σήμερα είναι:
1996    2008
    
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
τα Απ/ματα : (φωτοτυπημένες διπλές σελίδες)

 • Βιβλίο 1, 2 σελιδα

 • Βιβλίο 3, 4 σελιδα

 • Βιβλίο 5, 6 σελιδα

 • Βιβλίο 7, 8 σελιδα

 • Βιβλίο 9, 10 σελιδα

 • Βιβλίο 11, 12 σελιδα

 • Βιβλίο 13, 14 σελιδα

 • Βιβλίο 15, 16 σελιδα

 • Βιβλίο 17, 18 σελιδα

 • Βιβλίο 19, 20 σελιδα

 • τα Ιστορικά ανέκδοτα του θρυλικού γέρου της ελευθερίας

 • ο Λόγος του στη Πνύκα


 • Επόμενη Ενότητα..
  Ακολουθείτε το τόξο για την επόμενη ενότητα
  τα Απομνημονεύματα Σελ. 11
  Προηγούμενη Ενότητα.. Θεόδωρος
  Κολοκοτρώνης
  Προηγούμενη σελίδα Κεντρική σελ. της Ενότητας Επόμενη σελίδα
  ηλεκτρονικό περιοδικό
  Λογοτεχνίας και πολιτισμού
  λα να δεις...
  Ενότητες, Ανθολογίες και άλλα.. της LAND of GODS
  τα δικά μου γραψίματα και άλλα..      Οδοιπορικό στο Καρδαρίτσι       το Δημοτικό τραγούδι και η παράδοση       Σελίδες απ' την ελληνική λογοτεχνία στο διαΔίκτυο      Έλληνες ποιητές και συγγραφείς στο διαΔίκτυο      Απομνημονεύματα: Γιάννης Μακρυγιάννης       Απομνημονεύματα: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης       A Little Bit of Greece: News on Line and more..      το ηλεκτρονικό μας περιοδικό "έλα να δεις"       μια Φωτογραφία και ένας τόπος      ποιήματα τα αγαπημένα      Νεοελληνική πεζογραφία      Ανθολογίες της EELSPH       Δελτίο τύπου       το Ποιήμα της ημέρας      ο Στίχος της ημέρας       Αρκαδική ανθολογία       ο Ελληνισμός της Διασποράς       Βιβλία και Αφιερώματα      1996 - 2006 : τα Δεκάχρονα της LAND of GODS       στην ΑΚΡΗ του ματιού..       Γράμμα στον 'Ελληνα της Διασποράς      
  LAND of GODS : τα περιεχόμενα
  Home to
  LAND of GODS
  LAND of GODS
  τα Ιστορικά ανέκδοτα

  Ο θρυλικός «Γέρος του Μωριά» γεννήθηκε στην Παλαιά Μεσσηνία. Να πως τον περιγράφει ο Βλαχογιάννης: 'Οψη «αδύνατη και μαυρειδερή' μάτια βαθουλά, ματιά σκληρή και δυνατή' μεγάλο μουστάκι μαύρο, γερακωτή μεγάλη μύτη' μαλλιά μακρυά κυματιστά.

  Μικρό κόκινο φέσι στραβοφορεμένο. Τέλος, πρόσωπο που χτυπάει και ξαφνίζει, και που του κάκου θα γύρευε κανείς να βρη σ' έναν Ευρωπαίο το ταίρι του».

  Οι Αρβανίτες έτρεμαν κυριολεκτικά το Κολοκοτρωναίκο σπαθί. Γι' αυτό κι' ο φοβερώτερος όρκος τους ήταν: -Να μη γλυτώσω απ' το σπαθί του Κολοκοτρώνη!.

  -Πόσο μεγάλη είναι η χώρα που γεννήθηκες; τον ρώτησε κάποιος 'Αγγλος περιηγητής.
  -'Εχει διακόσιους φούρνους! είπε γελώντας ο Κολοκοτρώνης. (Κάθε σπίτι στα χωριά έχει και δικό του φούρνο).

