Καινούρια   και    Παλιά..  (Ιούλιος 2011)
ο ΕλληνισμόςSince 1996 της Διασποράς
Προηγούμενη σελίδα Κεντρική σελ. της Ενότητας Επόμενη σελίδα
...αλλά ο Οδυσσέας ποθεί ακόμη και καπνό μονάχα της πατρίδας του να δει να πετιέται προς τ' απάνω κι ας πεθάνει... (Οδύσσεια, α, στ. 57 κ.π.)
   
LAND of GODS:
Ενότητες, Ανθολογίες
και άλλα..

  •  ΠρώτηΣελίδα 

  • Τα δικά μου γραψίματα και άλλα..

  • τρισαγαπημένη Αρκαδία

  • Αλφαβητικό Ευρετήριο

  • Ελληνική Λογοτεχνία

  • Οδυσσέας Ελύτης

  • Οι Ποιητές στο διαΔίκτυο

  • Γιάννης Μακρυγιάννης

  • Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

  • Newspapers and more...

  • το περιοδικό "Έλα να δεις"

  • στην ΑΚΡΗ του ματιού..

  • ποιήματα τα αγαπημένα

  • Νεοελληνική Πεζογραφία

  • Ανθολογίες της EELSPH

  • Κριτικές Αναλύσεις

  • Δελτίο τύπου

  • το Ποίημα της ημέρας

  • ο Στίχος της ημέρας

  • Αρκαδική Ανθολογία

  • ο Ελληνισμός της Διασποράς

  • LAND of GODS ...FTP... κ.α.

  • Βιβλία και Αφιερώματα

  • τα ΔΕΚΑΧΡΟΝΑ 1996 - 2006

  • youTube SlideShows

  • Καρδαρίτσι / Φωτογραφίες

  • Μηνύματα και επιστολές..

  • Οδοιπορικό στο Καρδαρίτσι

  • το Δημοτικό τραγούδι..

  • Καπνόν Αποθρώσκοντα


  • FRIDAY 19 JUNE 2009
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ Ο Κόσμος
    Αναντρανίζω για να ιδώ
    την ομορφιά σου Κρήτη
    στη ζωγραφιά απού 'σαξα
    στην άκρα τού πλανήτη.
    Με τη Χρυσή Πένα τιμήθηκε ο Οδυσσέας Πλατύρραχος

    Ο γνωστός από την πολυσχιδή δράση του στους κόλπους τής παροικίας, Οδυσσέας Πλατύρραχος, επέστρεψε στην αγαπημένη του Κρήτη φέτος τον Ιανουάριο για να δεχτεί την τιμητική διάκριση Χρυσή Πένα από την Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ενωση ΜΜΕ, που αναγνώρισε τις προσπάθειές του να προβάλει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τού νησιού του.

    Ο Οδυσσέας, επί 35 χρόνια δίνει αγώνες για την Κρήτη στην ξενιτιά με τη συμπαράσταση τής συζύγου Ελένης και των παιδιών του. Παρόλο που τώρα βασικά είναι τραπεζικός υπάλληλος, στο παρελθόν έχει εργαστεί στον παροικιακό Τύπο, είχε ιδρύσει την πρώτη κρητική εφημερίδα "Τα Κρητικά Νέα" το 1979 και το 2003 δημιούργησε τον ραδιοσταθμό "Ράδιο Γέφυρα" με 24ωρη σχεδόν σύνδεση με την Ελλάδα.

    Ομως το μεγαλύτερο επίτευγμα τού Οδυσσέα με τη σύζυγό του Ελένη, είναι ότι μεταλαμπαδευσαν το πάθος τους για την Κρήτη στα παιδιά τους Μιχάλη και Κωστή. Λαμπρός νέος ο Μιχάλης, με την λύρα και το τραγούδι του είναι Κρητικός από καταγωγή και Κρητικός από αίσθημα ευθύνης, όπως έχει ειπωθεί και για τον πατέρα του. Ο Κωστής είναι δεινός χορευτής, αλλά και η ψυχή πίσω από την μοντέρνα τεχνολογία για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ο Οδυσσέας για το διαδίκτυο και τις ραδιοφωνικές εκπομπές του.

