//\\ LAND of GODS στο GOOGLE //\\ κώσ / δουρ. στο GOOGLE   1,  2,  3, //\\ το Γράμμα στον Μετανάστη στο GOOGLE //\\ Gifs & Photos, της LAND of GODS στο GOOGLE //\\  
ο ΕλληνισμόςSince 1996 της Διασποράς
...αλλά ο Οδυσσέας ποθεί ακόμη και καπνό μονάχα της πατρίδας του να δει να πετιέται προς τ' απάνω κι ας πεθάνει... (Οδύσσεια, α, στ. 57 κ.π.)
Προηγούμενη σελίδα Κεντρική σελ. της Ενότητας Επόμενη σελίδα

ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (31.12.09) :
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,
Αξιότιμε Αρχηγέ του ΓΕΕΘΑ,

Κυρίες και κύριοι,

Ολόκληρη η ζωή και το έργο μου μπορούν να ερμηνευτούν και να κατανοηθούν μόνο κάτω από το πρίσμα των τριών λέξεων που με γαλούχησαν: Ελλάδα, Πατρίδα, Ελευθερία.

Τα δόγματα, οι δοξασίες και οι θεωρίες όπως ο Χριστιανισμός, η Ορθοδοξία, ο Κομμουνισμός και ο Διεθνισμός, που κατά διαστήματα επέλεξα, συνδέονται άμεσα με αυτά τα τρία ιδεώδη. Όπως η διδασκαλία της αγάπης που την θεωρώ συνεκτικό κρίκο μιας ιδανικής κοινωνίας, η Ορθοδοξία που συνδέεται με την διαφύλαξη της Ελληνικότητας και του Ελληνισμού, ο Κομμουνισμός ως το αποκορύφωμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της παλλαϊκής ευθύνης και εξουσίας και της απόλυτης ελευθερίας (όραμα που έμεινε άπιαστο φυσικά, δεν εφαρμόστηκε πραγματικά ποτέ και πουθενά, ώστε να παραμένει ακόμα σήμερα μια ουτοπία) και τέλος ο Διεθνισμός που σφυρηλατήθηκε μέσα μας τον καιρό του αγώνα όλων των λαών κατά του φασισμού-ναζισμού για μια παγκόσμια κοινωνία χωρίς σύνορα και πολέμους.

Ταυτόχρονα η αγωγή μου με οδήγησε στο να συνδέσω μ’ αυτές τις τρεις έννοιες τον ελληνικό στρατό. Κι αυτό γιατί η πρώτη μεγάλη μυθολογία μέσα μου ήσαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι με πρωτοπόρο τον ελληνικό στρατό, στον οποίο κατατάχθηκε ως εθελοντής σε ηλικία μόλις 16 ετών ο πατέρας μου, Γεώργιος Θεοδωράκης, που τραυματίστηκε βαρειά στο Μπιζάνι, στην κρίσιμη εκείνη μάχη που άνοιξε τον δρόμο στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Ήταν τότε που ενωμένοι οι Έλληνες από την κορυφή ως τη βάση δημιούργησαν την σημερινή Ελλάδα κι ακόμα πιο πολύ.

Ανάμεσα σ’ αυτό το "πιο πολύ" υπήρξε και το καλλίτερο τμήμα της, ο απαστράπτων ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Όμως τότε ο διχασμός στην κορυφή οδήγησε τον ελληνικό στρατό σε τραγική και επαίσχυντη ήττα συμπαρασύροντας στον όλεθρο μαζί του αθώα θύματα, ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό κι ανάμεσά τους την οικογένεια της μητέρας μου.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσω βιώνοντας σχεδόν ταυτόχρονα τον θρίαμβο και την καταστροφή. Επομένως ήταν φυσικό να σημαδευτώ μέσα μου για πάντα με το δίδαγμα ότι η Εθνική μας Ενότητα αποτελεί το Α και το Ω, εάν θέλουμε να προχωρήσουμε και να ακτινοβολήσουμε ως Έθνος και ως Λαός. Διαφορετικά θα υποχρεωθούμε να ζούμε καταδικασμένοι στον ρόλο του ουραγού, του εξαρτημένου και παρακμιακού.

Από τότε βιώνω την πρόσφατη ιστορία της χώρας μας από την 28η Οκτωβρίου του 1940 έως σήμερα συνεχώς και αδιαλείπτως προσπαθώντας να είμαι στην αιχμή των γεγονότων με όποιες συνέπειες.

Έτσι η τιμητική πρόσκληση από την κορυφή της στρατιωτικής μας ηγεσίας για την οποία σας ευχαριστώ θερμότατα, έχει εξαιρετική σημασία για μένα, τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική. Ο ρόλος σας ως φρουρών της ακεραιότητας της πατρίδας υπήρξε ένα κύριο στοιχείο της βασικής φιλοσοφίας της ζωής μου, που συνοψίζεται όπως είπα μέσα στις τρεις λέξεις: Ελλάδα, Πατρίδα, Ελευθερία.

Γι’ αυτό, ας μου επιτραπεί να αναφέρω εδώ, ότι η τραγική παρένθεση της στρατιωτικής δικτατορίας αποτέλεσε για μένα μια μεγάλη εθνική τραγωδία και γι’ αυτό αντιτάχθηκα με όλες μου τις δυνάμεις, γιατί πλήγωνε βαθειά μέσα μου την εικόνα με την οποία με γαλούχησαν οι γονείς και οι πρόγονοί μου, που ήθελαν τον ελληνικό στρατό να ταυτίζεται με τον φρουρό του Έθνους, της Πατρίδας και της Δημοκρατίας, μιας Πατρίδας και ενός Έθνους που ταυτίζεται με την έννοια της Ελευθερίας. Γιατί Ελλάδα και Ελευθερία για μένα υπήρξαν ανέκαθεν έννοιες ταυτόσημες.

Και είμαι περήφανος που με τις λίγες δυνάμεις μου επιτελώντας το χρέος μου ως ελεύθερος πολίτης συνέβαλα στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, συνεπώς στην αποκατάσταση του ελληνικού στρατού στο υψηλό βάθρο που βρίσκεται σήμερα εμπλουτισμένος από τα διδάγματα του παρελθόντος, έτσι ώστε το δημοκρατικό φρόνημα, η προσήλωση στους θεσμούς και στο Σύνταγμα και η πίστη στα συμφέροντα του λαού μας να διαποτίσουν σε μεγάλο βαθμό βαθμοφόρους και οπλίτες σε όλο το πλάτος και το βάθος του Σώματος.

Ειδικά σήμερα που ο Πατριωτισμός τείνει να καταστεί κυρίαρχο στοιχείο στην ζωή της χώρας μας καθώς αντιμετωπίζουμε μεγάλους κινδύνους, φανερούς και ύπουλους που απειλούν την πεμπτουσία της Ελληνικότητας και φτάνουν ακόμα και στο σημείο να έχουν στο στόχαστρό τους την ίδια την εδαφική μας ακεραιότητα.

Έτσι στην σημερινή συγκυρία Λαός και Στρατός επιβάλλεται να είναι όσο ποτέ άλλοτε ενωμένοι, ενημερωμένοι και άγρυπνοι. Και φυσικά αυτό αποτελεί προ παντός ευθύνη της πολιτικής μας ηγεσίας, που συμβολίζει και εκφράζει την ελεύθερη θέληση του ελληνικού λαού επωμιζόμενη μεγάλα ιστορικά βάρη, πολύ πιο σημαντικά από την κρίσιμη οικονομική μας κατάσταση, μιας και αφορούν στην υπεράσπιση της ίδιας της ουσίας και της συνείδησης της ελληνικότητας και του ελληνισμού που βάλλεται πανταχόθεν εσωτερικά και εξωτερικά από δυνάμεις εχθρικές και δόλιες, τυφλωμένες από την ακτινοβολία της Ελλάδας ως ιστορικής οντότητας, παρουσίας και διαχρονικής έκφρασης με αθάνατα ιστορικά επιτεύγματα Πατριωτισμού, Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Ελευθερίας.

Σας ευχαριστώ.

Μίκης Θεοδωράκης

Λογοτεχνία :


Με τον όρο Λογοτεχνία εννοούμε τα γραπτά και προφορικά προϊόντα του έντεχνου λόγου. Η λογοτεχνία είναι έννοια στενότερη από την γραμματεία, που περιλαμβάνει το σύνολο των - γραπτών κατά κανόνα- κειμένων μιας συγκεκριμένης κοινότητας. Αυτό λοιπόν που διαφοροποιεί τα λογοτεχνικά κείμενα από τα μη λογοτεχνικά είναι η «λογοτεχνικότητα». Η έννοια της λογοτεχνικότητας βέβαια δεν μπορεί να οριστεί εύκολα, γι' αυτό και ο χώρος της Λογοτεχνίας δεν μπορεί να καθοριστεί με αυστηρά όρια. Για τον καθορισμό της έννοιας της λογοτεχνικότητας έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, οι οποίες μπορούν να διακριθούν σε δύο ομάδες, ανάλογα με τις κατευθύνσεις που ακολουθούν: η μία είναι η οντολογική εξέταση, αυτή δηλαδή που προσπαθεί να ορίσει την Λογοτεχνία «εκ των έσω», με εσωτερικά κριτήρια, με τα οποία προσπαθεί να προσδιορίσει κάποια σταθερά χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού λόγου . Κάποιες από τις προσπάθειες οντολογικού ορισμού είναι οι ορισμοί της Λογοτεχνίας ως «μυθοπλαστικής γραφής», ως «αποκλίνουσας χρήσης της γλώσσας» ή ως κειμένου που προσφέρει «αισθητική απόλαυση». Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η ιστορικο-εξελικτική εξέταση, που μελετά το «τι θεωρήθηκε κατά καιρούς λογοτεχνία» . Μια τέτοια εξέταση, η οποία βέβαια δεν στοχεύει στην διατύπωση κάποιου ορισμού, μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γιατί μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τις διάφορες μεταβολές της αντιμετώπισης της Λογοτεχνίας και της λογοτεχνικότητας.

Ιστορία του όρου

Ο όρος Λογοτεχνία εμφανίζεται πρώτη φορά τον 12ο αι. σε κείμενο του Νικήτα Ευγενειανού, με την σημασία της ρητορικής χρήσης του λόγου, της καλλιέπειας. Με την σημερινή σημασία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ι. Πανταζίδη το 1886, στο άρθρο του «Φιλολογία, Γραμματολογία, Λογοτεχνία», στο περιοδικό Εστία[1]. Ο συντάκτης του άρθρου εξηγεί ότι χρησιμοποιεί τον όρο λογοτεχνία για να δηλώσει την τέχνη του λόγου, σε αντιστοιχία με τους όρους «καλλιτέχνης» και «καλλιτεχνία». Μια πρώτη νύξη για την χρήση του όρου είχε γίνει το 1867 από τον Α. Κυπριανό, στον πρόλογο της μετάφρασης της Ιστορία της ελληνικής φιλολογίας του K. O. Muller. Εκεί ο συγγραφέας εξηγούσε ότι προτίμησε τελικά τον καθιερωμένο όρο «φιλολογία», φοβούμενος μήπως ο καινοφανής όρος «λογοτεχνία» (τον οποίον χρησιμοποιούσε έπειτα από υπόδειξη του Ι. Πανταζίδη) ξενίσει τους αναγνώστες. Μέχρι τότε χρησιμοποιείτο ο όρος «φιλολογία» για να δηλώσει και το αντικείμενο, δηλαδή τα μνημεία του λόγου, και την επιστήμη. Για να αποφεύγεται μάλιστα η σύγχυση υπήρχε και ο όρος «ελαφρά φιλολογία», που αναφερόταν στα λογοτεχνικά έργα. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ο όρος «ελαφρά φιλολογία» ήταν σε χρήση μέχρι και το 1920 περίπου

Η Λογοτεχνία ως μυθοπλασία

Μυθοπλασία είναι η σύνθεση ενός πλαστού μύθου, δηλαδή ενός μύθου επινοημένου από τον συγγραφέα, με φαντασιακά στοιχεία [3] . Ο ορισμός της Λογοτεχνίας με αυτό το κριτήριο παρουσιάζει τις εξής αδυναμίες: η διάκριση μεταξύ μυθοπλαστικής αφήγησης και αφήγησης γεγονότων δεν ήταν σαφής, ιδίως στους προηγούμενους αιώνες. στην Λογοτεχνία παλαιότερα συμπεριλαμβάνονταν κείμενα που δεν μπορούν να θεωρηθούν μυθοπλαστικά, όπως επιστολές, πραγματείες, φιλοσοφικά κείμενα. τα μυθοπλαστικά κείμενα δεν θεωρούνται πάντα λογοτεχνικά, όπως για παράδειγμα τα κόμικς.

Η Λογοτεχνία ως ιδιαίτερη χρήση της γλώσσας

Ένας πολύ συνηθισμένος ορισμός της Λογοτεχνίας είναι ο ορισμός της λογοτεχνικής γραφής ως γραφής που αποκλίνει από την συνηθισμένη χρήση της γλώσσας. Αυτήν την κατεύθυνση στην μελέτη της λογοτεχνίας έδωσαν οι Ρώσοι φορμαλιστές , οι οποίοι θεωρούσαν χαρακτηριστικό της λογοτεχνικότητας την ιδιαίτερη οργάνωση της γλώσσας: ο λογοτέχνης, με τη χρήση διαφόρων «τεχνασμάτων», «παραμόρφωνε» την συμβατική γλώσσα, η οποία γινόταν «ανοίκεια» -εξού και η περιώνυμη "ανοικείωση" στην οποία οι οπαδοί του κλάδου συμπύκνωναν τη λογοτεχνικότητα της λογοτεχνίας [4]. Να σημειωθει ότι η ανοικείωση δεν προέκυπτε μόνο από την τοποθέτηση μιας αλλότριας μορφής εκέι όπου η κοινη γλώσσα συνήθιζε να τοποθετεί μία άλλη, πιο οικεία, αλλα και ο ενοφθαλμισμός μιας απλής εκεί όπου αναμενόταν μία σύνθετη. Σε αυτή τη βάση η λογοτεχνικότητα υπάγεται στον όρο "δυσπρόσιτη μορφή" που καλύπτει και τις δύο περιπτώσεις. . Το πρόβλημα που προκύπτει από αυτόν τον ορισμό είναι οι δυσκολίες του ακριβούς καθορισμού της συμβατικής γλώσσας, από την οποία αποκλίνει η λογοτεχνική.

Το λογοτεχνικό κείμενο ως «μη πρακτικό» κείμενο

Το λογοτεχνικό κείμενο μπορεί να οριστεί ως κείμενο που δεν εξυπηρετεί κάποιον πρακτικό σκοπό, για παράδειγμα την πληροφόρηση για κάποιο θέμα. Έτσι το λογοτεχνικό κείμενο διαφέρει για παράδειγμα από ένα επιστημονικό κείμενο. Με μια τέτοια θεώρηση το ενδιαφέρον στη μελέτη ενός λογοτεχνικού κειμένου δεν εστιάζεται στο θέμα για το οποίο μιλάει το κείμενο, αλλά στον τρόπο με τον οποίο μιλάει [5]. Η πρακτική από την μη πρακτική χρήση των κειμένων όμως είναι δύσκολο να διαχωριστεί, αφού δεν εξαρτάται μόνο από την πρόθεση του συγγραφέα να γράψει ένα κείμενο «πρακτικό» ή «λογοτεχνικό», αλλά (κυρίως) και από τον τρόπο με τον οποίον ο αναγνώστης επιλέγει να διαβάσει το κείμενο. Γι� αυτόν τον λόγο, είναι δυνατό κάποιο κείμενο να γραφτεί με «λογοτεχνική» πρόθεση, αλλά σταδιακά να πάψει να αντιμετωπίζεται ως λογοτεχνικό, ενώ αντίθετα κάποιο άλλο να ανήκει σε είδος λόγου που δεν θεωρείται «λογοτεχνικό», αλλά με την πάροδο του χρόνου να συμπεριλαμβάνεται στα λογοτεχνικά κείμενα.

Η Λογοτεχνία ως αισθητική απόλαυση

Υπάρχει η τάση να ορίζονται ως λογοτεχνικά κείμενα τα κείμενα που θεωρούνται «καλά», που έχουν δηλαδή αξιολογηθεί ως ανώτερα από κάποια άλλα και προσφέρουν στον αναγνώστη αισθητική απόλαυση. Μια τέτοια θεώρηση είναι προβληματική, γιατί δεν υπάρχουν κάποια εγγενή κριτήρια με τα οποία μπορεί να αξιολογηθεί ένα κείμενο? οι αισθητικές αντιλήψεις δεν παραμένουν αμετάβλητες μέσα στον χρόνο, γιατί εξαρτώνται απόλυτα από το περιβάλλον, τις πεποιθήσεις και τους προβληματισμούς κάθε εποχής. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, ένα κείμενο που σε μια συγκεκριμένη εποχή είχε αναγνωρισμένη λογοτεχνική αξία, σε κάποια άλλη να πάψει να ανταποκρίνεται στους σύγχρονους προβληματισμούς και να χάσει την αξία του. Επιπλέον, η αξιολόγηση ενός έργου συχνά καθορίζεται από την συγκεκριμένη εικόνα που έχουμε σχηματίσει για τον «λογοτεχνικό κανόνα»: αν διαβάσουμε ένα έργο γνωρίζοντας ότι είναι έργο ενός αναγνωρισμένου και καταξιωμένου λογοτέχνη θα το αξιολογήσουμε θετικά με αυτό το κριτήριο, ενώ μπορεί να απορρίψουμε κάποιο άλλο γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πρόκειται για έργο ενός λογοτέχνη που θεωρείται ελάσσων. Ενδεικτικό της σχετικότητας των αξιολογικών κρίσεων είναι το πείραμα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge I. A. Richards, ο οποίος το 1929 έδωσε στους φοιτητές του ποιήματα χωρίς να αποκαλύψει τους συγγραφείς τους και ζήτησε να εκφράσουν την αξιολογική τους κρίση: οι φοιτητές απέρριψαν πολλά ποιήματα καθιερωμένων ποιητών και προτίμησαν άλλα, αγνώστων ή υποτιμημένων.

Η Λογοτεχνία ως "μίμηση"

Η Ποιητική του Αριστοτέλη ήταν η πρώτη αυτοτελής και συστηματική μελέτη για την ποίηση[7], όχι όμως με την σημερική σημασία της ποίησης, αλλά με την σημασία αυτού που σήμερα αποκαλούμε Λογοτεχνία. Ο Αριστοτέλης ορίζει την ποίηση ως «μίμηση» (κεφ. Ι, 1447a), δηλαδή ως αναπαράσταση της πραγματικότητας. Τα ποιητικά είδη που εξετάζει είναι η τραγωδία και το έπος και αποκλείει από την μελέτη του την λυρική ποίηση, επειδή το περιεχόμενό της είναι μη αφηγηματικό, επομένως μη μιμητικό[8]. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αριστοτέλης δεν ταυτίζει την έννοια της ποίησεως με την έννοια του μέτρου, αφού τονίζει ότι ένα έργο σε έμμετρη μορφή δεν είναι κατ' ανάγκην ποιητικό (κεφ. Ι, 1447b). Από την εποχή της Αναγέννησης ως το τέλος της περιόδου του κλασικισμού η θεώρηση της λογοτεχνίας στηριζόταν στην Ποιητική του Αριστοτέλη. Για την αναφορά στο λογοτεχνικό φαινόμενο χρησιμοποιείτο ακόμα ο όρος «ποίηση», ενώ ο πεζός λόγος (Prosa), δεν είχε ακόμα θέση στον λογοτεχνικό κανόνα[9]

Η λογοτεχνία ως «έκφραση»

Η μεγάλη αλλαγή στην θεώρηση της λογοτεχνία σημειώθηκε τον 18ο-19ο αι., υπό την επίδραση του Ρομαντισμού. Από τότε η λογοτεχνία άρχισε να αντιμετωπίζεται όχι πλέον ως «μίμηση» της πραγματικότητας, αλλά ως «έκφρασή» της. Σύμφωνα με αυτήν την θεώρηση, ο συγγραφέας με το έργο του δεν μιμείται την πραγματικότητα αλλά «δημιουργεί» μια δική του πραγματικότητα. Η λογοτεχνία εθεωρείτο πλέον «έκφραση» του ψυχικού κόσμου του δημιουργού και η έννοιά της περιορίστηκε και αποκλείστηκαν όσα κείμενα είχαν μόνο κάποια χρηστική λειτουργία (για παράδειγμα την πληροφόρηση ή την πειθώ). Εκείνη την εποχή εισήχθησαν και οι έννοιες της «φαντασίας», της «δημιουργικότητας» και της «πρωτοτυπίας» ενός έργου, οι οποίες παλαιότερα δεν θεωρούνταν απαραίτητες, αφού οι σύνθεση ενός έργου έπρεπε να υπακούει σε αυστηρούς κανόνες. Την ίδια περίοδο άρχισε να χρησιμοποιείται συχνότερα ο όρος «litteratura» και να αντικαθιστά σταδιακά τον όρο «ποίηση», ο οποίος τελικά περιορίστηκε στην σημασία της «λυρικής ποίησης» [10]. Τα λογοτεχνικά γένη αποκρυσταλλώθηκαν σε ένα νέο σχήμα (Δράμα, Έπος, Λυρική ποίηση) από τον Γκαίτε και τον Χέγκελ τον 19ο αι. και παράλληλα άρχισε σταδιακά να διευρύνεται η έννοια της Λογοτεχνίας για να συμπεριλάβει τελικά και τον πεζό λόγο (διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα), οποίος είχε αρχίσει να γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη.

Γένη και είδη του λόγου

Γένη του λόγου ονομάζονται οι ευρείες κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται τα μνημεία του λόγου και είδη οι μικρότερες υποδιαιρέσεις τους. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για την κατάταξη των κειμένων σε είδη και γένη και συχνά αμφισβητείται ακόμα και η χρησιμότητα της κατηγοριοποίησης, αφού τα λογοτεχνικά είδη συνεχώς εξελίσσονται αλλά και συχνά αναμειγνύονται. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως η ταξινόμηση στις τρεις μεγάλες κατηγορίες της πεζογραφίας, της ποίησης και του θεάτρου. Κάποια από τα σημαντικότερα είδη του λόγου είναι: μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα, έπος, ωδή, σονέτο, μπαλάντα, πεζόμορφο ποίημα, τραγωδία, κωμωδία. Είδη του πεζού λόγου όπως τα απομνημονεύματα, το δοκίμιο, το χρονογράφημα, η αυτοβιογραφία, η βιογραφία και τα ταξιδιωτικά κείμενα συχνά αντιμετωπίζονται ως λογοτεχνικά με την ευρεία σημασία του όρου.

Ιστορία της λογοτεχνίας

Ιστορία της λογοτεχνίας είναι ο κλάδος που εξετάζει ιστορικά την εξελικτική πορεία της λογοτεχνικής παραγωγής ενός έθνους (συνηθέστερα) αλλά και μιας ευρύτερης ή στενότερης ομάδας. Η ιστορία της λογοτεχνίας βέβαια δεν περιορίζεται στα έργα που μπορούν να θεωρηθούν λογοτεχνικά μόνο με τις τρέχουσες αντιλήψεις, αλλά εξετάζει όσα έργα θεωρούνταν λογοτεχνικά και λειτουργούσαν ως λογοτεχνικά την εποχή που γράφτηκαν. Επιπλέον είναι απαραίτητο η εξέταση της ιστορίας της λογοτεχνίας να συνδυαστεί με την μελέτη γενικότερα της ιστορίας των γραμμάτων, της παιδείας και της πνευματικής κίνησης της συγκεκριμένης ομάδας, χωρίς φυσικά να αποκλείεται η αναζήτηση των επιδράσεων των ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων στην πνευματική και λογοτεχνική ζωή. Η παρουσίαση του υλικού στην Ιστορία της Λογοτεχνίας δεν πρόκειται βέβαια για απλή παράταξη του υλικού· αυτού που προέχει είναι η εξέταση των αλληλεπιδράσεων και των σχέσεων μεταξύ των πνευματικών φαινομένων. Η ιστορία της λογοτεχνίας διαιρεί το υπό εξέταση υλικό σε περιόδους, δηλαδή μεγάλα χρονικά διαστήματα στα οποία γενικά εμφανίζεται σχετική ομοιογένεια στην λογοτεχνική κίνηση. Η ταξινόμηση σε περιόδους δεν γίνεται πάντα με λογοτεχνικά κριτήρια· συχνά χρησιμοποιούνται σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Η κατάτμηση αυτή φυσικά δεν είναι απόλυτη, καθώς τα πνευματικά φαινόμενα δεν προκύπτουν εκ του μηδενός ούτε αντικαθιστούν αμέσως τα προϋπάρχοντα.

Γενιές, Σχολές και Κινήματα

Οι περίοδοι διαιρούνται επιπλέον σε μικρότερα τμήματα, τις γενιές, τις σχολές και τα κινήματα. Η λογοτεχνική γενιά διακρίνεται κυρίως με βιολογικά κριτήρια, περιέχει δηλαδή συγγραφείς περίπου συνομήλικους, που έχουν δεχθεί κοινά ερεθίσματα και επιδράσεις, τα έργα τους έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά και φυσικά διαφοροποιούνται από την προηγούμενη γενιά. Η κατάταξη σε γενιές, που συχνά αμφισβητείται, δεν βασίζεται στο κριτήριο της χρονολογίας δημοσίευσης των έργων, γιατί είναι συχνό φαινόμενο ένας συγγραφέας να εμφανιστεί μαζί με τους συγγραφείς μιας συγκεκριμένης γενιάς, αλλά το έργο του να έχει τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης, ή να έχει εντελώς ιδιόμορφο χαρακτήρα. Η σχολή είναι μια ομάδα λογοτεχνών που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, κοινές αντιλήψεις, έχουν την επίγνωση ότι ανήκουν σε μια κοινή ομάδα και κυρίως αποδέχονται ως «αρχηγό» και πρωτοπόρο έναν συγκεκριμένο λογοτέχνη, τον οποίον ακολουθούν ως πρότυπο, όπως για παράδειγμα οι ποιητές της Νέας Αθηναϊκής Σχολής και ο Κωστής Παλαμάς. Συγγενής με τους όρους «σχολή» και «γενιά» είναι και ο όρος κίνημα, ο οποίος προσδιορίζει μια ομάδα καλλιτεχνών που εκτός από τα χαρακτηριστικά της σχολής διαθέτουν επιπλέον το γνώρισμα ότι έχουν στόχο την ριζική ανατροπή των τάσεων που επικρατούν και την επιβολή των δικών τους αισθητικών αντιλήψεων. Τα μέλη ενός κινήματος κάνουν δυναμικά αισθητή την παρουσία και προβάλλουν έντοντα το έργο τους για να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Από τη σελίδα Βικιπαίδεια
τα Περιεχόμενα
της Land of Gods
  Τα δικά μου γραψίματα:
 • Οδοιπορικό στο Καρδαρίτσι
 • τα Δημοτικά
 • Ο Κολοκοτρώνης και το '21
 • Τραγούδια για την ξενιτιά
 • Τραγούδια στη γυναίκα μου
 • Συνομιλώντας -τότε- ...
 • τα τραγούδια μου
 • Στο πρώτο Ψίθυρο της εφηβείας
 • Γράμμα στον 'Ελληνα της Διασποράς

  Ελληνική Λογοτεχνία στο διαΔίκτυο:

 • Ελ. Λογ. Τεύχος 1
 • Ελ. Λογ. Τεύχος 2
 • Ελ. Λογ. Τεύχος 3
 • Ελ. Λογ. Τεύχος 4
 • Ελ. Λογ. Τεύχος 5
 • Ελ. Λογ. Τεύχος 6
 • Ελ. Λογ. Τεύχος 7

  Ποιητες και Συγγραφείς στο διαΔίκτυο:

 • Κώστας Βάρναλης
 • Νικηφόρος Βρεττάκος
 • Οδυσσέας Ελύτης
 • Γιώργος Σεφέρης
 • Κώστας Καρυωτάκης
 • Κώστας Κρυστάλλης
 • Μήτσος Λυγίζος
 • Κώστας Ουράνης
 • Νίκος Καζαντζάκης

  Απομνημονεύματα:

 • Γιάννης Μακρυγιάννης
 • Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
 • τα Ιστορικά του ανέκδοτα
 • ο Λόγος του στην Πνύκα

  A Little Bit of Greece:

 • NEWS on Line
 • Culture
 • Hellenic Diaspora
 • History
 • Church
 • Music
 • LINKS
 • SEARCH

  Το περιοδιοκό μας "Έλα να δεις":

 • Mια Φωτογραφία και ένας τόπος
 • Δημήτρης Καραλής
 • ποιήματα τ' αγαπημένα
 • Νεοελληνική Πεζογραφία
 • Ανθολογίες της ΕΕΛΣΠΗ
 • Λογοτέχνες και λογοτεχνήματα
 • Δ Ε Λ Τ Ι Α Τ Υ Π Ο Υ
 • Θωμάς Πετρολιάγκης
 • Ελένη Κατσουλάκη
 • Το περιοδικό "Εποχές"
 • Τα απομνημονεύματα τού Δία
 • Χριστιάνα Αβραμίδου
 • Γιώτα Στρατή
 • Μαρία Θανοπούλου
 • Αικατερίνη Σιδέρη
 • Διονύσης Δουζένης
 • Κώστας Καλύβας
 • Κωστής Παλαμάς
 • 'Aσπα Παπακωνσταντίνου
 • Παναγιώτης Τρανούλης
 • 'Aντρια Γαριβάλδη
 • Σπύρος Δαρσινός
 • Τι είναι ποίηση
 • Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
 • Μ. Καραγάτσης
 • Το Γιούσουρι
 • ΕΛΕΝΗ ΤΖΗΚΑ
 • Χριστίνα Τσαρδίκος
 • Αλκυόνη Παπαδάκη
 • Φιλοσοφικές θεωρίες
 • ΝΙΚΟΣ ΣΠΑΝΙΑΣ
 • Μάρω Σιδέρη
 • Έλληνα μου
 • Παναρκαδικό Συνέδριο
 • Φωτογραφία και περιήγηση
 • Πατέρα...
 • Βασίλης Παπαθεοδώρου
 • Ένα ακόμη εξώφυλλο
 • «H Πόλις εάλω!»
 • Αυτοί είμαστε οι 'Ελληνες!!!
 • 'Aξιον εστί το τίμημα
 • Τα μάρμαρα του Παρθενώνα
 • Στα 2004
 • Γη των θεών φροντίδα
 • Χαμπέρια..
 • ο Ξενοφών Ζολώτας
 • Ο ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΣ
 • Ημέρα Πολυτεχνείου
 • Ένας όρκος..
 • Αναζητώντας την LAND of GODS..
 • Κριτικές Αναλύσεις
 • Γαβριήλ Παναγιωσούλης
 • Γιάννης Ανδρεόπουλος
 • Λάκης Φουρουκλάς
 • 'Ατυπη Λέσχη
 • η Ανθολογία «ΞΕΝΙΤΕΙΑ»
 • Νίκος Παλαμήδης
 • Οδυσσέας Πλατύρραχος
 • Κική Δημουλά
 • Στέλιος Καζαντζίδης
 • Η Νάνσυ Μπίσκα
 • Διονύσης Κονταρίνης
 • Γκαμπριέλ Μάρκες
 • Λάρρυ Κουλ
 • Δημήτρης Ζαχαρόπoυλος
 • ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ μού έδωσαν
 • να είσαι καλά
 • Ζητείται Ελπίδα
 • Δρ Θωμάς Σαββίδης
 • Γλώσσα τροφός
 • MINAS SAVVAS
 • Λεξικό Μπαμπινιώτη
 • Έκκληση για γλώσσα
 • MATHISIS.COM
 • ο Ιάκωβος Γαριβάλδης
 • Ρούλα Ιωαννίδου
 • Χρήστος Νιάρος
 • Στράτος Δουκάκης :
 • Βάϊος Φασούλας
 • Ελευθερία Μπέλμπα
 • Ιουστίνη Φραγκούλη
 • Γιώργος Δουατζής
 • Εθνική Αντίσταση
 • Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο
 • Κώστας Γεωργουσόπουλος
 • ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ
 • η ΜΑΝΗ
 • παράξενη πατρίδα
 • Γνωρίστε το Oakville
 • Ο Νίκος Δημόπουλος
 • Γράμμα από το Γκύτερσλο
 • Τρισαγαπημένη ΑΡΚΑΔΙΑ
 • Δημήτρης Λιαντίνης
 • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
 • Hel. Amer. N. Council

  ο Ελληνισμός της Διασποράς:

 • Τι είναι Αμερικανός;
 • Κρις Σπύρου
 • OI ΕΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ
 • Παύλος Τσόγκας
 • Με το αίσθημα του νόστου
 • Οι Χαιρετισμοί του Ρήγα
 • Το θαυμαστό έργο
 • η MAGNA GRECIA
 • Cafe Aman Amerika
 • το Γλωσσάριο των gringlish
 • Οι "Έλληνες" της Ουρουγουάης

  το ΠΟΙΗΜΑ της ΗΜΕΡΑΣ:

 • ψυχική υγεία
 • 53η Έκθεση Φρανκφρούρτης...
 • Χιονίζει στο δωμάτιό μου
 • Χεζάση
 • Ράντυαρντ Κίπλινγκ: Αν
 • Pablo Neruda: Αργοπεθαινει...
 • ΠΑΤΡΩΑ ΓΗ
 • Χορεύουν
 • Από μικρός
 • The art of loosing
 • I Carry Your Heart
 • ΓΗ ΜΟΥ
 • 'Aνοιξη!
 • Έμπνευση και φαντασία
 • ΔΟΞΑ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ
 • Θανάσης Κωσταβάρας
 • Θανάσης Μαρκόπουλος
 • Θρήνος
 • ΄Ετσι θάθελα τη ζωή
 • Αυτή είναι η Ελλάδα
 • ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙ
 • Βασίλης Ρώτας
 • Μόνη μου
 • Ανδρέας Συλλελόγλου
 • Διονύσης Σαββόπουλος
 • Έντγκαρ 'Aλαν Πόε : Το Κοράκι
 • Α η αγάπη..