  -Μια γυναίκα του ζήτησε κάποια χάρη: -Αφέντη μου, τού'λεγε, κάνε μου αυτό το καλό, και σκλάβα σου να γένω! -Τί λες, μωρή ζουρλή; Εμείς για τη λευτεριά πολεμούμε κι' εσύ θέλεις να γίνης σκλάβα μου;

  -Διηγόταν μάλιστα και το ακόλουθο μύθο, για να δείξη πως την έπαθε, όταν πήγε να γίνη πολιτικός: 'Ενας λύκος άρπαξε ένα αρνί από το μαντρί και πήγε παραπέρα να το φάει. -Κυρ λύκο, θα με φας, το ξέρω, είπε το αρνί. Γι' αυτό όμως το καλό, κάνε μου και μένα αυτή τη χάρη: τραγούδα μου λιγάκι, γιατί έχεις πολύ γλυκιά φωνή και μένα μου αρέσουν τα τραγούδια. 'Αφησε ο λύκος το αρνί κι άρχισε να ουρλιάζη. Τον άκουσαν τότε τα σκυλιά και τον πήραν στο κυνηγητό. Είδε κι έπαθε, ώσπου να γλυτώσει. Τότε στάθηκε ψηλά στη ράχη κι αγναντεύοντας το μαντρί είπε: -Τί ήθελα εγώ να κάμω τον τραγουδιστή; Καλά να πάθω!.

  'Ελεγε κι αυτόν το μύθο: Η κουκουβάγια είχε βρωμίσει πολύ τη φωλιά της κι αποφάσισε να κατοικήση αλλού. Της λέει τότε ο κούκος: -Του κάκου βασανίζεσαι, όσο παίρνεις μαζί σου και τον πισινό σου.

  Οι μεγάλοι καπεταναίοι της Επαναστάσεως είχαν διάφορα παρατσούκλια μεταξύ τους.
  Τον Οδυσσέα Ανδρούτσο τον έλεγαν Γερο-Χουλιάρα για τις πονηριές και τα τερτίπια του' Γέροντα έλεγαν τον Γκούρα για την φρονιμάδα του' Γύφτο έλεγαν τον Κολοκοτρώνη για το χρώμα του' Γύφτο έλεγαν και τον Καραϊσκάκη.

  Καταδιωκόμενος ο Κολοκοτρώνης από τα κυβερνιτικά στρατεύματα στον εμφύλιο πόλεμο του 1825, στάθηκε κάτω από μια καρυδιά να ξεκουραστή. Και μονολογούσε λυπημένος: -Τί έχεις, καρυδιά μου, και παραπονιέσαι; Μη σε πετροβολάνε τα παιδιά; Είναι γιατί έχεις τα καρύδια...
  * (Γνωστή και η λαϊκή παροιμία: «Το δέντρο πώχει τον καρπό όλο πετροβολιέται».

  Ο Κολοκοτρώνης σχολίασε τη δολοφωνία του Καποδίστρια με τον ακόλουθο μύθο: Κάποτε, λέει, τα γαϊδούρια πήραν την απόφαση να σκοτώσουν το σαμαρά, για ν' απαλλαγούν απ' τα σαμάρια κι απ' το φορτίο, που τους έβαζαν οι άνθρωποι. 'Ετσι κι έγινε.
  Αμέσως όμως κατόπιν πήραν την πρωτοβουλία τα καλφάδια (οι μαθητευόμενοι) του σαμαρά, μα δεν ήξεραν να κάμουν καλή τη δουλειά, γιατί έχασαν το μαστορά τους.
  'Ετσι τα κακοφτιαγμένα σαμάρια άρχισαν να χτυπάνε και να πλυγώνουν τα δυστυχισμένα γαϊδούρια, που δεν άργισαν να καταλάβουν ότι με την ανόητη πράξη τους έπεσαν από το κακό στο χειρότερο...

  Στον 'Οθωνα, ο οποίος τον ρώτησε τι γνώμη είχε για το νέο πανεπιστήμιο, που άρχισε να χτίζεται, απάντησε:
  -Να σας πω, μεγαλειότατε' μου φαίνεται ότι τούτο εδώ -κι έδειξε το Πανεπιστήμιο- δεν έπρεπε να κτισθή κοντά σε κείνο -κι έδειξε το Παλάτι' διότι φοβούμαι ότι τούτο θα φάει εκείνο..

  'Ελεγε «Οι 'Ελληνες είναι τρελλοί, αλλά έχουν θεόν φρόνιμον».

  Μετά την καταδίκη του τον πληροφόρησαν ότι ο βασιλιάς του χαρίζει τη ζωή και τον αφήνει μόνο... 20 χρόνια φυλακή.
  -Θα γελάσω το βασιλιά! Δεν θα ζήσω τόσους! Αποκρίθηκε.
  eXTReMe Tracker


  The LAND of GODS Since October 1996   Oakville Ontario Canada
  Make Land of Gods Your Home Page