ο Ελληνισμός της Διασποράς
...αλλά ο Οδυσσέας ποθεί ακόμη και καπνό μονάχα της πατρίδας του να δει να πετιέται προς τ' απάνω κι ας πεθάνει... (Οδύσσεια, α, στ. 57 κ.π.)
ΚΑΠΝΟΝ ΑΠΟΘΡΩΣΚΟΝΤΑ:
Γράμμα στον 'Ελληνα της Διασποράς
ο 'Υμνος του μετανάστη

ο Πρόλογος

Πνεύμα Κοινότητας

Γη των πατέρων μου

Οι αυριανοί Ποσειδωνειάτες του Καβάφη

Αποξεχασμένη μεραρχία

Πάνω στα βράχια της πατρίδας

Στο ελληνόπουλο της διασποράς

'Αγιε μου μετανάστη

η Προσευχή του μετανάστη

το Πάσχα των Ελλήνων της διασποράς

Λαμβρινή Σταύρου

Μάθε, προχτές σου έστειλα

Ο Θάνατος του μετανάστη

Στις εκκλησιές της διασποράς..

Τα απόμακρα κι' ερημικά χωριά της πατρίδας μου

Και λέω άραγε ταχιά

Και είπε ο λαός μου

«'Oπου φωνάζω και να βρίσκεστε αδελφοί»

Κυπριακή παράδοση

Ένα τραγούδι για το 21

Με το τραγούδι το δημοτικό

Στάλα τη στάλα

Και οι μεν πήραν τους δρόμους..

'Ενα ακόμα λάθος

Χαμπέρια

Υστερόγραφο

Οι χωριανοί λιγόστεψαν

Να μου το θυμάσαι..

Στον ύπνο του μικρού παιδιού

Στις αυλές και στα μπαλκόνια

Στις πέρα ανηφοριές

Φύγανε τα χρόνια μας

Στα 2004

Η Ολυμπιακή Φλόγα του μετανάστη

Τόσο μακριά

'Ελα βρε γέρο να μας δεις..

Για μιαν Αθήνα...

Στα 1950 όταν ο Ανδρέας Πούλος... ή το παράπονο του μετανάστη

Το μόνο που ξέχασαν

Σε ψάχνω

Γεννήθηκε στην Γαλλία..

Ζει ο Μεγαλέξανδρος;

Αρετή Κετιμέ

Αφιέρωμα

Η πατρίδα μου

Διασπορά μου

Θέλω να ξέρεις

Κοίτα φίλε μου

Μου ήρθε κοντά..

Παλιέ μου φίλε

Την μάνα την φευγάτη

O έφεδρος λοχίας Παπαχρήστου

Ο χαμένος μου παράδεισος

Tσάμικο, βλάμικο!

Τα παιδιά του μετανάστη

Πρόσωπα

ΠατροΚοσμάς

Αυτός ο τόπος

Είναι το ίδιο??

η Επιστροφή του μετανάστη

Kαι θα υπάρχω έως ότου θα υπάρχεις..

Με πέντε οργιές καζάντι..

Στον τόπο τα κλαρίνα

Γράμμα στην Ελένη Φοκά

Σκληρή Πραγματικότητα

Κοινοτικά και Οργάνωση

Ζητείται ελπίδα

Ελληνική Διασπορά ώρα Μηδέν?

η Ελληνική Διασπορά απ' τους Αρχαίους Χρόνους..

Τι είναι η Διασπορά?