  ο Στίχος της ημέρας:

 • ο Στίχος της ημέρας 1
 • ο Στίχος της ημέρας 2
 • ο Στίχος της ημέρας 3
 • ο Στίχος της ημέρας 4
 • ο Στίχος της ημέρας 5
 • ο Στίχος της ημέρας 6

  Βιβλια και Αφιερώματα:

 • Νότα Κυμοθόη
 • Κώστας Πουλιανίτης
 • Θοδωρής Βοριάς
 • Nicholas D. Kokonis
 • Κωνσταντίνος Δημ. Μαρίτσας

  Αρκαδική Ανθολογία:

 • Γαϊτανάκη Ζαχαρούλα
 • Γιαννούκου Ευαγγελία
 • Γρίβα Ελένη
 • Γρίβας Στάθης
 • Δημόπουλος Γιάννης
 • Διονυσόπουλος Κώστας
 • Δουζένης Γιώργος
 • Δουρίδας Κώστας
 • E. Ηλιοπούλου - Ζαχαροπούλου
 • Ιωαννίδης Τάκης (Παναγιώτης)
 • Καπαρδέλη Ευτυχία
 • Καπορδέλης Δημήτρης
 • Καπορδέλη - Ζογκαρη Ρέα
 • Καραμούντζος Κ. Σπύρος
 • Κατράκης Πότης
 • Κομίνης Θ. Αντώνης
 • Κουφοπούλου-Ηλιοπούλου Θ.
 • Κουσουνέλος Γιώργος
 • Μποτής Γεώργιος
 • Παναγοπούλου Μαρία
 • Παπαιωάννου Καλύβα Ζ.
 • Πρωτοπαπάς Κάκου Γ.
 • Ρέππας Χρίστος
 • Σπηλιόπουλος Τάκης
 • Στασινόπουλος Γιώργος
 • Συμιγδαλάς Αντώνης
 • Τριάδης Νικόλαος
 • Τρουπής Θεόδωρος
 • Τσίτσος Ιωάννης
 • Χρυσοχός Ηλίας

  τα ΔΕΚΑΧΡΟΝΑ:

 • Φίλες και φίλοι.,
 • Aν ήταν..
 • Οριάνα Φαλάτσι
 • Φεντερικο Γκαρθια Λορκα
 • Σωτήρης Παστάκας
 • Η βιβλιοθήκη του Μάρκου Αυγέρη
 • ΤΟ ΜΥΡΟΛΟΓΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΑΣ
 • Οι φωνές του ποιήματος
 • "Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης"
 • Μήτσος Παπανικολάου
 • Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη
 • Πάμπλο Νερούντα
 • Γιάννης Σκαρίμπας
 • Ποιήματα για τον Aγγελο Μάνη
 • Φαίδων Θεοφίλου
 • Θωμάς Γκόρπας
 • ΑΜΑΛΙΑ Κ. ΗΛΙΑΔΗ
 • Χόρχε Λούις Μπόρχες
 • Κυριαζής Aθανάσιος
 • Γιώργος Παπασιδέρης
 • Γιώργος Ιωάννου
 • Λήθη του Μαβίλη
 • Ανδρέας Καρκαβίτσας
 • Λεωφορείον: Ο Λόγος
 • Χρυσούλα Δημητρακάκη
 • Μάνος Ελευθερίου
 • Νίκος Κότσικας
 • Νίκος Μπατσικανής
 • Νίκος Εγγονόπουλος
 • Mιχαήλ Μητσάκης
 • Ντίνα Κορδώνη
 • Ι. Φίλιππος Μουζάς
 • Γιάννης Αυδίκος
 • Παντελής Ξανθίδης
 • Στέλλα Ζάμπουρου
 • Γεώργιος Βιζυηνός
 • Στέλιος Καζαντζίδης
 • Μελίνα Μερκούρη
 • Μίκης Θεοδωράκης
 • Jim Warren
 • Νίκος Καββαδίας
 • Ευαγόρας Παλληκαρίδης
 • Γιάννης Ρίτσος
 • Ανδρέας Κάλβος
 • Μανολης Αναγνωστάκης
 • 'Αγγελος Σικελιανός
 • Κώστας Κατσούλης
 • Θεόδωρος Τρουπής
 • Φανή Αθανασιάδου
 • Παύλος Νιρβάνας
 • Νεκτάριος Μαμαλούγκος
 • Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
 • ΓΚΑΙΤΕ
 • κ ART ά SOS
 • ΜΙΣΤΡΑΛ
 • Τεύκρος Ανθίας
 • Κωνσταντίνος Καβάφης
 • Στέλιος Α. Δουμένης
 • Κική Δημουλά
 • ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ
 • Νικόλαος Τριάδης:
 • Χρήστος Δάγλαρης
 • Κωστής Παλαμάς
 • Μιλτιάδης Μαλακάσης
 • Διονύσιος Σολωμός
 • Γλαύκος Αλιθέρσης
 • Μίλτος Σαχτούρης
 • Hλίας Bενέζης
 • Λεμεσός αροδαφνούσα

  Στην 'Aκρη του Mατιού:

 • Τεύχος2
 • Τεύχος3
 • Τεύχος4
 • Τεύχος5
 • Τεύχος6
 • Τεύχος7
 • Τεύχος8
 • Τεύχος9
 • Τεύχος10
 • Τεύχος11
 • Τεύχος12
 • Τεύχος13
 • Τεύχος14
 • Τεύχος15
 • Τεύχος16
 • Τεύχος17
 • Τεύχος18
 • Τεύχος19
 • Τεύχος20  Κώστας Δουρίδας
  ΚΑΠΝΟΝ ΑΠΟΘΡΩΣΚΟΝΤΑ
  Γράμμα στον 'Ελληνα
  της Διασποράς:

  1. ο 'Υμνος του μετανάστη
  2. ο Πρόλογος
  3. Πνεύμα Κοινότητας
  4. Γη των πατέρων μου
  5. Οι αυριανοί Ποσειδωνειάτες
  6. Αποξεχασμένη μεραρχία
  7. Πάνω στα βράχια της πατρίδας
  8. Στο ελληνόπουλο της διασποράς
  9. 'Αγιε μου μετανάστη
  10. η Προσευχή του μετανάστη
  11. το Πάσχα των Ελ. της διασποράς
  12. Λαμβρινή Σταύρου
  13. Μάθε προχτές σου έστειλα
  14. Ο Θάνατος του μετανάστη
  15. Στις εκκλησιές της διασποράς..
  16. Τα απόμακρα χωριά
  17. Και λέω άραγε ταχιά..
  18. Και είπε ο λαός μου..
  19. «'Oπου φωνάζω...»
  20. Κυπριακή παράδοση
  21. Ένα τραγούδι για το 21
  22. Με το τραγούδι το δημοτικό
  23. Στάλα τη στάλα
  24. Και οι μέν πήραν τους δρόμους..
  25. 'Ενα ακόμα λάθος
  26. Χαμπέρια
  27. Υστερόγραφο
  28. Οι χωριανοί λιγόστεψαν
  29. Να μου το θυμάσαι..
  30. Στον ύπνο του μικρού παιδιού..
  31. Στις αυλές και στα μπαλκόνια..
  32. Στις πέρα ανηφοριές
  33. Φύγανε τα χρόνια μας
  34. Στα 2004
  35. Η Φλόγα του μετανάστη
  36. Τόσο μακριά
  37. 'Ελα βρε γέρο να μας δεις..
  38. Για μιαν Αθήνα...
  39. Ανδρέας Πούλος
  40. Το μόνο που ξέχασαν
  41. Σε ψάχνω
  42. Γεννήθηκε στην Γαλλία..
  43. Ζει ο Μεγαλέξανδρος;
  44. Αρετή Κετιμέ
  45. Αφιέρωμα
  46. Η πατρίδα μου
  47. Διασπορά μου
  48. Θέλω να ξέρεις
  49. Κοίτα φίλε μου..
  50. Μου ήρθε κοντά..
  51. Παλιέ μου φίλε..
  52. Την μάνα την φευγάτη
  53. O έφεδρος λοχίας Παπαχρήστου
  54. Ο χαμένος μου παράδεισος
  55. Tσάμικο, βλάμικο!
  56. Τα παιδιά του μετανάστη
  57. Πρόσωπα
  58. ΠατροΚοσμάς
  59. Αυτός ο τόπος
  60. Είναι το ίδιο??
  61. η Επιστροφή..
  62. Kαι θα υπάρχω...
  63. Με πέντε οργιές καζάντι..
  64. Στον τόπο τα κλαρίνα
  65. Ελένη Φοκά
  66. Σκληρή Πραγματικότητα
  67. Κοινοτικά και Οργάνωση
  68. Ζητείται ελπίδα
  69. Ελληνική διασπορά ώρα μηδέν?
  70. η Ελ. δ. απ' αρχαίους χρόνους..
  71. Τι είναι η Διασπορά?
  72. Αντί για Επίλογο
 • η LAND of GODS στο GOOGLE   /  ο Κώστας Δουρίδας στο GOOGLE   1, 2,  3,
  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

  ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΖΟΥΜ

  Θέμα: Εκδήλωση Τετάρτης 17 Μαρτίου 2010 στο «Ζουμ»

  Στoν ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο είναι αφιερωμένη η «ποιητική βραδιά της Τετάρτης» στην μπουάτ της Πλάκας «Ζουμ».

  Απαγγελία: Γιώργο Μαρκόπουλος

  Συζήτηση με τον ποιητή: Γιώργος Δουατζής

  Τραγούδια: «Τρίφωνο».

  Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του Δαβίδ Ναχμία για τον ποιητή.

  Κάθε Τετάρτη στο «Ζουμ», η Λίνα Νικολακοπούλου με τη συνδρομή του ποιητή Γιώργου Δουατζή, φέρνει κοντά μας ποιητικές φωνές του χθες και του σήμερα.

  «Ζουμ» Κυδαθηναίων 39. (Τηλ.: 210- 3225920) Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου. Ώρα προσέλευσης 20, 30� (Ποτό: 15 ευρώ, φοιτητές 8 ευρώ)

  Βιογραφικό Γιώργου Μαρκόπουλου

  Γεννήθηκε στη Μεσσήνη το 1951. Από το 1965 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και στατιστική. Παράλληλα με την ποίηση γράφει λογοτεχνικές κριτικές και άλλα κείμενα σε περιοδικά και εφημερίδες. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων από το 1982.

  Διακρίσεις
  1997 Βραβείο Καβάφη - Αλεξάνδρεια Αιγύπτου
  1999 Κρατικό Βραβείο Ποίησης

  Εργογραφία

  Ποιητικές συλλογές
  Έβδομη Συμφωνία, 1968.
  Η κλεφτουριά του κάτω κόσμου. Αθήνα, Κούρος, 1973.
  Η θλίψις του προαστίου. Αθήνα, Κέδρος, 1976.
  Οι πυροτεχνουργοί. Τραμ/Εγνατία 1979
  Η ιστορία του ξένου και της λυπημένης, Υάκινθος, 1987.
  Μη σκεπάζεις το ποτάμι, Κέδρος, 1998.

  Δοκίμιο
  Εκδρομή στην άλλη γλώσσα, Τόμος πρώτος, Ρόπτρον, 1991.
  Εκδρομή στην άλλη γλώσσα. Τόμος δεύτερος, Νεφέλη, 1994.
  Λευτέρης Ιερόπαις � Μια παρουσίαση - Γαβριηλίδης 1999

  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  ----- Original Message -----
  To:  kostas@douridasliterature.com ; Sent: Wednesday, March 10, 2010 4:03 PM
  Subject: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  "ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ"
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ"

  Η Λογοτεχνική Ομάδα "Ιδεόπνοον" έχει μια μακροχρόνια και συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Σκοπός της είναι η προώθηση των πνευματικών ιδεών και η επαφή του κοινού, όχι μόνο με τις μορφές της Ελληνικής και Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, αλλά και της Τέχνης γενικότερα. Στα πλαίσια των αφιερωμάτων της, έχει καθιερώσει τον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, το Διήμερο Συμπόσιο για την Αρχαία Ελλάδα καθώς και το Διήμερο Συνέδριο για τη Λογοτεχνία.

  Η Λογοτεχνική Ομάδα "Ιδεόπνοον" στις 17 & 18 Απριλίου 2010, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το 3ο Διήμερο Συμπόσιο για την Αρχαία Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης, με σημαντικούς ομιλητές από το χώρο των Γραμμάτων και της Τέχνης. Τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι τα κάτωθι:

  ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ - ΙΩΝΙΑ-ΠΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ με το διεθνούς φήμης συγκρότημα αρχαιοελληνικής μουσικής του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΕΦΟΥ "ΛΥΡΑΥΛΟΣ".

  Για την Λογοτεχνική Ομάδα "Ιδεόπνοον"
  Με εκτίμηση
  Η Πρόεδρος - Αρετή Γκιωνάκη - 6939154680
  Ο Αντιπρόεδρος - Νίκος Δεληγιάννης - 6932782059

  ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


      

            

  Sent: Tuesday, January 05, 2010 6:42 AM

  Στον ποιητή Νίκο Καρούζο είναι αφιερωμένη η «ποιητική βραδιά της Τετάρτης» της Λίνας Νικολακοπούλου στην ιστορική μπουάτ  της Πλάκας «Ζουμ».

   

  Διαβάζει η ηθοποιός Κάτια Γέρου.

   

  Μιλάει για το Νίκο Καρούζο και το έργο του ο ποιητής Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης

   

  Μουσική – τραγούδι από το «Τρίφωνο».

   

  Υπενθυμίζεται ότι κάθε Τετάρτη στο «Ζουμ», η Λίνα Νικολακοπούλου  με τη συνδρομή του ποιητή Γιώργου Δουατζή,  επιμελείται βραδιές αφιερωμένες σε Έλληνες ποιητές. Οι βραδιές περιλαμβάνουν απαγγελίες, σύντομες ομιλίες για τον ποιητή και το έργο του, μικρές συνεντεύξεις, προβολή οπτικού υλικού και μουσική - τραγούδια από το «Τρίφωνο».

   

  «Ζουμ» Κυδαθηναίων 39. (Τηλ.: 210- 3225920)
  Τετάρτη 6 Ιανουαρίου. Ώρα προσέλευσης 20, 30’

   

  Ποτό: 15 ευρώ, για φοιτητές 8 ευρώ

  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


   
  INTERNATIONAL  ART  SOCIETY
   
  Newsletter  20 Νοεμβρίου 2009
  ----------
  Συναυλία με τον συνθέτη Νίκο Ορδουλίδη
  22 Νοεμβρίου 2009, στις 10 μμ, στη μουσική σκηνή "Πλατώ" στη Θεσσαλονίκη

  e-mail:  info@ordoulidis.gr

   

   Τραγούδια της Κεντρικής και Νότιας Λατινικής Αμερικής με τον Jorge Moya (κιθάρα, τραγούδι)

  27 Νοεμβρίου 2009, στις 10 μμ, στο Cafe  "Da les' te", στην παραλία Αγριάς Βόλου

  e-mail:  info@artsociety.gr

   

  Συναυλία του Κέντρου Τέχνης Σύνθεση  -  Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη

  28 Νοεμβρίου 2009, στις 7 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής

   

  Ομαδική Έκθεση Μοντέρνας Τέχνης

  μέχρι 28 Νοεμβρίου 2009, στον εκθεσιακό χώρο του 8Δυτικά, Λ. Αθηνών 387, Αθήνα

  e-mail:  helenaki99@yahoo.gr

   

  Ποίηση και Ζωγραφική 2009

  27, 28 & 29 Νοεμβρίου 2009, στην Τράπεζα Πειραιώς, στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης

  e-mail:  info@argonautes.gr

   

   

  11ο  Διεθνές Χειμερινό Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου

  9 - 10 Ιανουαρίου 2009, στο Μεταξουργείο (Καραμπατζάκη & Αναπαύσεως, Νέα Ιωνία Βόλου)

  Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Φουντούλης

  Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ρεσιτάλ, συναυλίες, masterclasses, διαγωνισμούς, εκθέσεις

  Πληροφορίες - Δηλώσεις Συμμετοχής: 

  e-mail:  info@foudoulis.gr

  web page:  www.foudoulis.gr/GuitarFestival

   

  Profiles

  Μαρκέλλα Βαλσάμη (Δωδεκάνησα)  www.artsociety.gr/markellavalsami

  Μάρω Βλαχάκη (Σκόπελος)   www.skopelos.net/dimitrarekkas/articles/2009/2009.01.21.htm

  Μαρία Βούλγαρη (Αγγλία)   www.artsociety.gr/mariavoulgari

  Νικολέτα Γιαννουτάκη (Βόλος)   www.artsociety.gr/nikoletagiannoutaki

  Παναγιώτης Γκούβερης (Καλαμάτα)   www.artsociety.gr/panayiotisgouveris 

  Σάκης Γκουζώνης (Ελασσόνα)  www.sakisgouzonis.com

  Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου (Θάσος)   www.artsociety.gr/andromahidiamantopoulou
  Stela Dinkova (Βουλγαρία)   www.artsociety.gr/steladinkova
  Ανδρονίκη Δονουκαρά (Θεσσαλονίκη)   www.artsociety.gr/andronikidonoukara  
  Μαρία Ζαβιανέλη (Χανιά)   www.artsociety.gr/mariazavianeli

  Miroslav Jovanovic (Σερβία)   www.artsociety.gr/miroslavjovanovic

  Κωνσταντίνος Καραγκούνης (Βόλος)   www.artsociety.gr/konstantinoskaragounis

  Νίκος Καρίμπας (Αθήνα)   www.karimpas.gr

  Κυριάκος Κυτούδης (Βόλος)   www.kytoudis.gr

  Χάρης Μελιτάς (Αθήνα)   www.patsis.net/content.asp?catid=283 

  Felicitas Meyer (Γερμανία)   www.artsociety.gr/felicitasmeyer

  Fahim Momtazi (Ιράν)   www.artsociety.gr/fahimmomtazi

  Grigory Novikov (Ρωσία)  www.grigory-novikov.nov.ru

  Χρυσοβαλάντου Παπαδοπούλου (Βόλος)   www.artsociety.gr/chrisovaladoupapadopoulou

  Αναστασία Πατρώνη (Αγριά)   www.artsociety.gr/anastasiapatroni

  Πέρσα Πατσή (Αγριά)   www.artsociety.gr/persapatsi

  Γιώργος Τσέργας (Κατερίνη)   www.artsociety.gr/georgetsergas  

  Γιώργος Φουντούλης (Βόλος)   www.foudoulis.gr 

  Δημήτρης Φωτόπουλος (Αθήνα)   www.artsociety.gr/dimitrisfotopoulos

   

   

   Παγκόσμιο Φεστιβάλ InterArtia 

  Συνεχίζονται οι Διαγωνισμοί για το 2009

  e-mail:  info@artsociety.gr 
   
  Μέχρι στιγμής τιμήθηκαν με 1ο Βραβείο Φεστιβάλ InterArtia 2009
   
  Fahim Momtazi (Ιράν)  -  στην κατηγορία Σύνθεση Μουσικών Έργων για Συμφωνική Ορχήστρα
  Bachir Osta (Λίβανος)  -  στην κατηγορία Βυζαντινή Μουσική
  Kostica Collaku (Αλβανία)  -  στην κατηγορία Video Animation
  �Trio Balkan Strings� (Σερβία)  -  στην κατηγορία Μουσικά Σύνολα  
  Ιωάννα Καλύβα (Αθήνα) στην κατηγορία Αφήγημα
  Κωνσταντίνα Τασσοπούλου (Αθήνα)  στην κατηγορία Διήγημα

  Νίκη Χαλκιαδάκη (Τρίκαλα)  -  στην κατηγορία Ποίηση

   
  Artists of the Year 2008

   

  www.artsociety.gr

   

  "Επί γης Ειρήνη"

  Ποιητική συλλογή του Κυριάκου Κυτούδη

  e-mail:  k.kytoudis@gmail.com

   

                      ή      https://www.youtube.com/watch?v=-BJJ-XsvqQY&feature=related

  Ποίηση: Κυριάκος Κυτούδης,  Μουσική - Κιθάρα: Γιώργος Φουντούλης, Τραγούδι: Νικολέτα Γιαννουτάκη

            

   Πληροφορίες

   e-mail:  novafm106@gmail.com

   

  International Art Society

  Εγγραφές νέων μελών

  Μέλη της International Art Society μπορούν να γίνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι:

  καλλιτέχνες, φιλότεχνοι, φεστιβάλ, σχολές, ιδρύματα, σύλλογοι, καταστήματα, ξενοδοχεία, cafe, εστιατόρια, κα. 

   

  Πληροφορίες

  e-mail:  info@artsociety.gr

  web page:  www.artsociety.gr

  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  'Aννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
  Αλεξ/πολη:

  Γυναίκες αγωνίστριες
  (Για την Έλλη Παππά)

  Τα βήματά σου αργά , μελαγχολικά
  σ΄ έφεραν ως εδώ,
  αποκαμωμένη απ' τους αγώνες σου,
  οδηγημένη από το όραμα της ελεύθερης πατρίδας!
  Κι αγνάντεψες έναν κόσμο
  που κινδυνεύει να εκραγεί,
  γιατί, σαν κόπασαν τα μίση,
  περίσσεψε η απληστία,
  και επιτήδειοι με στρατιώτες τα συμφέροντα,
  πολεμούν να νικήσουν το πνεύμα εκείνων
  που αντιμάχονται τον πλούτο!
  Ελλάδα των Ελλήνων της Έλλης!
  Έλλη των Ελλήνων της Ελλάδας!
  Ποια νάσαι άραγε εσύ που διαδηλώνεις,
  εσύ, που πήρες τη ζωή στα σοβαρά,
  θύμα ,στα θύματα ενός θύτη
  που υπονόμευσε τα θεμέλια της πατρίδας,
  των ανθρώπων της,
  της ανθρωπότητας !
  Η βία το καταφύγιό του
  σ' έναν κόσμο
  που δεν ακολουθεί τα βήματά σου,
  σα γράφεις συνθήματα, στίχους,
  ειρμούς μέσα στα δύσκολα.
  Όλες οι σοφιστείες, των εγκεφαλικών
  τάχα ανθρώπων, έρχονται στο μυαλό σου
  ατόφιες σαν και τώρα που μιλάς για το παρελθόν!
  Τι να σκεφτώ!
  Την τύχη σου που σ' έφερε μπροστά στη σύλληψη,
  στη φυλακή,
  αλλά άξιζε ,γιατί κυοφορούσες μια ζωή,
  σε πείσμα της κατάρας που δεν έλεγε να σβήσει.
  Και τώρα να,
  27-10-2009
  διαβάζω το όνομά σου στην εφημερίδα
  ως παρελθόν ,ως ανίκητο παρελθόν,
  που δε θα σβήσει,
  γιατί του ονείρου σου η φλόγα
  υψώθηκε νωρίς πάνω απ' τα κεφάλια των αδίστακτων,
  φώτισε τον ουρανό ,και φωτίστηκε το άστρο σου,
  που αιώνες θα κινείται
  στην ίδια τροχιά της νίκης και της ελπίδας
  μέσα απ' το επέκεινα ,μέσα απ' τα λόγια μας ,
  που θα μιλούν για σένα:
  "Όμορφη η ζωή μα και αφόρητη
  όταν την κοιτάξεις κατάματα
  με τα όχι και τα μη
  που σε κάνουν περίεργο, σχεδόν καχύποπτο
  απέναντι στο ίδιο το όνειρό σου ,
  καχύποπτο στην αυθεντία
  που θέλει την καταπίεση
  ως μέσο ανάδειξης της ικανότητας
  να εξουσιάζει".
  Έτσι δάμασες τα δύσκολα ,τις δήθεν αυθεντίες
  ορμήνεψες τους αλλοστρατημένους
  και μας έφερες ως εκεί
  που χαράζει η ελευθερία,
  που φωτίζει άπλετα ο ήλιος,
  που οι λαοί καταλαβαίνουν τι θα πει αυτό που έλεγες:
  "κοινωνικοπολιτική χειραφέτηση"!

  'Aννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
  Αλεξ/πολη
  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009, στις 8:00 μμ, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42), παρουσιάζονται η καινούργια ποιητική συλλογή "Matthew και Shirley" της Χριστίνας Οικονομίδου και η πρώτη ποιητική συλλογή "Χωρίσεμεις" του Δημήτρη Αθηνάκη.

  Για τα βιβλία θα συζητήσουν, θα σχολιάσουν και πιθανόν θα αντιπαρατεθούν η Ελένη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη Λογοτεχνίας των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα, και η Αργυρώ Μαντόγλου, συγγραφέας.

  Ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Βασίλης Βλάχος.

  Οι ποιητές θα παραμείνουν σιωπηλοί μέχρι ν' ακουστεί κάτι που δεν θα τους αρέσει.

  Θα σας περιμένουμε όλους και όλες εκεί!
  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  ----- Original Message -----
  Sent: Wednesday, November 18, 2009 10:13 PM
  Subject: H συνέντευξη του Τρόφιμου

  Αν θέλετε να διαβάσετε τη νέα ανάρτηση στο ιστολόγιο "Ο Θεός στο Καφενείο"
  με τίτλο "Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ" εδώ: http://theofilou.blogspot.com

  --

  Ε-mail: ftheofilou@gmail.com
  Web site: http://www.terrafedon.gr
  Blog: http://theofilou.blogspot.com

  M
  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  ----- Original Message -----
  Sent: Tuesday, November 17, 2009 6:07 PM
  Subject: Arthro se Tourkiki efimerida

  Σας προωθώ ένα ενδιαφέρον άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου Engin Ardiç !!

  Forwarded message:

  Θέµα: Άρθρο του Engin Ardiç
  (Τουρκική Εφηµερίδα SABAH) ....

  Με ένα εντυπωσιακά ειλικρινές άρθρο, που δηµοσιεύεται στην έγκυρη εφηµερίδα SABAH, από τον Engin Ardiç, γνωστό συγγραφέα και δηµοσιογράφο στην Τουρκία στηλιτεύεται ο Τουρκικός τρόπος εορτασµού της πτώσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαϊου… Στο εν λόγω άρθρο ο συγγραφέας παρουσιάζει µία σειρά από αλήθειες για τις οποίες το Κεµαλικό καθεστώς εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να καταπνίξει. Αξίζει να παρατεθεί µεταφρασµένο το πλήρες κείµενο, από την συγκεκριµένη διεύθυνση της Τουρκικής εφηµερίδας Sabah  το οποίο έχει ως εξής:

  " Τούρκοι συµπατριώτες, σταµατήστε πιά τίς φανφάρες καί τίς γιορτές γιά τήν 'Aλωση, αρκετή ßία έχουµε δώσει στήν Ανατολή µε τίς πράξεις µας..."

  « ΑΝ οργανωνόταν στην Αθήνα συνέδριο µε θέµα «Θα πάρουµε πίσω την Πόλη»… ΑΝ έφτιαχναν µακέτα µε τα τείχη της πόλης και τους στρατιώτες µε τις πανοπλίες τους να επιτίθενται στην Πόλη… (όπως εµείς στην Τουρκία κάνουµε κάθε χρόνο !)

  ΑΝ ένας τύπος ντυµένος όπως ο περίφηµος Έλληνας νικηφόρος και σχεδόν µυθικός Διγενής Ακρίτας  έπιανε τον δικό µας Ulubatlι Hasan και τον γκρέµιζε κάτω…

  ΑΝ ξαφνικά έµπαινε στην πόλη κάποιος ντυµένος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος πάνω σε ένα λευκό άλογο και δίπλα του άλλος ως Λουκάς Νοταράς, ως Γεώργιος Φραντζής κι έµπαιναν ως αντιπρόσωποι της πόλης… ( όπως εµείς στην Τουρκία κάνουµε κάθε  χρόνο !)

  ΑΝ έφτιαχναν µια χάρτινη Αγία Σοφία που δεν είχε µιναρέδες αλλά Σταυρό…

  ΑΝ έκαιγαν λιßάνι και έλεγαν ύµνους, θα µας άρεσε; Δεν θα µας άρεσε, θα ξεσηκώναµε τον κόσµο, µέχρι που θα καλούσαµε πίσω τον  πρέσßη µας από την Ελλάδα. Τότε, γιατί το κάνετε εσείς αυτό, κάθε χρόνο; Πέρασαν 556 χρόνια και γιορτάζετε (την Αλωση) σαν να ήταν χθες;

  Γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ( µ΄ αυτές τις γιορτές πού κάνετε ) διακηρύσσετε σε όλο τον κόσµο ότι: «αυτά τα µέρη δεν ήταν δικά µας, ήρθαµε εκ των υστέρων και τα πήραµε µε τη ßία».

  Για ποιο λόγο άραγε φέρνετε στη µνήµη µια υπόθεση 6 αιώνων; Μήπως στο υποσυνείδητό σας υπάρχει ο φόßος ότι η Πόλη κάποια µέρα θα δοθεί πίσω;

  Μην φοßάστε, δεν  υπάρχει αυτό που λένε µερικοί ηλίθιοι της Εργκενεκόν περί όρων του 1919. Μη φοßάστε, τα 9 εκατοµµύρια Ελλήνων δεν µπορούν να πάρουν την πόλη των 12 εκατοµµυρίων, και αν ακόµα την πάρουν δεν µπορούν να την κατοικήσουν.

  Κι οι δικοί µας που γιορτάζουν την 'Aλωση είναι µια χούφτα φανατικοί µόνο που η φωνή τους ακούγεται δύσκολα. Ρε σεις, αν µας πούνε ότι λεηλατούσαµε την Πόλη τρεις µέρες και τρεις νύχτες συνεχώς τι θα απαντήσουµε; Θα υπερασπιστούµε τον εαυτό µας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων  Δικαιωµάτων ή θα αφήσουµε το θέµα στους ιστορικούς; Αντί να περηφανευόµαστε µε τις πόλεις που κατακτήσαµε, ας περηφανευτούµε µε αυτές που ιδρύσαµε, αν υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχουν.

  Όλη η Ανατολή είναι περιοχή µέ τήν ßία κατακτηµένη... Ακόµα και το όνοµα της Ανατολίας δεν είναι αυτό που πιστεύουν (ana=µανα, dolu=γεµάτη) αλλά προέχεταιαπό την ελληνική λέξη η Ανατολή.

  Ακόµα και η ονοµασία της Ισταµπούλ δεν είναι όπως µας λέει ο Ebliya Celebi «εκεί όπου υπερτερεί το Ισλάµ» τραßώντας τη λέξη από τα µαλλιά,  αλλά προέρχεται από το «εις την Πόλιν». Εντάξει λοιπόν, αποκτήσαµε µόνιµη εγκατάσταση, τέλος η νοµαδική ζωή και γι’ αυτό ο λαός αγοράζει πέντε - πέντε τα διαµερίσµατα. Κανείς δεν µπορεί να µας κουνήσει, ηρεµήστε πια… Οι χωριάτες µας ας αρκεστούν στο να δολοφονούν την Κωνσταντινούπολη χωρίς όµως πολλές φανφάρες…».

   http://www.sabah.com.tr

  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  Λογοτεχνική Ομάδα Πετρούπολης «Ιδεόπνοον»

  Πολιτιστικό περιοδικό Πνοές Λόγου & Τέχνης

  e-mail: ideopnoon@yahoo.gr, ideopnoon@gmail.com, ideopnoon2009@gmail.com, pnoeslogou@gmail.com,

   

  ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

  1ου  ΔΙΗΜΕΡΟΥ  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
   ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

           

  Η Λογοτεχνική ομάδα Πετρούπολης «Ιδεόπνοον» και το πολιτιστικό περιοδικό «Πνοές Λόγου και Τέχνης» στα πλαίσια των πολύχρονων δραστηριοτήτων τους, διοργάνωσαν το 1ο Συνέδριο για την Ποίηση και την Πεζογραφία το οποίο πραγματοποιήθηκε Παρασκευή & Σάββατο 30 & 31 Οκτωβρίου 2009, στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ειδικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.

  Η πρωτοβουλία αυτή είχε σαν σκοπό την προώθηση της λογοτεχνικής δημιουργίας, ως μέσο επιμόρφωσης και καλλιέργειας του αναγνωστικού κοινού. Κύριος στόχος, η όσον το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση παλαιών και νέων τάσεων στην ποίηση και την πεζογραφία και η ανάδειξη των πνευματικών δημιουργών και του έργου τους.

     Το διήμερο αυτό Συνέδριο, ήταν μια πρώτη προσπάθεια να καθιερωθεί ως θεσμός, όχι μόνο στα πολιτιστικά δρώμενα της Πετρούπολης, αλλά και πανελλαδικά, αγκαλιάζοντας όλους τους τομείς των ελληνικών γραμμάτων.

  Στο Συνέδριο μίλησαν οι συγγραφείς και ποιητές: Δημήτρης Ιατρόπουλος,  Ελένη Τσαμαδού, Βούλα Μάστορη, Μάνος Κοντολέων, Απόστολος Γονιδέλλης, Γιώργος Κατεμής, Δημήτρης Καραμβάλης, Χρήστος Χαρατσάρης, Μιχάλης Σπέγγος και Δημήτρης Γεωργάς.

  Τα επιλεγμένα θέματα ήταν: Η σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, Η σύγχρονη ελληνική ποίηση, Το ιστορικό μυθιστόρημα, Η παιδική λογοτεχνία, Η λογοτεχνία για νεαρούς ενήλικους αναγνώστες, Παραδοσιακή λογοτεχνία-Η λογοτεχνία της Λέσβου, ενώ τα θέματα των εισηγητών αναφέρονται στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και στη σχέση της έμπνευσης με τη λογοτεχνία.

  Την πρώτη έγινε τιμητική βράβευση του γνωστού και καταξιωμένου συγγραφέα Τάκη  Χατζηαναγνώστου για το συνολικό έργο του.

   

   

  Ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου απήγγειλαν και τις δυο ημέρες, τα μέλη της λογοτεχνικής ομάδας «Ιδεόπνοον» συγγραφείς και ποιητές:

  Θανάσης Αργυρίου, Αρετή Γκιωνάκη, Νίκος Δεληγιάννης, Ιωάννα Μήλια,

  Κλεοπάτρα Ρισσάκη, Έλενα Σιούτη και  Κώστας Συμεωνίδης.

   

  Στο μουσικό μέρος του συνεδρίου, κιθάρα έπαιξε η Μαρία Αναγνωστοπούλου

  Κιθαρίστα, καθηγήτρια Μουσικού σχολείου.

   

   

  *Στους ομιλητές αλλά και σε όλους τους παρευρισκομένους απονεμήθηκαν αναμνηστικές βεβαιώσεις συμμετοχής. 

   

  Η διοργάνωση του Συνεδρίου υπήρξε άψογη, το διήμερο δε, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, παρά τις αντιξοότητες που δημιούργησε ο Δήμος Πετρούπολης κι αυτές ήταν:  Η άρνηση επιχορήγησης αυτού του σημαντικού πνευματικού  γεγονότος, τόσο από το Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης, όσο κι από τον Δήμο ευρύτερα, δίχως καμία εξήγηση.  Αλλά και η προσπάθεια του Πολιτιστικού Κέντρου να φέρει εμπόδια για την πραγματοποίησή του (μη παραχώρηση εξ αρχής της αίθουσας εκδηλώσεων.)

  Όλες αυτές οι ανασταλτικές προσπάθειες  εκ μέρους του Δήμου, εκτός του ότι κατακρίνονται από τον κόσμο των γραμμάτων και της τέχνης, δείχνουν έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στον πολιτισμό, καθώς δεν τον προάγουν, κυρίως γιατί γίνονται τροχοπέδη  στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.

