ο Ελληνισμός της Διασποράς
...αλλά ο Οδυσσέας ποθεί ακόμη και καπνό μονάχα της πατρίδας του να δει να πετιέται προς τ' απάνω κι ας πεθάνει... (Οδύσσεια, α, στ. 57 κ.π.)
ΚΑΠΝΟΝ ΑΠΟΘΡΩΣΚΟΝΤΑ:
Γράμμα στον 'Ελληνα της Διασποράς
ο 'Υμνος του μετανάστη

ο Πρόλογος

Πνεύμα Κοινότητας

Γη των πατέρων μου

Οι αυριανοί Ποσειδωνειάτες του Καβάφη

Αποξεχασμένη μεραρχία

Πάνω στα βράχια της πατρίδας

Στο ελληνόπουλο της διασποράς

'Αγιε μου μετανάστη

η Προσευχή του μετανάστη

το Πάσχα των Ελλήνων της διασποράς

Λαμβρινή Σταύρου

Μάθε, προχτές σου έστειλα

Ο Θάνατος του μετανάστη

Στις εκκλησιές της διασποράς..

Τα απόμακρα κι' ερημικά χωριά της πατρίδας μου

Και λέω άραγε ταχιά

Και είπε ο λαός μου

«'Oπου φωνάζω και να βρίσκεστε αδελφοί»

Κυπριακή παράδοση

Ένα τραγούδι για το 21

Με το τραγούδι το δημοτικό

Στάλα τη στάλα

Και οι μεν πήραν τους δρόμους..

'Ενα ακόμα λάθος

Χαμπέρια

Υστερόγραφο

Οι χωριανοί λιγόστεψαν

Να μου το θυμάσαι..

Στον ύπνο του μικρού παιδιού

Στις αυλές και στα μπαλκόνια

Στις πέρα ανηφοριές

Φύγανε τα χρόνια μας

Στα 2004

Η Ολυμπιακή Φλόγα του μετανάστη

Τόσο μακριά

'Ελα βρε γέρο να μας δεις..

Για μιαν Αθήνα...

Στα 1950 όταν ο Ανδρέας Πούλος... ή το παράπονο του μετανάστη

Το μόνο που ξέχασαν

Σε ψάχνω

Γεννήθηκε στην Γαλλία..

Ζει ο Μεγαλέξανδρος;

Αρετή Κετιμέ

Αφιέρωμα

Η πατρίδα μου

Διασπορά μου

Θέλω να ξέρεις

Κοίτα φίλε μου

Μου ήρθε κοντά..

Παλιέ μου φίλε

Την μάνα την φευγάτη

O έφεδρος λοχίας Παπαχρήστου

Ο χαμένος μου παράδεισος

Tσάμικο, βλάμικο!

Τα παιδιά του μετανάστη

Πρόσωπα

ΠατροΚοσμάς

Αυτός ο τόπος

Είναι το ίδιο??

η Επιστροφή του μετανάστη

Kαι θα υπάρχω έως ότου θα υπάρχεις..

Με πέντε οργιές καζάντι..

Στον τόπο τα κλαρίνα

Γράμμα στην Ελένη Φοκά

Σκληρή Πραγματικότητα

Κοινοτικά και Οργάνωση

Ζητείται ελπίδα

Ελληνική Διασπορά ώρα Μηδέν?

η Ελληνική Διασπορά απ' τους Αρχαίους Χρόνους..

Τι είναι η Διασπορά?

Αντί για Επίλογο

Τι είναι Αμερικανός;    Tracing Your Roots in the Diaspora .. Ιχνηλατώντας τις Ρίζες σου στην Διασπορά..    Κρις Σπύρου,    Πνεύμα Κοινότητας   Νικόλαος Δ. Σκαλκώτος: OI EN ALODAPI! (Those Abroad)    Μάικλ Δουκάκη   Παύλος (Πολ) Τσόγκας    Τζόρτζ Στεφανόπουλος   Με το αίσθημα του νόστου    Οι Τελευταίοι Χαιρετισμοί του Ρήγα    Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται   Το θαυμαστό έργο της Αυστραλίας   η MAGNA GRECIA    Cafe Aman Amerika   Οι "Έλληνες" της Ουρουγουάης   Ιστορική καταγραφή του Ελληνισμού της Βραΐλας   Αυστραλία: Ελληνόφωνοι συγγραφείς της Μελβούρνης   τα Ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας   Η Ρωμιοσύνη της Καππαδοκίας    Έλληνες με μεγάλη καριερα σε κράτη της Διασποράς   
George Stephanopoulos was born to first-generation Greek-American parents on February 10, 1961 in Fall River, Massachusetts. He began his career in Washington, D.C. as an aide to an Ohio Congressman and later helped with Bill Clinton's 1991 presidential campaign, becoming a trusted advisor post-election. Stephanopoulos eventually joined the staff of ABC News, serving as anchor for This Week and co-host of Good Morning America
Τζόρτζ Στεφανόπουλος

