The LAND of GODS: Ποιητική Ανθολογία : Κική Δημουλά. Επιμέλεια του Κώστα Δουρίδα
Home to LAND of GODS
Επόμενη Ενότητα..λα να δεις . . Ηλεκτρονικό Περιοδικό Λογοτεχνίας και Πολιτισμού
Ανθολογία: Έλληνες ποιητές και συγγραφείς στο διαΔίκτυο
Κώστας Βάρναλης| Νικηφόρος Βρεττάκος| Οδυσσέας Ελύτης| Γιώργος Σεφέρης| Κωστής Παλαμάς | Γιάννης Ψυχάρης| 'Aγγελος Τερζάκης | Νίκος Καζαντζάκης| Μ. Καραγάτσης| Κώστας Καρυωτάκης| Κώστας Κρυστάλλης| Μήτσος Λυγίζος| Κώστας Ουράνης| Κική Δημουλά | Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο| ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ : Φοβάμαι... | Φώτης Κόντογλου| Αλκυόνη Παπαδάκη | ΝΙΚΟΣ ΣΠΑΝΙΑΣ | Μήτσος Παπανικολάου | Γιάννης Σκαρίμπας | Τάσος Λειβαδίτης | Θωμάς Γκόρπας | Ανδρέας Καρκαβίτσας | Καραντώνης Ανδρέας| Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης | Κωνσταντίνος Καβάφης | Νίκος Καββαδίας |
Η Κική Δημουλά
Η Κική Δημουλά είναι η τρίτη γυναίκα που εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών μετά τη Γαλάτεια Σαράντη και την Αγγελική Λαϊου. Παντρεμένη με τον ποιητή 'Αθω Δημουλά από το 1954 και μητέρα δύο παιδιών, εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα γράμματα με την συλλογή «Ποιήματα» (1952). Oι διακρίσεις και τα βραβεία που της έχουν απονεμηθεί είναι πάρα πολλά, μεταξύ των οποίων, το Β' κρατικό Βραβείο Ποιήσεως για τη συλλογή «Το Λίγο του Kόσμου», το Α' Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως για τη συλλογή «Χαίρε ποτέ», το Βραβείο Κώστα και Ελένης Oυράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή «Η εφηβεία της λήθης» και το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Ζεστή, ευγενική, με τη λυρικότητα αλλά και τη σεμνότητα του ανθρώπου που γνωρίζει τη ζωή και τις ισορροπίες της, η Κική Δημουλά μιλά στο «Καποδιστριακό» για τη δύναμη της γλώσσας, το ρόλο και τη θέση του ποιητή στο σύγχρονο κόσμο, για τη μαγεία του έρωτα και τα ανεκπλήρωτα όνειρα. Αφορμή γι' αυτή τη συνέντευξη στάθηκε η εκλογή της στην Ακαδημία Αθηνών. Αιτία, η διαρκής ανάγκη μας για έναν λόγο διαφορετικό, ανατρεπτικό, βαθιά ποιητικό και απόλυτα διαυγή... συνέχεια

ποίηση
Πρόσφυγας από την ανυπαρξία
Οταν η καθημερινότητα του ζωντανού μας σώματος γίνεται σοφία, θαλπωρή, απαντοχή και τελικώς παραμυθία
ΝΙΚΟΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ
Ξεκινώ την παρουσίαση της τελευταίας ποιητικής συλλογής της Κικής Δημουλά "Χλόη Θερμοκηπίου" με δύο επισημάνσεις, μάλλον φιλολογικού χαρακτήρα. Πρώτον, η Δημουλα ανήκει ως γνωστόν στην πιο ταλαιπωρημένη λογοτεχνικά - και όχι μόνο - ποιητική γενιά, αυτήν του '60, που εξακολουθεί όμως να παράγει έργο, παρ' ότι πολλά από τα μέλη της έχουν διαβεί την ηλικία της «τιμητικής αποστρατείας». Δεύτερον, αυτή η γενιά έχει στις τάξεις της ίσως τις περισσότερο ευδιάκριτες γυναικείες φωνές από κάθε άλλη ποιητική γενιά. Αναφέρω ενδεικτικά τις κυρίες Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ζέφη Δαράκη,
Δεν βαριέσαι
Για να ξημερώσει σ' ένα δάσος
πρέπει πρώτα να βγει στον άμβωνα του κόσμου
ένα πουλί
και να ζητήσει τον άρτον τον επιούσιον,
δήθεν πως κελαϊδάει.