Αντί για Επίλογο





Τι είναι Αμερικανός;    Tracing Your Roots in the Diaspora .. Ιχνηλατώντας τις Ρίζες σου στην Διασπορά..    Κρις Σπύρου,    Πνεύμα Κοινότητας   Νικόλαος Δ. Σκαλκώτος: OI EN ALODAPI! (Those Abroad)    Μάικλ Δουκάκη   Παύλος (Πολ) Τσόγκας    Τζόρτζ Στεφανόπουλος   Με το αίσθημα του νόστου    Οι Τελευταίοι Χαιρετισμοί του Ρήγα    Κάποιοι πρέπει να ντρέπονται   Το θαυμαστό έργο της Αυστραλίας   η MAGNA GRECIA    Cafe Aman Amerika   Οι "Έλληνες" της Ουρουγουάης   Ιστορική καταγραφή του Ελληνισμού της Βραΐλας   Αυστραλία: Ελληνόφωνοι συγγραφείς της Μελβούρνης   τα Ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας   Η Ρωμιοσύνη της Καππαδοκίας    Έλληνες με μεγάλη καριερα σε κράτη της Διασποράς   
"Μελβούρνη Ιούνιος 11 2001 «Αγαπητέ μου Κώστα, Ο Σύνδεσμος Hellenic Writers' Association είναι τώρα ο πιο διαδεδομένος πολιτιστικός οργανισμός παρουσιάσεων βιβλίων, ομιλιών, εργαστηριακών συνεδρίων κλπ. στην Αυστραλία παρουσιάζουμε τουλάχιστον 10 βιβλία (νέες εκδόσεις) το χρόνο, και όπως προείπα, ομιλίες όπως αυτή η πρόσφατη του Δρα Δημήτρη Δικαιάκου από την Αθήνα, που μας παρουσίασε την Ανθρωπιστική Χροιά του Ελύτη μέσα από το τελευταίο και σχετικά άγνωστο έργο του "Εκ του Πλησίον". Επίσης παρουσιάζουμε ραδιοφωνικά προγράμματα με διάφορους λογοτέχνες να λαμβάνουν μέρος, λογοτεχνικά εργαστήρια και Φιλολογικά ή Πνευματικά απογεύματα όπως αυτό που είχαμε πριν δυο μέρες όπου 20 συγγραφείς έλαβαν μέρος με έργα τους, και τέλος μαθήματα Νέο-Ελληνικών με αναφορές στη Λογοτεχνία, όλα εντελώς δωρεάν "
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ της ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Το θαυμαστό έργο της Αυστραλίας:
Hellenic Writers' Association, ο Iάκωβος Γαριβάλδης
και το περιοδικό «Ο ΛΟΓΟΣ»

Είναι παρήγορο σήμερα στην γη της διασποράς, καθώς που με το "Καπνόν Αποθρώσκοντα" πήρες τους δρόμους και έβαλες τις φωνές.. Ανακαλύπτεις σιγά - σιγά πατημασιές βαθιές κι' ενώ θωρείς ωσάν παιδί τ' αχνάρια αυτά τα γνώριμα τ' ακολουθάς, βγαίνεις στο φως και τι ανακαλύπτεις? Σαν πλάτανος στην κάψα του καλοκαιριού να σε περιμένει στον ίσκιο του να ξαποστάσεις και να πιεις νερό. 'Αφθονο νερό!!! που τρέχει από τις ρίζες του τις ελληνικές!, Και είναι μια πλούσια φλέβα! Κάτι μου λεει ότι, έχει νερό για όλα τα διψασμένα ελληνόπουλα σε όλη την γη της διασποράς! Τούτος ο δυνατός πελώριος πλάτανος ακούει στο όνομα Ιάκωβος Γαριβάλδης! Το κεφαλόβρυσο ακούει στο όνομα "Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών της Αυστραλίας"!! Και ένα παλικαρόπουλο αμούστακο παιδί, Ελληνόπουλο(!!!) σε υποδέχεται και είναι έτοιμο να σου υποδείξει ένα - ένα, τα φεγγοβόλα αστέρια στην νέα γη. Το ονομά του είναι: "ο Λόγος": κι' είναι το περιοδικό Μας της λογοτεχνίας των Ελλήνων της διασποράς!.