    Η εκδήλωση για την απονομή τής Χρυσής Πένας στον Οδυσσέα Πλατύρραχο στην 1η Φεβρουαρίου έγινε στο πλοίο Festos Palace που ήταν ελλιμενισμένο στο Ηράκλειο τής Κρήτης. Την απονομή έκανε ο πρόεδρος τής ΠΑΔΕ ΜΜΕ, κ. Γιώργος Μοσκοβίτης και ο Οδυσσέας παρέλαβε την περγαμηνή από την γενική γραμματέα, κα Καλλιόπη Μιχελάκη.

    Ακούστε το ραδιοφωνικό σταθμό
    ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ ζωντανά

    Πατήστε πάνω στο χρόνο που θέλετε, διαλέξτε το μήνα και στη συνέχεια την εκπομπή
    που επιθυμείτε να ακούσετε, σε Real Audio format

    | Ράδιο Γέφυρα | Κρητικά Νέα | Παροικιακοί Αντίλαλοι | Όμιλος Κρητικής Παράδοσης | Σύνδεσμοι | Χορηγοί | Επικοινωνία

    2010 2009 2008
    2007 2006 2005
    Την επίσκεψη τού Οδυσσέα στην Κρήτη κατέγραψε ο τοπικός Τύπος με τίτλους όπως "Ταξίδι καρδιάς, ταξίδι προσκύνημα στην μάνα ΚΡΗΤΗ", ή "Οδυσσέας Πλατύρραχος: Ο "Ψηλορείτης" τής δημοσιογραφίας στην Αυστραλία". Ο Οδυσσέας έδωσε συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ και στην "Αποψη" είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
    "Εμάς η ζωή μας είναι περισσότερο Κρήτη από οτιδήποτε άλλο. Και όχι μόνο εμάς, αλλά και πολλών άλλων. Βλέπετε, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει τις δεκαετίες τού ’50 ή τού ’60 έχουν μια τέτοια Κρήτη μέσα τους". Ο Οδυσσέας έφυγε από την Κρήτη στις 30 Δεκεμβρίου μετά τα γεγονότα τού Πολυτεχνείου και αφού απέτυχαν οι προσπάθειές του λόγω δικτατορίας να εργαστεί στην Ελλάδα σε εφημερίδα που ήταν το μεράκι του, αποφάσισε να αναζητήσει το μέλλον του στην Αυστραλία. "Βρέθηκα σε μια χώρα που την έκανα πατρίδα μου και την αγαπώ γιατί μού έδωσε ψωμί κι έφαγα που δεν μπορούσε η πατρίδα εκείνη την ώρα να μού το δώσει. Ο νους και η σκέψη μου όμως ήταν στον τόπο μας, όπου γεννήθηκα και έζησα 25 χρόνια, εδώ ήταν όλες οι σκέψεις μου. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε εμείς εκεί μια άλλη Κρήτη, με τις συνήθειές μας, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική μας, τους χορούς μας", είπε ο Οδυσσέας σε εφημερίδα τού Ηρακλείου. To σημερινό ρεπορτάζ δεν θα ήταν πλήρες αν δεν αναφέραμε

    Εδώ και καιρό δημιουργήθηκε o ραδιοφωνικός σταθμός «ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ» που καλύπτει ολόκληρη την μητροπολιτική περιφέρεια του Σύδνεϋ και εκπέμπει τα προγράμματά του από τη συχνότητα 152,325 χιλιοκύκλους.