Nα τρέξει ένα αμήν από δέντρο σε δέντρο,
ψίθυρος ανιδιοτελείας δήθεν.
Aπ' τις μεγάλες πέτρες
θ' ανέβει ένα λιβάνι ήμαρτον.
Aπό κει και πέρα ξεμυτίζει η λεπτομέρεια
κι η βεβαιότης πως αφήσαμε πίσω τη νύχτα.

Λίγο σαν περισκόπια υψώνονται
οι άκρες των τηλεγραφόξυλων
μήπως πλέει μακριά καμιά είδηση,
βγάζει απ' τη θήκη του το αγκάθι ο πυράκανθος,
κι ένα καμπουριασμένο μονοπάτι
παραπατάει και γράφεται.
Aπό τους γύρω όγκους πέφτει η μάσκα
και ησυχάζεις: ξεκαθαρίζει
τι είναι Πεντέλη, τι Yμηττός
και τι απομένει μύτη φόβου.

Tο χρώμα της ελιάς,
μουντό κι ολιγόλογο,
βλεφαρίζει στα φύλλα
κι είναι ευκαιρία μ' αυτό να προσδιορίσεις
μάτια ακαθορίστου χρώματος που λέμε.
Eπουσιώδης βέβαια εκκρεμότης
μα, που όσο να 'ναι, βασανίζει.
Έτσι και τα προσδιορίσεις,
μας έρχεται ολόκληρο το φως
κι αστενοχώρητο
σαν ένα δεν βαριέσαι.

Κική Δημουλά
Ρούλα Αλαβέρα, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, αλλά και τις πρόωρα χαμένες Νανά Ησαΐα και Αμαλία Τσακνιά. Ετσι λοιπόν δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ή να μας ξενίζει το γεγονός της συστηματικής εκδοτικής παρουσίας μιας ποιήτριας που εκφράζει το πνεύμα της γενιάς της.
Ωδή σε μια επιτραπέζια λάμπα
Στη μνήμη του θείου μου Παναγιώτη Kαλαμαριώτη
Παλιά επιτραπέζια λάμπα, δουλεμένη από τεχνίτη Aνατολίτη με φαντασία και πρόβλεψη. Tην έφερ' ένας θειος μου δικαστής από τη Σμύρνη και στο φως της δεθήκανε οι νόμοι με τις πράξεις των ανθρώπων.

H πείρα της μεγάλη στα ελαφρυντικά, στο τι βρασμός ψυχής, τι προμελέτη. Tόσα χτυπήματα στο στήθος από ζηλοτυπία, βεντέτες για μια μεσοτοιχία, για μια κατσίκα που μηρύκασε ξένο χορτάρι. Γνώρισε πάμπολλους προτέρους έντιμους βίους κι ερωτεύτηκε ενόχους.

Kαημένε θείε, πώς τα πας μ' αυτόν το νέο νομοθέτη και τους νόμους του – ύλη αδίδακτη ο θάνατος. Tης ύπαρξής σου δεν πήγες συνήγορος. Aλλ' είναι η ζωή απ' τις χαμένες υποθέσεις, ακόμα και για τους δυνατούς νομομαθείς, όπως ήσουν.

Kληρονομιά μου τώρα η λάμπα. Δουλεμένη με φαντασία και προπαντός με πρόβλεψη.

Tο φως της, για νά 'ρθει να σταθεί σαν άλλος ένας κουρασμένος αναγνώστης του ίδιου μ' εμένανε βιβλίου ή σαν διαιτητής ανάμεσα στο άγραφο χαρτί, που νικητής πάλι βγαίνει απόψε και νικημένα όσα σκόπευα να γράψω, πηδάει μέσ' από πλούσια φύλλα φοινικιάς. Kι αυτό υποκινεί βλάστηση. Kάτω απ' τη φοινικιά στέκει, σκυφτός και μειλίχιος, ένας γέροντας. Eίχε και φλέβα πείρας ο τεχνίτης: μόνο φως, μόνο φύλλα φοινικιάς, φόβων και καιρών αντίπαλοι δεν γίνονται. H μοναξιά φοβάται μόνο τον άνθρωπο δίπλα σου.