  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ----- Original Message ----- Το μυθιστόρημα του Γιάννη Φαρσάρη με τίτλο "JOHNNIE SOCIETY" διατίθεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο σε μορφή e-book, με άδεια Creative Commons, μέσω του δικτυακού τόπου www.johnnie-society.org
  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  σε συνάντηση πνευματικών ανθρώπων για το «Έτος Μπάιρον»

   

         Ο Σύνδεσμος «Μπάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσει τα 200 χρόνια από το πρώτο ταξίδι του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα (Σεπτέμβριος 1809 � Απρίλιος 1811).

  Η πρότασή μας είναι το 2010 να αποτελέσει «Έτος Λόρδου Βύρωνα» και στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να ενταχθούν διάφορες πρωτοβουλίες πανελλαδικά και στο χώρο του Ελληνισμού της Διασποράς. Έχουμε απευθυνθεί και στη Βουλή των Ελλήνων για την υιοθέτηση της.

  Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει την συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών για την οργάνωση συνεδρίου με θέμα «ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ» στις 16 και 17 Απριλίου 2010.

  Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ήδη επιτύχει, από το 2009, την καθιέρωση της ημέρας θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου) ως «Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης».

  Με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τον εμπλουτισμό των ιδεών δράσης για το «Έτος Μπάιρον» πραγματοποιούμε σύσκεψη πνευματικών ανθρώπων και φορέων την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009, ώρα 1.00 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου, όπου σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος.

   

   

  Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γενικός Γραμματέας

   

  Πάνος Τριγάζης                               Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

  Οικονομολόγος-Διεθνολόγος                  Καθηγητής Φιλόλογος

   

  * Σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να παραστείτε στείλτε το μήνυμά σας μέσω e-mail: info@culturedb.gr, ή φαξ: 210 7664440 ή τηλεφωνήστε στο 210 7609340.

   

   

  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  INTERNATIONAL  ART  SOCIETY
   
   

  2η  Συνάντηση
  Μουσικής & Ποίησης Βόλου

   

   

   

  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2009  

   

  ώρα  6 μμ   

   

  Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας Βόλου

   

   

   

  Το Ωδείο Φουντούλη και η International Art Society

  διοργανώνουν την 2η Συνάντηση Μουσικής & Ποίησης Βόλου

  η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, στις 6 μμ,

  στο Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας Βόλου (Καραμπατζάκη & Αναπαύσεως, Νέα Ιωνία Βόλου).

   

  Η Συνάντηση περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και την απονομή των Βραβείων

  του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης Βόλου   www.foudoulis.gr/composition

  και του 4ου Διαγωνισμού Ποίησης Βόλου  www.foudoulis.gr/poetry

   

  Μέσα σε μια φεστιβαλική και ζεστή ατμόσφαιρα,

  θα βραβευτούν συνολικά 120 νέα έργα σύγχρονων δημιουργών 

  (ποιήματα, συνθέσεις μουσικών έργων, τραγούδια, κλπ)

   

  Θα παρουσιαστούν έργα των βραβευμένων συνθετών Μηνά Μπόγρη και Σάκη Γκουζώνη,

  καθώς και 

   τραγούδια των Γιώργου Φουντούλη, Κασσιανής Αμυγδαλίτση,

  Ηλία Χατζόγλου, Μαρίας Αναστασοπούλου, κα,

   σε ποιήματα και στίχους βραβευμένων ποιητών

  (Μάρως Βλαχάκη, Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου, Αναστασίας Γκίτση,

  Νίκου Καρίμπα, Κυριάκου Κυτούδη, Χάρη Μελιτά, κα)

   

  Συμμετέχουν καθηγητές και σπουδαστές του Ωδείου Φουντούλη.

   

  Το πρόγραμμα της Συνάντησης έχει ως εξής:

  18:00   Προσέλευση κοινού

  18:30   Ομιλίες - Διαλέξεις

  19:45   Διάλειμμα

  20:15   Συναυλία

  21:30   Διάλειμμα

  22:00   Απονομή Βραβείων

  22:30   Λήξη της Συνάντησης

   

  Είσοδος ελεύθερη 

   

  Πληροφορίες - Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 24210 39930  κ. Ζωή Ναούμ, καθημερινά 6.30 - 9 μ.μ.,

  e-mail:  info@foudoulis.gr

  Υποστήριξη:  


  ΩΔΕΙΟ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ 

  Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ:   Λώρη 3 – Δημητριάδος,  Βόλος  -  Τηλ.  24210 39930  καθημερινά 6.30 - 9 μμ 

  e-mail:  info@foudoulis.gr    -   web:  www.foudoulis.gr

   

  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


                                  Original Message Saturday, November 07, 2009
  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ :

   

      Ο Λογοτεχνικός  Όμιλος «Ξάστερον» και το περιοδικό «Κελαινώ» σάς προσκαλούν σε αφιέρωμα για την «Αθήνα», όπου θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του ετήσιου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, σε όλα τα είδη του Γραπτού Λόγου, με θέμα:      

  «Αθήνα, διαμαντόπετρα στης γης το δακτυλίδι (;)».
   

      Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009, 10.30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, «Αίθουσα Αντώνη Τρίτση».

   

  Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.

   

  Νίκος Μπατσικανής Δημόσιες Σχέσεις      Παναγιώτα Ζαλώνη Πρόεδρος - Εκδότης

  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  Original Message Friday, November 06, 2009
  Κριτικά σημειώματα

  O Νίκος Παλημήδης (Πάλδης) και οι στίχοι του.

  Διαχρονικές συνθέσεις & Μουσικές μελωδίες

  « ά σ μ α τ α    α ν ε ί π ω τ α»

  Αφιέρωμα στο Νίκο Παλαμήδη από το Βάιο Φασούλα

   

  Ακούς Μουσική; Ζεις και αναπνέεις! Ακούς «μουσική» μαϊμουδίζεις και σβήνεις!

   

  Ο Νίκος Παλαμήδης, γνωστός ως Πάλδης, γεννήθηκε το Νοέμβρη 1921 στο χωριό Κάψια της Αρκαδίας. Όλη του η ζωή μια αλυσίδα πλαισιωμένη με ανεξίτηλους κρίκους αγώνων και γραφής, μια αλυσίδα που ο κάθε κρίκος της έχει και μια περιπέτεια. Από την πρώτη του μετανάστευση από το Κάψια στην Αθήνα το 1933, τη μετανάστευσή του στη μακρινή Βενεζουέλα το 1956 και τον επαναπατρισμό του στη γενέτειρα του, Ελλάδα το 1991, σ’ όλες αυτές τις διαδρομές έχει αφήσει τη σφραγίδα του, μια σφραγίδα με τον αειθαλή αγώνα και το λόγο του που πλαισιώνουν το καλλιτεχνικό του ανάστημα και αποτελούν τον πνευματικό του πλούτο.

  Ό, τι και να διαβάσει κανείς, ό, τι και να γράψει, όσο και αν στοχαστεί μέσα από την πολυδιάστατη, διαχρονική, ποιητική και αγωνιστική πορεία του Νίκου Παλαμήδη, βέβαιο είναι πως θα «παγιδευτεί» ταξιδεύοντας ανάμεσα στις χιλιάδες στίχους του. Ζητώντας διέξοδο, ψυχική ανάταση και πνευματική ευμάρεια, θα τερματίσει στη γαλήνη, εκεί που συναντιούνται τρία (3) «θηρία»: ο λόγος, η νότα κι η χορδή, τιθασευμένα από το στιχουργό.

   Η συγκροτημένη σύνθεση, από τον Αρκάδα πολυτάλαντο στιχουργό, μέσα από τα πικρά χρόνια της κατοχής, αφήνει να ξεχύνεται μια συναρπαστική μελωδία που, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς του σήμερα, προσφέρει μια ψυχική ανάταση, ανασυγκρότηση της μνήμης, αφύπνιση και γαλήνη.

  Με στίχους, πολλοί εξ αυτών μελοποιημένοι και χιλιοτραγουδισμένοι, με πεζά και έμμετρα, ο διορατικός Αρκάδας, ο λαϊκός ποιητής και στιχουργός, καυστικός τεχνίτης της έμμετρης πολιτικοκοινωνικής σάτιρας αειθαλής αγωνιστής από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης μέχρι σήμερα, παρά τα 89 του χρόνια, δεν έπαψε στιγμή να καταδικάζει τα κακώς κείμενα του καιρού μας, να αγωνίζεται, να διδάσκει και να ελπίζει για έναν καλύτερο κόσμο. Τις κοινωνικοπολιτικές του πεποιθήσεις τις περνά πάντα ρεαλιστικά και αντικειμενικά με το αγέρωχο ύφος που τον διακρίνει και με καυστικό τρόπο και αμείλικτο κατηγορώ καταδικάζει διακαώς εκείνους που δολοφόνησαν την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.

  Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ κι αυτή τη φορά στο έργο του Νίκου Παλαμήδη (μπάρμπα - Νίκο για μένα) όπου πρόσφατα μου έστειλε το νέο του CD και ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ (DVD) πλαισιωμένο με φωτογραφικό υλικό της πέτρινης εποχής και με αναφορές όλων των σταυροδρομιών και πολύμορφων εκφάνσεων που έζησε ο Νίκος Παλαμήδης και όπως έχω ξανά αναφερθεί: «Ακούς Μουσική; Ζεις και αναπνέεις! Ακούς "μουσική" μαϊμουδίζεις και σβήνεις!

  Έτσι κι αυτή τη φορά το περιεχόμενο των στίχων, η σύνθεση και η ερμηνεία αναπετάρισε το ηθικό μου και αναζωογονήθηκε η ελπίδα. Τούτο τον καιρό ακούγονται συχνά λέξεις όπως, πατριώτης, αγώνες, δικαιοσύνη, ευημερία και άλλες πολλές, που όμως περνούν εντελώς απαρατήρητες από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τούτοι οι στίχοι, που μελοποιήθηκαν με αριστουργηματικό τρόπο και ερμηνεύτηκαν με φωνές γοητείας και διέγερσης, δίνουν την πραγματική διάσταση των στίχων και της μουσικής. Κατά τη ταπεινή μου άποψη, όλοι οι καλλιτέχνες του εν λόγω CD, είναι άξιοι θερμών συγχαρητήριων και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή την προσφορά στο ελληνικό τραγούδι.

  Λοιπόν ακούγοντας το νέο CD, τα νέα τραγούδια τού στιχουργού, Νίκου Παλαμήδη, «άσματα ανείπωτα» και την καλλιτεχνική παρέα του, το συνθέτη Παντελή Παλαμήδη, τους τροβαδούρους-ερμηνευτές της ψυχικής ανάτασης, Κωνσταντίνο Παλαμήδη και Άλκη Κόλλια και τον Pierre Allard, ενορχήστρωση-μουσική επιμέλεια, θα δούμε ότι πρόκειται για ένα άριστα επιμελημένο CD πλούσιο σε ποιότητα όσο αφορά το περιεχόμενό του με τα δέκα τέσσερα (14)τραγούδια του: «Τα χέρια μου», «Θα πέσουν κεραυνοί», «Εμείς», «Μαχαιρώσανε το δίκιο», «Εκείνο το ξανθό το παλικάρι», «Είναι καιρός», «Μπήκες νύχτα στο τσαρδί μου», «Ιστορία», «Ο καπετάνιος», «Ο ανδρειωμένος», «Ο αρχηγός», «Καληνύχτα», «Τα τραγούδια μου», «Βάλε κι εσύ μια πέτρα»… «τι στέκεσαι ολημερίς / με σταυρωμένα χέρια / κοίτα οι άλλοι πιάσανε / ταμπούρια και καρτέρια…» είναι η πρώτη στροφή του τελευταίου τραγουδιού, που ο στιχουργός, μέσα από μελοποιημένους στίχους, αφήνει το μήνυμά του. Τίτλοι που αντικατοπτρίζουν μια ολόκληρη εποχή.

  Για όσους δεν έχουν ακούσει αυτά τα τραγούδια, ας μου επιτραπεί να παραθέσω ένα τραγούδι σε στίχους και λίγα από τα λόγια του συνθέτη, του στιχουργού και του ερμηνευτή Παντελή, Νίκου και Κωνσταντίνου Παλαμήδη.

  «Κάθε τραγούδι που θα ακούσετε έχει τη δικιά του ιστορία. Όλα όμως απεικονίζουνε τη σκέψη ενός ανθρώπου που αφιέρωσε και ακόμα αφιερώνει τη ζωή του. Όπου και αν βρίσκεται, στην υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα ακούραστα χέρια του, παρά την καθημερινή και αδιάκοπη σκληρή δουλειά της ξενιτιάς, είχανε και έχουνε το κουράγιο να γράφουνε ασταμάτητα πλάθονταν σε στοίχους τις σκέψεις και το ήθος ενός παντοτινού αγωνιστή. Τα τραγούδια αυτά παραμείνανε περίπου τριάντα χρόνια στο συρτάρι. Τα μελοποίησα παρέα με το στιχουργό τους, σιγά-σιγά, έτσι για τη δικιά μας ευχαρίστηση, αλλά και για να τιμήσουμε με αυτά τους αγωνιστές του καιρού του. Τα βάλαμε στο συρτάρι γιατί νομίζαμε πως οι καιροί αλλάξανε και χάσαμε την ευκαιρία να ακουστούν. Είναι καιρός όμως που διαπιστώσαμε ότι οι καταστάσεις και τα γεγονότα της εποχής μας τα κάνουν και πάλι επίκαιρα.  Άδικοι Πόλεμοι, πείνα και μιζέρια, διωγμοί, λαοί που αντιστέκονται ηρωικά στους κατακτητές τους, πολιτικές αλλαγές στη Λατινική Αμερική που αλλάζουνε τη γεωπολιτική μιας ολόκληρης ηπείρου, ίσως και ολόκληρης της γης, κοινωνική και οικονομική διαφθορά των «προοδευμένων» χώρων. Τα τραγούδια αυτά παίρνουνε θέση σε όλες αυτές τις καταστάσεις και οραματίζονται νέους, πιο δίκαιους καιρούς, αυτούς που πάντοτε έρχονται μετά από τους δύσκολους καιρούς. Ακούστε τα, ταπεινά. Έτσι γράφτηκαν, ταπεινά. Και έστω κι αν η πολιτική σας θέση δεν σας επιτρέπει να συμφωνήσετε με το μήνυμα που διαλαλούνε, σκεφτείτε ότι γραφτήκανε μόνο γιατί οι αδικίες που καθημερινά μας μαστιγώνουνε, χρειάζονται κάποιο αντίδοτο.  Και ίσως με αυτό το σκεπτικό να τα αγαπήσετε και εσείς, όσο τα αγαπάμε και εμείς.  Τα θέματα των τραγουδιών είναι εμπνευσμένα από τους ελληνικούς αγώνες, αλλά είναι φανερό ότι τελικά είναι παγκόσμια…» (Συνθέτης, Παντελής Παλαμήδης).

  «Τα τραγούδια αυτά ήθελα να τα ονομάσω «Τα κοκουέδικα» γιατί είναι πραγματικά λαϊκά, πολιτικά, επαναστατικά. Φοβήθηκα όμως μήπως με πυροβολήσουν οι σύντροφοι και τα ονόμασα «άσματα ανείπωτα». Γράφτηκα σε χαλεπούς καιρούς, μελοποιήθηκαν, αλλά έμειναν στο συρτάρι, μιας κι εγώ χάθηκα σαράντα ολόκληρα χρόνια στης ξενιτιάς τις στράτες. Έτσι τώρα, με το θετικό ανέβασμα του ελληνικού επαναστατικού κινήματος, με την πρωτοπορία του ηρωικού ΚΚΕ, τα τραγούδια μου αυτά μπορεί να ακουστούν, να ξυπνήσουν συνειδήσεις, ακόμα και να βοηθήσουν. Το εύχομαι». (Στιχουργός, Νίκος Παλαμήδης).

  «Τα τραγούδια αυτά είναι για εμένα πολύ σημαντικά. Κρατούν μέσα μου ζωντανή τη θέληση να αγωνίζομαι για ένα καλλίτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Ξυπνούν μέσα μου εικόνες… αναμνήσεις από ανθρώπους, λόγια και στιγμές που με καθόρισαν. Ο αδελφός μου στο πιάνο να τα συνθέτει, να τα ερμηνεύει. Η μάνα μου να τα σιγοτραγουδάει, καθισμένη στην πολυθρόνα της. Ο πατέρας μου συγκινημένος δίπλα στο πιάνο. Οι φίλοι να τα τραγουδούμε στις μουσικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Νεολαίας της Βενεζουέλας. Η Ελλάδα που υπήρξε η  έμπνευσή τους. Η Βενεζουέλα που τα γέννησε. Οι λαοί που παλεύουν για ειρήνη, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη. Με αυτά τα τραγούδια καταλαβαίνω τον εαυτό μου και τον κόσμο». (Ερμηνευτής, Κωνσταντίνος Παλαμήδης).

   

  «ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ (δυο στροφές).

  Τα  χέρια μου / φυτέψανε λουλούδια – και γράψανε τραγούδια

  αυτόματο κρατήσανε –γκρεμίσανε και χτίσανε  / τα χέρια μου.  

  Τα χέρια μου / οργώσαν το χωράφι / και πλάσανε χρυσάφι

  τον έρωτα χαϊδέψανε –τις θάλασσες κουρσέψανε / τα χέρια μου…»

  . . .

  Τα «άσματα ανείπωτα» του Νίκου Παλαμήδη με τη σύνθεση του Παντελή Παλαμήδη αποτελούν μια σπάνια εργασία και με ακρίβεια αντικατοπτρίζουν το χτες με το σήμερα. Τα πνευματικά και ανεξάντλητα αποθέματά του, φωτίζουν το καλλιτεχνικό στερέωμα τόσο στην αποδημία, όσο και στη γενέτειρά του Ελλάδα.

  Κλείνοντας θα ήταν αδικαιολόγητη παράληψή μου να μην αναφερθώ στο υπόλοιπο της μουσικής κομπανίας, όπως στο εξαιρετικό μπουζούκι και τα ταξίμια του Μανώλη Καραντίνη, ένα από τα καλύτερα μπουζούκια της Ελλάδας, στα μπάσα ο Pierre Allard, στις κιθάρες και στο κλαρίνο ο Tim Stafford, στο ακορντεόν ο Steve Grafos, στα τύμπανα και στα κρουστά οι Darner Pfeifer, Brad Dawson και Frank Martinez και τέλος στο πιάνο στα και πλήκτρα οι Άλκης Κόλλιας και ο Παντελής Παλαμήδης. Όλοι τους είναι υπέροχοι!

  Χαρακτηριστικό της όλης μουσικής προσπάθειας είναι ότι τόσο το CD όσο και το ντοκιμαντέρ (DVD) αν το ζητήσει κανείς μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της ιστοσελίδας http://www.palamidis.org/  palamidis@hotmail.com διανέμονται δωρεάν.  

  Στην ιστοσελίδα του http://www.palamidis.org/ διαβάζουμε: «Στις 8 Νοέμβρη έχω τα γενέθλιά μου». 89 τα χρόνια μου στη ζωή και στα βάσανα. Όμως σέρνω ακόμα τον αραμπά της μοίρας μου με το ίδιο πείσμα και κουράγιο όπως στο παρελθόν και πιστεύω πως κάπου εδώ κοντά είναι και το τέρμα μου.  Με αγάπη, ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ».

  Ακούραστε κοινωνικέ ανατόμε και ασυμβίβαστε, έχεις πολλά να δώσεις ακόμα. Οι φίλοι θα σου πούνε πολλές φορές ακόμα:

  Για τα γενέθλιά σου Χρόνια Πολλά!!

   

  Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα, Νοέμβριος 06  2009 pelasgos@fasoulas.de   www.fasoulas.de

  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  Original Message Saturday, October 24, 2009
  Βιβλία:
  "Το χαμένο ταίρι" του Διονύση Λεϊμονή

  Μέσα σε ζεστό και εγκάρδιο κλίμα παρουσιάστηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο "Χάρτα" "Το χαμένο ταίρι" του φιλόλογου Διονύση Λεϊμονή σε ένα χώρο πραγματικά φιλόξενο και οικείο για το βιβλίο. Η φιλοξενία εκ μέρους του βιβλιοπωλείου, η επιμελημένη παρουσίαση από πλευράς ομιλητών της εκδήλωσης και η ευαισθησία του θέματος του συγκεκριμένου μυθιστορήματος συνέβαλλαν στην εξασφάλιση μιας όμορφης λογοτεχνικής βραδιάς. Το αναγνωστικό κοινό του Βόλου και της Νέας Ιωνίας αγκάλιασε με θέρμη την προσπάθεια του συγγραφέα να αποδώσει όχι απλά μια προσωπική, βιωματική, τραυματική εμπειρία αλλά την ματωμένη πορεία μιας ταλαιπωρημένης γενιάς μέχρι την τελική δικαίωση και την αποδοχή της.

  Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κυρία Τασούλα Τσιλιμένη με μια ενδιαφέρουσα φιλολογική και λογοτεχνική προσέγγιση του βιβλίου στηριζόμενη στο ίδιο το κείμενο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον ενηλίκων αλλά και πολλών μαθητών που παρέμεναν και παρακολουθούσαν την εκδήλωση με κατανυκτική προσοχή. Ο ηθοποιός Μπάμπης Παυλίδης πολύ παραστατικά αλλά χωρίς καμιά τάση προς την υπερβολή και το κραυγαλέο απέδωσε έντεχνα αποσπάσματα του βιβλίου αναδεικνύοντας έτσι τη δύναμη και την αισθητική του κειμένου υπό τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής(κανονάκι) από την μαθήτρια Ελευθερία Παυλίδου. Τέλος, ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής συντόνισε άριστα την όλη εκδήλωση μιλώντας από καρδιάς τόσο για τον συγγραφέα του μυθιστορήματος όσο και για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή.

  Ο συγγραφέας μιλώντας καταληκτικά εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για την παρουσία του κόσμου και κυρίως των μαθητών του που αποτελούν και το μέλλον μας, ενώ τόνισε πως ζώντας 18 και πλέον χρόνια στη Νέα Ιωνία αφουγκράστηκε τον παλμό και τη δυναμική των προσφύγων που από κυνηγημένοι μπόρεσαν να ενσωματωθούν σε μια κοινωνία που έφερνε τα δικά της τραύματα. "Με το βιβλίο αυτό" είπε "που βασίζεται σε μια συγκεκριμένη γυναικεία μορφή αλλά στη συνέχεια πέρασε στα όρια της μυθιστορίας δε ζητώ να δυναμιτίσω μια κατάσταση ούτε επιζητώ την αλλαγή των συνόρων. Πιστεύω όμως πως καμιά πολιτική συμφωνία και κανένα διαβούλιο δεν μπορεί να περιφρουρήσει την ανθρώπινη σκέψη.

  Αυτή ελεύθερη από ανθρώπινους φραγμούς γυρνά συχνά σε όσα άφησε πίσω της για να ψάξει το χαμένο ταίρι της προκειμένου να ολοκληρωθεί και να εξασφαλιστεί έτσι η ηθική ικανοποίηση και η ψυχική ευφορία" Τέλος ευχαρίστησε τον εκδοτικό οίκο Ακρίτα με την αρωγή του οποίου και την εμπιστοσύνη του προς το έργο εξασφάλισε ένα αρκούντως ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα.

  Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία καθώς και με τηλεφωνική παραγγελία στα τηλέφωνα:

  Eκδόσεις Aκρίτας
  Tμήμα δημοσίων σχέσεων

  Eλένη Δημητριάδου
  Tηλέφωνα επικοινωνίας 210-5242020 εσωτ.2
  e.dimitriadou@pkbooks.gr
  Κεντρικά γραφεία:Χαλκοκονδύλη 36, Αθήνα, 104 32, τηλ.:210-5242010, akritas@pkbooks.gr
  Bιβλιοπωλείο: Στοά του Bιβλίου (Πεσμαζόγλου 5) τηλ.:210-3247678 k.kyriakou@pkbooks.gr
  Eπισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο: www.akritas.net.gr
  Επικοινωνία με το συγγραφέα: leimont@gmail.com

  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  Original Message Tuesday, August 25, 2009
  Δελτίο Τύπου
  Το περιοδικό iambosart: Μεγάλο αφιέρωμα στην Αρκαδία

  Το νέο τεύχος του περιοδικού (Τ. 21-22) κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2009 και περιέχει μεγάλο αφιέρωμα στην Αρκαδία. Η περιοχή αυτή, έχει ξεχωριστή και βαρύνουσα σημασία, τόσο από μυθολογικής, όσο και από ιστορικής πλευράς. Γνωρίζοντας λοιπόν, όλο αυτόν τον πλούτο που χαρακτηρίζει την Αρκαδία, επιδίωξη του περιοδικού είναι να καλύψει, όσο είναι δυνατό, κάθε πτυχή του πολιτισμού της. Σ' αυτή την προσπάθεια προσανατολίζονται και οι επιλογές που έγιναν, τόσο με τις συνεντεύξεις που έδωσαν καταξιωμένοι Αρκάδες δημιουργοί, όσο επίσης και με τη θεματογραφία των κειμένων που υπογράφουν σημαντικές προσωπικότητες του πνευματικού και πολιτικού κόσμου.
  Οι δημιουργοί που στις συνεντεύξεις τους καλύπτουν το φάσμα του έργου τους, αλλά και τη σχέση τους με την Αρκαδία είναι οι: Θανάσης Βαλτινός, Ηλίας Σιμόπουλος, Γιάννης Μπέζος, Δημήτρης Ταλαγάνης, Θοδωρής Γκόνης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Βασίλης Προκόπος, Θοδωρής Γκόνης, Ευάγγελος Μαχαίρας και Θανάσης Καστανιώτης.
  Επίσης είκοσι σημαντικές προσωπικότητες υπογράφουν τα κείμενά τους όπως:Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Βασιλικός, Δημήτρης Ρέππας, John P. Anton, Νίκος Γρηγοράκης, Μαρία Καρακάουση, Γιώργος Κοντογιώργης, Μαρία Μαντούβαλου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Χριστίνα, Οικονομοπούλου, Εύα Μεντή, Μαρία Βενετσανοπούλου, Νίκος Ι. Κωστάρας κ.ά. Τέλος τα θέματα είναι ποικίλα και αναφέρονται σε ιστορικά πρόσωπα και σε μορφές των γραμμάτων και των τεχνών, όπως: Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Αλέξανδρο Παπαναστασίου, Γρηγόριο Ε΄, Δημήτρη Μητρόπουλο, Γιάννη Τσαρούχη, Γιώργο Μπουζιάνη, Κώστα Ουράνη, Νίκο Γκάτσο, Μίμη Φωτόπουλο, κ.ά. Ακόμα χαιρετισμό για το παρόν αφιέρωμα απηύθυναν ο Νομάρχης Δημήτρης Γ. Κωνσταντόπουλος και ο Δήμαρχος Τρίπολης Αλέξανδρος Κοτσιάνης.
  Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό τοπίων της Αρκαδίας, σε έγχρωμο 16/σέλιδο, από τους φωτογράφους Αποστόλη Παπαγεωργίου, Θεόδωρο Τσάμη και Χαράλαμπο Ιωαννίδη, καθώς επίσης και με έργα των ζωγράφων Δημήτρη Ταλαγάνη και Βασίλη Προκόπου.

  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
  ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
  Αναρτήθηκε από ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
  Ετικέτες ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  the LAND of GODS:
  Gabby Awards
  Diaspora Video with Glykeria

  Διασπορά
  Στίχοι: 'Aρης Δαβαράκης Μουσική: Omega vibes Πρώτη εκτέλεση: Γλυκερία
  Διασπορά
  Σμύρνη Καναδά
  μακριά μου έχεις παει
  πονάει

  Ο ένας έφυγε για Αυστραλία
  ο άλλος μπάρκαρε μικρός στα πλοία
  Τούρκοι κι Έλληνες στη Γερμανία
  μέρα νύχτα στη βιομηχανία
  χτίσανε την καινούρια Κοινωνία

  διασπορά
  άξιζε η σπορά
  ναι η ψυχή μου προχωράει , γελάει
  ο ένας λάντσα χρόνια στην Αστόρια /> ο άλλος καπετάνιος στα βαπόρια /> Ελληνάκια σκληραγογυμένα /> δούλευαν για σένα και για μένα /> Ο ένας έφυγε για Αυστραλία /> ο άλλος μπάρκαρε μικρός στα πλοία /> Τούρκοι κι Έλληνες στη Γερμανία /> μέρα νύχτα στη βιομηχανία /> χτίσανε την καινούρια Κοινωνία /> ο ένας λάντσα χρόνια στην Αστάρια /> ο άλλος καπετάνιος στα βαπόρια /> Ελληνάκια σκληραγογυμένα /> ξανακτίσανε τα γκρεμισμένα /> δούλευαν για σένα και για μένα

  Το κείμενο στην αγγλική Diaspora /> Smyrna, Canada /> you've gone away from me /> it hurts /> The one went to Australia /> the other embarked to the ships when he was young /> Turks and Greeks in Germany /> day and night to the industries /> they built the new society /> Diaspora /> the seeding was worthy /> yes my soul moves on, it smiles /> the one was washing dishes in Astoria /> the other was captain in the ships /> hard-boiled Greeks /> were working for you and for me /> The one went to Australia /> the other embarked to the ships when he was young /> Turks and Greeks in Germany /> day and night to the industries /> they built the new society /> the one was washing dishes in Astoria /> the other was captain in the ships /> hard-boiled Greeks /> rebuilt the demolished ones /> were working for you and for me />


  Δ Ε Λ Τ Ι Ο         Τ Υ Π Ο Υ


  the LAND of GODS:
  Ανθολογία:
  Νεοελληνική Πεζογραφία

  Από τον Οκτώβριο του 1996 και μέχρι τον Μάιο 2007 η Χώρα των Θεών είχε περίπου ένα εκατομμύριο επισκέψεις..
  Since 1996
  Ελληνική Λογοτεχνία στο διαδίκτυο


  Προηγούμενη Ενότητα..Επόμενη Ενότητα..
  Home to LAND of GODS
  Προηγούμενη σελίδα Κεντρική σελ. της Ενότητας Επόμενη σελίδα

  LAND of GODS : τα περιεχόμενα

  Δ Ε Λ Τ Ι Α    Τ Υ Π Ο Υ
  λα να δεις . .
  Ηλεκτρονικό περιοδικό λογοτεχνίας και πολιτισμού της LAND of GODS. Επιμέλεια του Κώστα Δουρίδα


  Friday, November 02, 2007

  Εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ

  --Ο καθηγητής Παναγιώτης Μποσνάκης οργανώνει σεμινάριο ποίησης στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ.

  --Επίσης για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται κύκλος σεμιναρίων «για την ελληνική αισθητική στον κινηματογράφο» και την «Πρωτοπορία στον Ελληνικό Κινηματογράφο» με προβολή σειράς ταινιών και κριτική από τον κ. Μποσνάκη. Ακολουθεί ελεύθερη συζήτηση.

  Οι προβολές και τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο δεύτερο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ, στην οδό Βαλτετσίου 25 - Εξάρχεια.

  Τα επισυναπτόμενα αρχεία περιέχουν το αναλυτικό πρόγραμμα για τα σεμινάρια ποίησης και την προβολή ταινιών.

  Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

  Τηλ.επικοινωνίας: 210-3615675, 210-3602379
  web-site: www.etekt.gr


  Friday, November 02, 2007

  Αξίες
  Αφιερωμένο στους Πανέλληνες!

  Δεν βρίσκονται όλες στις γραφές...
  Βρίσκονται στα δεσμά αίματος
  Στις ιστορίες του καθενός
  Στα κρυφά και ταπεινά βλέμματα
  Στα κουρασμένα χέρια που αγωνίζονται τίμια
  Στα σώματα που αγρυπνούν στο καθήκον
  Στο πάθος της προσφοράς
  Στην αγκαλιά της αγάπης...
  Στην άδολη φιλία...

  Μέσα στα μάτια των ανθρώπων
  Που είδαν στον άλλον τον εαυτό τους
  Κρύβονται πολλές αξίες...
  Όπως αυτές οπού ο καλλιτέχνης λαξεύει μια πέτρα
  Ζωγραφίζει σε ένα μουσαμά
  Σκαλίζει σ' ένα ξύλο
  Σαν εκείνες οπού ο συνθέτης δημιουργεί
  Και δένει με μουσική τους ήχους
  Και ζωντανεύει τις λέξεις και τους φθόγγους
  Και γίνονται θαύμα...

  Υπάρχουν στους ήχους της γλώσσας
  Αυτής οπού στάζει νέκταρ
  Έστω σε μια απλή "καλημέρα"
  Όταν μέσα στην ερημιά του πλήθους
  Συναντήσεις ένα παλιό γνώριμο πρόσωπο...
  Ιερή στιγμή ανθρωπιάς
  Να μπορείς να δεις τον άλλον κατάματα
  Και να αντέξεις το βλέμμα του!

  (Νότα Κυμοθόη, 2/11/06, Κύπρος)


  Thursday, November 01, 2007

  Δελτίο Τύπου

  Στον Κορνήλιο Καστοριάδη (έργο - ζωή) είναι αφιερωμένο το φετινό συνέδριο "ΚΑΒΑΦΕΙΑ 2007" που οργανώνει η "Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία" και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Έλληνα φιλόσοφου.

  Το Συνέδριο - Αφιέρωμα "Κορνήλιος Καστοριάδης: Ο Στοχαστής της αυτονομίας", θα πραγματοποιηθεί 2 - 4 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο "Λεων. Ζέρβας", του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48.

  Ο Κορνήλιος Καστοριάδης υπήρξε από τους κορυφαίους στοχαστές του εικοστού αιώνα, με έργο που περιλαμβάνει πολλούς τομείς, όπως φιλοσοφία, πολιτική, ψυχανάλυση, κοινωνιολογία, επιστημολογία. Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαρτίου 1922 και πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου 1997. Ο πατέρας του Καίσαρας, του μετέδωσε την αγάπη στη Γαλλική Παιδεία και η μητέρα του Σοφία, την αγάπη στην τέχνη.

  Κατά τη Μικρασιατική καταστροφή η οικογένεια Καστοριάδη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης έκανε τις πανεπιστημιακές του σπουδές (νομικής, οικονομίας και φιλοσοφίας) στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην αντίσταση εναντίον των Ναζί και το Δεκέμβριο του 1945 εγκαταλείπει την Ελλάδα με το θρυλικό πλοίο "Ματαρόα", για να εγκατασταθεί στο Παρίσι, με μια πλειάδα Ελλήνων διανοουμένων ( όπως τον Κώστα Παπαϊωάννου, τον Κώστα Αξελό, την Μιμίκα Κρανάκη, τον Ιάνη Ξενάκη κ.α. ).