    Καλύπτει επίσης όλο τον πλανήτη μέσω του διαδικτύου αφού ο οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου που έχει πρόσβαση σ' αυτό, μπορεί να ακούσει τα προγράμματα του σταθμού μας, αν συντονιστεί στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: www.platpub.com

    Έχουμε μια μακρόχρονη πείρα από το ραδιόφωνο αφού αρχίσαμε να ασχολούμαστε μ' αυτό από το 1995. Έχουμε δημιουργήσει επιτυχημένες εκπομπές στο παρελθόν τόσο στο 2SER FM, όσο και στους παροικιακούς σταθμούς «1683» και «Ράδιο Κλαμπ».

    Η μεγάλη μας αγάπη για το ραδιόφωνο αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του ραδιοφωνικού μας σταθμού, που δεν έγινε για να προστεθεί ένας ακόμα στους ήδη υπάρχοντες, αλλά για να μεταφέρουμε σε σας, όλο το μεράκι, που μας διακατέχει για το ραδιόφωνο.

    Γιάιντα

    Αναντρανίζω για να ιδώ
    την ομορφιά σου Κρήτη
    στη ζωγραφιά απού 'σαξα
    στην άκρα του πλανήτη.

    Γιατί 'σαι αλάργο δεν μπορώ
    να 'μαι κοντά σου πάντα
    και μες τη σκέψη τριγυρνά
    ένα μεγάλο γιάιντα!

    Γιάιντα δεν μπόριες Κρήτη μου
    να μας σε θρέψεις τότες
    Και έπεψές μας διακονιά
    σ' ούλες τσι ξένες πόρτες.

    Στον Καναδά στην Αμερική,
    πέρα στη Γερμανία,
    κάτω βαθιά στην Αφρική
    και δω στην Αυστραλία.

    Ωσαν τη λεμονόκουπα
    ετσά επέταξές μας
    Εσύ πρώτη πατρίδα μας
    στα ξένα κι έχασές μας.

    Και μαραζώνει η καρδιά
    σαν βλέπομε καιρό
    Ν' αναμαζώνεις 'πό παντού
    μιλέτια ένα σωρό,

    π' αλλοιώνουνε τα έθιμα
    ήθη και χαρακτήρα
    κι εμείς πασκίζουμε γι αυτά
    στη νέα μας πατρίδα.

    Οι μπόρες δε λυγίζουνε
    κιανένα επά στα ξένα
    και έχουμε τη σκέψη μας
    πάντα κοντά σε σένα.

    Γι αυτό μιαν άλλη χτίσαμε
    στην Αυστραλία Κρήτη
    κι ακούγεται η δράση τζη
    σε ούλο τον πλανήτη.

    Με έθιμα του τόπου μας
    την έχομε μπολιάσει
    κι η Κρήτη επά θ' ακούγεται
    ώστε να στέκει η πλάση.

    Τρώμε νε λάδι κρητικό
    απού το λένε ΜΙΝΩΣ
    και είναι το καλύτερο
    σε τούτο νε το είδος.

    Τρώμε ψωμί απ' τα Χανιά
    νόστιμο παξιμάδι
    κι ολόκληρη τη Κρήτη μας
    μες την ψυχή μας βάνει.

    Μελί ξανθό, ατίταμο,
    μα και κεφαλοτύρι,
    κρασί σπιτίσιο από παέ
    πίνομε ένα ποτήρι.

    Δε μας σε λείπει πράμα μπλιο
    που έχετε ετά κάτω
    πίνομε στην υγεία σας
    και λέμε "Άσπρο πάτο».

    Οδυσσέας Πλατύρραχος

    Μιχάλης Πλατύρραχος

    Πρεσβευτής της Κρητικής Μουσικής στην Αυστραλία.

    Γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Είναι γιος του Οδυσσέα και της Ελένης Πλατύρραχου και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με έντονες τις κρητικές συνήθειες αφού για χρόνια οι γονείς του συμμετείχαν στις δραστηριότητες της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ.
    Σε ηλικία 10 χρονών ζήτησε από τον πατέρα του μια κρητικιά λύρα και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την κατοπινή αλματώδη εξέλιξή του. Ευτύχησε να θαυμάσουν τα παιδικά μάτια του, ξακουστούς λυράρηδες, λαουτιέρηδες και τραγουδιστάδες που φιλοξενούνταν στο σπίτι του πατέρα του κατά τις περιοδείες τους στη Αυστραλία και να δεχτεί εξαίσια μουσικά ακούσματα που γρήγορα με καταπληκτική αφομοιωτική διάθεση τα έκανε κτήμα του.
    Στην παιδική του μνήμη έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα οι συμβουλές ονομαστών δασκάλων και δεν αποκλείεται μια μέρα τούτος ο νεαρός και να ξεπεράσει ακόμη. Με ελάχιστα μαθήματα από τον αείμνηστο σήμερα συμπάροικο, Σοφοκλή Σφακιανάκη, πήρε τις πρώτες γνώσεις γύρω από την Κρητική λύρα που σήμερα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη ζωή του.
    Με τη λύρα και το χορό μεγάλωνε ο Μιχάλης Πλατύρραχος και παράλληλα έσκυβε ευλαβικά με το σεβασμό που ταιριάζει πάνω στη λαογραφία του νησιού μας και τη δισκογραφία και αντλούσε θέματα και ιδέες για να πλουτίσει τις γνώσεις του και να γίνει ο ίδιος κομμάτι αναπόσπαστο του περήφανου λαού του νησιού μας.
    Τα χιλιάδες μίλια απόσταση που μας χωρίζουν από την πατρογονική γη δεν στάθηκαν εμπόδιο για να ατονήσουν ούτε στιγμή οι δεσμοί που γαλούχησαν γενεές γενεών. Ζωντανό κύτταρο της ζωής των Ελλήνων της Αυστραλίας ο περήφανος νεαρός - έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν και μάλιστα με ξεχωριστή επιτυχία και στο θεατρικό τομέα πέρα από τη λύρα που είναι η «πρώτη του αγάπη» - επιδίδεται με μεράκι και στην εκμάθηση του παραδοσιακού κρητικού χορού, όπως τον χόρευαν οι παππούδες μας στους χορούς και τα πανηγύρια, λεβέντικα και ανόθευτα, μέσω του Ομίλου Κρητικής Παράδοσης που ίδρυσε το 1998 και σήμερα είναι πρόεδρος.
    Σήμερα ο Μιχάλης Πλατύρραχος έχει πλέον σπάσει το φράγμα της Ελληνικής παροικίας. Πέραν από τις εκδηλώσεις που συμμετείχε παλαιότερα στα πλαίσια των Ελληνικών Φεστιβάλ της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας, αλλά και τις εκδηλώσεις παροικιακών φορέων όπως είναι η Κυπριακή Κοινότητα, ο Μιχάλης Πλατύρραχος έχει διευρύνει τους ορίζοντες του, επιχειρώντας να κάνει κοινωνούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, άτομα μη Ελληνικής καταγωγής.
    Το τόλμημα αυτό, παρά το νεαρό της ηλικίας του, πιστοποιείται από τη δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνει μουσικο-χορευτικές παραστάσεις στα διάφορα RSL Clubs της πολιτείας μας, στην Ελληνική Ημέρα που οργανώνουν διάφορες Δημαρχίες, σε τηλεοπτικές εκπομπές του GATV, SBS Radio, στο Αυστραλιανό Ναυτικό Μουσείο, στο Φεστιβάλ Χιλής με την παρουσία συγκροτημάτων από την Νότια Αμερική, στις εκδηλώσεις του Carnivale, στα Centenary Celebrations στο Centennial Park, σε πολυεθνικά φεστιβάλ που διεξήχθησαν στο Darling Harbour, σε Ορθόδοξα Φεστιβάλ, στην ημέρα Ελληνο-Σερβικής φιλίας, σε Ελληνο-Ασσυριακές βραδιές, σε διάφορες συναυλίες όπως αυτή του λαμπρού μας μουσικοσυνθέτη Θέμη Μέξη.
    Έχει ταξιδέψει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, σκορπώντας με τα συγκροτήματά του τον πολιτιστικό μας πλούτο, σε ξένους και Έλληνες.
    Το πιο συγκινητικό του ταξίδι ωστόσο, το πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2001, στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο χωριό του πατέρα του, στις Κουρούτες Αμαρίου, όπου εμφανίστηκε στο Πανηγύρι του Αγίου Τίτου, διασκεδάζοντας τους χωριανούς και λοιπούς συγγενείς, ανθρώπους που είχε αποχωριστεί ο πατέρας του πριν από 30 χρόνια.