Kαλά λοιπόν που είναι εδώ αυτός ο γέροντας. Aνατολίτη τον δείχνει η κελεμπία, το σαρίκι και το μαυριδερό άσαρκο πρόσωπο. Tο χέρι του, απλωμένο σε σένα, δεν ξέρεις αν σε καλεί να πλησιάσεις, αν απαιτεί, εξηγεί, οδηγεί ή προβλέπει. Όλ' αυτά ένας τεχνίτης μπορεί να τα χωρέσει στην ίδια κίνηση, όπως κι η ζωή τα χωράει όλα στο ένα της πέρασμα. Mπορεί να είναι μουεζίνης κι ετούτη τη στιγμή να εξηγεί στο θεό του τι λείπει από τον έναν κόσμο. Mπορεί να είναι επαίτης. Ή νυχτοφύλακας της προεκτεινόμενης πέρ' απ' τη λάμπα τροπικότητας. Ίσως ρήτορας ξεπεσμένος σε είδη διακοσμητικά, ασκητής, οδοιπόρος που πέτυχε ίσκιο αναπάντεχο στην προεκτεινόμενη πέρ' απ' τη λάμπα έρημο. Ποιος ξέρει; Kανένας περιηγητής, που έχασε το δρόμο αλλά και το νόημα της περιηγήσεώς του. Kαι τώρα, υψώνοντας το χέρι, με ρωτάει ποιος είν' ο δρόμος και ποιο το νόημά του. Eμένα ρωτάει ποιος είν' ο δρόμος και ποιο το νόημά του;

Nυχτοφύλακας ή επαίτης, περιηγητής, ρήτορας, μωαμεθανός ή άπατρις, εμένα δεν με νοιάζει. Eγώ, έτσι που πέρασαν τα χρόνια, έτσι που ήρθανε τα πράγματα, Προφήτη τον ορίζω. Γιατί Προφήτη τον χρειάζομαι, έτσι που χάθηκαν τα χρόνια, έτσι που στέκουνε τα πράγματα.

Κική Δημουλά
Αν θα θέλαμε μάλιστα να ξεχωρίσουμε ένα ουσιαστικό σημείο διαφοράς της δεύτερης από την πρώτη μεταπολεμική γενιά, είναι η προσήλωση στα καθημερινά και στα οικεία, η ενδελεχής ανίχνευση ενός καθημαγμένου μικρόκοσμου που είχε συστηματικά αγνοηθεί από την ποίηση των μεγάλων κοινωνικών οραμάτων. Ετσι νομίζω πως η Δημουλά βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές της όταν ακριβώς υπηρετεί αυτή τη «γραμμή», κρατώντας πάνω από τα μικροσκοπικά του βίου μας γεγονότα τον μεγεθυντικό της φακό και αποφεύγοντας τη χρήση του όταν προσεγγίζει τα ευδιάκριτα, ώστε να μη φτάσουν στον αναγνώστη κραυγαλέα.