  Ο Κορνήλιος Καστοριάδης έγινε γνωστός κυρίως με την ίδρυση και διεύθυνση (με τον Κλωντ Λεφόρ) του πολιτικού περιοδικού "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα" και από το γεγονός ότι οι εξεγερμένοι φοιτητές της δεκαετίας του '60 βρήκαν στο έργο του την θεωρητική καταγωγή της εξέγερσης του Γαλλικού Μάη το 1968. Το κύριο Φιλοσοφικό έργο του είναι "Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας" το οποίο πλαισιώνεται από σειρά σημαντικών βιβλίων μεταξύ των οποίων διακρίνουμε "Τα Σταυροδρόμια του Λαβυρίνθου", "Ο Πολιτικός του Πλάτωνα", "Χώροι του Ανθρώπου", "Η άνοδος της ασημαντότητας", "Η Ελληνική Ιδιαιτερότητα".

  Το συνέδριο συνδυάζεται με την έκδοση του βιβλίου - αφιερώματος "Ψυχή, Λόγος, Πόλις" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Υψιλον" σε συνεργασία με τον Όμιλο φίλων του Κορνήλιου Καστοριάδη.

  Υπενθυμίζεται ότι εμπνευστής του θεσμού των "Καβαφείων" που λειτούργησαν από το 1991 μέχρι το 1998 υπήρξε ο αείμνηστος ιστορικός Κωστής Μοσκώφ. Για εφτά χρόνια τα "Καβάφεια" παρέμειναν ανενεργά, έως ότου τη πρωτοβουλία ανασύστασης τους ανέλαβε ο συγγραφέας Απόστολος Αποστολόπουλος (Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο "Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία" διοργανώνοντας τα "Καβάφεια"2005 με θέμα "Οι νέοι ποιητές της Μεσογείου" στη νέα Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, με τη συμμετοχή ποιητών και καλλιτεχνών από 11 χώρες.

  Ακολούθησαν τα "Καβάφεια" 2006 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ένα Αφιέρωμα-Συνέδριο στον Πολιτικό Φιλόσοφο Κώστα Παπαϊωάννου.

  Χορηγός των Καβαφείων 2007, είναι οι εκδόσεις "Κάκτος".

  Για την ’νοιξη του 2008, η "Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία" και η ΠΟΕΣΥ προετοιμάζουν διεθνή ποιητική συνάντηση για δύο μεγάλες μορφές του 20ου αιώνα, τους Κωνσταντίνο Καβάφη και Χόρχε Λουίς Μπόρχες.
  Sunday, October 28, 2007

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  Θα ήταν τιμή μας να παραβρεθείτε στη γιορτή του περιοδικού "ΚΕΛΑΙΝΩ" και του Λογοτεχνικού Ομίλου "ΞΑΣΤΕΡΟΝ", για τις "Αλησμόνητες Πατρίδες", όπου θ' ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα και θα γίνει η απονομή των Βραβείων Διεθνή Διαγωνισμού ομώνυμου θέματος.

  Σας προσκαλούμε να θυμηθούμε μαζί, μέσα από το Λόγο των δημιουργών που αρίστευσαν, την Πόλη, Ίμβρο και Τένεδο, την Κύπρο, Σμύρνη και Αϊβαλή, τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη, τη Β. Ήπειρο, τον Πόντο...

  Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ", αίθουσα Αντώνη Τρίτση, Ακαδημίας 50, στις 11 Νοεμβρίου, Κυριακή, 10.00 - 13.00.

  Ο επί των Δημοσίων Σχέσεων
  "ΚΕΛΑΙΝΩ"
  Νίκος Μπατσικανής
  Η Πρόεδρος και Εκδότης
  "ΞΑΣΤΕΡΟΝ-ΚΕΛΑΙΝΩ"
  Παν. Χριστοπούλου-Ζαλώνη
  Sunday, October 28, 2007
  Wednesday, October 03, 2007
  ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΚΗΝΗ ΠΟΙΗΤΩΝ

  Για Τρίτη συνεχή χρονιά η ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΚΗΝΗ ΠΟΙΗΤΩΝ διοργανώνει Μαραθώνιο Ποίησης
  στις 9 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο A N A T O Λ Ι Α Μαλλιάρης Παιδεία. Συμμετοχές:

  Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετέχει με 2 ποιήματα
  που θα αποστείλει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2007 στις διευθύνσεις::

  Μεταμορφώσεως 20 'Aνω Περαία τηλ.:2392028572 και 6972952688 amoroza_giorma@yahoo.gr και Ρήγα Φερραίου 44 Περαία τηλ. 2392027395 και 6973522742 dare243_3@yahoo.gr

  Μαρία Θανοπούλου :

  Σαν άνθρωπος γράφω και σαν άνθρωπος μεταλαμπαδεύω τη γνώση τον πολιτισμό, τη δύναμη της τέχνης μέσα από την ομορφιά των διαφορετικών κειμένων Με απλά λόγια. Αφήστε το μήνυμα σας να κυλήσει στον ποταμό της γραφής Στις εποχές που ζούμε,στις ηλεκτρονικές εποχές ενός προβληματικού περιβάλλοντος, ενός κόσμου που λιγοστεύει κάθε ανατολή ενός κόσμου που πεθαίνει από τις ακρότητες αυτές των παιδιών, που αν είναι δυνατόν σήμερα να χάνονται από ασιτία των παιδιών που πεθαίνουν από την πολυφαγία σ' αυτόν τον κόσμο οι συγγραφείς των διαφόρων εποχών δίνουν το έναυσμα της ροής της αγάπης της αντοχής της συνέχειας για να εξαφανίσουν την πληγή της θλίψης και της μουλωχτής μοναξιάς Αφήστε το μήνυμα σας με τον δικό σας τρόπο εσείς οι άσημοι γνωστοί άνθρωποι του πνεύματος Εμείς οι Έλληνες ανοίγουμε παράθυρα στον πολιτισμό στα γράμματα και οι λέξεις κάνουν το θαύμα τους Το χρήμα ας βασιλεύει μονάχο του δεν έχει καμιά αξία τίποτε δεν παίρνουμε μαζί μας Ο διάσημος άσημος συγγραφέας αποκτά το δικό του κύρος ανάμεσα από άλλους πνευματικούς συνανθρώπους του Λέγεται πως όλη η Ελλάδα γράφει Μα ποιος το απαγορεύει αυτό; κανείς Οι επαρσόφοιτοι "καθηγητές της υπεροψίας" ίσως.... Τα ΜΜΕ δεν έρχονται ποτέ στις απλές εκδηλώσεις Προτιμούν τα κουδούνια που τους κρεμάνε κάθε που συμβαίνει και κάτι τραγικό Ξεχάστηκαν οι πυρκαγιές Ξεχνιούνται οι άστεγοι Τα παχουλά πορτοφόλια σκάβουν το λάκο του πνεύματος με ατέλειωτες υποσχέσεις με μυστικές συναντήσεις για ένα μικρότερο αύριο Εμείς οι άνθρωποι που φτιάχνουμε το δικό μας δέντρο της γνώσης θα συναντηθούμε στις 9 Νοέμβρη για να γίνουμε γνωστοί μεταξύ μας Δεν παρακαλάμε τα ΜΜε και τους επίσημους που υπόσχονται και χαρίζουν τα δικά μας χρήματα σε περιστασιακούς τραγουδιστές για 2 ώρες χαμηλής αηδιαστικής ασυναρτησίας με παράφωνους φθόγγους ονομάζοντας τους νότες και τραγούδια της κακιάς ώρας Συνεχίζουμε να γράφουμε στίχους με λέξεις που δε φοβούνται τη χλιδή ενός νεόπλουτου κόσμου

  Μαρία Θανοπούλου
  From: Dra. Cristina Tsardikos: Μπουένος 'Aιρες
  Sent: Friday, September 28, 2007
  Subject: ELLHNIKO POLITISTIKO FESTIVAL NOSTOS-DHMOS MPOYENOS AIRES

  Ο Νόστος, μαζί με το Δήμο του Μπουένος 'Aιρες, οργανώνει το πρώτο ελληνικό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό φεστιβάλ στην Αργεντινή, σε ένα υπέροχο ανοιχτό χορό, στην Πλατειά Ελλάς, PLAZA GRECIA, στις 4 Νοέμβριου απο 10 το πρωί, ως τις 6 το απόγευμα.

  Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι προώθηση τον ελληνικού πολιτισμού, η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις περιβαλλοντικές καταστροφές, και η συγκέντρωση χρημάτων για να τα συμπαρασταθούμε στις ανάγκες που δημιούργησαν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα.

  Στην ουσία πρόκειται για ένα τριπλό ΟΧΙ

  ΟΧΙ, το ιστορικό τις 28 Οκτωβρίου,

  Όχι, στην καταστροφή του περιβάλλοντος,

  Οχι στην στάση που έχουν μερικά κράτη, του κόσμου, που αφαιρούν τμήματα ολόκληρα του πολιτισμού άλλης χώρας, όπως συμβαίνει με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

  Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, αλλά θα έχουμε κουμπαράδες, για να προσφέρει το κοινό, οτι μπορεί για τους πυρόπληκτους.

  Η εκδήλωση, που θα είναι πολιτιστική και καλλιτεχνική, θα έχει διάφορα στανδ, με έκθεση ελληνικής τέχνης, λογοτεχνίας, γλώσσας, τουρισμό, κλπ.

  Θα παρουσιαστεί ελληνικό αρχαίο θέατρο στην ελληνική και ισπανική γλώσσα, χορωδίες, μουσική ,ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, διάφορες ομιλίες που έχουν σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό...κλπ. Ο Δήμος, μας δίνει το χώρο, μας στήνει την σκηνή, δίνει την αστυνομία, όλα τα αλλά τα πληρώνουμε εμείς, εννοώ, ήχο, Φώτα, στήσιμο και νοικίασμα στανδ, κλπ.

  Σε τέτοιες εκδηλώσεις μας είπαν στο Δήμο πως περνάνε γύρο στις 60.000 με 100.000 άτομα, γιατί η Πλατεία, είναι στο κέντρο του Μπουένος 'Aιρες, και τον Νοέμβρη είμαστε μέσα στην 'Aνοιξη, η καλύτερη εποχή για τέτοιες εκδηλώσεις.

  Έχω καλέσει όλες τις ελληνικές κοινότητες και οργανώσεις της Αργεντινής, τοπικά ΜΜΕ, σχολεία , πανεπιστήμια, π.χ. μίλησα με καθηγητή του COLEGIO NACIONAL BUENOS AIRES, Που διδάσκει αρχαία ελληνικά και λατινικά, και οι μαθητές του, αργεντινοπουλα, έγραψαν υπέροχα κείμενα που θα διαβαστούν στα ελληνικά, λατινικά, αγγλικά και ισπανικά, προς την Αγγλία, για την επιστροφή των μαρμάρων

  Θα ήταν τέλειο εάν μπορούσαμε να έχουμε παρουσία από Ελλάδα, τόσο πολιτική, πολιτιστική όσο και καλλιτεχνική. Δυστυχώς εμείς, δεν διαθέτουμε καθόλου χρήματα, λεω να βγάλω ένα προσωπικό δάνειο για να καλυφτούν τα απαραίτητα έξοδα της εκδήλωσης εάν δεν βρεθεί σπόνσορας η επίσημη συμπαράσταση.

  Η χαρά μου όμως είναι πολύ μεγάλη,. Γιατί για πρώτη φορά, γίνεται κάτι τέτοιο στην Αργεντινή, μόνο που σκεφτούμε πως θα ακουστεί η φωνή του ελληνισμού και η διαμαρτυρία του, σε αυτή τη άκρη της γης...είναι κάτι που με συγκινεί παρά πολύ, όπως και η άμεση αντίδραση της αργεντινικης κυβέρνησης, που δέχτηκε να επιτρέψει τέτοια εκδήλωση, η οποία μας δίνει και την πιθανότητα όχι μόνο να βοηθήσουμε και να προβάλλουμε την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, , αλλά και να καθοριστεί η ελληνική μέρα στην Αργεντινή, την οποία θα μπορούμε να γιορτάζουμε κάθε χρόνο.


  «Το Καφενείο των Ιδεών»

  Σεπτέμβριος 2007

  ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣAΛΑΜΙΝΑΣ
  Συνεργαζόμενοι:
  Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων
  Στήριξη:
  Υπουργείο Πολιτισμού - ΔΕΠΑΣ

  23ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ - Γ΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
  ΠΟΙΗΣΗΣ και ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ
  Σαλαμίνα, Νοέμβριος 2007

  ΘΕΜΑ: Η Ολυμπιακή Ιδέα στα Γράμματα και τις Τέχνες
  Αγαπητέ κύρι...,
  Σας γνωρίζουμε ότι το εφετινό μας Συμπόσιο Λόγου και Τέχνης το οποίο θα έχει για κεντρικό θέμα του «Την Ολυμπιακή Ιδέα στα Γράμματα και τις Τέχνες».
  Θα ήταν τιμή και χαρά για εμάς να συμμετέχετε σαν εισηγητής στο εν λόγω Συμπόσιο το οποίο θα λάβει χώρα κατά το τριήμερο 2 έως 4 Νοεμβρίου 2007 στην Σαλαμίνα, με εισήγηση διάρκειας ενός τετάρτου της ώρας.
  Σημειώνεται ότι δεν είναι απαραίτητο οι εισηγητές να αναπτύξουν το κεντρικό θέμα του Συμποσίου, έχοντας δικαίωμα ανάπτυξης άλλου θέματος γύρω από τα Γράμματα και τις Τέχνες.
  Παρακαλούμε όπως μα ενημερώσετε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για την συμμετοχή σας και να μας στείλετε παράλληλα και το κείμενο της εισηγήσεώς σας, το οποίο δεν θα πρέπει να περνά σε χρονική διάρκεια τα δεκαπέντε πρώτα λεπτά της ώρας.
  Με εκτίμηση
  Ντίνος Σ. Κουμπάτης
  Πρόεδρος
  Το Καφενείο των Ιδεών


  Λογοτεχνική Ομάδα του Δ. Πετρούπολης

  Tuesday, September 25, 2007

  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

  Η Λογοτεχνική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Πετρούπολης
  διοργανώνει τον:
  3ο Ετήσιο διαγωνισμό Διηγήματος και Ποίησης
  με ελεύθερο θέμα


  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα κείμενά τους, η οποία για το μεν διήγημα δε θα υπερβαίνει τις τρεις σελίδες, για τη δε ποίηση, τους τριάντα στίχους, με ψευδώνυμο, σε τέσσερα αντίτυπα τα οποία δεν επιστρέφονται και με απλή ταχυδρομική αποστολή (συστημένα θα αποκλείονται). Έξω από το φάκελο θα ορίζεται η κατηγορία (πεζό ή ποίηση).
  Τα πλήρη στοιχεία των συμμετεχόντων θα εσωκλείονται σε δεύτερο φάκελο (κλειστό, διαφορετικά αποκλείονται), έξω από τον οποίο θα αναγράφεται το ψευδώνυμο.
  Τα κείμενα πρέπει να είναι ανέκδοτα, να μην έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν με οποιονδήποτε τρόπο και να είναι γραμμένα με γραφομηχανή ή Η/Υ. Μόνο ένα έργο μπορεί να υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους για κάθε μία από τις δύο κατηγορίες.
  Κάθε αποστελλόμενο έργο να είναι τυπωμένο στη μια πλευρά της σελίδας. Ως τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στο διαγωνισμό ορίζεται η 15η Δεκεμβρίου 2007.
  Ημερομηνία αποστολής θα θεωρείται αυτή που αναγράφεται στη ταχυδρομική σφραγίδα του φακέλου.
  Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση τον Ιανουάριο του 2008(ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί εγκαίρως), στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δ. Πετρούπολης, Μπουμπουλίνας 59 και Αθ. Διάκου.

  *Στους νικητές του διαγωνισμού, θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα

  Αποστολή κειμένων στο:
  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
  Μπουμπουλίνας 59 και Αθ. Διάκου
  Τ.κ.132 31
  Με την ένδειξη:
  «Διαγωνισμός διηγήματος και ποίησης»


  Υπόψη:
  *Για το διήγημα: Αρετή Γκιωνάκη (6948160002)
  *Για την ποίηση: Νάγια Κωστοπούλου-Μπελαούρη (6946564971)
  pnoeslogou@in.gr


  "Μιλάτε Word"

  Η σειρά τεχνικών βιβλίων και δίσκων με γενικό τίτλο "Μιλάτε Word" είναι μια επίπονη εργασία αρκετών χρόνων και δημιουργήθηκε μετά την ανάγκη που υπάρχει για βοηθήματα στη χρήση της νέας τεχνολογίας από ομογενείς.
  Τα βοηθήματα εκδόθηκαν διότι δεν υπάρχουν παρόμοια στην αγορά προς βοήθεια των ελληνόγλωσσων χρηστών της διασποράς εκείνων που έχουν τις αγγλικές παραλλαγές των διαφόρων εφαρμογών της Microsoft.

  Το βιβλίο 1 - "Μιλάτε Word", αποτελεί το κύριο μέρος της σειράς δύο βιβλίων και δύο ψηφιακών δίσκων.

  1.      Μιλάτε Word - Βιβλίο 1, Οδηγός χρήσης της εφαρμογής Word© μέγεθος Α4, 164 σελίδες και καλύπτει όλες τις επιλογές της εφαρμογής Word©. Απευθύνεται σε αρχάριους έως προχωρημένους χρήστες. Αναλύει βήμα προς βήμα τις κινήσεις που χρειάζεται κάθε επιλογή και συμπεριλαμβάνει ειδικά κεφάλαια για αρχάριους που δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για την εφαρμογή. Επίσης συμπεριλαμβάνει κεφάλαιο μεσολάβησης σε προβλήματα για εκείνους που συναντούν δυσκολίες στη χρήση. Συνάμα και ειδικό κεφάλαιο με συντομεύσεις πληκτρολογίου οι οποίες επισπεύδουν τη δημιουργία επαγγελματικών κειμένων με ευρετήριο, αναλύσεις του πληκτρολογίου και όλων των εικονιδίων που συμπεριλαμβάνει η εφαρμογή Word©, παραλλαγή από '97 ως και 2007. Το κάθε μενού του Word© έχει και το δικό του κεφάλαιο εντός του βιβλίου και συνοδεύεται από ασκήσεις ειδικά επεξεργασμένες για να εξασκηθεί ο αρχάριος στη χρήση της δημιουργίας κειμένου εντός του Microsoft Word©.

  2.      Βοηθήματα της εφαρμογής Word© - Εγχειρίδιο 1 Το βιβλίο αυτό έχει μέγεθος λίγο μικρότερο του Α5 και είναι ένα συνοπτικό αντίγραφο του προηγούμενου βιβλίου με σκοπό να συμπεριλάβει τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες και τις πιο χρήσιμες επιλογές της εφαρμογής Word©. Συνάμα το βιβλίο αυτό δίδει πληροφορίες για διόρθωση προβληματικών καταστάσεων και συμπεριλαμβάνει ειδικό γλωσσάριο των Αγγλικών και Ελληνικών όρων που θα συναντήσει ο χρήστης. Το μέγεθός του είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προωθηθεί ως εγχειρίδιο τσέπης.

  3.      Ψηφιακό υλικό σε δύο δίσκους (CD) Το ψηφιακό υλικό συμπεριλαμβάνει δύο δίσκους που δείχνουν σε αρχάριους πώς ακριβώς ενεργοποιούνται οι διάφορες εντολές της εφαρμογής Word©, καθώς και πώς αποκτά και χειρίζεται κάποιος δωρεάν ηλεκτρονική αλληλογραφία δια μέσου του Διαδικτύου. Η πληθώρα των οδηγιών δίδεται υπό μορφή βίντεο με σκοπό να δει ο αρχάριος ακριβώς πώς ενεργοποιείται η κάθε εντολή. Οι δίσκοι αυτοί είναι ειδικά κατασκευασμένοι για αρχάριους που δεν γνωρίζουν τίποτα από εφαρμογές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διότι ξεκινούν αυτόματα με την εισχώρησή τους στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν χρειάζονται καμία εγκατάσταση για να χρησιμοποιηθούν.

  Η σειρά όλη δημιουργήθηκε από τον Ιάκωβο Γαριβάλδη, έναν Μηχανολόγο Αναλυτή ηλεκτρονικών υπολογιστών (για περισσότερες πληροφορίες για τα προσόντα του συγγραφέα ακολουθήστε αυτή την πιο κάτω διασύνδεση - http://iakovos.googlepages.com/οσυντάκτης ), με πέραν των είκοσι χρόνων εμπειρίας στον προγραμματισμό και ανάλυση ψηφιακών συστημάτων από προσωπικούς υπολογιστές τύπου PC ως και Mainframe Computers που χρησιμοποιούν οι μεγαλύτερες εταιρείες.

  Όλοι οι ελληνόγλωσσοι χρήστες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία της Microsoft, καθώς κι εκείνοι που έχουν μεν κάποια εμπειρία αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τη λειτουργία όλων των επιλογών της εφαρμογής Word© θα επωφεληθούν αποκτώντας αυτές τις οδηγίες.

  Σκοπός αυτής της σειράς είναι μελλοντικά να καλύψει και άλλες εφαρμογές για να καλυφθεί το κενό που παρουσιάζεται στους ελληνόγλωσσους χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

  Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στον εκδοτικό Nautilus Publishing:

  Email: nautilus.publishing@gmail.com

  Nautilus Publishing

  August 24, 2007

  ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
  Η ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΣΙΛΩΑΜ

  Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου δωρεάν στο booksinfo

  Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ - Διονύσης Λεϊμονής

  Λεϊμονής Διονύσης φιλόλογος Ημερομηνία γέννησης: 18/8/1969 Διεύθυνση: Κυρίλλου 42 ΤΚ 38445 Ν. ΙΩΝΙΑ ΒΟΛΟΥ Τηλ.: 2421065644 Κινητό: 6973694826 κ΄6937148612 email: leimontotenet.gr

  Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ

  Διονύση Λεϊμονή: Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ- εκδόσεις «Παππάς»

  H «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» είναι το πρώτο προσωπικό μυθιστόρημα του Διονύση Λεϊμονή, που κυκλοφορεί φέτος από τον εκδοτικό οίκο «Παππάς». Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννημένος στο Αιτωλικό Μεσολογγίου, σήμερα ζει στην Νέα Ιωνία του Βόλου υπηρετώντας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


  Ο φιλόλογος - συγγραφέας μέσα σε 190 σελίδες χωρισμένες σε 20 κεφάλαια κατορθώνει να παρουσιάσει με μοναδικά εκφραστικό τρόπο την ιστορία του ήρωα, Αντρέα Δημάνη, ενός νέου 20 χρονών, φοιτητή της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, ο οποίος μέσα από μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση εξιστορεί τη μετάβασή του από τον κόσμο των «υγιών σε έναν άλλο «διαφορετικό» κόσμο, που ούτε καν είχε φανταστεί πως υπήρχε, παλεύοντας με μια απροσδόκητη αναπηρία. Στην ουσία βρίσκεται να μάχεται μια τριτοκοσμική αντίληψη, μια ανάπηρη πολιτεία.


  Το βιβλίο από τις πρώτες κιόλας σελίδες του κερδίζει τον αναγνώστη κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον αλλά κι επιφέροντας ρίγη συγκίνησης. Ο συγγραφέας με το ταλέντο του πεζογράφου-αφηγητή ξεδιπλώνει άριστα την τεχνική της έκφρασης εισχωρώντας στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής ενός ατυχήσαντα νεαρού που αγωνίζεται να κερδίσει τη ζωή. Ο επιτυχημένος χειρισμός της νεοελληνικής γλώσσας, καταφέρνει να αναδείξει την ευαισθησία, τη δημιουργική φαντασία αλλά και την επικοινωνιακή ικανότητα του γράφοντος. Επικουρικά κάποια επικαιρικά γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν την αλήθεια του πράγματος μεταφέροντας τη λογοτεχνική ιστορία στην απτή πραγματικότητα.
  Ο Αντρέας Δημάνης, ένα αγόρι γεμάτο όνειρα και φιλοδοξίες φτιάχνει στο νου του όλο τον κόσμο του, «σκηνοθετεί» τη ζωή του ως την τελευταία λεπτομέρεια βασισμένος στα σωματικά και ψυχοπνευματικά του χαρίσματα. Λίγα δευτερόλεπτα όμως εφηβικής ξενοιασιάς-αμυαλιάς είναι ικανά να ανατρέψουν το καλοστημένο σκηνικό. ΄Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ξεριζώνει το αγριολούλουδο από το καλοφροντισμένο χώμα του και εισάγει το μοναχοπαίδι της οικογένειας Δημάνη σε έναν κόσμο σκοτεινό κι εφιαλτικό. Η ζωή πάνω σε μια αναπηρική πολυθρόνα δεν είναι ό,τι καλύτερο σε μια κοινωνία μάλιστα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των αρτιμελών! Μέσα από μακρούς μονολόγους που εναλλάσσονται με σύντομους διαλόγους �ένδειξη της μοναξιάς του ήρωα � μέσα από μια άριστη τεχνική γραφή περιγράφεται το ανθρώπινο δράμα του ίδιου του «παθόντα» αλλά και του οικείου περιβάλλοντός
  ****Επίσης σας προτείνουμε να επισκευθείτε την σελίδα
  Trikorfo Nafpaktias του Βασίλη Δελημάρη
  Αξίζει την προσοχή σας!  August 13, 2007
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Με αφορμή τον εορτασμό των 50 ετών λειτουργίας του Θεάτρου Τέχνης του Λονδίνου,με πρωτοβουλία του θεατράνθρωπου Γιώργου Ευγενίου,ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοιζιδης και η ομάδα "ΡΟΥΣ" *[Ευδοξία Παπαχρήστου,Κορίνα Χρυσάιδου,Ευφροσύνη Κόκκορη, Βίβιαν Ιωάννου και Χρυσάνθη Γεωργαντίδου], θα παρουσιάσουν στο θέατροΤεχνης του Λονδίνου,μόνο για δυο παράστασεις(5 & 6 οκτωβρίου) το έργο-που ανέβηκε & σημείωσε μεγάλη επιτυχία** στην Αθήνα,στο θέατρο "Αμόρε"-"Πρίν την παράσταση" της Βίβιαν Ιωάννου.

  Για περισσότερες πληροφορίες,μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κύριο Γιώργο Ευγενίου στο θέατρο Τέχνης του Λονδίνου στο τηλεφωνο: 2073876617 ή με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ομάδας και ηθοποιό της παράστασης Χρυσάνθη Γεωργαντίδου στο τηλέφωνο: 0030-6946354076.

  Παρακαλούμε όπως ενισχύσετε αυτή μας την προσπάθεια για ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής θεατρίκης κουλτούρας και ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της ομογένειας στο Λονδίνο, γινόμενοι χορηγοί των λειτούργικών μας εξόδων(διαμονή,αεροπορικά εισιτήρια,διατροφή).

  Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων,

  Μετα τιμής,

  Ομάδα "ΡΟΥΣ"

  * Η ομάδα "ΡΟΥΣ" [www.roys.gr] συστάθηκε τον απρίλιο του 2007 με πρωτοβούλια του σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοιζίδη , με σκοπό το ανέβασμα σύγχρονων και πρωτότυπων θεατρικών έργων. Η αρχή έγινε με το έργο "ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ" της ηθοποιού και θεατρολόγου Βίβιαν Ιωάννου, το οποίο παρουσιάστηκε στο θέατρο "ΑΜΟΡΕ" στις 5,6,7 & 8 Ιουλίου σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοιζίδη. Η ομάδα αποτελείται από τον σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοιζίδη και τις ηθοποιούς: Ευδοξία Παπαχρήστου, Κορίνα Χρυσάιδου, Ευφροσύνη Κόκκορη, Βίβιαν Ιωαννού και Χρυσάνθη Γεωργαντίδου.

  **ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΣάββατο, 14 Ιουλίου 2007

  «Πριν την παράσταση»

  ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ

  ΤΗΣ ΜΑΡΙΚΑΣ ΘΩΜΑΔΑΚΗ*

  ΟΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ Λεωνίδας Λοϊζίδης παρουσίασε το έργο τηςνεαρής πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως Βίβιαν Ιωάννου«Πριν την Παράσταση» στο Θέατρο Αμόρε για λίγες παραστάσεις.
  Μετά από μακρόχρονη απουσία του στο εξωτερικό, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τοντοκιμαντέρ, γνωστός για τις μεγάλες ποιοτικές επιτυχίες του στο Θέατρο, ο Λεωνίδας Λοϊζίδης επιστρέφει στην αθηναϊκή σκηνή με καινούργια πρόταση, όπως η ανατρεπτική και ευφάνταστη πρόταση στο Θέατρο Αμόρε.Με το ευρηματικό, ορθόδοξα λιτό, λειτουργικό σκηνικό και τα μαξιλάρια να κυριαρχούν μαζί με τα κόκκινα πανιά, φωτίζοντας, όπως τους ρόλους, και τηνκοινωνία μας να κοιμάται, αφήνοντας την εξουσία να αποφασίζει πριν από μας, για μας.
  Η εν λόγω παράσταση καταχειροκροτήθηκε, λαμβάνοντας θερμότατη υποδοχή από έναπολυπληθέστατο κοινό και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.
  Η παράσταση θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της και τον Οκτώβριο με τιςταλαντούχες ηθοποιούς που συμμετείχαν: Ευδοξία Παπαχρήστου,Κορίνα Χρυσάιδου, Ευφροσύνη Κόκκορη, Βίβιαν Ιωάννου,Χρυσάνθη Γεωργαντίδου κατόρθωσαν να συγκινήσουν τοκοινό, παίζοντας φυσικά και με την ψυχή τους.
  * Κοσμήτορας Πανεπιστημίου Αθηνών  August 13, 2007

  Κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα της Μαρίας Θανοπούλου
  από τις εκδόσεις Μαλλιάρη
  με τίτλο "Μη σβήσεις το φως"

  «Όταν η μοναξιά πορεύεται με τη ζωή η Αντιγόνη προσπαθεί να θυμηθεί, να συνομιλήσει με τα πρόσωπα του παρελθόντος και να βρει την άκρη του μίτου. Οι διάλογοι εξαφανίζονται στα περιστατικά και τα γεγονότα γεννάνε διαλόγους οι οποίοι μετατρέπονται σε έντονο μονόλογο εκ του φυσικού.
  Η ευφυΐα της σύμπτωσης ενώνει ζωές και γεμίζει πούλια τον ανέκδοτο χρόνο... Μια εφάπαξ άποψη επαναλαμβάνει τα σφάλματα σαν τα μωρά που γεννιούνται άνευ αμαρτιών.
  Η συμβίωση πληρώνει το αντίτιμο του κερδοφόρου ζυγού της καθημερινής τριβής.
  Οι άνθρωποι τριγυρνάνε ακάματοι να αγγίξουν λιγάκι φως, σαν τα μυγάκια της νύχτας που δίνουν ζωή και σάρκα για μια σταγόνα λάμψη...

  Από την τρυφερή ηλικία αναζητά το όνειρο και το ζει καθημερινά. Τη σημαδεύει η ανήσυχη εφηβεία, όπου ανταμώνει το μεγάλο της έρωτα. Ποια θα είναι η κατάληξη, όταν η ασυνεννοησία δυναμώνει, ιδιαίτερα στην οικογένειά της, όπου δεν υπάρχουν σινιάλα επικοινωνίας; Στο εσωτερικό αυτής της μελοδραματικής, κωμικής πολλές φορές, οικογένειας κρύβεται η υπερβολή της οικογενειακής αγάπης. Ανεμοδέρνεται και χάνει την αξία της προσωρινά, αφού ο πατέρας δυνάστης, αν και μορφωμένος με παλιά μυαλά όμως, κρατά το κλειδί της ευτυχίας της Αντιγόνης. Σ� ένα σκοτεινό δωμάτιο ο φόβος φωλιάζει στο είναι της... για πάντα...
  Η μνήμη την περικυκλώνει...Όλα έγιναν για το καλό της, ενώ η αγαπημένη της μητέρα, Σοφία ζει την χειρότερη συζυγική σχέση. Στα 13της η Αντιγόνη δοκιμάζει το αλκοόλ που της γαληνεύει την ψυχή. Αυτό σφραγίζει την απουσία της. Η ηλικία πολλαπλασιάζει την αγνότητα της μνήμης. Η Αντιγόνη επινοεί την αυθεντικότητα της ύπαρξης της μέσα από άθλια γεγονότα. Μηδενίζει το μηδέν και ξαναρχίζει πουλώντας σπίρτα στο χρόνο.
  Αποδεικνύεται πως η ζωή επαναλαμβάνεται σε τρεις πράξεις διαφορετικών χρονικών στιγμών. Η απόρριψη του θετικισμού και η άρνηση της αλήθειας παρεκτρέπει τα πράγματα και τα οδηγεί σε ακραία σημεία ενός παλλόμενου εγωαισθησιακού συγχρονισμού.»
  July 31, 2007

  Αγαπητέ κύριε Δουρίδα, βρήκα τυχαία την ιστοσελίδα σας και συγκινήθηκα! Δεν περίμενα ότι θα βρισκόταν κάποιος που θα έφτιαχνε με τόσο μεράκι και πόνο ψυχής για τον απόδημο Ελληνισμό ένα περιοδικό που θα ένωνε τους απανταχού Έλληνες! Είμαι γεννημένη στο Σύδνευ Αυστραλίας, εργάζομαι στο 2ο Λύκειο Ναυπλίου -δίπλα από την αγαπημένη σας Αρκαδία- ως θεολόγος και παράλληλα γράφω βιβλία για παιδιά. Έχοντας αφήσει στη Μελβούρνη τις οικογένειες των αδερφών μου που τα παιδιά τους μαθαίνουν Ελληνικά μόνο από την λαχτάρα των γονιών τους, έχω ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα των Ελληνόπουλων που ζουν και μεγαλώνουν στο εξωτερικό. Σας παραθέτω τους τίτλους των βιβλίων μου, σε περίπτωση που θα θελήσετε να τους ρίξετε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος Έλληνας μια ματιά:

  -Τα ταξίδια του Δρομέα, εκδ. Μίνωας για παιδιά 8-12 ετών

  -Το Θαλασσόδεντρο, εκδ. Φυτράκης, για παιδιά 8-12

  -Η Τουτουλίνα Ρουτουτού στην Πιπιλοχώρα, εκδ. Φυτράκης, για παιδιά έως 5 ετών

  -Η Τούρτα ...το 'σκασε!, εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, για παιδιά 7-11 ετών

  -Γιατί χαμογελάει το αυγουστιάτικο φεγγάρι, εκδ.Καστανιώτης, για παιδιά 7-11 ετών

  -Το Ιαματικό Ψυχοβότανο, Α΄τόμος της σειράς "Οι πύλες του Θρυλόκοσμου", εκδ. Φυτράκης για παιδιά από 8 ετών και πάνω (εγκεκριμένο από το Υπ. Παιδείας ως βιβλίο κατάλληλο για διδασκαλία σε σχολικές αίθουσες, και τοποθέτησή του σε σχολικές βιβλιοθήκες)

  -Το Πύρινο ?λογο, Β'τόμος της παραπάνω σειράς, από τις ίδιες εκδόσεις, ομοίως εγκεκριμένο από το Υπ. Παιδείας

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου όποτε θέλετε, Να είστε πάντα καλά και με τη φλόγα στην ψυχή άσβεστη,

  Θάλεια Αντωνιάδη


  July 27, 2007

  Ο ιδανικός τρόπος να διαβάσεις εύκολα, γρήγορα και έγκυρα τη νεοελληνική ιστορία: "Η Ελλάδα και ο κόσμος, 1800-2005"

  Ένα εξαιρετικά χρήσιμο και εύχρηστο βοήθημα για όποιον αναγνώστη-και ιδίως μαθητή ή σπουδαστή-επιθυμεί μια ευσύνοπτη παρουσίαση της νεοελληνικής ιστορίας.