Με τον Ιάκωβο Γαριβάλδη η γνωριμία μας πάει πίσω εδώ και τέσσερα χρόνια: από τον Νοέμβριο του 1997 -τον αναφέρω στον πρόλογο- και είναι ο άνθρωπος που στην ψυχή μου καταχώρησα από την πρώτη στιγμή με το όνομα: ο δάσκαλος!. Κάθε φορά όπου λαβαίνω e-mail του όλο και πιο πολύ "ζωντανεύω" παίρνω φτερά και δύναμη μαζί και ελπίδα. Πριν κάμποσο καιρό του είχα ζητήσει:

"Θα ήθελα σαν βρεις καιρό και να μου γράψεις επειδή η επιθυμία μου είναι να γνωρίσω (ως μέχρις που το φτάνουν τα "κότσια μου") τον 'Ελληνα λογοτέχνη απ' την γη της διασποράς και που είναι η πρώτη μου πατρίδα.. Λέω κι' αφού νομίζω απ' ότι ξέρω τούτη στιγμή, ότι "the Hellenic Writers' Association of Australia" είναι το πιο δυναμικό και αντιπροσωπευτικό κομμάτι από την γενιά του μετανάστη και τις δεκαετίες του '50 και ύστερα.
Υπόδειξέ μου λοιπόν ποια βιβλία και συγγραφείς θα πρέπει να αρχίσω απ' την αρχή και πως θα τα λάβω. Επίσης -αν γίνεται- θα ήθελα πολύ να γίνω μέλος του οργανισμού σας, αφού βέβαια τα στοιχεία που έχω γνωστά σας ως αυτήν την ώρα είναι αρκετά και μου δίνουν το δικαίωμα. Ευχαριστώ πολύ."

Ο καλόκαρδος φίλος μου την ίδια μέρα μου στέλνει την απάντηση, που μ' άφησε εμβρόντητο: 'Ηξερα από την ιστοσελίδα του "Λόγου" και είχα πάρει μια σχετική εικόνα για την λογοτεχνία στην Αυστραλία και υποπτευόμουνα λεω τις "πατημασιές", μα δε περίμενα στην πρώτη κιόλας γενιά του μετανάστη ένα τόσο θαυμαστό έργο!!! Διαβάσετε λοιπόν παρακάτω να δείτε με τα μάτια σας, το τι μπορεί να καταφέρει ο 'Ελληνας!!! Καθώς που εγώ το υποπτεύομαι ότι ο σεμνότατος φίλος μου που εκτός από δυνατός ποιητής είναι και ο γνήσιος ακούραστος εργάτης, σε όλο αυτό το οικοδόμημα μαζί και πρόεδρος του Συνδέσμου:

Μελβούρνη Ιούνιος 11 2001

«Αγαπητέ μου Κώστα,

Ο Σύνδεσμος Hellenic Writers' Association είναι τώρα ο πιο διαδεδομένος πολιτιστικός οργανισμός παρουσιάσεων βιβλίων, ομιλιών, εργαστηριακών συνεδρίων κλπ. στην Αυστραλία παρουσιάζουμε τουλάχιστον 10 βιβλία (νέες εκδόσεις) το χρόνο, και όπως προείπα, ομιλίες όπως αυτή η πρόσφατη του Δρα Δημήτρη Δικαιάκου από την Αθήνα, που μας παρουσίασε την Ανθρωπιστική Χροιά του Ελύτη μέσα από το τελευταίο και σχετικά άγνωστο έργο του "Εκ του Πλησίον". Επίσης παρουσιάζουμε ραδιοφωνικά προγράμματα με διάφορους λογοτέχνες να λαμβάνουν μέρος, λογοτεχνικά εργαστήρια και Φιλολογικά ή Πνευματικά απογεύματα όπως αυτό που είχαμε πριν δυο μέρες όπου 20 συγγραφείς έλαβαν μέρος με έργα τους, και τέλος μαθήματα Νέο-Ελληνικών με αναφορές στη Λογοτεχνία, όλα εντελώς δωρεάν.