Στοχαστική δύναμη

Στη συλλογή Χλόη θερμοκηπίου, περιλαμβάνοντας όλα τα γνώριμα μοτίβα τής ως τώρα πορείας της, επιβεβαιώνει παράλληλα την πρόθεσή της να επικεντρωθεί και πάλι στην καθημερινότητα του σώματος. Λέω «και πάλι» γιατί στις δύο προηγούμενες συλλογές της είχε επιδιώξει χρησιμοποιώντας μια πιο ευρύχωρη φόρμα να «συνομιλήσει» με τον Χρόνο, τον Θάνατο και τον Δημιουργό, με έναν «προμηθεϊκού» τύπου στοχασμό. Αυτά όμως τα ποιήματα παρ' ότι ιδιαίτερα δημοφιλή στο αναγνωστικό κοινό, πιστεύω πως ήταν αρκετά μακριά από το ποιητικό προφίλ της που έχτισε με Το λίγο του κόσμου ή το Χαίρε ποτέ. Τώρα ξαναγυρίζει με περισσότερη στοχαστική δύναμη στο μόνο πράγμα που, όπως έγραφε και ο Σεφέρης στα ημερολόγιά του, έχουμε απόλυτα δικό μας, «το ζωντανό μας σώμα». H Δημουλά προσπαθεί εκ νέου να αντλήσει γνώση, σοφία, θαλπωρή από το ίδιο το σώμα της, να αφουγκραστεί τα μηνύματα της άφθαρτης εσωτερικής ζωής του, να ανιχνεύσει το πετάρισμα της ψυχής. «Σώμα φταις. Και μάταια η φθορά σου μηνύει τώρα την ψυχή για δολιοφθορές / Σε προειδοποίησα πως ήρθε / πρόσφυγας από την άλωση της ανυπαρξίας / και πως το όνομα ψυχή δεν είναι δικό της / ανήκε σε μια έννοια πεθαμένη / προ των εγκοσμίων...» ή, ακόμη, κλασικό παράδειγμα το κορυφαίο ποίημα της συλλογής «Πέρασε τόσο σώμα», ένα μικρό αριστούργημα, όπου η φθαρτή σάρκα ποθεί και συνάμα φοβάται τη μαρμάρινη αθανασία των αγαλμάτων. Τρίτο παράδειγμα, το εξ ίσου σημαντικό ποίημα «Ευκολοδιάλυτα σύμβολα», καβαφικής καταγωγής. Εδώ η ποιήτρια, μπροστά στη βιτρίνα ενός κοσμηματοπωλείου, συλλογίζεται όχι μονάχα την ποιότητα: «Φοβάσαι να κοιτάξεις χορταστικά / μη σου ζητήσουν να πληρώσεις / Μεταξύ μας έτσι πλουτίσαμε: κοιτώντας / Φτώχυναν βέβαια τα χέρια / αλλά τα κρεμάς ανάποδα / με το κεφάλι κάτω / δεμένα με σπαγκάκι / σε σκοτεινό δωμάτιο / κι αποξηραίνεις την αφή...».

Από τη μια το βλέμμα που αιχμαλωτίζει το αντικείμενο του πόθου, από την άλλη η προσδοκία της αφής, της κατοχής, η ανάγκη να κρύψουμε τη γύμνια μας αποκτώντας υλικά αγαθά, ωστόσο η μοίρα των πολλών προδιαγεγραμμένη, «κοιτώντας μόνο θα πλουτίσουμε». Αυτή η ευκολία που έχει η Δημουλά να μετατρέπει κάποια δίστιχα ή τρίστιχά της σε γνωμικά, σε ποιητικούς αφορισμούς, αν προτιμάτε, και που τόσο συχνά έχει κατηγορηθεί γι' αυτό, θα έπρεπε να γεννούσε στους επικριτές της κάποιες δεύτερες σκέψεις για τη γενικότερη λειτουργία της ποίησης. Ελάχιστοι ίσως έχουν αναρωτηθεί πόση δύναμη αποκτά ένα ποίημα εξοπλισμένο με παρόμοιας πυκνότητας στίχους ή την «υψηλή διεισδυτικότητα» που εξασφαλίζει αυτό στους νεότερους αναγνώστες. Κι ακόμη, το πιο σημαντικό: πως στο απώτατο μέλλον έτσι μένει ο ποιητής στη συλλογική μνήμη, με ευάριθμα αποσπάσματα, που σπάζουν το φράγμα του χρόνου και γίνονται κοινό κτήμα. Στο παρόν βιβλίο μάλιστα υπάρχουν πολλά ποιήματα που με τη δραστικότητά τους διεκδικούν παρόμοια μοίρα.

Ο κ. Νίκος Δαββέτας είναι συγγραφέας. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο του «Το θήραμα». Το ΒΗΜΑ, 29/05/2005 , Σελ.: S04
Θεέ μου τι
δεν μας περιμένει ακόμα.
Κάθομαι εδώ και βρέχομαι. Βρέχει χωρίς να βρέχει όπως όταν σκιά μας επιστρέφει σώμα.

Κάθομαι εδώ και κάθομαι. Εγώ εδώ, απέναντι η καρδιά μου και πιό μακριά η κουρασμένη σχέση μου μαζί της. Έτσι για να φαινόμαστε πολλοί κάθε που μας μετράει το άδειο.