  Για περισσότερες πληροφορίες: Koyinta Art eMazazine Η Ελλάδα και ο κόσμος, 1800-2005

  Επικοινωνία: -- Μ.Κυριακάκη mkiriakaki@gmail.com
  Παρασκευή, 15 - 06 - 2007

  Λογοτεχνικός διαγωνισμός με θέμα
  τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία στην Αργεντινή

  Λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία προκήρυξε η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αργεντινής (SADE) σε συνεργασία με την Πολιτιστική Οργάνωση «Nόστος», με έδρα το Μπουένος Άιρες. Ο διαγωνισμός, που αφορά τη συγγραφή διηγήματος, έγινε μετά από πρόταση του Νόστου στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει να προάγει τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Παιδεία στην Αργεντινή, μία χώρα άκρως φιλελληνική, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της οργάνωσης Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος. «Αποτελεί μεγάλη τιμή για το Νόστο, που μετράει μόλις οκτώ μήνες ζωή, να αποδεχτεί την πρότασή μας η SADE, που ιδρύθηκε πριν από 120 χρόνια, και να συνεργαστούμε για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού», επισημαίνει η κ. Τσαρδίκος. «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και αναμένουμε μεγάλη συμμετοχή. Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα καλύτερα διηγήματα θα μπουν σε ειδική έκδοση-ανθολογία, στην ελληνική και ισπανική γλώσσα».

  Οι εκδηλώσεις του Νόστου, σχεδόν σε μηνιαία βάση, έχουν μεγάλη απήχηση όχι μόνο στους ομογενείς μας, αλλά και στους αργεντινούς, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ τις περιβάλλουν με αγάπη. Καταξιωμένες προσωπικότητες συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση, όπως αυτή για τον Καβάφη στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουένος Άιρες, για την 25η Μαρτίου κ.ά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι την εκδήλωση στις 10 Ιουνίου, και πάλι στην Εθνική Βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας της Αργεντινής, όπου έσμιξαν τις φωνές τους η ελληνική χορωδία «Αηδόνι» και η αρμενική «Αrevakal», παρακολούθησαν 500 και πλέον άτομα.

  Οι δραστηριότητες του Νόστου, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, δεν περιορίζονται μόνο στις εκδηλώσεις. Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που οργανώνει για ομογενείς και αργεντινούς, ηλικία 18-73 ετών, σε έξη επίπεδα, έχουν γίνει γνωστά ευρύτερα.

  «Οι ανάγκες μεγαλώνουν και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βρούμε τα μέσα να συνεχίσουμε», λέει η Δρ. Τσαρδίκος, που παραδίδει και η ίδια μαθήματα μαζί με την αποσπασμένη από την Ελλάδα καθηγήτρια Δήμητρα Χριστοφορίδου. Τόπος των μαθημάτων το ιατρείο της προέδρου του Νόστου, που το έχει παραχωρήσει για το σκοπό αυτό, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν.

  «Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να πάρουν το πιστοποιητικό ελληνομάθειας, που τυγχάνει αναγνώρισης», σημειώνει η Δρ. Τσαρδίκος. «Θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και στην επαρχία όπου ζουν πολλοί Έλληνες. Μία φορά το μήνα επιχειρούμε να καθιερώσουμε το πολιτιστικό καραβάνι σε πόλεις όπου ζουν Έλληνες, αποκομμένοι από την Ελλάδα, την οποία κουβαλούν μέσα στις καρδιές τους. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα γίνονται εντατικά μαθήματα ελληνικών, βραδιά ελληνικής μουσικής, ελληνικούς χορούς και ίσως προβολή κάποιας ελληνικής ταινίας, έστω από DVD.».

  Και Έλληνες υπάρχουν παντού, πέρα από τα γνωστά αστικά κέντρα της Αργεντινής, όπως για παράδειγμα στη Μεντόσα, στο Μπάρι, στο Λότεσε, στην Παταγονία, στο Τσάκο στην Καμπάνα, στη Σάχλα (1.800 χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες) κ.ά. Το ραντεβού των απομονωμένων αυτών ομογενών είναι κάθε Σάββατο βράδυ στο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα «Αντάμωση με την Ελλάδα» (Reencuentro con Grecia). Η εκπομπή εκπέμπει σε όλη τη χώρα και σε ένα μεγάλο τμήμα της Λατινικής Αμερικής, ενώ μεταδίδεται ζωντανά στο Διαδίκτυο στο www.am570radioargentina.com.ar .

  Πριν από ένα χρόνο η εκπομπή είχε διακοπεί, καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα (μόλις 600 δολάρια) για το μίσθωμα, τα μόνα έξοδα, αφού οι συντελεστές είναι η κ. Τσαρδίκος και συνεργάτες της. Ένα ρεπορτάζ που είχε ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, βρέθηκε χορηγός και το ραδιοφωνικό αντάμωμα συνεχίστηκε. Σήμερα και πάλι η εκπομπή απειλείται.

  «Για πολλούς το Αντάμωμα είναι η μόνη ευκαιρία που έχουν να μάθουν τα νέα της πατρίδας, να επικοινωνήσουν με την Ελλάδα, που τόσο νοσταλγούν οι ομογενείς μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι πρόσβαση σε δορυφορική τηλεόραση ή στο διαδίκτυο έχουν ελάχιστοι. Το περασμένο Σάββατο με πήρε μία γιαγιά, 90 χρονών, και με ευχαρίστησε γιατί κάθε εβδομάδα, όπως μας είπε, μέσω της εκπομπής επιστρέφει νοερά στην πατρίδα, που άφησε για πάντα πριν από 70 χρόνια. Για όλους αυτούς, για τους αργεντινούς που μας ακούν, αλλά και για τον εαυτό μας το έχουμε βάλει πείσμα να συνεχίσουμε και ελπίζουμε ότι κάποιος χορηγός θα βρεθεί να μας στηρίξει» καταλήγει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Δρ. Τσαρδίκος.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


  Saturday, May 12, 2007
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  *Προκήρυξη* - 2ος ΠANEΛΛHNIOΣ ΛOΓOΤΕΧΝΙKOΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜOΣ ΔIHΓHMATOΣ, TAΞIΔIΩTIKOY ΔOKIMIOY & ΠOIHΣHΣ του λογοτεχνικού περιοδικού «Ύφος». Στείλτε τo έργo σας (ένα αντίτυπo, τυπωμένo σε σελίδες Α4 ή σε Cd) με την ένδειξη -Λoγoτεχνικός Διαγωνισμός Διηγήματος, Tαξιδιωτικού Δοκιμίου και Ποίησης- μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2007 μαζί με τα στoιχεία επικoινωνίας σας (oνoματεπώνυμo, διεύθυνση, email, τηλέφωνo) και ένα βιoγραφικό σημείωμα στη διεύθυνση:εκδόσεις /περιοδικό YΦOΣ, Πυθίας 6 Αθήνα 113 64 Για πληρoφoρίες επικoινωνήστε με τoν υπεύθυνo τoυ διαγωνισμoύ κ. Aπόστολο Aποστόλου τηλ.: 210 3245.771 email: yfosmagazine@in.gr
   
  H επιτροπή του Λoγoτεχνικού Διαγωνισμού Διηγήματος, Tαξιδιωτικού Δοκιμίου & Ποίησης, αποτελείται από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές κ.κ. Aγγελική Σπυροπούλου, Mαρία Θωμαδάκη, Aπόστολο Aποστόλου, Φίλιππο Nικολόπουλο και τον Πάνο Aϊβαλή εκδότη.
  Θα απονεμεθούν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι σε κάθε κατηγορία, διηγήματος, δοκιμίου και ποίησης. Παράλληλα όλες οι συμμετοχές θα δημοσιευθούν σε έναν τόμο που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του χρόνου μαζί με το περιοδικό «Ύφος". H απονομή των βραβείων θα γίνει τον Δεκέμβριο 2007 στο Πνευματικό Kέντρο του Δήμου Aθηναίων - Aκαδημίας 50.
  Στηρίζουμε τη σκέψη, τις ιδέες, τη γραφή
   του λογοτεχνικού περιοδικού «Ύφος».  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18 Μαίου 2007
   
  Η Ανοικτή σκηνή ποιητών
  παρουσιάζει το τρίτο ανθολόγιο ποίησης, με τίτλο
  «Δεσμοί λόγου και υπόσχεσης» εκδόσεις Μαλλιάρη.
  με λογοτέχνες του Δήμου Θερμαϊκού
  στις 18 Μαΐου 2007
  στην αίθουσα Καζαντζάκη
  στα πλαίσια της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου
  στο περίπτερο 13 και
  ώρα 4-5 το απόγευμα.
   
  Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι πίνακας της Σωτηρίας Ευκαρπίδου.
   
  Συμμετέχει η «μπάντα δρόμου του Κρουστόφωνου».  May 07, 2007
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΧΑΡΩΠΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΧΤΥΠΩ

  Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΩΡΙΩΝΑΣ το βιβλίο της συγγραφέως Τζένης Λιάππα, με τον τίτλο "ΧΑΡΩΠΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΧΤΥΠΩ" . Το βιβλίο περιέχει συγκεντρωμένα και ταξινομημένα κατά κατηγορίες όλα τα ποιήματα και τα τραγούδια που διδάσκονται στη Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει ήδη παρουσιαστεί σε Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και σε εκθέσεις βιβλίων. Θεωρείται απαραίτητο "εργαλείο" , όχι μόνο για τους μικρούς μαθητές αλλά και για τους δασκάλους.dd

  Η Τζένη Λιάππα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται μόνιμα. Έχουνε εκδοθεί τα εξής βιβλία της : 1) "ΟΙ ΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΛΙΟΥ ΜΟΥ" 2) "Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΑΛΛΑ...."(Βραβείο ερωτικής ποίησης 2005, 22ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ποίησης και Πεζογραφίας Όμιλος UNESCO- Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών
  3)Ένα δοκίμιο με τον τίτλο : "Ένας ύμνος που τον λένε Εθνικό" 4)Το παιδικό βιβλίο "Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ"
  Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά.
  Επιμέλεια εκδόσεων, προλόγους και κριτικές των βιβλίων :

  Ø        ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ (2004)

  Ø        ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ (2005)

  Ø        ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΘΕΟΙ (μυθιστόρημα)

  Ø        ΚΡΑΥΓΕΣ (ποιητική συλλογή)

  Ø        Η ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΣΙΛΩΑΜ (μυθιστόρημα)

  Ø      Η ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΧΙΜΑΙΡΑΣ (ποιητική συλλογή)

  Ø      Η ΚΥΡΙΑ  ΚΟΛΟΚΥΘΟΥ  ΚΑΙ  ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ( παιδικό )


  Δημοσιεύσεις  άρθρων σε  εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.
  Συμμετοχές σε Ανθολογίες συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης και συμμετοχή στην Εγκυκλοπαίδεια Μακεδόνων συγγραφέων , κριτικές, κείμενα και δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά. Βραβεία από την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης για δύο συνεχείς χρονιές (2002, 2003), Βραβείο UNESCO , Βραβείο Λογοτεχνικού Ομίλου "ΚΕΛΑΙΝΩ" .
  Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης , μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Γραμμάτων και Πολιτισμού. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνεργασίας Νέων Λογοτεχνών , ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου- εκδοτικού οίκου "ΩΡΙΩΝΑΣ" . Διευθύνει την έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού "ΠΑΠΥΡΟΣ" .

  ΧΑΡΩΠΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΧΤΥΠΩ


  May 05, 2007
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Γεια και χαρά. Αν θέλετε ενημέρωσε τους φίλους ποιητές/ιες και συγγραφείς.Με την αγάπη μου, Νότα Κυμοθόη.

  Ο ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ «ΙΑΜΒΟΣ» www.iambos.gr ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
   «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ» και
  ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ: α) «ΕΤΗΣΙΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ»
                     β) « ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ»
  ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ, ΤΙΣ ΠΟΙΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΣΕΙΡΑ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ» ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΑΝΘΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

  ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 3300443 (ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ) ΚΑΙ 6948864569 YΠΕΥΘΥΝΗ κα Κυμοθόη Νότα kimothoi@otenet.gr

  Ο ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.


  May 05, 2007
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  May 05, 2007
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  4o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ
  ΛΙΜΝΗ Ν. ΠΛΑΣΤΗΡA
  9-15 Ιουλίου
  δρυάδες 2007

  "όταν το μισό πορτοκάλι... βρήκε το άλλο μισό"

  Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Θεατρικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών ν. Καρδίτσας διοργανώνει το Πανελλήνιο Σεμινάριο Θεάτρου διάρκειας 40 ωρών <<δρυάδες 2007>> στο Νεοχώρι του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων, στη λίμνη Ν. Πλαστήρα.
  Στους υπέροχους χώρους του ξενοδοχείου Ανατολή με θέα τα βαθυπράσινα νερά της λίμνης, αλλά και επιλεγμένες φυσικές τοποθεσίες της περιοχής, οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν τις βασικές αρχές του θεάτρου, την σωματική, λεκτική και εικαστική έκφραση και θα προσεγγίσουν το θέμα με την καθοδήγηση των εμψυχωτών μέσα από:

  · Φιλοσοφική συζήτηση-έρευνα πάνω στο" συμπόσιο " του Πλάτωνα, που καταλήγει σε θεατρική πράξη.
  ·Διερεύνηση της διαλεκτικής σχέσης κίνησης και λόγου, σώματος και ψυχής που καταλήγει σε "σκηνική εικόνα".
  ·Αναζήτηση όμοιων αλλά και αντιθέτων στοιχείων της φύσης, που η ένωσή τους θα οδηγήσει στην αρμονία.
  ·Ανίχνευση - υποκριτική.
  · Θεατρική περιήγηση από τον Σοφοκλή και τον Σαίξπηρ ως τον Λόρκα και τον Τσέχωφ με βάση την ερωτική εκμυστήρευση και το νυχτερινό τοπίο.
  Εμψυχωτές-εισηγητές:
  ·Σωτηρία Λεονάρδου, ηθοποιός, συγγραφέας.
  ·Λάκης Κουρατζής, παιδαγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας.
  ·Δήμητρα Λαμπρέτσα, σκηνογράφος, ζωγράφος.
  ·Θωμάς Χάρμπας, καραγκιοζοπαίχτης.
  · Λήδα Πρωτοψάλτη, ηθοποιός, δασκάλα θεάτρου.
  ·Ηρακλής Λογοθέτης, κριτικός θεάτρου, συγγραφές.
  ·Σπύρος Μπουντούρης, καθηγητής, εμψυχωτής θεάτρου.

  ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: Τοξοβολία, ποδήλατο λίμνης, ποδήλατο βουνού, ξενάγηση στο Βοτανικό κήπο, ξενάγηση στο Μουσείο Ν. Πλαστήρα, περίπατοι στο βουνό. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους, σπουδαστές δραματικών σχολών, μουσικούς, φοιτητές και σε όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν την τέχνη του θεάτρου. Στις 14 Ιουλίου θα γίνει αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη με τη συμμετοχή του μουσικού σχήματος "χρoες" και επίσημη καλεσμένη την Ουρανία Ξυλούρη.

  Υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ
  Αναλυτική περιγραφή των εργαστηρίων και βιογραφικά όλων των εισηγητών και εμψυχωτών στην ιστοσελίδα
  www.theatrokar.gr πληροφωρίες: κιν.: 6974958683, τηλ. : 2441023025
  ηλεκτρ. διευθ: theatrokar@sch.gr  May 04, 2007
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Η «Πανελλήνια Ένωση Συνεργασίας Νέων Λογοτεχνών» , μαζί με τις εκδόσεις  « Ωρίωνας » , στα πλαίσια της προώθησης και προβολής νέων λογοτεχνικών εκφράσεων  , πρόκειται να κυκλοφορήσουν τον τόμο «Σύγχρονοι  εΛΛΗΝΕΣ  Δημιουργοί» .

  Η Ένωση προσκαλεί τα μέλη της όπως επίσης  και όσους αγαπούν τη συγγραφή  και ασχολούνται με την ποίηση και την πεζογραφία να δηλώσουν τη συμμετοχή τους .

  Ο τόμος  της  συνεργατικής  έκδοσης   «Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί» ,  θα διατεθεί κυρίως σε δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες ,  σε επιλεγμένους χώρους τέχνης , σε λογοτεχνικούς φορείς , σε ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών καθώς και σε εκθέσεις βιβλίων , με βασικό στόχο και μοναδικό κίνητρο  την προβολή των Νέων Λογοτεχνών .
  Επιμέλεια έκδοσης : Τζένη Λιάππα

  Διεύθυνση αλληλογραφίας :
  Μακεδονομάχων 46
  Τ.Κ. 546.32 , Συκιές
  Θεσσαλονίκη
  Τηλ. επικοινωνίας/fax: 2310-534760 & 6972-479669
  e-mail :orionasb@otenet.gr


  Αθήνα, 14 Μαρτίου 2007

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και Μ.Μ.Ε. (Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ.) οργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη (1921-1988), την Τρίτη 20 Μαρτίου 2007 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων "Γεώργιος Καράντζας" της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.) (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).
  Στο έργο, την προσωπικότητα και την σπουδαία προσφορά του Τάσου Λειβαδίτη θα αναφερθούν οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Μαρκόπουλος, Σπύρος Κατσίμης, Γιώργος Δουατζής και ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Απόστολος Μπενάτσης.
  Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης προβλέπονται:
  Ή Προβολή ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Σταύρου Στρατηγάκου
  Ή Παρουσίαση σπάνιου ηχητικού ντοκουμέντου, με απαγγελία του ποιητή
  Ή Ερμηνεία από τον Λάκη Παπά, στα "Λυρικά" (στίχοι Τάσος Λειβαδίτη - μουσική Μίκης Θεοδωράκης)
  Ή Η συνάδελφος Νατάσα Μποζίνη θα αποδώσει ποιήματα του ποιητή
  Ή Φωτογραφική έκθεση
  Τη συλλεκτική αφίσα της εκδήλωσης φιλοτέχνησε ο εγγονός του Τάσου Λειβαδίτη, Στέλιος Χαλάς.  April 14, 2007

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι την προσεχή Κυριακή, 15 Aπριλίου 2007, και ώρα 17:00, πρόκειται να κηρύξουμε σε ειδική πολιτιστική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής το αφιέρωμα στους ποιητές

  "Κωνσταντίνος Καβάφης και Χορχε Λουις Μποργες."

  Με ιδιαίτερη τιμή
  και πατριωτικούς χαιρετισμούς
  Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου - Προέδρος

  Nostosargentina@hotmail.com
  http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/nostos/
  Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2007

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  5η Έκθεση "Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου"
  Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης & Αρωγής Ομογε-νειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

  Σήμερα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30 θα εγκαινιασθεί η Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίων Ομογενών Συγγραφέων από το Αριστοτέλειο Ίδρυμα (Έρευνας Μελέτης & Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης). Η Έκθεση έχει σημειώσει εκπληκτική επιτυχία στην Κύπρο, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, στην Αθήνα στο Ζάππειο Μέγαρο, τώρα ακόμα μια παρουσίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα" από 7-28 Φεβρουαρίου 2007.

  Η Έκθεση πραγματοποιείται με την Συνεργασία του Πολιτισμι-κού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην μοναδική αυτή Έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 330 Ομογενειακά έντυπα (εφημερίδες - περιοδικά) που εκδίδονται σε κάθε γωνιά της γης όπου ανθεί ο Ελληνισμός, καθώς και 250 πρωτοσέλιδα από τον Κυπριακό Τύπο των χρονικών περιόδων 1919-22, 1940-45, και οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος του 1974.

  Το Αριστοτέλειο Ίδρυμα μέσα από την κατά γενική ομολογία πετυχημένη Έκθεση "Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου" επιχειρεί να παρουσιάσει το υψίστης εθνικής σημασίας έργο που επιτελεί ο Ομογενειακός Τύπος. Να κάνει γνωστή αυτή την μερίδα των ανθρώπων που με "αίμα καρδιάς" κρατούν την κοινωνία των αποδήμων, διατηρούν ζωντανή την Ελληνική γλώσσα, τις παραδόσεις, που μάχονται καθημερινά αρθρώνοντας τον δικό τους ιδιαίτερο Ελληνικό λόγο, ένα έργο που για πολλούς, δυστυχώς, παραμένει άγνωστο.

  Παράλληλα, να δοθεί η δυνατότητα στο Ελλαδικό κοινό να γνωρίσει την δύναμη με την οποία συμπαραστάθηκε ο Κυπριακός Τύπος, και κατ' επέκταση ο Ελληνισμός της Μεγαλονήσου στην Ελλάδα, στα δύσκολα για το έθνος χρόνια.

  Εξέχουσα θέση στην Έκθεση θα έχει και η πνευματική παραγωγή (Βιβλία) του Ελληνισμού της διασποράς, ΕΕΛΣΠΗ (Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων Λογοτεχνών Πέντε Ηπείρων) καθώς και των Κυπρίων συγγραφέων και λογοτεχνών. Με την ευκαιρία της 5ης Έκθεσης στο Ζάππειο θα βραβευθούν για το έργο τους και την προσφορά τους στον Ελληνισμό της Διασποράς οι: Νώε Παρλαβάντζας, δημοσιογράφος, συνεργάτης της ΕΡΑ, (επίτιμο μέλος της ΕΕΛΣΠΗ). Ηλίας Ηλιόπουλος, δημοσιογράφος ιδιοκτήτης και Διευθυντής του Ομογενειακού Πρακτορείου Ειδήσεων Ελλάδος. Χρήστος Αγγελής, Εκδότης της Ομογενειακής Επιθεωρήσεως ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ magazine (μέλος της ΕΕΛΣΠΗ) Φώτης Χαραλαμπίδης, Ανταποκριτής της Εφημερίδος "Ελευθερία" του Λονδίνου. Παντελής Ξανθίδης, δημοσιογράφος αρχισυντάκτης αθηναϊκής Εφημερίδος, (εκπρόσωπος της ΕΕΛΣΠΗ για την Ελλάδα). Στράτος Δουκάκης, δημοσιογράφος - συγγραφέας (μέλος ΔΣ της ΕΕΛΣΠΗ). ’σπα Παπακωνσταντίνου, Ελληνοαμερικανίδα ποιήτρια, (μέλος της Ε-ΕΛΣΠΗ). Ελένη Κατσουλάκη, Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας- ερευνήτρια, (μέλος της ΕΕΛΣΠΗ).


  Επιπρόσθετα:
  06-02-2007

  Η Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων Λογοτεχνών Πέντε Ηπείρων-ΕΕΛΣΠΗ εύχεται στο "Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης & Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης" καλή επιτυχία στην 5η Έκθεση Τύπου και Βιβλίου και θερμά συγχαρητήρια στους συνεργάτες του "Αριστοτέλειου Ιδρύματος" για την επίπονη και επίμονη προ-σπάθεια να δείξουν στον Κόσμο το πνευματικό φως της Ομογένειας!

  Επίσης θερμά συγχαρητήρια στο "Αριστοτέλειο Ίδρυμα" για την ομαδική βράβευση στους ανθρώπους του πνεύματος, πολλών εξ αυτών μελών της ΕΕΛΣΠΗ.

  Για την ΕΕΛΣΠΗ
  Βάιος Φασούλας  15 Ιανουαρίου 2007
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  "Μύνημα αλληλεγγύης προς τους Τούρκους συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφους".
  και προς τον διωκόμενο άνθρωπο του πνεύματος
  της Τουρκίας που τολμάει να εκφραστεί

  Από το Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων-ΕΕΛΣΠΗ, μιας ομάδας ανήσυχων συγγραφέων, δημοσιογράφων, εκδοτών και επιστημόνων ανά τον κόσμο, μετά την σύλληψη και φίμωση συγγραφέων, δημοσιογράφων και εκδοτών στην Τουρκία Φίλε και συνάδελφέ μας,
  Revolution, war, coup d' etat,
  over and over and over.
  And a blind beggar
  with bird cage in hand
  passes by, tapping his cane
  upon the dark street.
  Επανάσταση, πόλεμος, πραξικόπημα,
  ξανά και ξανά και ξανά.
  Ενώ ένας τυφλός ζητιάνος
  κρατώντας ένα κλουβί στο χέρι
  περνάει, κτυπώντας το μπαστούνι του
  πάνω στο μαύρο δρόμο...

  Το ποίημα του Φερεϋντούν Φαρυάντ* , από το βιβλίο του με τίτλο "Heaven without a passport" σ. 23, δίνει το κεντρικό μήνυμα της κάθε προσπάθειας ενός διανοούμενου ανθρώπου ανάμεσα στις προκλήσεις αντίξοων συνθηκών και πολιτευμάτων. Είναι όμως αυτές οι αντίξοες συνθήκες το κίνητρο για τον βαθυστόχαστο συγγραφέα, το ψωμί και το τυρί για τον μελετημένο και αμερόληπτο δημοσιογράφο;

  Αγαπητέ μας αδερφέ είμαστε κοντά στη σκέψη και στις απεγνωσμένες σου προσπάθειες λύτρωσης, πρώτα της συνείδησής σου και κατόπιν της αλήθειας. Είμαστε κοντά σου αναγνωρίζοντας το δράμα σου και, τουλάχιστον νοερά, δεν θα σε ξεχάσουμε, ούτε σαν οργανισμός αλλά ούτε και σαν άτομα, οι συνάδελφοί σου.

  Τα κίνητρά μας δεν είναι τίποτε άλλο από αγνές προσπάθειες αποκατάστασης και στήριξης της δικαιοσύνης, ειδικά στην περίπτωση του εκδότη Ραγκίπ Ζαράκολου. Δεν αποσκοπούμε σε κανένα πολιτικό ή εθνικό όφελος και δεν αναζητούμε κανένα όφελος από οργανισμούς κυβερνητικούς ή ιδιωτικούς. Είμαστε η φωνή του ευαίσθητου για χάρη της ευαισθησίας στις καταστάσεις που αφορούν την καταπίεση της έκφρασης οπουδήποτε στον κόσμο.

  Σε συγχαίρουμε για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία σου. Η στάση σου μας δίνει το θάρρος και το κουράγιο που χρειαζόμαστε ενώ μας διδάσκει τόσα πολλά. Συνέχισε τον αγώνα σου... Συνυπογράφουν μέλη της ΕΕΛΣΠΗ
  και άλλοι συγγραφείς/δημοσιογράφοι/εκδότες:

  Βάιος Φασούλας, Ελλάδα
  Γιώργος Πλακιάς, Γερμανία
  Σπύρος Δαρσινός, Αμερική
  Στράτος Δουκάκης, Ελλάδα
  Παντελής Ξανθίδης, Ελλάδα
  Γαβριήλ Παναγιωσούλης, Αμερική
  Κώστας Δουρίδας, Καναδάς
  Γιώτα Στρατή, Αμερική
  Ελευθερία Μπέλμπα, Ελλάδα
  Νίκος Παλαμίδης, Χιλή
  Στέλλα Ζαμπούρου-Φολλεντερ, Αμερική
  Γιώργος Αβρας, Αμερική
  Ιάκωβος Γαριβάλδης, Αυστραλία
  Φερεϋντούν Φαρυάντ, Ελλάδα
  Σοφία Κοντογιώργου Κόστος, Αμερική
  Φαίδων Θεόφιλος, Ελλάδα

  * Ο Φερεϋντούν Φαρυάντ, ζει στην Αθήνα, είναι Πέρσης στην καταγωγή, ποιητής και υπήρξε φίλος του Γιάννη Ρίτσου ο οποίος προλογίζει και την ποιητική του ανθολογία.


  League of Hellenic Writers
  and Authors of the Five Continents


  To whom it may concern
  and to every persecuted person in Turkey
  who has been supporting freedom of expression


  16th January 2007

  From the Committee of UHWAFC (EELSPH), The League of Hellenic Writers and Authors of the Five Continents, a team of concerned writers, journalists, publishers of the world, after the arrest and imprisonment, the gagging of writers, journalists and publishers in Turkey.

  Ladies and Gentlemen,

  The ΙΡΑ (International Publishers Association) and FPC (Freedom to Publish Committee), with their resolution in Germany about the subject of freedom to publish and ways to address the tightening of Freedom of Expression Conditions in Turkey and the Immediate acquittal of publisher Ragip Zarakolu :

  Observing that it is now beyond doubt that Article 301 of the new Turkish Penal Code is used to suppress the right to freedom of _expression as spelled out in the UN International Covenant Civil and Political Rights (ICCPR), and the European Convention on Human Rights, to which Turkey is a party.

  Considering that defamation laws cannot be justified if their purpose or effect is to protect the "reputations" of entities other than those which have the right to sue and to be sued.

  Reiterating its full support for Turkish publishers currently facing unnecessary court trials, making it impracticable for them to continue their publishing activity.

  Regarding the series of long, time-consuming and expensive court hearings as a form of harassment and punishment for daring to produce works which touch on sensitive issues, and as a deterrent against future publications.

  The IPA Freedom to Publish Committee urges the Turkish authorities to:

  1. Repeal Article 301 of the Penal Code, as well as Law 5816,

  2. Remove once and for all any articles that can be used to suppress the rights as enshrined under Article 19 of the ICCPR and Article 10 of the ECHR,

  3. Drop all the charges against publishers and writers who have expressed or helped express non violent opinions, in particular publisher Ragip Zarakolu (Belge publishing) who will be tried under Article 301 on 5 October 2006 for two publications by Jerjian and Sakayan.

  The above resolution was adopted unanimously by the freedom to publish committee of the International Publishers Association meeting in Frankfurt on Wednesday, 4 October 2006.

  The above resolution was adopted unanimously by the freedom to publish committee of the International Publishers Association meeting in Frankfurt on Wednesday, 4 October 2006.

  Also the Rapid Action Network in their update RAN 34/06 have announced on October 5th 2006 that "Author Ipek Calislar and Publisher Ragip Zarakolu "Insult" Trials Postponed". They also mentioned that:

  "The first trial hearing against the author of a best selling biography, Ipek Calislar, and the continuing hearings against publisher Ragip Zarakolu were postponed again today, 5 October. They are among around 20 writers, publishers and journalists standing trial on charges of insult for their writings and publications… Commentators suggest that the postponements may partly be in response to confusing signals from the Turkish judiciary following reports that penal code amendments could soon be underway, with special scrutiny of Article 301 that penalises "insult to Turkishness" and under which numerous writers have been prosecuted.

  Ipek Calislar, the author of Latife Hanim (Lady Latife), trial opened on 5 October for her biography of the first wife of Mustafa Kemal Ataturk. The trial was postponed to either 19 December 2006, or 14 February 2007, the exact date to be confirmed later. She could be sentenced to up to 4 ½ years for "insult" to the memory of Ataturk, under Law 5816. On the same day publisher Ragip Zarakolu two further hearings were held in the long-standing trials against him for publishing two books, both under Article 301 and both referring to the murders of Armenians at the turn of the last century. The dates of the next hearings have yet to be set. (14 December)…"

  The UHWAFC (EELSPH), which maintains the right and freedom of speech declares support to the persecuted publishers / journalists / writers and calls on the Turkish Justice System to free them, starting from Ragip Zarakolu. We speak only for the sake of freedom of speech; we have no political affiliations and we're not seeking any benefits from any government or private organization or ideology in regards to this letter. This is the voice of writers for the sake of freedom of writing, the voice of the sensitive for the sake of being sensitive about the issues that affect expression anywhere in the world.

  To the oppressed writers of Turkey

  Our persecuted friend,

  Revolution, war, coup d' etat,
  over and over and over.
  And a blind beggar
  with bird cage in hand
  passes by, tapping his cane
  upon the dark street.

  This poem by Fereydoun Faryad , in his book titled "Heaven without a passport" p. 23, gives a precise message on every effort by any intellectual against adverse conditions and regimes. However these adverse conditions are the motive a deep thinking author needs, and the bread and butter to the sophisticated, professional and impartial journalist.

  Our dearest brother / sister, we are one with you in the thoughts and desperation for redemption firstly of your conscience and then of the truth. We will not deter from our goal until the final win of righteousness. We will be close to you in recognition of your dramatic circumstances and at least in spirit we will never forget, as an organization but also as individuals.

  With the unanimous committee decision January 2007

  the participants :

  Vaios Fasoulas
  Giorgos Plakias
  Pantelis Xanthides
  Kostas Douridas
  Yota Strati
  Nikos Palamides
  Spyros Darsinos
  Eleftheria Belba
  Gabriel Panagiosoulis
  Stratos Doukakis
  Iakovos Garivaldis
  Friday, January 12, 2007

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Φιλόδοξα τα σχέδια του Νόστου των ομογενών στο Μπουένος 'Aϊρες

  Φιλόδοξα τα σχέδια του Νόστου των ομογενών στο Μπουένος 'Aϊρες

  Νόστος, μία λέξη συνυφασμένη με τον καημό του Έλληνα μετανάστη για την πατρίδα. Μία λέξη που δεν απαντάται σε καμία άλλη γλώσσα και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά από τα εκατομμύρια των Ελλήνων ομογενών μας στα πέρατα της γης, με την ελπίδα ότι κάποια ημέρα θα επιστρέψουν μόνιμα πίσω στη γενέτειρα. Ως τότε φροντίζουν να «αναθρέψουν» τις μικρές Ελλάδες, εκεί στις δεύτερες πατρίδες.

  Νόστο ονόμασαν και οι ομογενείς μας στο Μπουένος 'Aιρες τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας. Η ιδέα της ίδρυσης του Νόστου ξεκίνησε με πρωτοβουλία της δραστήριας ομογενούς Δρ. Χρηστίνας Τσαρδίκος,

  Όσοι ασχολούνται με τα ομογενειακά πράγματα θα τη θυμούνται από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν από περίπου ένα χρόνο, το οποίο και στάθηκε αφορμή να επαναλειτουργήσει η ραδιοφωνική εκπομπή που έστησε η ίδια πριν από έξη χρόνια για να μπαίνει η Ελλάδα-στα ελληνικά και στα ισπανικά- σε κάθε σπίτι των ελλήνων ομογενών στη μακρινή φιλόξενη χώρα. Ο λόγος της κ. Τσαρδίκος και των άλλων εθελοντών συντελεστών της εκπομπής δεν έμεινε όμως στα όρια της ελληνικής παροικίας, αφού απέκτησε και ένα ευρύ κοινό φιλελλήνων Αργεντινών.