Επίσης τώρα τελευταία με πρωτοβουλία μας, και για την προώθηση των βιβλίων των μελών μας που αριθμούν πάνω από 300 εκδόσεις, κατασκευάσαμε ειδικές βιβλιοθήκες τις οποίες τοποθετήσαμε ήδη σε διάφορους χώρους αναμονής γραφεία και υπηρεσίες όπου συχνάζουν 'Ελληνες. Τελευταία με πρωτοβουλία μας προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε τη δημιουργία Ομοσπονδίας Πολιτιστικών φορέων στην Αυστραλία με παρόμοιους φορείς από το Σύδνεϋ την Αδελαϊδα και τη Μελβούρνη. 'Εχουμε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

'Οπως είπες κι εσύ Κώστα, δεν υπάρχει άλλος παραπλήσιος οργανισμός στην Αυστραλία που να προσφέρει τόσα στους συγγραφείς μέλη του. Θα είναι τιμή μας να σ' έχουμε κι εσένα στις τάξεις των επιστρατευμένων αγάπης της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Είσαι σίγουρα συγγραφέας και η παρουσία σου πολύ γνωστή ανά τον κόσμο.

Ο συνολικός αριθμός λογοτεχνικών έργων που εκδόθηκαν από το 1916 στην Αυστραλία υπερβαίνει τα 600 και αυξάνονται κατά 20 με 30 νέα έργα κάθε χρόνο.

Το γεγονός όμως παραμένει πως είμαστε η πολυγραφότερη παροικία Ελλήνων του εξωτερικού. Συνάμα θέλουμε να πιστεύουμε πως και η ποιότητα των έργων μας είναι σημαντική και δεν έχουμε να ζηλέψουμε την ποιότητα οποιασδήποτε λογοτεχνικής δημιουργίας σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου. Επίσης δεν πιστεύω να υπάρχει άλλη Ελληνική συγγραφική παραγωγή παροικίας εκτός Ελλάδας στη γη πιο δραστήρια.

Το κυριότερο είναι πως όλα αυτά γίνονται αφιλοκερδώς, όπως και από πλευράς σου, και με ένα μόνο κίνητρο... την αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

Σε χαιρετώ φιλικότατα
Ιάκωβος Γαριβάλδης».

Γιομάτος θαυμασμό αλλά και κάποια ντροπή απάντησα την ίδια στιγμή στον φίλο μου λέγοντάς του:
«Μένω εμβρόντητος !!!
600 βιβλία έχει εκδώσει ο 'Ελληνας της Αυστραλίας? Καταπληκτικό !!!
Και αντί να φωνάζουμε (καθώς στην δική μου φτωχή ..περίπτωση) ότι ...χανόμαστε, (με το «Καπνόν Αποθρώσκοντα»).. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να μπήξουμε φωνή για τα βιβλία και τους συγγραφείς μας!. Να τους υψώσουμε καθώς τους ταιριάζει -με παλικαριά- σαν ήλιους φωτεινούς μοναδικούς! και αστέρες διάττοντες στο δικό μας ιερό - μοναδικό στερέωμα στην γη της ευλογημένης Διασποράς αλλά και σε κείνο (το στερέωμα) της πατρίδας!!

Ο 'Ελληνας της διασποράς έχει δικαίωμα και λόγο πρώτον! πάνω στο θέμα της ελληνικής πατρίδας γιατί της το απέδειξε τόσες φορές... Η ελληνική πατρίδα έχει μικρότερο τον λόγο της στο μετανάστη επειδή δεν του το απέδειξε ποτέ!

Μαζί με αυτά τα παραπάνω θα συμπληρώσω λέγοντας αυτό: Τώρα καταλαβαίνω τι θα πει Αυστραλία και ειδικότερα: Μελβούρνη και Ελληνισμός!!!! Καλέ μου φίλε χίλια ευχαριστώ που κάθε γράμμα σου που έρχεται όλο και μου συμπληρώνει απ' άφθονους γλυκύτατους μεθυστικούς χυμούς την υπερηφάνεια μου που ήταν πεσμένη μαζί και την χαμένη ελπίδα μου για τον τρεισαγαπημένο μας Οδυσσέα. Νάσαι καλά!!!»

  


The LAND of GODS Since October 1996   Oakville Ontario Canada