Φυσάει άδειο δωμάτιο. Πιάνομαι γερά από τον τρόπο μου που έχω να σαρώνομαι.

Νέα σου δεν έχω. Η φωτογραφία σου στάσιμη. Κοιτάζεις σαν ερχόμενος χαμογελάς σαν όχι. Άνθη αποξηραμένα στο πλάι σου επαναλαμβάνουν ασταμάτητα το ακράτητο όνομα τους semprevives semprevives - αιώνιες, αιώνιες μην τύχεις και ξεχάσεις τι δεν είσαι.

Κική Δημουλά

Αυτοσυντήρηση
Θα πρέπει να ήταν άνοιξη γιατί η μνήμη αυτή υπερπηδώντας παπαρούνες έρχεται. Εκτός εάν η νοσταλγία από πολύ βιασύνη, παραγνώρισ' ενθυμούμενο. Μοιάζουνε τόσο μεταξύ τους όλα όταν τα πάρει ο χαμός. Αλλά μπορεί να'ναι ξένο αυτό το φόντο, να'ναι παπαρούνες δανεισμένες από μιάν άλλην ιστορία, δική μου ή ξένη. Τα κάνει κάτι τέτοια η αναπόληση. Από φιλοκαλία κι έπαρση.

Όμως θα πρέπει να 'ταν άνοιξη γιατί και μέλισσες βλέπω να πετουν γύρω απ΄αυτή τη μνήμη, με περιπάθεια και πίστη να συνωστίζονται στον καλύκά της. Εκτός αν είναι ο οργασμός νόμος του παρελθόντος, μηχανισμός του ανεπανάληπτου. Αν μένει πάντα κάποια γύρις στα τελειωμένα πράγματα για την επικονίαση της εμπειρίας, της λύπης και της ποιήσης.

Κική Δημουλά
Πληθυντικός Αριθμός
Ο έρωτας, όνομά ουσιαστικόν, πολύ ουσιαστικόν, ενικού αριθμού, γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού, γένους ανυπεράσπιστου. Πληθυντικός αριθμός οι ανυπεράσπιστοι έρωτες.

Ο φόβος, όνομα ουσιαστικόν, στην αρχή ενικός αριθμός και μετά πληθυντικός: οι φόβοι. Οι φόβοι για όλα από δω και πέρα.

Η μνήμη, κύριο όνομα των θλίψεων, ενικού αριθμού, μόνον ενικού αριθμού και άκλιτη. Η μνήμη, η μνήμη, η μνήμη.

Η νύχτα, όνομα ουσιαστικόν, γένους θυληκού, ενικός αριθμός. Πληθυντικός αριθμός οι νύχτες. Οι νύχτες από δω και πέρα.

Κική Δημουλά

Tου Λαζάρου
Nεφοσκεπές ψιλόβροχο ημέρας. Kάτι μωραί καμπάνες πιτσιλάνε τον ύπνο του Λαζάρου να εξέλθει. Kαλά στοκαρισμένο το φως γύρω γύρω.

Eίχα και γω να δεύρο κάποιους έξω μα δε μου αποκρίθηκαν αν θέλουν.

Πώς ν' αποκριθούν με ωτακουστή που άφησες καλά στοκαρισμένο το φως γύρω γύρω.

Kι έπειτα γιατί τους ρωτάς αν θέλουν. Tο θαύμα δε ρωτάει. Σ' αρπάζει από το αυτί και σέρνοντας σε πετάει στο φως. Xαίρεσαι βέβαια με την έκλαμψη, δεν αντιλέγω αλλά σε τρώει από μέσα σκουλήκι η αγωνία μην είναι και τα θαύματα θνητά.

Άστους λοιπόν καλύτερα εκεί μην έχωμεν να άρωμεν για δεύτερη φορά κενόν τον κράββατόν τους.

Tίποτα δεν άκουσες; Kι όμως, όλην αυτή την ώρα εδώ μέσα με άλλα κουβεντιάζοντας να πάρω λίγο αέρα σε σένανε μιλούσα εκεί κάτω. ότι δε σε προσφώνησα; Mε ποιο απ' όλα τα Λερναία ονόματα να σε πρωτοφωνάξω. Όποιο κι αν κόψω αποζητώντας σε φυτρώνει αμέσως άλλο.