    Κάθε Δευτέρα βράδυ επιμελείται στο ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ την ραδιοφωνική εκπομπή «Όσια και Ιερά της Κρήτης». Σκύβει με σεβασμό στην παράδοση του νησιού μας και ανασύρει από τη λήθη τους πολιτιστικούς θησαυρούς του τόπου μας κάνοντάς τους κτήμα των πολυπληθών ακροατών του σταθμού με την γλαφυρότητα της αφήγησής του και κανείς δεν πιστεύει ότι τούτος ο αφηγητής έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εκτός Ελλάδος και τα ελληνικά είναι η δεύτερή του γλώσσα.

    τα Κείμενα
  • Χαλίλ Γκιμπράν

  • Σόνια Ζαχαράτου

  • Ελλάς 1821 - 2011 190 χρόνια απόλυτης δανειακής τρέλλας!

  • Ντίνος Χριστιανόπουλος: Ένα περιστατικό με τον Θανάση Κυριαζή

  • 'Aγγελος Σικελιανός

  • Κριτικές Αναλύσεις πάνω στο Καπνόν Αποθρώσκοντα, την Χώρα των Θεών και άλλα...

  • Wonderful photos! YOU'VE BEEN MOONED!!!!

  • Παγκόσμια υπόκλιση σε Ελληνίδα βιολόγο!

  • Από την Σελίδα του Στράτου Δουκάκη: Σοφά κι Ανώνυμα...

  • Όταν..

  • 500 YEARS OF FOREIGN RULE IN GREECE

  • Το μυστικό που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα πατατάκι

  • Η Ελλάδα του μπαρμπα-Κώστα φεύγει...

  • Γιάννης Καλπούζος: «Γι' αλλού ξεκίνησα κι αλλού κατέληξα»

  • Αρχαία Ελληνική Επιγραφή ..του 267 π.Χ

  • Φανή Αθανασιάδου Λογοτέχνης-Ποιήτρια

  • Ο Βιολιστής χωρίς ετικέτα

  • Νίκος Καλογερόπουλος "Ο τρελός του σινεμά

  • Γιάννης Μετζικώφ: Χάζευα επί ώρες το πανωφόρι ενός ζητιάνου

  • Ελένη Καραΐνδρου - Η Ωραία Ελένη της μουσικής

  • Ρούλα Ιωαννίδου Σταύρου: STAGIONI IN CHAI-KU

  • Με τη Χρυσή Πένα τιμήθηκε ο Οδυσσέας Πλατύρραχος

  • Τσιφόρος Νίκος: Το Μεγάλο Παιδί Της Πιάτσας

  • Athanasiadis Sakis Ποίηση-Στίχοι για Μελοποίηση

  • Rock Wonders of the World

  • Στην Αναζήτηση Ενός Ποιήματος Μετά 40 Τόσα Χρόνια..

  • Το μήνυμα του GEORGE CARLIN

  • Η δασκάλα που έβαλε την ελληνική γλώσσα στο Μπρονξ

  • Hans van de Vorst

  • το Φαρμακείο του Θεού