωμικές φυσιογνωμίες στο διάβα μου ξέμεινα με την άβολη κι απύθμενη μοναξιά μ' όλα της τα στερητικά τα "α".

Κι ο δρόμος που με σηκώνει το βλέμμα μου αναγνώρισε σαν τον κοιτούσα καθώς μ' έπαιρνε όλο και πιο μακριά όλο και πιο υπομονητικά όλο και πιο ήσυχα κι αργά.

Περαστικοί με κοιτάζουν βιαστικά μα δεν με βλέπουν. Με μια ματιά ο κάθε στρατοκόπος, τόσο μου αναλογεί. Μια άδεια στιγμιαία ματιά μέχρι σκιαγμένοι ν' αντιληφθούν πώς δεν με γνωρίζουν δεν θέλουν να με γνωρίσουν δεν έχουν κανένα όφελος να με γνωρίσουν.

Πάλι με κοιτάζουν σήμερα πάλι δε με βλέπουν με κοιτάζουν μ' εκείνο το ανάγωγο βλέμμα τους για ένα δευτερόλεπτο, μετά σκύβουν και προχωρούν. Σε λίγο με ξανακοιτάζουν, μισό δευτερόλεπτο σκύβουν και ξεχνούν.

Μόνος, τι να τον κάνω τόσο χώρο που με περιβάλλει; Τι να τον κάνω τόσο πλούτο διοξειδίου;

Κοιτώ την πλάτη τους κι έχουν στα πόδια τους φτερά κοιτώ τη σκέψη μου μια ανάσα πιο πολύ και φεύγω.

Ανοίγω κι εγώ τώρα το βήμα μου προς άλλη κατεύθυνση επίμονα θωρώντας το πλακόστρωτο με τις σεμνές γραμμές του. Τα λόγια του παιδικού μου φίλου Κώστα αντηχούν “Μην πατάς ποτέ τις γραμμές…”.

Πιο πέρα το εύφορο χώμα υπομονετικά ησυχάζει. Σιγή ιχθύος καθώς με βλέπει τον ίδιο όπως και κάθε μου συνάνθρωπο που το πατάει ενώ τ' ακολουθεί.

Μια χούφτα σκόνη μετατέθηκε για λίγο κανείς δεν ξέρει ποιος βρίσκεται εκεί.

***Η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά είναι ένας ηλεκτρονικός λογοτεχνικός χώρος που φιλοξενεί κείμενα λογοτεχνών της ομογένειας και διευθύνεται από τον Ιάκωβο Γαριβάλδη.

Σήμερα οι άγριες κραυγές των βαρβάρων που θέλουν να σε σημαδέψουν για πάντα ακούστηκαν στα πέρατα της γης αλλά μη φοβάσαι.

Σήμερα ο κόσμος όλος κρυφομιλά ερήμην στα παρασκήνια διαπραγματεύοντας τη σημαδεμένη ζωή σου, αλλά μη φοβάσαι.

Σήμερα προσπαθούν να σε κρεμάσουν στο βωμό της ιστορίας των άμοιρων του παρελθόντος αλλά μη φοβάσαι.

Σήμερα γονάτισα στο χώμα σου κλείνοντας τ' αυτιά μου να μην ακούω τους βρυχηθμούς των τεράτων που θέλουν να σε κατασπαράξουν, όμως μη φοβάσαι.
Σήμερα για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια έκανα μια ειλικρινή προσευχή για σένα γι' αυτό μη φοβάσαι.

Δεν θα απολεσθείς πολυπληγωμένο νησί, διότι δεν θα σ' αφήσει μόνη ο λαός σου. Γι' αυτό μη φοβάσαι.

Όσοι κι αν είναι οι εχθροί, όσο κι αν βελάζουν οι ηττοπαθείς απεγνωσμένα μη φοβάσαι, γιατί έχεις ήρωες ατέλειωτους στους κόλπους του λαού σου.
Όσο κι αν φαίνονται τα πράγματα δραματικά και δύσκολα, αγαπημένη Κύπρος μη φοβάσαι, στηρίξου στις καρδιές των ηρώων και των ποιητών σου που είναι φτιαγμένες για τέτοιες συγκυρίες.

Σκούπισε τα μάτια σου τώρα και κράτα τη σημαία της δικαιοσύνης ψηλά, τόσο που να μην είναι δυνατό να την μολύνουν οι της αδικίας βαρόνοι.
Εγώ θέλω να ξέρεις θα είμαι πάντα κοντά σου αναπνέοντας με αγαλλίαση όσο ζω τη φρεσκάδα του ελληνισμού σου...

Ιάκωβος Γαριβάλδης
The LAND of GODS Since October 1996
Oakville Ontario, Canada