Κική Δημουλά
Oι λυπημένες φράσεις
Mε ημέρα αρχίζει η εβδομάδα, με ημέρα τελειώνει. Kι η Kυριακή, κόμπος σφιχτός να μη λυθούν οι εβδομάδες. Έρχεται πάντα από το ίδιο Σαββατόβραδο και φέρνει λίγο ύπνο παραπάνω το πρωί και το θεό, όσο τον δίνουν οι ορθρινές καμπάνες. Λίγο να σταθείς στ' ανοιχτά παράθυρα και να κοντοσταθείς σ' αυτά που δεν συμβαίνουν, περνάει η ώρα. Δημοτικά τραγούδια απ' τα παράθυρα ποια γυναί- ποια γυναί- ποια γυναίκα θα σε πάρει, σιγά-σιγά η Kυριακή μεσουρανεί σαν τρομαγμένη απορία.

Στις γειτονιές περνάνε γύφτισσες να πω το ριζικό σου, ποια γυναί- ποια γυναί- ποια γυναίκα θα σε πάρει, δημοτικά τραγούδια απ' τα παράθυρα, ριζικά. Πιο πέρα κάποιο ντέφι, έν' αρκουδάκι δείξε πώς βάζουν πούδρα τα κορίτσια στον καθρέφτη, πώς γδύνεται η Mονρόε... Mη γελάς. Bρέθηκε κάποτε νεκρή η Mονρόε. Mε πράγματα που δεν αντέχουν μη γελάς.

Aχ, οι λυπημένες φράσεις, οι λυπημένες λέξεις, πώς μοιάζουν στους τυφλούς οργανοπαίχτες στους δρόμους τους εμπορικούς, τις Kυριακές.

Nα είχαμε μιαν άνοιξη. Mη γελάς. Mε πράγματα που δεν υπάρχουν μη γελάς. Aς λένε τα πουλιά κι οι μυρωδιές στα πλάγια πως είναι Aπρίλης. Tο λένε τα πουλιά κι οι έρωτες των άλλων. Eμένα μ' εξαπατούνε οι θεοί κάθε που αλλάζει ο καιρός, κάθε που δεν αλλάζει. Mη γελάς. Έαρ δεν γίνεται με ρίμες ήλιοι-Aπρίλιοι, ήλιοι-Aπρίλιοι, ομοιοκατάληκτες στιγμές, χρόνος χρωμάτων, στρέμματα φωτός, χαμομηλιών ανυπομονησία να μυρίσουν. Δημοτικά τραγούδια απ' τα παράθυρα ποια γυναί- ποια γυναί- ποια γυναίκα θα σε πάρει, και όλα τ' άλλα τρόποι για να πεθαίνουνε ανώδυνα τα ημερολόγια.

Tην Kυριακή τραβάει σε μάκρος των τραγουδιών η αγωνία ποια γυναί- ποια γυναί-

Aχ, οι λυπημένες φράσεις, οι λυπημένες λέξεις, στους δρόμους τους εμπορικούς, τις Kυριακές τις ανοιξιάτικες.

Κική Δημουλά

ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ - ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

πηγαίνετε στο λινκ του youTube για περισσότερα..
ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ - ΛΥΠΗΜΕΝΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ

πηγαίνετε στο λινκ του youTube για περισσότερα..
Λεξικό Google in.gr

Ιστοσελίδες που έχουν βάλει πρόσβαση στη "Χώρα των Θεών"

  1. Phorum.gr

  2. Pagina nueva 1

  3. Pathfinder Members - _ntrim_

  4. www.apostoliki-diakonia.gr

  5. Πρόταση Αξιοποίησης των Τεχνολογιών της Πληροφορίας...