  Η προσοχή που έδειξαν αμέτρητοι φίλοι για τη διατήρηση αυτής της εκπομπής την οδήγησε στην ιδέα να δημιουργήσει τον Νόστο με στόχο την προώθηση, διάδοση και διαφύλαξη της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αργεντινή.

  «Υπάρχει άμεση ανάγκη μεθόδευσης των απαραίτητων μέσων για την διδασκαλία και την εκμάθηση της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ενθάρρυνσης και ανάπτυξης των σχέσεων του ελληνισμού της Αργεντινής μετά του ελληνισμού εκτός ή εντός της Ελλάδος», σημειώνει σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Τσαρδίκος. Και συνεχίζει: « Στους άμεσους στόχους μας είναι η λειτουργία ενός Κέντρου διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας, η διοργάνωση σειρά μαθημάτων, διαλέξεων, σεμιναρίων, διαγωνισμών και άλλων δραστηριοτήτων για την εκπλήρωση των σκοπών του Νόστου. Και γιατί όχι να δημιουργήσουμε βιβλιοθήκες, να εκδώσουμε εφημερίδες, περιοδικά, ακόμα και βιβλία. Αν και όλοι οι ελληνικοί φορείς, ο καθένας με τις δυνάμεις του, προσπαθούν να κάνουν το αυτονόητο, χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα πάνω σε αυτά τα θέματα στην Αργεντινή.

  Πιστεύω πολύ στη συλλογική δουλειά, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, για εμάς, για τα παιδιά μας, που χάνουν τη γλώσσα, αλλά και για την Ελλάδα που τόσο πολύ την αγαπούν εδώ στην Αργεντινή».

  Προφανώς έτσι εξηγείται ότι στην παρουσίαση του Νόστου που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του μεγάλου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου του Μπουένος 'Aιρες, «Centro Cultural General San Martin», παρέστησαν επώνυμοι φίλοι της Ελλάδας. Εκεί ήταν άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων για να εκφράσουν τη στήριξη τους. Μεταξύ αυτών ο Dr. Juan Lavalle, πρόεδρος της επιτροπής Ελληνικού Πολιτισμού του πανεπιστημίου Uca, Moron kai Colegio Nacional Buenos Aires, ο Dr. Jurado, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρίας Κινηματογράφου της Αργεντινής, ο πρόεδρος του Centro Cultural General San Martin κ. Donado κ.ά.

  Το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ ήταν επίσης μεγάλο, αφού στην εκδήλωση παρέστησαν δημοσιογράφοι από μεγάλες εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα της Αργεντινής πρωτεύουσας.

  Από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν ο Πρώτος γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Νικόλας Σιγάλας, ο Αρχιμανδρίτης Σταύρος Ιωαννίδης, η πρόεδρος του Instituto Griego de Cultura κα. Αννα Γεωργάλος, η διευθύντρια του Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης Μαρία Χριστίνα Μοράλες, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Λογοτεχνών Αργεντινής ο Dr. Antonio Las Heras κ.ά.

  Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παριστάμενους η έναρξη της εκδήλωσης, που έγινε από δύο κοριτσάκια ντυμένα με παραδοσιακές στολές της Ελλάδας και της Αργεντινής με τις σημαίες των δύο χορών στα χέρια τις οποίες και αντάλλαξαν συμβολίζοντας τη φιλία μεταξύ των δύο λαών.

  Ενδιαφέρουσες ήταν οι ομιλίες της Δρ. Τσραδίκος και του καθηγητή Raul Lavalle με θέμα η αρχαία ελληνική λογοτεχνία στα παραδοσιακά τραγούδια του Rio nte la Plata.

  Σε μήνυμά του ο Υφ. Παιδείας κ. Γεώργιος Καλός χαιρέτισε την ίδρυση του Νόστου, «αναγνωρίζοντας πως τέτοιες συναντήσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας των ελληνικών στο εξωτερικό».

  Μηνύματα απέστειλαν επίσης έλληνες βουλευτές, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρος Κουμπιάς, κ.ά.

  Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν το Αργεντίνικο χορευτικό συγκρότημα «Καρυάτιδες», υπό τον κ.. Ιγορ Ανδρουσκιέβιτς, ενώ οι ισπανόφωνοι Αργεντίνοι της χορωδίας «Αηδόνι» ξεσήκωσαν το κοινό με το πλούσιο, σε ελληνικά και αργεντίνικα παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια, ρεπερτόριο τους. Καλαματιανά, τσάμικο, χασαποσέρβικο και άλλους ελληνικούς χορούς χόρεψε 20μελής ομάδα αργεντινών του «Ballet Egeo».

  Πηγή: http://omogeneia.ana-mpa.gr

  04 Οκτωβρίου, 2006

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Ο ΤΥΦΛΟΣ ΘΕΑΤΡΙΝΟΣ
  Προς ενημέρωση όλων η επικείμενη παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος "Ο Τυφλός Θεατρίνος" της Ελένης Κατσουλάκη, το οποίο εκδίδεται από τις Εκδόσεις Κονιδάρη, θα παρουσιαστεί στην αίθουσα

  του Ξενοδοχείου Τιτάνια
  στην Αθήνα
  στις 23 Οκτωβρίου
  2006 και ώρα 12.30 μ.μ.

  Το βιβλίο θα συμπαρουσιάσουν οι

  Prof. Richard Palmer (USA),
  Iakovos Garivaldis (Australia)

  και άλλοι επίσημοι. Επισυνάπτεται Δελτίο Τύπου στα Ελληνικά
  Η είσοδος είναι ελεύθερη
  ===============

  The booklauch of the historical novel "The Blind Actor" by Eleni Katsoulakis will be taking place at the Hotel Titania, in Athens on Monday 23rd October 2006 at 12.30 pm. The book is published by Konidaris Publishers and will be launched

  by Prof. Richard Palmer (USA),
  Iakovos Garivaldis (Australia).

  Entry is free

  ===============

  Βόλος, 06/10/2006

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  Το 10ο Γυμνάσιο Βόλου στα πλαίσια διενέργειας προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα "Αναπηρία και Λογοτεχνία" διεξάγει τον 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος για το σχολικό έτος 2006-2007 με θέμα:
  "Οι Συμπληγάδες θα μεριάσουν με τη θέλησή μας
  και το περιστέρι με τα κομμένα φτερά
  θα φέρει πίσω το χρυσόμαλλο δέρας της ψυχής μας"
  Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές Γυμνασίων της χώρας με μία μόνο συμμετοχή σε μια από τις δυο κατηγορίες προκειμένου να ασκηθεί η λογοτεχνική δημιουργικότητά τους αλλά και να τονισθεί η ευαισθητοποίησή τους γύρω από το θέματα αναπηρίας.

  ΄Οροι διαγωνισμού
  Α. Ποίηση
  Τα ποιήματα πρέπει να μην υπερβαίνουν τους 30 στίχους να είναι δακτυλογραφημένα κι όχι χειρόγραφα ανεξάρτητα από την τεχνοτροπία και το στυλ(παραδοσιακή ή μοντέρνα ποίηση), να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν βραβευθεί σε άλλο διαγωνισμό.

  Β.Διήγημα Τα διηγήματα πρέπει να μην υπερβαίνουν τις 5 σελίδες Α4, δακτυλογραφημένα σε υπολογιστή με γραμματοσειρά Αrial και μέγεθος 12, να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν διακριθεί σε προγενέστερο διαγωνισμό.
  Τα έργα να αποσταλούν σε 5 αντίτυπα
  ΄Ολα τα έργα πρέπει να σταλούν με ψευδώνυμο που θα αναγράφεται σε κάθε σελίδα, να είναι αριθμημένα και να μη φέρουν οποιοδήποτε διακριτικό σημάδι. Τα πραγματικά στοιχεία του δημιουργού(ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, Σχολείο, τάξη) θα περιέχονται σε μικρό φάκελο μέσα στο μεγάλο Α4 με τα προς κρίση έργα. ΄Εξω από το φάκελο αποστολής στην πάνω αριστερά γωνία να αναγράφεται το ψευδώνυμο του δημιουργού. Οι φάκελοι πρέπει να στέλνονται ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2007(σφραγίδα ταχυδρομείου) στην εξής διεύθυνση(όχι συστημένα, αλλά με απλή αποστολή):
  10ο Γυμνάσιο Βόλου, Νεαπόλεως και Κοδριγκτώνος 1, ΤΚ 38334 , Νεάπολη Βόλου (Υπόψη κυρίου Διονύση Λεϊμονή) προκειμένου να κριθούν από επιτροπή λογοτεχνών-συγγραφέων.
  Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική τελετή που θα διοργανώσει το Γυμνάσιό μας με τη συμβολή των μαθητών του Γ2 που συμμετέχουν στο ανάλογο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας περί τα τέλη της σχολικής χρονιάς.

  Η επιτροπή

  Η Διευθύντρια
  Αμουτζοπούλου Ελένη

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Βαγγέλης Παπαθανασίου: "To νέο παγκόσμιο πολιτισμικό ρεύμα να στηριχθεί στις Δελφικές Αξίες" Α' Παγκόσμιο Συμπόσιο "Αναβιώνοντας τη Δελφική Ιδέα" από το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο

  "Η επαναφορά των οικουμενικών αξιών που πρεσβεύει το Δελφικό πρόσταγμα του 'Γνώθι Σαυτόν' και του 'Μηδέν Αγαν' πρέπει να αποτελέσουν τη βάση στο υπό διαμόρφωση νέο παγκόσμιο πολιτισμικό ρεύμα", δηλώνει ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου.

  Στην αναγκαιότητα της επαναφοράς των αξιών αυτών κατέληξαν οι εργασίες του Πρώτου Παγκοσμίου Συμποσίου με τίτλο ''Αναβιώνοντας την Δελφική Ιδέα'', που πραγματοποιήθηκε από 18 έως και 20 Αυγούστου 2006 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (H.Α. Ν. C.) Θ. Σπυρόπουλου.

  Στο Συμπόσιο συμμετείχαν διεθνούς κύρους καθηγητές και προσωπικότητες οι οποίοι συναποφάσισαν τη διάδοση των αξιών και αρχών της Δελφικής ιδέας παγκοσμίως μέσω της τεχνολογίας, των πανεπιστημίων και των ΜΜΕ.

  ''Ζούμε σε έναν κόσμο διχασμένο από αρχαία μίση και προκαταλήψεις, ωστόσο όμως ενωμένο σ' ένα παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνίας και εμπορίου'', επεσήμανε η Πρόεδρος του LaGuardia Community College, Dr. Gail Mellow: "Το Συμπόσιο αποτελεί ένα εντυπωσιακό και ισχυρό ξεκίνημα στη μετάβασή μας στον 21ο αιώνα".

  "Το Συμπόσιο μου αποκάλυψε τους τρόπους με τους οποίους η εποχή της γνώσης και της οικονομίας στην οποία ζούμε μπορεί κάλλιστα να υπηρετηθεί από τις αρχές της Δελφικής Ιδέας", δήλωσε η Dr. Diαnα Dolores Woolis: "Πιστεύω ότι τα τεχνολογικά εργαλεία της εποχής μας μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτοβουλία και ισχυρή φωνή για ειρήνη και διεθνή πολιτισμένο διάλογο στα πολύπλοκα θέματα της σημερινής παγκόσμιας κοινωνίας''.

  Στην διεθνή προσφορά και στα παγκόσμια στοιχεία της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας, σκέψης και γλώσσας αναφέρθηκαν οι Dr. Bruce Thornton, Dr. Nors Josephson, Dr. E. Valianatos, Dr. Chr. Evangeliou, Dr. G. Xanthaki-Karamanos, Evan Fotis, Δρ. Εμ. Μικρογιαννάκης, Δρ. Αννα Ευσταθίου-Τζιροπούλου, Δρ. Στ. Δωρικός, Δρ. Εμ. Χατζηγιαννάκης, Δρ. Ευ. Ζάγκας και Δρ. Νέστωρ Κουράκης.

  Στο πλαίσιο του Συμποσίου θεσμοθετήθηκε η απονομή ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως με την ονομασία "Χρυσή Λύρα του Απόλλωνος" που θα απονέμεται με δαπάνες και φροντίδα πάντοτε του "US Regional Council of Hellenic Education to Promote the Teaching of the Greek Language, History and Culture" υπό την αιγίδα του H.Α. Ν. C.,σε διεθνή προσωπικότητα η οποία θα πληροί αυστηρώς τα κριτήρια της προσφοράς στην ανάδειξη και προώθηση των οικουμενικών αξιών, του ορθού λόγου, του ανθρωπισμού και της κλασσικής παιδείας, μέσα από το εν γένει έργο και τρόπο ζωής του εκάστοτε τιμωμένου προσώπου.

  Η υψίστη αυτή τιμητική διάκρισις αποδόθηκε στον Βαγγέλη Παπαθανασίου του οποίου τόσο το έργο όσο και η προσωπικότητα συνάδουν με τους όρους που ετέθησαν. Το Συμπόσιο ανακήρυξε προσέτι τον Βαγγέλη Παπαθανασίου ισόβιο επίτιμο Πρύτανη των αξιών του Συμποσίου.

  Ο μεγάλος δημιουργός σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: ''Αποδέχομαι με συγκίνηση την μεγάλη τιμή που μου αποδίδετε και σας βεβαιώ ότι θα συνεχίσω να δημιουργώ με γνώμονα τις συμπαντικές αξίες που η κίθαρις του Απόλλωνος εμπεριέχει. Επιτρέψτε μου όμως, να σας εξηγήσω γιατί αποφάσισα να μην βρίσκομαι κοντά σας σήμερα το βράδυ. Μία απόφαση που δεν ήταν καθόλου εύκολο να πάρω. Αναμφισβήτητα είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν επιθυμεί, και πρώτος εγώ, να αισθανθεί την ικανοποίηση της επιβράβευσής του μέσα σ' αυτόν τον ιερό χώρο. Προσωπικά αισθάνομαι ότι είναι η Ιερότης του χώρου των Δελφών που δεν μου επιτρέπει να παραβρεθώ για να παραλάβω τη "Χρυσή Λύρα του Απόλλωνος" που μου απονέμετε. Ας κρατήσουμε αυτούς τους χώρους ιερούς και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος τόπος για τα ανθρώπινα''.

  Ο πρόεδρος του H.Α.Ν.C. κ. Θ. Σπυρόπουλος διευκρίνισε ότι "τα πρακτικά του Συμποσίου θα προωθηθούν σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κόσμου με σκοπό την διάδοση των κλασσικών αξιών, βασισμένη στον διάλογο και την ανοχή της άλλης άποψης στη σημερινή ανοικτή παγκόσμια και πολύμορφη κοινωνία. Πρόκειται για ένα πρώτο εγχείρημα το οποίο δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε διεθνώς με συνέπεια".

  Με γραπτό μήνυμά της χαιρέτησε τις εργασίες του Συμποσίου η Γερουσιαστής Hillary Rodham Clinton η οποία χαρακτήρισε το H.Α.Ν.C. ως το μεγαλύτερο Ομογενειακό Οργανισμό στις Η.Π.Α. Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γεώργιος Βουλγαράκης σε μήνυμά του συγχαίρει το εγχείρημα και τονίζει την σημασία της επαναφοράς των οικουμενικών αξιών της Δελφικής Ιδέας παγκοσμίως και ότι: "Τη φιλοσοφία των ιδεών αυτών συμπυκνώνει πράγματι στο έργο και την ζωή του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου". Τις εργασίες του Συμποσίου αλλά και των εργασιών του 17ου Ετήσιου Συνεδρίου του H.Α.Ν.C. χαιρέτησαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμης, ο Παγκόσμιος Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Andrew Athens, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος και πλήθος πολιτειακών εκπροσώπων και ομογενειακών παραγόντων. Σημαντική ήταν η εκπροσώπηση του Υπουργείου Παιδείας στη Συνεδρίαση του H.A.N.C. με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Ανδρέα Καραμάνου. Ο κ. Καραμάνος ζήτησε γραπτή αναφορά των ζητημάτων που αφορούν στην ελληνόγλωσση παιδεία στις Η.Π.Α. Ο γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ κ. Κώστας Σπυρόπουλος ζήτησε από το H.A.N.C. να συγκεντρώσει τις απόψεις της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας για το θέμα της διάσωσης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια. Βάσει των απόψεων που θα κατατεθούν, η ΕΡΤ-SAT θα φιλοξενήσει σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επίσης, πρότεινε συνεργασία για την καταγραφή σε βίντεο των προφορικών μαρτυριών των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική οι οποίες στο μέλλον θα προβληθούν από το κρατικό κανάλι. Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι η ΕΡΤ θα είναι χορηγός στα διεθνή Συμπόσια για την Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας. Ο Πρόεδρος της Κappa Research κ. Κ. Ρουτζούνης ανέλυσε την έρευνα που πραγματοποιεί με το Πανεπιστήμιο του Harvard για τον Ελληνισμό του εξωτερικού. Εισηγήσεις εκ μέρους του H.A.N.C. πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Παγκρητικής κ. Μ. Βελιβασάκης, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής κ. Π. Σπηλιάκος, η πρόεδρος των Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών κ. Στ. Κοκόλη και άλλοι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών-μελών του. Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Π. Καλτσής επεσήμανε ότι "αποτελεί ιστορική υποχρέωση του Δήμου να στηρίξει τη συνέχιση της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν οι Εύα και ο ’γγελος Σικελιανός για την αναβίωση της Δελφικής Ιδέας".

  Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:
  κ. Νάνσυ Μπίσκα
  Email: nbiska@aol.com
  Τηλ.: 6974 389 379

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   
  Από τον εκδοτικό οίκο "Β. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ"
   
  Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ε Ι
   
  το νέο βιβλίο του πολυβραβευμένου συγγραφέα
   
  ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΝΑΓΙΩΣΟΥΛΗ
   
  "Σταλαγματιές Από Μπλε Τριαντάφυλλα"
   
  ΠΟΙΗΣΗ
  σελ. 53     τιμή: 8 Εβρώ
   
  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΔΟΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ "Β. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ"  ΣΟΛΩΝΟΣ 96 - 5ος ΟΡΟΦΟΣ - 106 80 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210-3609126 / 210-3607725 FAX: 210-3609126  www.bkyriakidis.gr e-mail: bkyriakid@otenet.gr  


  «Η Χώρα των Θεών», των ποιητών
  και του καπνόν αποθρώσκοντα...

  Επικοινωνία με το συγγραφέα:
  Gabrielkp@aol.com


  Σταλαγματιές Από Μπλε Τριαντάφυλλα
  Γαβριήλ
  Παναγιωσούλης
  Αν ήμουνα ζωγράφος
  θα πέταγα πινελιές στο στερέωμα,
  στο μονοπάτι του ήλιου,
  στον οδοιπόρο άνθρωπο,
  στην αγκαλιά
  του πεπρωμένου.
  Θα ζωγράφιζα τον καθρέφτη της ψυχής,
  γεμάτο κρινολούλουδα, με πινελιές αγάπης,
  αφιερωμένον σε εσάς, όλους τους φίλους μου,
  τους σκορπισμένους στα διάφορα μέρη της μάνας γης. Θα κρέμαγα τους πίνακες με γαλάζια κορδέλα στο εικονοστάσι τ' ουρανού. Όμως δεν είμαι ζωγράφος,
  αλλά ένας απλός άνθρωπος,
  έτσι με χέρι που το οδηγά η καρδιά
  σας γράφω πάνω στην γαλάζια κορδέλα
  ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,
  για τις τόσο θερμές ευχές σας,
  και σκέψεις σας. ...Σε μια σου ανημποριά,
  το βάλσαμο της ύπαρξής σου,
  είναι οι σκέψεις, οι ευχές, τα χαιρετίσματα των φίλων ...
  με αγάπη
  Γαβριήλ Παναγιωσούλης, Νέα Υόρκη.
  Saturday, February 11, 2006

  λα να δεις . .

  Ηλεκτρονικό περιοδικό λογοτεχνίας και πολιτισμού της LAND of GODS. Επιμέλεια του Κώστα Δουρίδα

  GREEK LIBRARIES
  Diaspora en France
  Greeks in Chile
  ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
  ANTAMOSHI
  ΑΡΚΑΔΙΑ
  Εκπέμπει και πάλι το «Aντάμωμα» των Ελλήνων της Αργεντινής.
  Η ελληνική ραδιοφωνική εκπομπή "ΑΝΤΑΜΩΣΗ" εκπέμπει ξανά στον αέρα από τις 20 Μαΐου. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθούν κάθε Σάββατο πάντα στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος μέσα από τη συχνότητα του Αm 570 Radio Argentina του Μπουένος Aϊρες και μέσω του διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.am570radioargentina.com. email sto stoudio :antamosi@hotmail.com τηλέφωνο της εκπομπής : 005 411 453 55-700.

  Δ Ε Λ Τ Ι Α    Τ Υ Π Ο Υ

  June 29, 2006

  Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ"
  Μαζί τους ο Ηλίας Λογοθέτης

  Η σπουδαία μουσική παράσταση "Του Κρασιού και του Έρωτα" που έχει συνθέσει ο Σάκης Παπαδημητρίου και ερμηνεύει ο Βασίλης Λέκκας θα παρουσιαστεί στο αιγιώτικο κοινό στις 6 Ιουλίου ,ημέρα Πέμπτη , στο Πολιτιστικό Κέντρο Η παράσταση αυτή που είναι υπό την αιγίδα της ΔΕΠΑΑ αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του τριήμερου διεθνούς Συνεδρίου (6-9 Ιουλίου) που οργανώνει η ΕΤΕΠΑ με την ευκαιρία της αδελφοποίησης των πόλεων Αιγίου και Capaccio

  Πρόκειται για μια σπουδαία μουσική παραγωγή όπου συμμετέχουν κορυφαίοι καλλιτέχνες. Ο Ηλίας Λογοθέτης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου μαζί με την ηθοποιό Μαρία Ζαχαρή θα ερμηνεύσουν σχετικά κείμενα συνδέοντας το λόγο, τη μουσική και το χορό.

  Ορχήστρα θα είναι το μουσικό σύνολο "Ηδύφωνο" ( η έντεχνη ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου) που αποτελείται από σπουδαίους σολίστες μουσικούς. Το Γιώργο Αναστασόπουλο (ενορχηστρωτής) στα πλήκτρα , το Σπήλιο Καστάνη στο κόντρα μπάσο, το Μαρίνο Γκαλατσινό στο φλάουτο, κλαρινέτο , το Νεκτάριο Πάλμο στα κρουστά, το Μανόλη Κόττορο στο βιολί, το Σάκη Παπαδημητρίου στην κιθάρα και το σπουδαίο μουσικό Πάνο Δημητρακόπουλο στο κανονάκι.

  Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης δυο χορευτές μοντέρνου χορού ,η Κατερίνα Βούλγαρη και ο Παναγιώτης Διδάχος ,που θα δραματοποιήσουν χορευτικά το κύκλο του ερωτικού παιχνιδιού.

  Τα κείμενα και το συντονισμό της παράστασης έχει η Μαρία Παναγιωτακοπούλου Μια σημαντική παράσταση λοιπόν ,που έχει ταξιδέψει δυο φορές στην Ευρώπη (Χάγη και ’μστερνταμ) θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Πέμπτη ,6 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου . Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
  May 06, 2006

  το " 2ο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης"

  Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον Πολιτισμό .Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (26317/Γ7) .Υπό την αιγίδα και χορηγία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και οι "Αργοναύτες", Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον Πολιτισμό, διοργανώνουν για πρώτη φορά στα Ελληνικά λογοτεχνικά χρονικά, τον προσεχή Νοέμβριο (4 & 5 Νοεμβρίου 2006), στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη, το " 2ο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης" με θέμα: "ΕΛΙΑ: Το ιερό δένδρο, σύμβολο των αγώνων και της ειρήνης". Συμμετέχουν ποιήτριες και ποιητές και από τις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Έως τρία ποιήματα (μέχρι 68 στίχους συνολικά) σχετικά με το θέμα, η φωτογραφία και τα βιογραφικά σημειώματα των συμμετεχόντων ποιητριών και ποιητών θα εκδοθούν σε πολυτελή τόμο από τον Εκδοτικό Οίκο "υδρόγειος". Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν μελοποιημένοι στίχοι (τραγούδια), όσων από τους συμμετέχοντες το επιθυμούν και εγκαίρως το δηλώσουν. Τα καλύτερα απ' αυτά τα τραγούδια θα αποτελέσουν αργότερα την βάση για την δημιουργία μουσικού CD. Γλώσσες συμμετοχής για όλους: Αγγλικά, Ελληνικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά. Ποιήτριες και ποιητές θα διαβάσουν στο ακροατήριο ποιήματά τους. Θα προσκληθούν να παρευρεθούν όλοι οι πρεσβευτές και οι πρόξενοι στην Ελλάδα των φιλοξενουμένων χωρών, όλες οι τοπικές αρχές, βουλευτές, ευρωβουλευτές και άλλοι επίσημοι. Θα βραβευτούν από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, Μακεδονίας-Θράκης, Υφ/γό Αθλητισμού, Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Δήμο Θεσσαλονίκης Δήμο Βεργίνας, αλλά και από τους χορηγούς μας, ποιήτριες και ποιητές απ' τις συμμετέχουσες χώρες. Η εκδήλωση θα καλυφθεί από τα Μ.Μ.Ε και θα δοθούν αντίγραφα video και φωτογραφίες σε όσους το ζητήσουν και τιμητικά διπλώματα συμμετοχής από περγαμηνή σε όλους τους συμμετέχοντες. Την έναρξη του Φεστιβάλ θα κηρύξει ο διεθνούς αναγνώρισης συγγραφέας-κριτικός Βασίλης Βασιλικός.

  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ 30 ΜΑΪΟΥ 2006.
  (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:
  1) Με ΣΥΣΤΗΜΕΝΗ επιστολή, "Αργοναύτες" Αριστοτέλους 34, Τ.Κ. 546 31, Θεσσαλονίκη.
  2) Τηλεφωνικά: (2310) 254.580 & (2310) 254.577
  3) Με Fax: (2310) 254.576
  4) Με e-mail: info@argonautes.gr info@idrogios.gr info@logotechnes.gr
  ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ SITE'S: www.idrogios.gr & www.argonautes.gr
  Sunday, April 30, 2006

  Βράβευση έργου του Γιάννη Στρατή σε γκαλερί της Αμερικής

  Το έργο «Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ» (THE FUGIUTIVE) του Γιάννη Στρατή βραβεύτηκε με ειδική διάκριση στην Γκαλλερί Τέχνης Bradshaw στην Αμερική και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Νεμπράσκα. Η έκθεση ξεκίνησε 1 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως και 1 Απριλίου 2006.

  Ο Larry Bradshaw, καθηγητής Ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στην Ομάχα και curator της ομώνυμης Gallery, αναφέρει για το έργο του Γιάννη Στρατή: «Τι αίσθηση! Τι κατανόηση, τι έκφραση υπάρχει σε όλα τα έργα του Γιάννη Στρατή από την Ελλάδα. Ένα από τα πολλά έργα που ξεχωρίζουν είναι «Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ» (THE FUGIUTIVE). Αυτό το έργο από λάδι σε ξύλο με την τρυφερή αίσθηση που δίνει η επιλογή του λευκού χρώματος στο φόντο και που περιβάλει το σκουρόχρωμο πρόσωπο δίνει μια έντονη αντίθεση, ειδικά με το δραματικό αγκαθωτό στεφάνι πάνω από το κεφάλι. Όλα τα έργα του Στρατή είναι ειλικρινά ελκυστικά.»

  Ο Γιάννης Στρατής γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στον Πειραιά. Πρώτη του εμφάνιση: 6 Ιουλίου 1995, στην «Αίθουσα Τρίτση» όπου το έργο του εκτίθεται μαζί με μεγάλους αναγνωρισμένους ζωγράφους όπως: Dali, Picasso, Klee,. Lagritte, Rouault κα., τίτλος της έκθεσης «ΜΑΣΚΕΣ». Μέλος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων και με αφορμή την συμμετοχή του στην ιδιαίτερα αυτή σημαντική έκθεση, ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, κος Ιωάννης Μαρωνίτης δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός ότι το έργο ενός εκ των πλέον ταλαντούχων μελών του Ομίλου μας, του Γιάννη Στρατή, αναγνωρίζεται με αξιώσεις και έκτος συνόρων.»

  Η Δρ. Ιστορικός της Τέχνης στο Κολλέγιο Deere Χαρά Παπαθεοδώρου, αναφέρει για το έργο του: «Ο πόνος που ξεπηδάει σαν μια μορφή μάσκας στο έργο του Γιάννη Στρατή είναι γραφή αποκαλυπτική, η προσπάθεια αυτή είναι ένα είδος κάθαρσης και αποκαλύπτει αντί να κρύβει» Έχει πραγματοποιήσει 4 Ατομικές Εκθέσεις και 95 Ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πάνω από 280 δημοσιεύματα, συνεντεύξεις και άρθρα έχουν γραφτεί για το έργο του.

  Έχει 22 διακρίσεις και βραβεία. Για το έργο του έχουν γράψει διάσημοι δημοσιογράφοι και Διδάκτορες Ιστορικοί της Τέχνης. Ενδεικτικά ο κος Μιχαήλ Δουλγερίδης, Διευθυντής Συντήρησης Έργων Τέχνης Εθνικής ΠΙνακοθήκης Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου, αναφέρει για τον Γιάννη Στρατή: «Πάντοτέ ανήσυχος, ανικανοποίητος και ριζοσπαστικός, γίνεται εισηγητής μιας εντελώς άμεσης αλλά και προσωπικής Τέχνης: Στη ζωγραφική επιφάνεια των έργων του δεν θα ανιχνευθούν τα ίχνη κανενός χρωστήρα, αλλά ούτε και το σύρσιμο μιας βιαστικής και νευρικής μεταλλικής σπάτουλας, παρά μόνο δακτυλικά αποτυπώματα και ίχνη γραφής με δάκτυλα και χαράγματα νυχιών παραπέμποντας σε σημειολογικές διαστάσεις της πρωτόγονης ζωγραφικής και της ζωγραφικής του Klee» Ο κος Χρύσανθος Χρήστου, ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, αναφέρει για την Τέχνη του ζωγράφου: «Πρόκειται αναμφίβολα για μια ζωγραφική που τόσο η θεματογραφία όσο και το μορφοπλαστικό λεξιλόγιο, αποδεικνύουν τις δυνατότητες του δημιουργού να εκφράζει τις βιωματικές συναντήσεις του με τον κόσμο και τη ζωή. Μια ζωγραφική που διακρίνεται για τη γνησιότητα της αφετηρίας της και την αμεσότητα της φωνής της, την ρωμαλεότητα και την ειλικρίνεια, την εκφραστική δύναμη και την ζωγραφική αλήθεια της, με το ανθρώπινο πρόσωπο εικόνα του κόσμου»

  Ο Δρ. Στέλιος Λυδάκης, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει για τον Γιάννη Στρατή: «Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αμεσότητα. Η καταγραφή αποδίδει τους κραδασμούς του βιώματος, που είναι πάντα ενθουσιαστικό και εκστατικό. Κατορθώνει να δώσει ευαίσθητα σύνολα με τον χαρακτήρα του ψυχογραφήματος σε συνδυασμό με λεπτεπίλεπτες μανιέρες και μια πρωτογενή επιφάνεια, που δεν πρέπει να χάσει την φυσική καθαρότητα της από οποιονδήποτε παρεμβάσεις» Η Δρ. Ιστορικός της Τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου � Ρογκάν αναφέρει: «Μορφές, που κατ� εξοχήν επαληθεύουν όσα αποφθεγματικά επεσήμανε ο φυσικός επιστήμων L. Eiseley, ότι δηλαδή: Η ταυτότητα μας είναι ένα όνειρο. Κι ότι ακόμη είμαστε ένα «μέσο» και όχι μια πραγματικότητα με την εύκολη έννοια του όρου. Μέσο κατ� εξοχήν είναι και κατά τον Klee, ο χαρισματικός εκείνος καλλιτέχνης, που μεταφέρει όπως ακριβώς ο Γιάννης Στρατής, μια ενέργεια δίχως να υπηρετεί ή να επιτάσσει. Μυημένος στο πεδίο «ψ» όχι μόνο των παραψυχολόγων αλλά και των μετά ατομικών επιστημόνων, ο Γιάννης Στρατής αδράττει προκαταβολικά την πεμπτουσία του εκάστοτε ερεθίσματος του, για να το μεταδώσει ακραιφνώς και άξαφνα σε εμάς»

  Έργα του βρίσκονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας (Προεδρική Σουίτα), στη Βουλή των Ελλήνων, στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ). Στην Πινακοθήκη του πανεπιστημίου Αθηνών της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά, σε Μουσεία του Μεξικού και της Ισπανίας και σε μεγάλες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Το κοινό θα εχει την ευκαιρία να θαυμάσει την τέχνη του Γιάννη Στρατή στην Ελλάδα στην αναδρομική Εκθεση -Πολυθέαμα που ετοιμάζει από τώρα και θα είναι υπο την Αιγίδα του Ομίλου UNESCO Πειραιως και Νήσων . Ο καλλιτέχνης θα ανοίξει την αναδρομική έκθεσή του με τίτλο "WELCOME TO MY WORLD" στης 4 Δεκεμβρίου 2006 στο Πολυχώρο INTERNATIONAL ACTION ART - ΤΕΧΝΟΔΡΑΣΗ (Αλκιβιάδου 212) στον ΠΕΙΡΑΙΑ.
  Μελβούρνη 10.04.2006

  Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ελληνοπαίδων της Διασποράς

  Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού διοργανώνει Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ελληνοπαίδων της Διασποράς σε θερινές κατασκηνώσεις για το έτος 2006. Από την Αυστραλία έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή 38 παιδιών, για την κατασκηνωτική περίοδο από 1η Αυγούστου μέχρι 20 Αυγούστου 2006, στη Μαλεσίνα της Φθιώτιδας.

  Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα παιδιά που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Ένας τουλάχιστον γονέας είναι ελληνικής καταγωγής.

  2. Είναι ηλικίας από 8 έως 12 ετών (έχουν γεννηθεί από 10.08.1994 μέχρι 10.08.98).

  3. Κατά προτίμηση, δεν έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε αντίστοιχο πρόγραμμα της Γ.Γ.Α.Ε.

  4. Να θέλουν και να μπορούν, κατά την κρίση των γονέων τους, να συμμετάσχουν στη ζωή της κατασκήνωσης.

  Τα έξοδα αεροπορικής μετακίνησης προς και από την Ελλάδα, η διαμονή, η διατροφή, το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα κ.λ.π., καλύπτονται από την Γ.Γ.Α.Ε. Τα παιδιά θα συνοδέψουν στις μετακινήσεις τους προς και από την Ελλάδα συνοδοί � υπάλληλοι της Γ.Γ.Α.Ε.

  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τη μυθολογία, εκδρομές και επισκέψεις σε ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διδασκαλία παραδοσιακών τραγουδιών, χορών και θεάτρου, θαλάσσια μπάνια, αθλοπαιδιές, ζωγραφική και χειροτεχνία, παρακολούθηση μουσικών εκδηλώσεων και πολιτιστικών παραστάσεων.

  Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 12 Μαΐου 2006. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς ή κηδεμόνες πρέπει να φέρουν αυτοπροσώπως (και οι δύο γονείς μαζί με το παιδί τους) στο Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη:

  Την Αίτηση Συμμετοχής, με πρόσφατη φωτογραφία του παιδιού, και το Δελτίο Υγείας Κατασκηνωτή, λεπτομερώς και πλήρως συμπληρωμένα.

  Βεβαίωση παιδίατρου για την καλή σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού και τη δυνατότητα να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες.

  Διαβατήριο ή Πιστοποιητικό Γέννησης, για τη διαπίστωση της ηλικίας.

  Αιτήσεις που θα υποβληθούν ταχυδρομικά ή μέσω ΦΑΞ δε θα γίνουν δεκτές.

  Τα παιδιά θα παραμείνουν στην Κατασκήνωση καθ� όλη τη διάρκεια του Προγράμματος Φιλοξενίας. Δίνεται η δυνατότητα σε εξουσιοδοτημένους συγγενείς να παραλάβουν τα παιδιά από την κατασκήνωση είτε για μια μικρής διάρκειας έξοδο ή και για μία μόνο διανυκτέρευση, τις τελευταίες ημέρες του Προγράμματος και πριν την αποχαιρετιστήρια γιορτή.

  Αν οι γονείς επιθυμούν το παιδί τους να παραμείνει στην Ελλάδα μετά τη λήξη του Προγράμματος, τότε αναλαμβάνουν οι ίδιοι ή οι εξουσιοδοτημένοι συγγενείς την ευθύνη και το κόστος της επιστροφής.

  Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να συμπληρωθεί η αντίστοιχη εξουσιοδότηση στην Αίτηση και να υπογραφεί και από τους δύο γονείς στο Γραφείο Εκπαίδευσης, προκειμένου να βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής τους.

  ΠΡΟΣΟΧΗ:

  Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιο παιδί που έχει επιλεγεί έχει ιδιαίτερο πρόβλημα σωματικής ή ψυχικής υγείας που δεν έχει δηλωθεί από τους γονείς, σκόπιμα ή όχι, οι συνοδοί έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να το παραλάβουν. Αν το πρόβλημα διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή του Προγράμματος Φιλοξενίας η Γ.Γ.Α.Ε. θα διακόψει αμέσως τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα, χωρίς να έχει καμιά ευθύνη για τις όποιες συνέπειες.

  Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες και έντυπα αιτήσεων, μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη (37-39 Albert Rd, τηλ.: 9866-4660 και 9866-4248, ώρες κοινού Δευτέρα έως Παρασκευή 9.30� π.μ.-2.30� μ. μ.).

  Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης

  Κωνσταντία Αμανατίδου
  Σελίδες απ' την Ελληνική Λογοτεχνία στο Διαδίκτυο
  poetry
  poetry2
  poetry3
  poetry4
  poetry5
  poetry6
  poetry7  Ανθολογία
  Επτά 'Ελληνες Ποιητές
  Κώστας Βάρναλης
  Νικηφόρος Βρεττάκος
  Οδυσσέας Ελύτης
  Κώστας Καρυωτάκης
  Κώστας Κρυστάλλης
  Μήτσος Λυγίζος
  Κώστας Ουράνης  Ανθολογήματα

  Ανθολογήματα ενός μεγάλου : NIKOS KAZANTZAKHS
  η Αρθρογραφία του Δημήτρη Καραλή
  Η Αλληλογραφία μου με τον Δ. Καραλή
  Μηνύματα και Επιστολές  Απομνημονεύματα
  Γιάννης Μακρυγιάννης
  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης  Ανθολογίες

  Ανθολογία της LAND of GODS : Ποιήματα τα Αγαπημένα
  3ης Ανθολογίες της ΕΕΛΣΠΗ  Μικρή Ανθολογία : Το Ποιήμα της ημέρας

  Λογοτεχνία και ψυχική υγεία της Μαρίας Θανοπούλου
  53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου
  Χιονίζει στο δωμάτιό μου του Λάρρυ Κουλ
  Τι είναι αστείο στον άνθρωπο
  ΠΑΤΡΩΑ ΓΗ της Ζαχαρούλας Γαϊτανάκη
  Χορεύουν της Ελευθερίας Μπέλμπα
  Από μικρός του Χρίστου Παπαδόπουλου
  The art of loosing by Elizabeth Bishop
  I Carry Your Heart with Me by E.E. Cummings
  Κώστας Δουρίδας του Σπύρου Δαρσυνού
  ΓΗ ΜΟΥ Τζένη Λιάππα
  'Aνοιξη! του Δημήτρη Ζαχαρόπουλου
  ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ της ’σπας Παπακωσταντίνου
  ΔΟΞΑ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ του Γιώργου Δ. Δουζένη

  Στην 'Aκρη του Ματιού
  Μέρα χαράς γιορτή της Ποίησης!
  Γιώτα Στρατή , Στέλλα Ζάμπουρου Φόλλεντερ, Τεντ Καψάλης, Νίκος Παλαμίδης
  Μέρα γιορτή του μετανάστη..
  Τα περιεχόμενα του 'ελα να δεις . . .
  Να γιατί η 'Aλφα Βήτα μας δεν είναι τυχαία..
  Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ)
  Βάιος Φασούλας
  Σπύρος Δαρσυνός
  Διονύσης Δουζένης
  Κώστας Καλύβας
  Ένας φίλος απ' την Μαδαγασκάρη
  Αρκαδοπούλα της Αργετινής και Εβίτα της Αρκαδίας
  Και ότι είδα, και ότι έμαθα
  ΚΑΠΝΟΝ ΑΠΟΘΡΩΣΚΟΝΤΑ
  Γιώργος Σεφέρης
  η Προσευχή του Μετανάστη
  Λογοτεχνία, βιβλία και εκδότες
  Μικρά Εξώφυλλα για τον Οδυσσέα
  Οτι τότε οι 'Ελληνες ορκίστηκαν
  Λογοτέχνες και λογοτεχνήματα
  Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη
  LAND of GODS
  Aυτό που λέμε : κλέφτης πνευματικής ιδιοκτησίας...
  Χαιρετισμούς και αφιερώματα
  Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων (ΕΕΛΣΠΗ)
  Ο 'Ελληνας της διασποράς
  τα Δημοτικά
  darsynos.html
  'Aντρια Γαριβάλδη
  Αν ήμουνα ζωγράφος
  'Αγαπητέ μου φίλε
  Για να μάθεις τον κόσμο
  Ένα ακόμη εξώφυλλο
  Η Μαστοριά των Πωλήσεων
  Με θέλγει κύριε
  Πατέρα
  the DOVES
  Γνωρίστε τα Χωριά της Αρκαδίας
  Το σπίτι μας είναι η διασπορά
  Της γης το πιο όμορφο στολίδι
  Αφιέρωμα στη φιλία...
  η Κυρά των αηδονιών
  Κυρά μου καπετάνισσα
  Με την Ελλάδα
  Για μιαν Αθήνα..
  Σήμερα ο εχθρός του 'Ελληνα
  Η Χώρα των Θεών
  Συνομιλώντας τότε...
  απ' τους Αρχαίους Χρόνους..
  Αφιέρωμα
  το Πάσχα των Ελλήνων της Διασποράς
  η 25η Μαρτίου του 1821
  Δ Ε Λ Τ Ι Α    Τ Υ Π Ο Υ

  Tuesday, June 20, 2006

  Η «ΑΛΛΗ» ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ -  ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ LARRY COOL

   

  από τις εκδόσεις

  ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ & ΑΜΟΝΙ

  κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του

  ΤΟΝ «ΚΑΝΕΝΑ»... ΘΑ ΤΟΝ ΦΑΩ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ!!!

  200 σελίδες, 11.50 ευρώ, ISBN: 960-87701-8-1, 960-88020-1-6

   

  Μπορείτε να το προμηθευτείτε με τρεις τρόπους:

  1. Από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών (ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, ΙΑΝΟΣ, ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ, ΑΝΤΙΠΟΛΙΣ κλπ) και στα υπόλοιπα να το παραγγείλετε.
  2. Ταχυδρομικά με αντικαταβολή, 15 ευρώ.   Στείλτε το όνομα και τη διεύθυνσή σας στο larrycool@tellas.gr και θα σάς το ταχυδρομήσω.
  3. Και σε λίγες μέρες με πιστωτική κάρτα από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία,  του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ http://www.books.gr, του ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ http://www.papasotiriou.gr , του ΑΝΤΙΠΟΛΙΣ http://www.thebookstore.gr, ή  στο http://www.anemologio.com

   

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  Την ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 7.30 μ.μ

  ο Larry Cool σάς προσκαλεί στην παρουσίαση του μυθιστορήματός του

  ΤΟΝ «KANENA»... ΘΑ ΤΟΝ ΦΑΩ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ!!!

  «Ούτιν εγώ πύματων έδομαι» (Οδ.ι369)

  εκδόσεις, Τυφλόμυγα-Αμόνι

  που θα γίνει στην

  ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΟΥΓΚΩ 15, ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ, ΤΗΛ. 210 52 27 711

  (στάση metro Μεταξουργείο, έξοδος Δηληγιάννη)

  στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Futura.

  Μετά από μια σύντομη εισήγηση του Larry θα επακολουθήσει συζήτηση.

  Θα προσφερθεί ψωμί ζυμωμένο από τον συγγραφέα!

  Θα παίξει ακορντεόν και θα διαβάσει αποσπάσματα  ο Γιώργος Κουλούρης.


  Saturday, May 20, 2006 6:32 PM

  Πρόσκληση

  ΙΣΤ΄ Πνευματικός Μάιος
  «Η Πολιτιστική 'Aνοιξη της Θεσσαλονίκης»

  Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και οι Ομάδες: «Ale Amoroza» Ανοικτή Σκηνή Ποιητών και «Τεχνών Φωνές» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΙΣΤ΄ Πνευματικός Μάιος «Η Πολιτιστική 'Aνοιξη της Θεσσαλονίκης» σας προσκαλούν στην εκδήλωση αφιέρωμα για την γιορτή της μητέρας, με θέμα: « Η μορφή της Μητέρας και ο καθοριστικός της ρόλος στην κοινωνία, που χωρίς εκείνη λιγοστεύει...» την Τετάρτη 31 Μαΐου 2006 και ώρα 8 μ.μ. στο Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.), Μέγαρο Μπίλλη(Πλατεία Ιπποδρομίου 3)

  Ομιλητές: Μαρία Θανοπούλου, λογοτέχνης
  'Aντα Κυριάκου, φιλόλογος-λογοτέχνης
  Αλέξανδρος Τανασκίδης, λογοτέχνης
  Σοφία Αμπερίδου, ζωγράφος
  Μπέττυ Μάλλιου, λογοτέχνης
  Έλσα Ράσσιου, φιλόλογος-λογοτέχνης

  Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη λογοτεχνικών ομάδων

  Υπό την αιγίδα των υπουργείων
  Πολιτισμού και Μακεδονίας -Θράκης

  Tuesday, 09 May 2006
  από την Ιστοσελίδα Ελληνικό Φαινόμενο:

  Εκπέμπει και πάλι το «Aντάμωμα» των Ελλήνων της Αργεντινής.

  Τον ενθουσιασμό και τη χαρά των Ελλήνων της Αργεντινής έχει προκαλέσει η είδηση ότι η εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή «Αντάμωμα-Reencuentro con Grecia» θα αρχίσει να μεταδίδεται πάλι στις 20 Μαΐου μέσα από τη συχνότητα του Αm 570 Radio Argentina του Μπουένος Αιρες

  Το επόμενο βήμα των Ελλήνων του Μπουένος Αιρες είναι η ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με την επωνυμία «Νόστος» με στόχο τη διάσωση, διάδοση και διατήρηση του Ελληνισμού και της ελληνικής παιδείας στην Αργεντινή και τη Νότιο Αμερική, καθώς και την υποστήριξη μορφωτικών και άλλων εκδηλώσεων, που έχουν σχέση με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

  Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την εκπομπή εδώ και έξι χρόνια η κα Τσαρδίκος, μαζί με άλλους ομογενείς, διδάσκει δωρεάν στο «Πανελλήνιο» την ελληνική γλώσσα σε περισσότερους από 150 ελληνικής και μη καταγωγής πολίτες της Αργεντινής. Το "Αντάμωμα "των Ελλήνων της Αργεντινής, που θα συνεχίσει να εκπέμπει στην ελληνική και ισπανική γλώσσα με πλούσια θεματολογία, θα μεταδίδεται και μέσω του διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση radioargentina.com.

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΕΚΠΟΜΠΗ
  ΤΗΣ ΑΝΤΑΜΩΣΗΣ

  (αρχείο MP3)

  March 28, 2006
  Διαβάστε το άρθρο..

  Αγαπητοί μου φίλοι Διαβάστε παρακάτω το άρθρο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με τίτλο "Το Ραδιόφωνο των Ελλήνων στην Αργεντινή έκλεισε!!!"
  όπου μιλάει για μια Ε λ λ η ν ο π ο υ λ α της δεύτερης γενιάς πως πολεμάει μονάχη της για τον πολιτισμό και την γλώσσα των προγόνων της εκεί στην Αργεντινή και αφού πέφτει ξανά σηκώνεται και ξανά τα ίδια απ' την αρχή... Εγώ αναρωτιέμαι που κρύβεται άραγε η στιγμή και η δύναμης που κάποιος να γίνεται ήρωας και να μην το υποψιάζεται?? Φίλοι μου σας παρουσιάζω μια ηρωική μορφή στο πρόσωπο της Δρ. Χριστίνας Τσαρδίκος. Να 'στε καλά!. κώσ/δουρ

  Saturday, 11 March 2006
  Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων :

  Το Ραδιόφωνο των Ελλήνων
  στην Αργεντινή έκλεισε!!!

  Μία ελληνική ραδιοφωνική φωνή που συνένωνε τους Έλληνες της Αργεντινής σίγησε μετά από 5 χρόνια, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ψυχή της όλης προσπάθειας η δραστήρια Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος

  Πρόκειται για την εκπομπή «Αντάμωμα-Reencuentro con Grecia» που μεταδιδόταν στα Ελληνικά και στα Ισπανικά κάθε Σάββατο και για δύο ώρες σε όλη την επικράτεια της Αργεντινής από την πρωτεύουσα Μπουένος 'Aϊρες μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Splendid.

  Ψυχή της όλης προσπάθειας η δραστήρια Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος, που έχει τάξει τον εαυτό της στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας εκεί όπου έχει πάψει προ πολλού η μετανάστευση από την Ελλάδα, η πρώτη γενιά σχεδόν εκλείπει, ενώ οι μεικτοί γάμοι, που είναι και η πλειοψηφία, μοιραία οδηγούν στην αφομοίωση.

  «Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μετά από πέντε χρόνια αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε το πρόγραμμα, αφού δεν ήμασταν πια σε θέση να εξασφαλίσουμε τα 600 δολάρια μηνιαία για να πληρώνουμε το σταθμό, που μας φιλοξενούσε», λέει με πόνο η Δρ. Τσαρδίκος. «Η μόνη μας ανταμοιβή ήταν η τεράστια απήχηση που είχε η εκπομπή στους Έλληνες της Αργεντινής και όχι μόνο, αφού αναμεταδίδονταν και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως τη Βολιβία, την Ουρουγουάη, τη Χιλή.

  Μας τηλεφωνούν από παντού και μας ζητάνε επίμονα να συνεχίσουμε. Τι να τους πω, ότι δεν μας βοηθάει κανείς για να συνεχίσουμε το πρόγραμμα, που κατέστη πραγματικό αντάμωμα για όλους εμάς?»

  Η ομάδα της Δρ. Τσαρδίκος πέρα από τα νέα της Ελλάδας, που συνέλεγαν μέσω ίντερντετ,η μόνη άλλωστε πηγή πληροφόρησης, κάθε φορά είχε να προσφέρει κάτι νέο στους ακροατές και να προσελκύει τους Αργεντινούς φιλέλληνες, ειδικότερα παιδιά και νεολαία.

  Οι διαγωνισμοί γνώσεων ελληνικής ιστορίας, μυθολογίας, λογοτεχνίας είχαν μεγάλη απήχηση και συχνά στον ραδιοθάλαμο, που κάθε φορά μετατρεπόταν σε μία μικρή Ελληνική κιβωτό, ήταν καλεσμένοι μαθητές από διάφορα σχολεία, ελληνικής και μη καταγωγής, για να γίνουν κοινωνοί της ανόθευτης αγάπης για μία πατρίδα, που πολλά από τα παιδιά των ομογενών δεν έχουν γνωρίσει παρά μόνο από τις συζητήσεις τον μεγάλων και τις καρτποστάλ στο σπίτι. Οι παραγωγοί της εκπομπής, όλοι εθελοντές, ζήσανε και πολλές συγκινητικές στιγμές, όταν μέσα από τα ερτζιανά βρέθηκαν μετά από χρόνια συγγενείς και φίλοι που είχαν χάσει τα ίχνη τους δεκαετίες πριν.

  Γεννημένη στην Αργεντινή πριν από 48 χρόνια από γονείς με καταγωγή από την Τρίπολη της Αρκαδίας, η πρώτη γλώσσα που έμαθε η μικρή Χριστίνα ήταν τα ελληνικά. Μονάκριβο όνειρό της ήταν να πάει στην Ελλάδα, μέχρι όμως να πραγματοποιηθεί χαιρετούσε τα αεροπλάνα και έστελνε με αυτά χαιρετίσματα στην πατρίδα, όπως την είχε μάθει η νεαρή νεοφερμένη στην Αργεντινή μητέρα της. Όταν έχασε και τους δύο γονείς ένοιωσε σαν ξένη στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε και αυτό την οδήγησε, όπως λέει, στο να συνειδητοποιήσει την ιερή κληρονομιά που της άφησαν: την ελληνική γλώσσα και την ανάγκη να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της για κάθε τι ελληνικό. Και κυρίως ότι έχει το χρέος να συμβάλλει στο να έρθουν και οι άλλοι πιο κοντά στην Ελλάδα.

  Σήμερα, γιατρός χειρούργος στο επάγγελμα και μητέρα τεσσάρων παιδιών, η Δρ. Τσαρδίκος έχει την ικανοποίηση ότι γνώρισε την πατρίδα. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη ως εκπρόσωπος στο ΣΑΕ και είναι υπερήφανη που το 2004, ενόψει της Ολυμπιάδας, τιμητικά επισκέφθηκε την Αθήνα, στο πλαίσιο προγράμματος του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ. Η πατρίδα όμως, όπως λέει, ξεχνάει να στρέψει το βλέμμα της προς τους Έλληνες της Λατινικής Αμερικής.

  «Καταλαβαίνω ότι η χώρα που ζούμε και γενικότερα η φτωχή Λατινική Αμερική δεν έχει επενδυτικό ενδιαφέρον, θέλουμε όμως να θυμούνται στην Ελλάδα ότι υπάρχουμε και δίνουμε το δικό μας αγώνα να μην χαθούμε, εμείς και τα παιδιά μας, σαν Έλληνες. Και για να γίνουν κάποια πράγματα χρειαζόμαστε βοήθεια, που δυστυχώς δεν την έχουμε. Επίσης έχουμε εκκλησίες σε όλη την Αργεντινή, αλλά μόνο τρεις ιερείς», τονίζει η Δρ. Τσαρδίκος.

  Η ίδια μας αναφέρει ότι εξακολουθεί να υφίσταται η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα, που ξεκίνησε το 2001. Πολλοί ομογενείς είδαν τους κόπους δεκαετιών να εξανεμίζονται, ενώ ακόμα και σήμερα οι τραπεζικές καταθέσεις πολλών εξακολουθούν να είναι δεσμευμένες, όταν η ισοτιμία του πέσος μειώθηκε κατά 2/3 έναντι του δολαρίου, ενώ οι μισθοί κυμαίνονται κατά μέσω όρο στα 150 δολάρια μηνιαίως.

  «Συνηθίσαμε πια αυτή την κατάσταση και ελπίζουμε ότι θα έρθουν και πάλι καλύτερες μέρες. Πως λοιπόν να κάνουμε όλα αυτά που είναι απαραίτητα, όταν δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν ούτε να φάνε? Για παράδειγμα στο Πανελλήνιο, αλλά και στους άλλους συλλόγους, περιορίζουμε τις όποιες εκδηλώσεις στα τελείως απαραίτητα, λόγω της όλης κατάστασης ».

  - Διδάσκει τα ελληνικά στους Αργεντινούς

  Εδώ και έξη χρόνια η Δρ. Τσαρδίκος διδάσκει κάθε Σάββατο την ελληνική γλώσσα σε ελληνικής και μη καταγωγής πολίτες της Αργεντινής στο «Πανελλήνιο», έναν από τους τρεις ελληνικούς συλλόγους του Μπουένος ’ϊρες. Ακόμα και τώρα, που είναι καλοκαίρι στην Αργεντινή, τα μαθήματα συνεχίζονται δωρεάν για περίπου 150 μαθητές, μικρούς και μεγάλους.

  «Εδώ τα μαθήματα στους συλλόγους τα παραδίδουν όσοι ξέρουν καλύτερα τα ελληνικά, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να μας έρθουν δάσκαλοι από την Ελλάδα. Το 2005 το Ίδρυμα Ωνάσης μας έστειλε βιβλία. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η πολύτιμη αυτή για μας στήριξη, γιατί στην Αργεντινή δεν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε ελληνικά βιβλία, CD με ελληνικά τραγούδια ή DVD με ελληνικές ταινίες».

  Παρ΄ όλες τις δυσκολίες η Δρ. Τσαρδίκος κατάφερε το 2003 και το 2004 να συγκεντρώσει ελληνικά βιβλία και να τα παρουσιάσει υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη μεγάλη έκθεση βιβλίου του Μπουένος ’ΐρες, απ΄ όπου σε διάρκεια ενός μηνός, που διαρκεί, περνούν πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

  - Παρουσία των Ελλήνων στην Αργεντινή

  Οι ομογενείς που ζούνε σήμερα σε όλη την Αργεντινή, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, υπολογίζονται σε περίπου 20.000, πηγές ωστόσο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας ανεβάζουν τον αριθμό μαζί με τους ελληνικής καταγωγής σε 60.000. Η παρουσία της ομογένειας στην Αργεντινή ανάγεται στο τέλος του 19ου, αρχές του 20ου αιώνα.

  Όπως αναφέρεται στο 'Aτλαντα της Ελληνικής Διασποράς Έλληνες πρωτοπάτησαν το πόδι τους στην επικράτεια, που θα αποτελούσε αργότερα την Αργεντινή, από την εποχή της ανακάλυψης της αμερικανικής ηπείρου, ως μέλη των πληρωμάτων των θαλασσοπόρων Κορτές και Πιτζάρο.

  Αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα δύο Υδραίων ναυτικών-Νικόλαος Κολμανιάτης και Σαμουήλ Σπύρου, που αναφέρονται ότι πολέμησαν στο πλευρό του Σαν Μαρτίν στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Αργεντινής κατά τον 19ο αιώνα. Το όνομα του Σπύρου φέρει μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής (Ara Espiru), ενώ το όνομα του Κολμανιάτη, ο οποίος έφτασε στο βαθμό του υποναυάρχου, φέρει μία πολεμική σχολή της χώρας.

  Το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων προς την Αργεντινή ενισχύθηκε την περίοδο του μεσοπολέμου και τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Η μετανάστευση διακόπηκε μάλλον οριστικά στο τέλος της δεκαετίας του 1960.  Με βάρκα την ελπίδα....να
  λειτουργήσει ξανά το πρόγραμμα

  Ένα παλιό μου γράμμα
  στην Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος

  Αρκαδοπούλα της Αργετινής
  και Εβίτα της Αρκαδίας:
  Κρατείστε καλά το καραούλι σας!!!
  Με εσάς -κι' ανθρώπους σαν κι' εσάς!!!-
  η Ελλάδα μας θα επιβιώσει
  και θα πάει μπροστά!!!
  Επειδή ψυχούλες σαν κι' εσάς
  ως μέχρι εδώ την φέρανε μαζί την πάνε
  για δώδεκα χιλιάδες χρόνια τώρα!!
  Κώστας Δουρίδας
  August 29, 2002

  Sofia Times Magazine
  Παρασκευή, 14 - 04 - 2006

  Πρωτοβουλία της ΕΡΑ 5 για να ακουστεί και πάλι η ελληνική φωνή της Αργεντινής

  Μία ελληνική ραδιοφωνική φωνή που ένωνε τους Έλληνες της Αργεντινής σίγησε μετά από 5 χρόνια, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Πρόκειται για την εκπομπή «Αντάμωμα-Reencuentro con Grecia» που μεταδιδόταν στα Ελληνικά και στα Ισπανικά κάθε Σάββατο και για δύο ώρες σε όλη την επικράτεια της Αργεντινής από την πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Splendid. Ψυχή της όλης προσπάθειας ήταν η δραστήρια Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος η οποία μίλησε στην εκπομπή «Δίκτυο Χωρίς Σύνορα» σχετικά με το κλείσιμο του σταθμού. Ο υπεύθυνος της εκπομπής, Νώε Παρλαβάτζας ανακοίνωσε ότι η ΕΡΑ 5 θα απευθυνθεί για βοήθεια στο ίδρυμα Καπετάν Τσάκος και την κ. Λαριέρα, η οποία είναι γνωστή για τον φιλελληνισμό της. Επίσης θα απευθυνθεί και σε όλους τους αρμοδίους φορείς αλλά και σε όλους τους Έλληνες-παράγοντες της Λ. Αμερικής για να ακουστεί και πάλι η Ελληνική φωνή του Μπουένος Αϊρες.


  «Στόχος μας ήταν το κοινό που απαρτίζεται από όσους ήθελαν να ακούσουν κάτι ελληνικό από ένα απλό ραδιοφωνάκι. Αυτή η εκπομπή μεταδιδόταν με πάρα πολλές θυσίες και δυσκολίες. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση στην Αργεντινή, τη διετία 2001 -2002, έπληξε και εμάς. Δεν μπορούσαμε πια να συγκεντρώσουμε τα χρήματα για να μπορέσουμε να πληρώσουμε το σταθμό ο οποίος είναι ιδιωτικός και ακούγεται σε όλη την Αργεντινή αλλά και την Ουρουγουάη και την Βολιβία», επισημαίνει η κ. Τσαρδίκος.

  Οι εργαζόμενοι στον σταθμό ήταν εθελοντές και όπως λέει η Ελληνίδα γιατρός «κάναμε την εκπομπή με την καρδιά μας. Πολλοί Έλληνες επιθυμούν νέα από την πατρίδα, θέλουν να ενημερώνονται, οι ίδιοι και τα παιδιά τους, για τα δρώμενα στον ελληνικό πολιτισμό. Η εκπομπή αυτή εξασφάλιζε ένα τρόπο επικοινωνίας με την πατρίδα. Μεταδίδαμε πολλά ελληνικά τραγούδια, αποσπάσματα από την ΕΡΑ5, διεκπεραιώναμε διαγωνισμούς για παιδιά, όχι μόνο για ελληνόπουλα αλλά και για τους ντόπιους. Πολλά τέτοια παιδιά πέρασαν απ? την εκπομπή μας και μας μίλησαν για την ελληνική ιστορία, γεωγραφία και μυθολογία. Ήταν κάτι που μας συγκίνησε πάρα πολύ».


  Για τη βοήθεια των Ελλήνων της Αργεντινής η κ. Τσαρδίκος τονίζει: «τόσα χρόνια, επιβιώναμε με την βοήθεια πολλών Ελλήνων που ζουν εδώ, οι οποίοι βοηθούσαν ως σπόνσορες. Ως χορηγός κάποιος μπορούσε να δώσει μόνον 30 δολάρια. Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραπάνω. Μετά την κρίση του 2002 ο κόσμος ούτε αυτά μπορούσε πια να προσφέρει. Συγκεντρώσαμε, βέβαια, χρήματα, αλλά δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στο κεφάλαιο που ζητούσε ο σταθμός. Εμείς, ούτως ή άλλως, ήμασταν εθελοντές και αυτό που κάναμε πήγαζε από το μεράκι μας και την αγάπη για τον ελληνισμό. Δεν ήμασταν κάποιας μορφής εταιρεία. Όλοι μας ήμασταν επαγγελματίες άλλων χώρων και δεν είχαμε σχέσεις με συλλόγους ή κοινότητες». Για τη συνδρομή της Ελληνικής πολιτείας και του ΣΑΕ η ομογενής από την Αργεντινή επεσήμανε ότι η εκεί πρεσβεία είχε παραχωρήσει πνευματική αιγίδα και μόνον ενώ το ΣΑΕ απέστειλε ένα ποσό που μόλις αρκούσε για να καλυφθούν τα ήδη χρωστούμενα. «Μετά ήμασταν πάλι στον αέρα», τόνισε η κ. Τσαρδίκος.

  Πηγή Sofia Times Magazine  Δ Ε Λ Τ Ι Α    Τ Υ Π Ο Υ

  Μήνυμα του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

  Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006

  Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από τον παγκόσμιο Οργανισμό UNESCO (United Nations Educational Scientific & Cultural Organization) για να αναγνωρίσει και να δώσει ώθηση στα εθνικά, περιφερειακά και παγκόσμια κινήματα ποίησης με σκοπό την προώθηση της μελέτης, γραφής, διδασκαλίας λογοτεχνικής αυτής έκφρασης και της έκδοσης των ποιητικών έργων παγκοσμίως.

  Η ελληνική ποίηση από τα βάθη της αρχαιότητας μέχρι σήμερα υπηρετεί υψηλές ιδέες, αξίες και ιδανικά για την ανθρωπότητα. Στα ποιητικά έργα συμπυκνώνεται η πνευματική ζωή όχι μόνον της Ελλάδας αλλά της Παγκόσμιας κοινωνίας. Διαποτισμένα με πνεύμα επαναστατικό, δημιουργικό, διαχρονικό και φιλοσοφημένο εμπνέουν όλες τις γενεές.

  Οι μεστοί σε νόημα στίχοι της Ελληνικής ποίησης, από την εποχή του Αλκμάνα και του Πινδάρου, το Βυζάντιο, τη Δημοτική ποίηση, τους νεώτερους χρόνους αλλά και σήμερα υπηρετεί την Ελληνική γλώσσα και σκιαγραφεί την πορεία και τις παραδόσεις του λαού μας. Ο Δ. Σολωμός, ο Κ. Καβάφης, ο Κ. Καρυωτάκης, ο Οδ. Ελύτης, ο Γ. Σεφέρης, ο Ν. Γκάτζος, , Ο Γιάννης Ρίτσος και τόσοι άλλοι σπουδαίο δημιουργοί μελετώνται και διδάσκονται διεθνώς στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

  Η προσφορά των ποιητών της Ομογένειας σε όλες τις Ηπείρους έχει ξεχωριστή σημασία. Αποτελούν τους πνευματικούς μας φάρους φωτίζοντας τον πλούτο της Ελληνικής γλώσσας και σκέψης. Προκαλούν γλυκειά νοσταλγία και θύμησες στους μετανάστες και μεταλαμπαδεύουν Ελληνικές αξίες και παραδόσεις στις νεότερες γενεές Ελληνικής καταγωγής. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας τη συμβολή των Ποιητών στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ομογένειας, όπου κι αν ζει και δημιουργεί ανά την οικουμένη, αναλαμβάνει την έκδοση τόμου "Ποιητικής Συλλογής των Ελλήνων του Εξωτερικού".

  Κάθε ποιητής και ποιήτρια μπορούν να καταθέσουν τρία ποιήματα τους. Οι νέοι, νέες, φιλέλληνες συγγενείς και φίλοι ομογενών μπορούν να καταθέσουν ποιήματα στην αγγλική γλώσσα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν:

  E-mail: hancusa@hancusa.net και στο Fax: (773) 994 5037.

  Για το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Θ. Σπυρόπουλος, Πρόεδρος

  HELLENIC AMERICAN NATIONAL COUNCIL
  2155 WEST 80th Street Chicago, Illinois 60620-5315
  Tel. (773) 783 5555 Fax: (773) 994 5037
  www.hancusa.net - E-mail: hancusa@hancusa.net
  ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  Με την ευκαιρία της εορτής της 25ης Μαρτίου

  Της Νάνσυ Μπίσκα
  Ερευνα:Ελένη Ζήτη, φιλόλογος

  Ο βίος και η ιστορία των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι η Ελλάδα να αναγνωρισθεί επισήμως ως ανεξάρτητο κράτος, αποτελεί ύμνο στην Ελευθερία. Ο Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός στην 78η στροφή του "'Ύμνου εις την Ελευθερία" παρομοιάζει τους Έλληνες της Έλληνικής Επανάστασης με τους τριακόσιους του Λεωνίδα καταδεικνύοντας τη συνέχεια των αγώνων του έθνους μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα:


  Ω τριακόσιοι, σηκωθείτε
  και ξανάλθετε σε μας,
  τα παιδιά σας θελ' ιδείτε
  πόσο μοιάζουνε με σας.

  Στο έργο του "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναφέρεται στην περίπτωση της ηρωϊκής εξόδου του Μεσολογγίου. Υστερα από έναν χρόνο πολιορκίας η οποία εξάντλησε τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα στην πόλη, οι πολιορκημένοι Μεσολλογίτες αποφάσισαν στις 11 Απριλίου του 1826 να πραγματοποιήσουν έξοδο. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι "οι κάτοικοι του Μεσολογγίου πολέμησαν με το πιο μεγάλο θάρρος. Πολλές γυναίκες, οπλισμένες και ντυμένες με ανδρικά ρούχα βρέθηκαν ανάμεσα στους νεκρούς. 5000 άνδρες χάθηκαν και 6000 γυναίκες και παιδιά οδηγήθηκαν στην σκλαβιά στην Κωνσταντινούπολη και στην Αλεξάνδρεια. Σημαντικές όμως υπήρξαν και οι απώλειες των Τούρκων.
  Ο Διονύσιος Σολωμός σημειώνει στους "Στοχασμούς" πριν από το ποίημα του "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι":

  "H ζωή που ανασταίνεται με όλες της τες χαρές, αναβρύζοντας ολούθε, νέα, λαχταριστή, περιχυνόμενη εις όλα τα όντα? η ζωή ακέραιη, απ' όλα της φύσης τα μέρη, θέλει να καταβάλη την ανθρώπινη ψυχή? θάλασσα, γη, ουρανός, συγχωνευμένα, επιφάνεια και βάθος συγχωνευμένα, τα οποία πάλι πολιορκούν την ανθρώπινη φύση στην επιφάνεια και εις το βάθος της.
  Η ωραιότης της φύσης, που τους περιτριγυρίζει, αυξαίνει εις τους εχθρούς την ανυπομονησία να πάρουν τη χαριτωμένη γη, και εις τους πολιορκημένους τον πόνο ότι θα τη χάσουν".