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ στο Λευκό Οίκο και ένα χρόνο πριν στην εκλογική καμπάνια, ο Τζορτζ Στεφανόπουλος σπανίως βρέθηκε τέσσερα πέντε βήματα μακρύτερα από τον Μπιλ Κλίντον. Ως ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου τα είδε όλα τα ανεξάντλητα επιχειρήματα, τις μηχανορραφίες των διαδρόμων, την αδυναμία λήψης αποφάσεων και τις απότομες αλλαγές πολιτικής την τελευταία στιγμή, που μπορεί να οδηγούσαν σε πραγματικά επιτεύγματα, αλλά έθεταν επίσης σε κίνηση μια σειρά τραγικών συμβάντων που εξάρτησαν τη μοίρα του προέδρου από τις διαθέσεις της Γερουσίας. Τώρα, με τη φυσική ευκολία ενός γεννημένου αφηγητή και το ευαισθητοποιημένο στη λεπτομέρεια μάτι ενός διηγηματογράφου, ο Στεφανόπουλος αφηγείται μια εξαιρετικά σφιχτοδεμένη ιστορία ανθρώπινων αδυναμιών και ελαττωμάτων των υψηλά ιστάμενων, που θα αποτελέσει μια από τις καλύτερες καταγραφές απομνημονευμάτων της εποχής μας.
Οταν ο Στεφανόπουλος συνάντησε για πρώτη φορά τον Μπιλ Κλίντον, το Σεπτέμβριο του 1991, ήταν τριάντα χρονών και όπως πολλοί άλλοι πριν και μετά από αυτόν είχε θαμπωθεί από την εξυπνάδα, το χάρισμα, τους υψηλούς στόχους και την εκπληκτική κατανόηση αυτού του εξαιρετικά προικισμένου πολιτικού. Ηταν το τέλειο αστέρι για να προσδεθεί σ' αυτό ένας νεαρός φιλόδοξος άνδρας, αν και δεν προέβλεψε σε μεγάλο βαθμό πώς θα εξελισσόταν αυτή η θαυμαστή κούρσα τόσο για τη διοίκηση όσο και για τον ίδιο τον Στεφανόπουλο. Μέσα από το χάος και τη συναδελφικότητα, τους μεγάλους θριάμβους και τις καταστροφές, ο Στεφανόπουλος προσηλώθηκε στο ποια θα μπορούσε να είναι η προεδρία Κλίντον, ακόμη και όταν άρχισε να διαπιστώνει τις κρυμμένες, σκοτεινές πλευρές του ανθρώπου που προκάλεσε τόση οδύνη στον ίδιο και σε όλο το έθνος.
Εκτός από ένα πολύπλοκο πορτρέτο του προέδρου, στο βιβλίο υπάρχουν θαυμάσιες απεικονίσεις όλων των βασικών πρωταγωνιστών, συμπεριλαμβανομένων των Αλ Γκορ, Ντικ Μόρις και Χίλαρι Κλίντον, της οποίας η μαχητική συμπεριφορά, δυστυχώς, βρισκόταν πίσω από πολλά στραβοπατήματα του συζύγου της. Αυτό το βιβλίο αποτελεί επίσης μια ειλικρινή αυτοπαρουσίαση του συγγραφέα, του οποίου οι παρορμήσεις, η ματαιοδοξία και οι ανασφάλειες, όπως και όλων των άλλων, αποτέλεσαν μία από τις βασικές συνιστώσες του πεδίου όπου παιζόταν το σπουδαιότερο παιχνίδι της χώρας.

Ο ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ είναι σήμερα επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και πολιτικός αναλυτής των ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου ABC. Ζει στη Νέα Υόρκη.

  


The LAND of GODS Since October 1996   Oakville Ontario Canada