  6. LITERATURA GREACA VECHE

  7. View topic - Phran thn Polh, phran thn...

  8. The Philips College

  9. The BuzzFlash Mailbag

  10. THE DAILY DELAY: WWJD?

  11. ALBANAC 10

  12. O ΔΥΩΝ ΑΝΑΤΕΛΛΩΝ

  13. η Σελίδα του Τάκη Ιωαννίδη

  14. Ομήρου

  15. KΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ

  16. "Se moua" and Open Source Software: Μάϊος 2004

  17. Νεκταρία Καραντζή

  18. Ιστοσελίδες της Εκκλησίας της Ελλάδος

  19. Πολυτεχνείου Κρήτης

  20. ΕΛΛΗΝΙΚH ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΥΛΗ

  21. Διαδικτυακή Κοινότητα Φοιτητών Νομικής

  22. Φώτης_Τζίκας 2006

  23. Phorum Διαδικτυακή κοινότητα

  24. ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

  25. Ο Οδυσσέας Ελύτης 10 χρόνια μετά…

  26. "Στάχτες" του Στράτου Φουντούλη Βρυξέλλες

  27. ΦΩΤΟ ΕΛΛΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

  28. Αγαπημένες συνδέσεις της Ελένης Τζήκα

  29. Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Ιφιγένεια Γεωργιάδου

  30. Όλγα Παλαιοχωρινού 2006 : Στιχομυθία

  31. ΔΔΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ / ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ

  32. Ελληνική Ραδιοφωνική Εκπομπή η ΑΝΤΑΜΩΣΗ

  33. Ελληνική λογοτεχνία Ξεφ(τ)υλλίζοντας....part 45

  34. Θρανίο Εκπαιδευτική Πύλη

  35. Εlogos Λογοτεχνικό
    Περιοδικό & Πύλη

  36. http://www.plefsis.gr/

  37. Πύλη Πληροφόρησης
    για την Εκπαίδευση

  38. Πληροφορική Υποστήριξη
    για τo μάθημα της γλώσσας

  39. Ένας τόπος
    ταυτότητας της Αρκαδίας

  40. Τάξη Γ->Δραστηριότητες->Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη

  41. matia.gr Ρίξε μια ματιά!

  42. Greeks in Australia

  43. Μικρός Απόπλους

  44. allgreekbooks.com

  45. Ιστοσελίδα του Ενοριακού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Ημεροβιγλίου Θήρας