  Στους στίχους αυτούς ο ποιητής δίνει την τραγικότητα των Μεσολογγιτών. Την ώρα της αναγέννησης που συντελείται την άνοιξη εκείνοι ετοιμάζονται για τον θάνατο. Ας παρακαλουθήσουμε πως ο ποιητής μετουσιώνει την αντίθεση αυτή σε ποίηση:

  "O Aπρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε,
  Kι' όσ' άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ' άρματα σε κλειούνε."
  Και πιο κάτω σημειώνει:

  "Mάγεμα η φύσις κι' όνειρο στην ομορφιά και χάρη,
  H μαύρη πέτρα ολόχρυση και το ξερό χορτάρι?
  Mε χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κραίνει?
  Όποιος πεθάνη σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει".

  Οι πολιορκημένοι Μεσολογγίτες είχαν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τροφίμων εξ αιτίας του αποκλεισμού. Και ο ποιητής μας γράφει:

  "'Aκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει?
  Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι' η μάνα το ζηλεύει.
  Tα μάτια η πείνα εμαύρισε? στα μάτια η μάνα μνέει?
  Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:

  "Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τί σ' έχω γω στο χέρι; Oπού συ μούγινες βαρύ κι' ο Aγαρηνός το ξέρει."

  Η μάνα ζηλεύει το πουλί που βρίσκει σπυρί να φάει και εκείνη δεν έχει να ταίσει τα παιδιά της. Και ο γεναίος στρατιώτης από την αδυναμία και την πείνα δεν έχει τη δύναμη να σηκώσει το τουφέκι. Οι Ελληνες για μία ακόμη φορά επέλεξαν τον δρόμο της θυσίας, αφού δεν υπήρχε τρόπος να παραμείνουν ελεύθεροι. Ο Διονύσιος Σολωμός έμεινε εκστατικός μπροστά σ' αυτό το μεγαλείο.
  Η αρχαία και η νεότερη Ελληνική ιστορία είναι γεμάτη με ηρωϊκές σελίδες σαν την πολιορκία του Μεσσολογίου. Σελίδες που καταδεικνύουν πως οι πρόγονοι μας θεωρούσαν την ελευθέρια ως το ύψιστο αγαθό του ανθρώπου. Σήμερα απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας. Ας αναρωτηθούμε άν έχει μέλλον το παρελθόν μας. Ας αναλογισθούμε τους αγώνες των προγόνων μας και ενωμένοι ας χαράξουμε ένα λαμπρό μέλλον για τον Ελληνισμό. Ο Μακρυγιάννης έλεγε:

  "Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός "εγώ", ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς "εγώ"; Όταν αγωνιστεί μόνος του να φκειάση ή να χαλάση, να λέγη εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάσουν, τότε να λένε "εμείς". Είμαστε εις το "εμείς" κι όχι εις το "εγώ".
  Ας τον ακούσουμε.
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

  ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
  Ανθολογία Νέων Ποιητών

  Εισαγωγή: Μαρίνα Κοκκινίδου Επιμέλεια: Μαρία Πισιώτη, Μαρίνα Κοκκινίδου Το βιβλίο Συνθέσεις: Ανθολογία Νέων Ποιητών παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 29 Μαρτίου 2006, και ώρα 19:30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

  Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι
  Κώστας Νίγδελης, Εκπαιδευτικός Συγγραφέας
  Χρήστος Δημάκης, Λέκτορας Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Υπεύθυνος ιστοχώρου "Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση"
  Μαρίνα Κοκκινίδου, Φιλόλογος

  Ποιήματα θα διαβάσουν η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κουτουλάκη και οι ανθολογούμενοι ποιητές.

  Καπνόν Αποθρώσκοντα:
  Γράμμα στον Έλληνα της Διασποράς

  ο 'Υμνος του μετανάστη

  Υστερόγραφο:
  ...Γράψε μου αν θέλεις, σαν εύρεις τον καιρό. Το γράμμα σου μου δίνει κείνη την αίσθηση της γλυκιάς επιστροφής στην πατρίδα, όταν ακόμα ζούσαν οι γονείς -που πια δεν ζούνε-, κι' αποκομμένος σήμερα καθώς που είμαι, η πρώτη μου πατρίδα έγινες εσύ! Για τούτο και σε σκέφτομαι αδελφέμου!
  Νάσαι καλά!!
  κδ

  ο Πρόλογος Πνεύμα Κοινότητας Γη των πατέρων μου Οι αυριανοί Ποσειδωνειάτες του Καβάφη Αποξεχασμένη μεραρχία Πάνω στα βράχια της πατρίδας Στο ελληνόπουλο της διασποράς 'Αγιε μου μετανάστη η Προσευχή του μετανάστη το Πάσχα των Ελλήνων της διασποράς Λαμβρινή Σταύρου Μάθε, προχτές σου έστειλα Ο Θάνατος του μετανάστη Στις εκκλησιές της διασποράς.. Τα απόμακρα κι' ερημικά χωριά της πατρίδας μου Και λέω άραγε ταχιά Και είπε ο λαός μου «'Oπου φωνάζω και να βρίσκεστε αδελφοί» Κυπριακή παράδοση Ένα τραγούδι για το 21 Με το τραγούδι το δημοτικό Στάλα τη στάλα Και οι μεν πήραν τους δρόμους.. 'Ενα ακόμα λάθος Χαμπέρια Υστερόγραφο Οι χωριανοί λιγόστεψαν Να μου το θυμάσαι.. Στον ύπνο του μικρού παιδιού Στις αυλές και στα μπαλκόνια Στις πέρα ανηφοριές Φύγανε τα χρόνια μας Στα 2004 Η Ολυμπιακή Φλόγα του μετανάστη Τόσο μακριά 'Ελα βρε γέρο να μας δεις.. Για μιαν Αθήνα... Στα 1950 όταν ο Ανδρέας Πούλος... ή το παράπονο του μετανάστη Το μόνο που ξέχασαν Σε ψάχνω Γεννήθηκε στην Γαλλία.. Ζει ο Μεγαλέξανδρος; Αρετή Κετιμέ Αφιέρωμα Η πατρίδα μου Διασπορά μου Θέλω να ξέρεις Κοίτα φίλε μου Μου ήρθε κοντά.. Παλιέ μου φίλε Την μάνα την φευγάτη O έφεδρος λοχίας Παπαχρήστου Ο χαμένος μου παράδεισος Tσάμικο, βλάμικο! Τα παιδιά του μετανάστη Πρόσωπα ΠατροΚοσμάς Αυτός ο τόπος Είναι το ίδιο?? η Επιστροφή του μετανάστη Kαι θα υπάρχω έως ότου θα υπάρχεις.. Με πέντε οργιές καζάντι.. Στον τόπο τα κλαρίνα Γράμμα στην Ελένη Φοκά Σκληρή Πραγματικότητα Κοινοτικά και Οργάνωση Ζητείται ελπίδα Ελληνική Διασπορά ώρα Μηδέν? η Ελληνική Διασπορά απ' τους Αρχαίους Χρόνους.. Τι είναι η Διασπορά? Αντί για Επίλογο

  Δ Ε Λ Τ Ι Α    Τ Υ Π Ο Υ

  Friday, May 12, 2006

  Είμαστε από τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου

  Η Oργάνωση "Φαρμακοποιοί του Κόσμου" ιδρύθηκε το 1996 στην Αθήνα από μια ομάδα 24 Ελλήνων Φαρμακοποιών, ενώ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν ανεξάρτητη Μη κυβερνητική Ανθρωπιστική Οργάνωση (ΜΚΟ) στις 27 Νοεμβρίου του 1997.

  Τα ιδρυτικά μέλη οδηγήθηκαν στην απόφαση δημιουργίας της, συνειδητοποιώντας ότι ο σημερινός κόσμος χαρακτηρίζεται πολλές φορές από ατομικισμό και ότι η επιθυμία προσφοράς είναι ουσιαστικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, ενώ είναι αναγκαίος ο συντονισμός των προσπαθειών προς την κατεύθυνση αυτή.

  Χωρίς να διεκδικούν τίτλους ότι είναι κάτι μοναδικό, οι "Φαρμακοποιοί του Κόσμου" πιστεύουν ότι καλύπτουν ένα κενό που αφορούσε τον εθελοντισμό και τους Φαρμακοποιούς της χώρας μας. Εκτός από επιστήμονες, οι Φαρμακοποιοί έχουν δυνατότητα να προσφέρουν Κοινωνικό έργο κινητοποιώντας και άλλους ενδιαφερόμενους ευαισθητοποιημένους πολίτες, καταθέτοντας το μερίδιο ανθρωπιάς που τους αναλογεί, προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμών (παιδιά, γυναίκες, πρόσφυγες).

  Αν και η συμβολή εθελοντών / ων είναι αμισθί δεν παύουμε να έχουμε την ανάγκη οικονομικών πόρων για την ολοκλήρωση του έργου μας (πάγια έξοδα)

  Εάν πιστεύεται ότι το έργο μας χρίζει υποστήριξης, σας ζητάμε να γίνετε χορηγοί επικοινωνίας μας, στο ιντερνετ στην νέα προσπάθεια μας σε συνεργασία με το www.actclick.com

  Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε τα απαραίτητα έσοδα ενώ οι φίλοι (μέλη) δεν δαπανούν κανένα απολύτως χρηματικό ποσό

  Για τον λόγο αυτό μπορείτε από την ακόλουθη σελίδα να πάρετε ένα banner το οποίο σας ζητάμε να το τοποθετήσετε στο web site σας http://www.actclick.com/

  Επίσης σας ζητάμε να κάνετε στο web site σας ιδιαίτερη μνεία

  Εμείς από την μεριά μας θα αναρτήσουμε το λογότυπο σας στη σελίδα μας στο www.actclick.com ως χορηγού επικοινωνίας.

  Για τον λόγο αυτό επιστρέψτε μας ένα αντίστοιχο banner
  April 04, 2006

  CD «Του Κρασιού και του Έρωτα» ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

  «Μελοποιημένη αρχαία λυρική ποίηση για το Κρασί και τον Έρωτα» Ανακρέων, Σαπφώ, Αλκαίος, Ίων ο Χίος , Πρατίνας, Κριτίας,Ανακρεόντεια

  Σας ενημερώνουμε ότι κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία το μουσικό έργο "Του Κρασιού και του Έρωτα" σε μουσική Σάκη Παπαδημητρίου και ερμηνευτή το Βασίλη Λέκκα

  Το CD περιλαμβάνει μια σειρά από επιλεγμένα μελοποιημένα αποσπάσματα αρχαίων Ελλήνων λυρικών ποιητών (Ανακρέων, Σαπφώ, Αλκαίος, Ίων ο Χίος , Πρατίνας, Κριτίας) με κοινό στοιχείο την αναφορά στο Κρασί και τον Έρωτα.

  Η μετάφραση απόδοση των στίχων αλλά και η μελοποίησή τους ,σύμφωνα με το συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου, δεν αναλώθηκε στην επιδίωξη της πιστής αναπαραγωγής του τότε ακούσματος που ίσως έχει χαθεί για πάντα καταλήγοντας σε κάτι πειραματικό. Γίνεται μια γέφυρα στο χρόνο και πατώντας στα χνάρια της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας και μουσικής αποδίδονται με μοναδικά εύληπτο άμεσο τρόπο όσο πιστό και τεκμηριωμένο, τα ποιητικά αυτά αριστουργήματα του αρχαίου λόγου. Με τη μοναδική ερμηνεία του Βασίλη Λέκκα , -ενός από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους Έλληνες λυρικούς ερμηνευτές- γίνονται τραγούδια που φθάνουν να τοποθετούνται δίπλα στα σημερινά έντεχνα ακούσματα δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να τα σιγοτραγουδήσει.

  Το έργο έχει μια ιδιαίτερη σημασία από κάθε άποψη ώστε να θεωρηθεί σημείο αναφοράς . Το cd είναι σε μορφή τρίπτυχης κασετίνας και περιλαμβάνει καλαίσθητο ένθετο με τα λόγια των τραγουδιών στα ελληνικά, στα αγγλικά αλλά και αποσπάσματα από το αρχαίο κείμενο.

  Τα ζωγραφικά θέματα έχει κάνει η ζωγράφος Χάρις Τσεκούρα Την ενορχήστρωση έχει κάνει ο Γιώργος Αναστασόπουλος και συμμετέχουν σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι,ο Σπήλιος Καστάνης στο κόντρα μπάσο, ο Νίνο Κιτάνι στο φλάουτο, κλαρίνο και φλογέρα, ο Μανούσος Κλαπάκης στα κρουστά, ο Μανόλης Κόττορος στο βιολί, ο Γιώργος Αναστασόπουλος στα πλήκτρα και ο Σάκης Παπαδημητρίου στην κιθάρα.

  To cd μπορείτε να το αναζητήσετε στα δισκοπωλεία ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας το στείλουμε πληροφορίες:
  Μαρία Παναγιωτακοπούλου, υπεύθυνη παραγωγής
  τηλ. 2691060538 6944144291
  www.mousikoergastiri.gr
  e-mail : idifono@yahoo.gr
  April 04, 2006

  1ο Διεθνές Συνέδριο
  «Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση»

  Διοργάνωση: Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

  Γενικός Συντονισμός Συνεδρίου: Επιστημονική Επιτροπή Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας

  Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων & I.O.V N.G.O. OF UNESCO Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης

  29 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2006, Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, Βόλος, Τ.Θ. 1308, Βόλος 38001, E- mail: imd@synedriakothessalias.org, Τηλ: 24210 64043 � 90127 Fax: 24210 62492

  Το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση».

  Στόχοι του συνεδρίου

  - Η ενίσχυση της πολιτιστικής συνείδησης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  - Ο προσδιορισμός και η ανάδειξη του ρόλου του Λαϊκού Πολιτισμού στην εκπαίδευση.
  - Η διαμόρφωση νέων προτάσεων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που το αντικείμενό τους περιλαμβάνει τη διάδοση του Λαϊκού Πολιτισμού.
  - Η Έρευνα και Διδακτική μορφών του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού.
  - Η Σύνδεση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού με τις Νέες Τεχνολογίες.
  - Η αναζωογόνηση της καθημερινής σχολικής δράσης με πολιτιστικά προγράμματα και δραστηριότητες για τον Λαϊκό Πολιτισμό.

  Σε ποιους απευθύνεται

  - Σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων.
  - Σε φορείς που με οποιονδήποτε τρόπο ασχολούνται με την Εκπαίδευση και τον Λαϊκό Πολιτισμό.
  - Σε φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μουσικών Σπουδών, Νηπιαγωγών, Λαογραφικών Σπουδών, Ιστορίας και Ελληνικής Λογοτεχνίας.

  Πληροφορίες για το Συνέδριο θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: synedriakothessalias.org/

  Δρ Πηνελόπη Μωραΐτου, Τηλ.- fax: 210 4532236, Κινητό: 6976448350 E-mail: pmoraiti@otenet.gr

  Περισσότερες πληροφορίες σε μορφή doc (Πληροφορίες Συνεδρίου doc.541kb) και (Δήλωση Συμμετοχής doc 113kb) από εδώ.


  Εκτύπωση 'Aρθρου

  E-mail: info@specialeducation.gr


  Δ Ε Λ Τ Ι Α    Τ Υ Π Ο Υ

  Η Ανοικτή Σκηνή Ποιητών Ale Amoroza

  Η Ανοικτή Σκηνή Ποιητών Ale Amoroza «Για την Ιδέα» που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2004 και έχει πραγματοποιήσει πολλές λογοτεχνικές εκδηλώσεις, τίμησε φέτος με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Έτσι σε συνεργασία με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100,6 Λόγου και Τέχνης διοργάνωσαν ένα Ποιητικό δίωρο αφιερωμένο σ' αυτήν την ημέρα και στους ποιητές της πόλης μας.

  Η επετειακή αυτή εκπομπή μεταδόθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου, ώρα 9μ.μ. με τον τίτλο «πάμε με την ποίηση...πάμε». Σ' αυτήν την εκπομπή 4 ποιητές της πόλης μας οι: Μαρία Θανοπούλου, Έλσα Κορνέτη, Αλέξανδρος Τανασκίδης και Μαρία Ψωμά μέλη της Ανοικτής Σκηνής Ποιητών, «Ale Amoroza», απήγγειλαν ποιήματα τους καθώς και ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών.

  Κατά τη διάρκεια της εκπομπής υπήρχαν τηλεφωνικές παρεμβάσεις από γνωστούς Έλληνες ποιητές. Πραγματοποιήθηκαν τηλ. παρεμβάσεις από Αθήνα από την κ. Λίτσα Φωκίδου, από Αστυπάλαια από την Αναστασία Γκίτση, από Θάσο από την Διαμαντοπούλου Μάχη, από τη Φανή Αθανασιάδου, από το Θοδωρή Βοριά, από Γιαννιτσά από την Τζίνα Μουκριώτη και ’ντα Κυριάκου. Συντονίστρια της εκπομπής ήταν η δημοσιογράφος Μαίρη Στεφάνου και την παραγωγή επιμελήθηκε η Ζωή Αγαθοπούλου

  Μουσική επιμέλεια εκπομπής: Μαρία Θανοπούλου, Έλσα Κορνέτη, Τανασκίδης Αλέξανδρος και Μαρία Ψωμά.

  Η ομάδα ευχαριστεί από καρδιάς το ραδιόφωνο FM 100,6 Λόγου και Τέχνης και ιδιαίτερα τον κ. Θανάση Παπαδερό και εύχεται να επαναληφθούν παρόμοιες ποιητικές ραδιοφωνικές δράσεις όχι μόνο στο πλαίσιο γιορτινών ημερών

  Πρόσκληση

  Σας προσκαλούμε το Σάββατο 8 Απριλίου 2006, ώρα 7.00μ.μ. στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Θανοπούλου "Το αλκοολούχο ύδωρ" στο ξενοδοχείο «Golden Star» στην αίθουσα «Αναστασία», στην Περαία Δήμου Θερμαϊκού

  Θα προλογίσει ο Δήμαρχος κ.Αντώνης Ματζάρης

  Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: κ.Μαρία Γεωργιάδου, φιλόλογος καθηγήτρια και η συγγραφέας κ.Μαίρη Μαυρίδου-Καλούδη.

  Την ίδια ώρα και μέρα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη έκθεση ζωγραφικής του Θάνου Χατσέρα. Για το ζωγράφο θα μιλήσει η κ. Ζωή Μαρκοπούλου-Χατσέρα

  Χορηγοί: Ειβλιοπωλείο «Καββαδίας», Φιλίππου 37 τηλ. 2392025151 Ευχαριστούμε τους: Golden Star, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θερμαϊκού, Πολιτιστικό Οικολογικό Σύλλογο Περαίας Θα ακολουθήσει κέρασμα
  3 Απριλίου 2006

  «τα παιδιά παρουσιάζουν παιδιά» Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

  Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 10ημέρου για την παγκόσμια ημέρα του παιδικού βιβλίου διοργανώνουν σε συνεργασία με την Ανοικτή Σκηνή Ποιητών «Ale Amoroza» και το ραδιόφωνο FM 100,6 Λόγου και Τέχνης ραδιοφωνική εκπομπή για τα παιδιά της πόλης μας «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ» τη Δευτέρα 3.4.2006 και ώρα 12-1 το μεσημέρι.
  Αρκαδική Ανθολογία

  Π ρ ο λ ο γ ι κ ά
  Γαϊτανάκη Ζαχαρούλα
  Γιαννούκου Ευαγγελία
  Γρίβα Ελένη
  Γρίβας Στάθης
  Δημόπουλος Γιάννης
  Διονυσόπουλος Κώστας
  Δουζένης Γιώργος
  Δουρίδας Κώστας
  Ζαχαροπούλου - Ηλιοπούλου Ελένη
  Ιωαννίδης Τάκης (Παναγιώτης)
  Καπαρδέλη Ευτυχία
  Καπορδέλης Δημήτρης
  Καπορδέλη - Ζογκαρη Ρέα
  Κατράκης Πότης
  Κομίνης Θ. Αντώνης
  Κουφοπούλου-Ηλιοπούλου Θεοδώρα
  Κουσουνέλος Γιώργος
  Μποτής Γεώργιος
  Παναγοπούλου Μαρία
  Παπαιωάννου Καλύβα Ζανέτα
  Πρωτοπαπάς Κάκου Γιώργος
  Ρέππας Χρίστος
  Σπηλιόπουλος Τάκης
  Στασινόπουλος Γιώργος
  Συμιγδαλάς Αντώνης
  Τριάδης Νικόλαος
  Τρουπής Θεόδωρος
  Τσίτσος Ιωάννης  'Eλα να δεις

  Παραλλαγές : Μια Φωτογραφία ένας τόπος
  ποιήματα τ' αγαπημένα
  Ελληνική Πεζογραφία
  Ανθολογίες της ΕΕΛΣΠΗ
  Λογοτέχνες και λογοτεχνήματα
  Δ Ε Λ Τ Ι Α Τ Υ Π Ο Υ
  ΚΑΠΝΟΝ ΑΠΟΘΡΩΣΚΟΝΤΑ
  ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και ΚΡΙΤΙΚΗ...
  Ένα ακόμη εξώφυλλο για τον Οδυσσέα...
  Θωμάς Πετρολιάγκης
  "Ο τυφλός θεατρίνος"
  Το περιοδικό "Εποχές" Μάιος 1963 Απρίλιος 1967
  Τα απομνημονεύματα τού Δία
  Χριστιάνα Αβραμίδου
  Γιώτα Στρατή
  Μαρία Θανοπούλου
  Αικατερίνη Σιδέρη   
  Διονύσης Δουζένης
  Κώστας Καλύβας   
  ΤΟ ΚΑΡΔΑΡΙΤΣΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ   
  Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης
  'Aσπα Παπακωνσταντίνου
  Παναγιώτης Τρανούλης
  'Aντρια Γαριβάλδη
  Σπύρος Δαρσινός
  Τι είναι ποίηση   
  Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ   
  Μ. Καραγάτσης   
  Οδυσέας Ελύτης : Αποσπάσματα από το 'Εργο του
  Ελληνική Διασπορά 'Ωρα Μηδέν?
  Το Γιούσουρι στα Ισπανικά
  ΕΛΕΝΗ ΤΖΗΚΑ
  Χριστίνα Τσαρδίκος
  Αλκυόνη Παπαδάκη
  Φιλοσοφικές θεωρίες
  ΝΙΚΟΣ ΣΠΑΝΙΑΣ   
  Σου γράφω τραγούδι   
  Μάρω Σιδέρη   
  'Αιντε λοιπόν Έλληνα μου   
  Α' Παναρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο   
  Φωτογραφία και περιήγηση   
  Πατέρα...   
  Βασίλης Παπαθεοδώρου   
  ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και ΚΡΙΤΙΚΗ...   
  Ένα ακόμη εξώφυλλο   
  «H Πόλις εάλω!»   
  Αυτοί είμαστε οι 'Ελληνες!!!   
  'Aξιον εστί το τίμημα   
  Τα μάρμαρα του Παρθενώνα   
  Στα 2004   
  Γη των θεών φροντίδα   
  Χαμπέρια..   
  Παλιέ μου φίλε Δημ. Καραλή,   
  ο Ξενοφών Ζολώτας   
  Χαιρετισμούς και Αφιερώματα   
  Στο Ελληνόπουλο της Διασποράς   
  Ημέρα μνήμης Πολυτεχνείου   
  Ένας όρκος και μια Ιστορία   
  Αναζητώντας στο διαΔίκτυο...   
  Κριτικές Αναλύσεις   
  Γαβριήλ Παναγιωσούλης   
  Γιάννης Ανδρεόπουλος   
  Λάκης Φουρουκλάς   
  'Ατυπη Λέσχη   
  η Ανθολογία «ΞΕΝΙΤΕΙΑ»   
  Νίκος Παλαμήδης   
  Οδυσσέας Πλατύρραχος   
  Κική Δημουλά   
  Φλόγα του μετανάστη   
  Στέλιος Καζαντζίδης   
  Η Νάνσυ Μπίσκα   
  Διονύσης Κονταρίνης   
  Γκαμπριέλ Μάρκες   
  Λάρρυ Κουλ   
  Δημήτρης Ζαχαρόπoυλος   
  ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ μού έδωσαν ελληνική   
  οι Ποσειδωνιάτες   
  Ελπίζω να είσαι καλά   
  Ζητείται Ελπίδα   
  Δρ Θωμάς Σαββίδης   
  Αναστασίας Γονέου: Γλώσσα τροφός   
  MINAS SAVVAS   
  Η Ελληνική Γλώσσα τροφός όλων των γλωσσών   
  Το νέο Λεξικό Μπαμπινιώτη   
  Έκκληση για την ελληνική γλώσσα
  ο Ιάκωβος Γαριβάλδης   
  Ρούλα Ιωαννίδου - Σταύρου   
  Χρήστος Νιάρος   
  Στράτος Δουκάκης :   
  Βάϊος Φασούλας   
  Ελευθερία Μπέλμπα   
  Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη   
  Γιώργος Δουατζής   
  Εθνική Αντίσταση και Λογοτεχνία  
  Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο   
  Κώστας Γεωργουσόπουλος   
  ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ   
  η ΜΑΝΗ   
  Όμορφη και παράξενη πατρίδα   
  Γνωρίστε το Oakville και τα πέριξ   
  Ο Νίκος Δημόπουλος   
  Γράμμα από το Γκύτερσλο   
  Τρισαγαπημένη ΑΡΚΑΔΙΑ   
  Δημήτρης Λιαντίνης   
  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ   
  Hellenic American National Council   
  Ο Λόγος μέσα από τη Διασπορά   
  ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ : Φοβάμαι...   
  Αχ Ελλάδα..   
  Γιατί δεν πήρε ο Νίκος Καζαντζάκης το βραβείο   
  Η Χώρα των Θεών μέσα από το FTP (1711..)   
  Τα δικά μου γραψίματα
  Γρ. στον 'Ελληνα της Διασποράς
  Οδοιπορικό στο Καρδαρίτσι
  τα Δημοτικά
  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
  και το '21

  Τραγούδια για την ξενιτιά
  Τραγούδια στη γυναίκα μου
  Συνομιλώντας τότε...
  τα τραγούδια μου
  Στο πρώτο Ψίθυρο της εφηβείας  τα Μικρά ενθυμήματα..

  ΤΟ ΚΑΡΔΑΡΙΤΣΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
  Κώστας Κρυστάλλης
  «Σε σας μιλάω, γονείς...»
  Νικηφόρος Βρεττάκος
  το Καρδαρίτσι
  «ΤΡΕΙΣ ΨΥΧΕΣ, ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ»
  Το γράμμα της Οριάνα Φαλάτσι
  Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας
  Φεντερικο Γκαρθια Λορκα
  Γιώργος Σεφέρης
  κδ.
  Κώστας Βάρναλης
  Το νέο καλοκαίρι
  η Αγάπη
  Σωτήρης Παστάκας
  Κώστας Καριωτάκης
  Η βιβλιοθήκη του Μάρκου Αυγέρη
  Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
  Κάθε φορά που ακούω το δημοτικό
  Γιατί υποτιμάτε την γλώσσα;
  Οι φωνές του ποιήματος
  Ερωτικός Λόγος
  "Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης"
  Μήν νομίσετε
  Μήτσος Παπανικολάου
  Ρούλα Ιωαννίδου Σταύρου
  Θωμάς Πετρολιάγκης
  Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη
  Πάμπλο Νερούντα
  Γιάννης Μακρυγιάννης
  Γιάννης Σκαρίμπας
  Ποιήματα για τον Aγγελο Μάνη
  Φαίδων Θεοφίλου
  Παναγιώτης Τρανούλης
  Θωμάς Γκόρπας
  Χριστίνα Τσαρδίκος
  ΑΜΑΛΙΑ Κ. ΗΛΙΑΔΗ
  Ιάκωβος Γαριβάλδης
  Χόρχε Λούις Μπόρχες
  Γιώργος Δουατζής
  Κώστας Γεωργουσόπουλος
  Οι Χαιρετισμοί του Ρήγα
  Ανθολογίες στο διαδίκτυο
  Διονύσης Δουζένης
  Κυριαζής Aθανάσιος
  Χριστιάνα Αβραμίδου
  Αικατερίνη Σιδέρη
  Λιαντίνης Δημήτρης
  Μαρία Θανοπούλου
  Γιώργος Ιωάννου
  'Aντρια Γαριβάλδη
  Λήθη του Μαβίλη
  Ανδρέας Καρκαβίτσας
  Γιώτα Στρατή
  Διονύσης Ε. Κονταρίνης
  Λεωφορείον: Ο Λόγος
  Νίκος Παπανδρέου
  τα Απ/ματα του Κολοκοτρώνη
  Μάνος Ελευθερίου
  Νάνος Βαλαωρίτης
  Χρήστος Ε. Δημάκης
  η Ελληνική Διασπορά
  Χρήστος Νιάρος
  Στράτος Δουκάκης
  Mιχαήλ Μητσάκης
  Γαβριήλ Παναγιωσούλης
  Ι. Φίλιππος Μουζάς
  Παντελής Ξανθίδης
  Μάρω Σιδέρη
  Γεώργιος Βιζυηνός
  Ελένη Τζήκα
  Νίκος Παλαμήδης
  Βάιος Φασούλας
  Ελευθερία Μπέλμπα
  Νίκος Καββαδίας
  Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη
  Ευαγόρας Παλληκαρίδης
  Γιάννης Ρίτσος
  Ανδρέας Κάλβος
  Λάρρυ Κουλ
  Γκαμπριέλ Γκαρθία Μαρκές
  Μανολης Αναγνωστάκης
  'Αγγελος Σικελιανός
  Παπαιωάννου Καλύβα Ζανέτα
  Μποτής Γεώργιος
  Ελένη Ηλιοπούλου Ζαχαροπούλου
  Κώστας Κατσούλης
  Θεόδωρος Τρουπής
  Φανή Αθανασιάδου
  Ιωαννίδης Τάκης
  Θωμάς Γκόρπας: Αφιέρωμα
  Δουζένης Γιώργος
  Κώστας Δουρίδας
  ..Και ότι είδα, και ότι έμαθα
  Παύλος Νιρβάνας
  Νεκτάριος Μαμαλούγκος
  Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
  Εκτιμώ πολύ την Αρκαδία
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ ΓΚΑΙΤΕ
  κ ART ά SOS
  ΜΙΣΤΡΑΛ
  Μίκης Θεοδωράκης
  τα ανέκδοτα του Κολοκοτρώνη
  Welcome to Arcadians.gr
  Και λέω άραγε ταχιά
  'Aσπα Παπακωνσταντίνου
  Τρισαγαπημένη ΑΡΚΑΔΙΑ
  Τεύκρος Ανθίας
  Κωνσταντίνος Καβάφης
  Στέλιος Α. Δουμένης
  Κική Δημουλά
  ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ
  Νικόλαος Τριάδης:
  Χρήστος Δάγλαρης
  Κωστής Παλαμάς
  Μιλτιάδης Μαλακάσης
  Διονύσιος Σολωμός
  Γλαύκος Αλιθέρσης
  Σύννεφα στον ήλιο
  Μίλτος Σαχτούρης
  Hλίας Bενέζης
  Λεμεσός αροδαφνούσα
  Με την Ελλάδα..
  ...Γράψε μου αν θέλεις

  Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ  A Little Bit of Greece
  Search & Directories You 'll find everything here
  NEWS on Line WORLD WIDE MEDIA
  Greek Culture Travel to Greece
  HELLENIC DIASPORA
  Greek History Links
  Ορθόδοξος Εκκλησία
  GREEK MUSIC Dance Like A ZORBA !
  ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ CYPRUS 20 Ιουλίου 1974
  Beautifull Sites

   
  Κώστας Δουρίδας
  τα δικά μου γραψίματα:
     Οδοιπορικό στο Καρδαρίτσι:  το Καρδαρίτσι / Journey to Kardaritsi (η παλιά σελ.)   τα Δημοτικά / Folk songs (η παλιά σελ.)   το Εικοσιένα / the 1821 (η παλιά σελ.)   Τραγούδια της Ξενιτιάς / The songs of foreign land (η παλιά σελ.)   τα Τραγούδια της αγάπης.. Songs of love (η παλιά σελ.)   Μιλώντας τότε με τον 20χρονο εαυτό μου.. Speaking then with the 20-year old myself.. (η παλιά σελ.)   Είσαι Παιδί.. You are a Child.. (η παλιά σελ.)   τα Τραγούδια μου My Songs (η παλιά σελ.)   Στο πρώτο Ψίθυρο της Εφηβείας.. The first Whisper of Adolescence (η παλιά σελ.)   Η χαμένη μας Hiroshima Our lost Hiroshima (η παλιά σελ.)  
     ΚΑΠΝΟΝ ΑΠΟΘΡΩΣΚΟΝΤΑ: 
  Γράμμα στον 'Ελληνα της Διασποράς (η παλιά σελ.)  
  A Letter to the Greek in Diaspora

     Ενότητες, Ανθολογίες και Άλλα..     Home Page  the LAND of GODS στο Google:  1,  1b,  2,  3,  4,  4b,  5,   5b,   Μηνύματα και επιστολές.. 5,   6,   Αρκαδική Ανθολογία το Έλα να δεις ></a>

<img src= τρισαγαπημένη Αρκαδία Oδοιπορικό στο Καρδαρίτσι το Δημοτικό τραγούδι.. ποιήματα τα αγαπημένα Νεοελληνική Πεζογραφία 7 σελιδες απο την Ελληνική Λογοτεχνία Οδυσσέας Ελύτης Οι Ποιητές στο διαΔίκτυο τα ΔΕΚΑΧΡΟΝΑ 1996 - 2006 στην ΑΚΡΗ του ματιού.. Γιάννης Μακρυγιάννης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο Ελληνισμός της Διασποράς Επισκεπτήριο της Google Κριτική και ο Λόγος των Φίλων.. Ανθολογίες της EELSPH Βιβλία και Αφιερώματα.. το Ποίημα της ημέρας ο Στίχος της ημέρας το FTP κ.α. Mια Φωτογραφία και ένας τόπος Γιατί το λέμε έτσι.. Κείμενα και Φωτογραφίες 2012 Καινούρια και Παλιά.. A Little Bit of Greece: Newspapers... Πρωτοσέλιδα εφημερίδων Πάμε Καρδαρίτσι??