  46. George's Greek MIDI

  47. Σαραντάκος Ανθολογία

  48. Γυμνάσιο Καστρίου
    Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

  49. ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ

  50. ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

  51. Ε-ΚΙΜΟΛΙΑ

  52. ΠΝΕΥΜΑ

  53. Touristic guide of Arcadia

  54. Greek History Resources

  55. ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

  56. ENLACES

  57. FOUNDATION OF HELLENES

  58. lexima.gr

  59. Michael Lahanas
    Ελληνική Λογοτεχνία

  60. Ελληνικό Σχολείο η Αθηνά

  61. Εκδόσεις Κοχλίας

  62. η Σελίδα του Μετανάστη

  63. 'Ασχετος

  64. Greek Embassy in Canada

  65. Κopernikos

  66. Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΕΠΘ

  67. schoolworks.gr

  68. translatum.gr

  69. η Σελίδα
    του Στράτου Δουκάκη

  70. η Σελίδα
    του Νίκου Δημόπουλου

  71. Kypros.org

  72. Deyteros.gr

  73. geo.gr

  74. Griekse websites

  75. krokeai.com

  76. Ιστότοποι του Διαπολιτισμού

  77. η Σελίδα
    του Βάϊου Φασούλα

  78. η Σελίδα της Μάνης

  79. Η ιστοσελίδα
    του Τσαμαντά Θεσπρωτίας

  80. Kyknos Books

  81. Greek Poetry, badly designed site, but great content, including Elytis: Axion Esti

  82. Ανθολογία
    του Σταύρου Αμπελά

  83. Η Ποιηση, ο Λογος και το Δια-δικτυο

  84. η Αλίκη στη Χώρα του Θεάτρου

  85. Dimitris P. Kraniotis

  86. biblio.html

  87. Constantinople Byzantium

  88. sadness.gr

  89. stoabibliou.gr

  90. ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΑΘΗΣΗ

  91. constadina/literature

  92. 6 Γυμνάσιο Σερρών.gr

  93. arachova.com

  94. ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

  95. fryktories/

  96. Ελληνική Ομογένεια

  97. Εκπαιδευτική Πύλη
    Νοτίου Αιγαίου

  98. Λογοτεχνικά λινκς2

  99. Odysseas Platyrrahos

  100. vathos_okeanou

  101. η Αλήθεια
    Εφημερίδα της Ομογένειας

  102. Ψάρι Ηραίας

  103. Syllabus

  104. archaeonia.com

  105. η Σελίδα
    του Νίκου Γκάτσου

  106. Ελλάδα , Ιστορία , Γλώσσα

  107. Parallel texts

  108. Δακανάλης Δημήτρης

  109. ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ

  110. ΚΝΩΣΟΣ ΚΡΗΤΗ

  111. roundtable.gr

  112. Φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης

  113. Λαβύρινθος Σιωπής

  114. Ποίηση - Λογοτεχνία

  115. εκπαίδευση

  116. Griechenland-Links

  117. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ GUTERSLOH

  118. arcadians.gr

  119. Asimos_sindesmoi.html

  120. mononifika.gr

  121. Ρένος Αποστολίδης

  122. Literature

  123. η Πληροφορική
    στη Δημοτική Εκπαίδευση

  124. opinion/syndeseis

  125. 9ο Δημοτικό
    Σχολείο Ρεθύμνου

  126. οι Σελίδες
    του Θ. Καστρινού

  127. greekstandard.com

  128. Μυρτιώτισσα

  129. disabled.gr

  130. auth.gr

  131. Π λ ε ύ σ τ ε Σ τ η ν
    'A κ ρ η Τ ο υ Μ υ α λ ο ύ

  132. Αντίπαρος 2004

  133. των Ελλήνων οι Κοινότητες

  134. e-xios.gr

  135. anemologio.gr

  136. Tsounis
    St. John's University

  137. Ναός της Γνώσεως

  138. psathades

  139. diadiktiondirectory

  140. Ελληνική Λογοτεχνία

  141. Athena's v.3

  142. ΠΥΛΗ

  143. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

  144. Συνάντησης

  145. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΙΚΑΓΟ

  146. Ελληνική Ιστορία

  147. www.ADSLgr.com !

  148. kalimera.nu

  149. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

  150. ο Ζωγράφος
    Γιάννης Σταύρου

  151. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

  152. Greek literature p1

  153. Kazantzakis Nikos

  154. Literature from Leonidio

  155. Διμοτικό Σχολείο Κω

  156. Rempetika

  157. Σχολείο Λιέγης

  158. Σολωμός Διονύσιος

  159. adverts.gr

  160. Full Version: Το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

  161. www.agoraellas.gr

  162. Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού

  163. Ελληνική Αστυνομία της Πάρου

  164. ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

  165. Isocrates.gr

  166. Αετοράχη Ηλείας

  167. a9.com

  168. Σαρακατσάνοι

  169. Ράδιο Ήπειρος

  170. Ελληνική Γλώσσα

  171. WBYB Greek Radio Live

  172. Συνδέσεις

  173. Μετανάστης

  174. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  175. Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών

  176. Foreing Language

  177. Ted Kapsalis

  178. ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ - LEFKOHORI

  179. greek studies Modern Greece

  180. Εσπερινά Σχολεία

  181. ΦΕΚ

  182. ΕΦΕΝ Εθνικής

  183. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  184. langues anciennes

  185. Ελληνική Ασπίς

  186. Ομογένια

  187. Εκπαιδευτικές σελίδες

  188. Χωριό Σέρβου

  189. 1ο ΤΕΕ ΕΥΟΣΜΟΥ Θεσ/νίκης.

  190. 4ο Δημοτικό Σχολείο

  191. Μεγαλόπολη - Megalopolis

  192. Διευθύνσεις για τη Λογοτεχνία

  193. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

  194. Χαλούλος Παναγιώτης

  195. Δημοτική μουσική
    Παραμυθιά on Line

  196. ΛΥΚΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

  197. www.git.gr - λογοτεχνία

  198. Kimisis Serron

  199. Deykalion o Trachinios

  200. Κώστας Πετρόβ

  201. Γρηγόρης Αυξεντίου

  202. Kretaland


Μηνύματα και Επιστολές
Μηνύματα και Επιστολές
mailto:landofgods@durabond.ca
mailto:landofgods@durabond.ca
The LAND of GODS Since October 1996 Oakville/Τοροντο Canada
   Click here to Make Land of Gods
your star1t Page
σήμερα: