σήμερα είναι:
Since 1996
Αρκαδική και Γορτυνιακή Ανθολογία
Kostas Douridas
  1. Προλογικά..

  2. Γαϊτανάκη Ζαχαρούλα

  3. Γιαννούκου Ευαγγελία

  4. Γρίβα Ελένη

  5. Γρίβας Στάθης

  6. Δημόπουλος Γιάννης

  7. Διονυσόπουλος Κώστας

  8. Δουζένης Γιώργος

  9. Δουρίδας Κώστας

  10. E. Ηλιοπούλου - Ζαχαροπούλου

  11. Ιωαννίδης Τάκης (Παναγιώτης)

  12. Καπαρδέλη Ευτυχία

  13. Καπορδέλης Δημήτρης

  14. Καπορδέλη - Ζογκαρη Ρέα

  15. Καραμούντζος Κ. Σπύρος

  16. Κατράκης Πότης

  17. Κομίνης Θ. Αντώνης

  18. Κουφοπούλου-Ηλιοπούλου Θ.

  19. Κουσουνέλος Γιώργος

  20. Μποτής Γεώργιος

  21. Παλαμήδης Νίκος

  22. Παναγοπούλου Μαρία

  23. Παπαιωάννου Καλύβα Ζ.

  24. Πρωτοπαπάς Κάκου Γ.

  25. Ρέππας Χρίστος

  26. Σπηλιόπουλος Τάκης

  27. Στασινόπουλος Γιώργος

  28. Συμιγδαλάς Αντώνης

  29. Τριάδης Νικόλαος

  30. Τρουπής Θεόδωρος

  31. Τσίτσος Ιωάννης

  32. Βερβενιώτης Δημήτιος

  33. Χρυσοχός Ηλίας




Προηγούμενη  σελίδα Κεντρική σελ. της Ενότητας Επόμενη  σελίδα
ΠρώτηΣελίδα
«Οι δίοδοι του απανταχού Ελληνισμού έχουν σίγουρα ανοίξει και είναι απαράδεκτο αν δεν επιτύχουμε με την τεχνολογία που έχουμε». Ιάκωβος Γαριβάλδης
Αναζητήσεις
  • Nationanal Book Centre of Greece
  • Toussulis
  • Translator on Line
  • Wikipedia
  • Αναπηρία Τώρα
  • Αρχιπέλαγος
  • Ασπρη Λέξη
  • Γιάννης Κοντός
  • Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης
  • Ειδήσεις
  • Εκδόσεις Αρμός
  • Εκδόσεις Ενδυμίων
  • Εκδόσεις Ηλέκτρα
  • Ελληνική Βιβλιογραφική Πύλη
  • Ελληνική Μπλογκόσφαιρα
  • Ηριδανός Βιβλία
  • Θανάσης Παπακωνσταντίνου
  • Καλειδοσκόπιο
  • Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης
  • Μαΐστρος Εκδόσεις
  • Μαρία Βουμβάκη
  • Μετάφραση
  • Μικρός Απόπλους
  • Μουσικά προάστια
  • Μυριόβιβλος
  • Πυξίδα
  • Ραδιοφωνικοί Σταθμοί
  • Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
  • τέχνης παίδευσις
  • ONLINE ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

    Specials Poiein

    Ιστολόγια

    ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

    Ιστορική και γεωγραφική περιοχή της Πελοποννήσου, στο κεντρικό τμήμα της, που σήμερα αποτελεί στο σύνολό της σχεδόν τον νομό Αρκαδίας (4.419 τ. χλμ., 102.035 κάτοικοι) με πρωτεύουσα την Τρίπολη. Ο νομός συνορεύει βόρεια με τους νομούς Κορινθίας και Αχαΐας, δυτικά με τους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, νότια με τους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, και ανατολικά βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο.

    Στο κέντρο σχεδόν της Αρκαδίας απλώνεται το οροπέδιο της Τρίπολης που περιβάλλεται από τα Αργολιδοαρκαδικά όρη, Ολίγυρτο (Σκίπιζα 1.935 μ.), Τραχύ (1.808 μ.), Λύρκειο (Γούπατα, 1.755 μ.), Αρτεμίσιο (1.771 μ.), Κτενιά (1.634 μ.) και Μαίναλο (1.980 μ.), το κυρίως αρκαδικό βουνό, με πολλά δάση και άφθονα νερά, όπου κατά την αρχαιότητα λατρευόταν ο Παν και οι Δρυάδες, και από τις βόρειες προεκτάσεις του Πάρνωνα (κορυφή Κούκουρα 1.449 μ.). Το οροπέδιο της Τρίπολης χωρίζεται με χαμηλά εγκάρσια υψώματα στις μικρές λεκάνες της Τρίπολης, της Τεγέας, της Μαντινείας και του Ορχομενού. Είναι καρστικής προέλευσης και οι λεκάνες του έχουν γεμίσει με νεότερες προσχώσεις. Τα νερά των λεκανών αυτών αποχετεύονται υπογείως με καταβόθρες (τα ζέρεθρα των αρχαίων Αρκάδων) που σχηματίζουν λίμνες, έλη και κεφαλάρια, έξω από τα σύνορα του νομού, ή εκβάλλουν στον Αλφειό και τον Αργολικό κόλπο. Στα νότια του οροπεδίου της Τρίπολης σχηματίζεται το οροπέδιο της Ασέας, που κατεβαίνει προς τη λεκάνη της Μεγαλόπολης, τεκτονικό βύθισμα, λίμνη κατά το τριτογενές και τέλμα κατά το τεταρτογενές. Οι φυτικές ύλες που συγκεντρώθηκαν εκεί έχουν σχηματίσει επιφανειακά κοιτάσματα λιγνίτη πάχους 65 μ., τα μεγαλύτερα της Ελλάδας μαζί με αυτά της Πτολεμαΐδας. Τα όρη Λύκαιο (1.421 μ.) και Τετράζιο (1.389 μ.) κλείνουν τη λεκάνη της Μεγαλόπολης στα Δ και τη χωρίζουν από τη σχετικά εύφορη πεδιάδα της Μεσσηνίας.

    Το οροπέδιο της Τρίπολης και τα γύρω βουνά του αποτελούν τον κυρίως υδροκρίτη της Πελοποννήσου. Στα νότια του οροπεδίου πηγάζει ο Αλφειός. Πριν βγει από τον νομό δέχεται και τα νερά του Λάδωνα και του Ερύμανθου που και οι δύο πηγάζουν από την Αχαΐα. Στα βόρεια των Τροπαίων (Γορτυνία) έχει κατασκευαστεί φράγμα μήκους 105 μ. και ύψους 57 μ. που συγκρατεί τα νερά του Λάδωνα και σχηματίζεται έτσι τεχνητή λίμνη (έκταση 6.000 στρέμ., χωρητικότητας 50.000.000 κ. μ.). Η λίμνη αυτή τροφοδοτεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο με δύο ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες εγκατεστημένης ισχύος 70.000 κιλοβάτ που παράγουν κατά μέσο όρο 300.000.000 ωριαία κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο. Το κλίμα του νομού Αρκαδίας, εκτός από τις χαμηλές παραλιακές περιοχές, είναι μάλλον ψυχρό και ηπειρωτικό. Τον χειμώνα το ψύχος είναι δριμύ, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής. Οι βροχοπτώσεις ξεπερνούν τα 800 χιλιοστά.

    Τα γεμάτα δάση βουνά, τα άφθονα νερά, οι όμορφες τοποθεσίες, οι ηλιόλουστες κοιλάδες, όπου βόσκουν προφυλαγμένα τα κοπάδια, έκαναν από την αρχαιότητα την Αρκαδία ιδιαίτερα ειδυλλιακή χώρα. Οι ποιητές (Θεόκριτος, Βιργίλιος) έπλασαν έτσι μια φανταστική χώρα όπου οι βοσκοί διατηρούσαν τα αγνά ήθη τους και επικρατούσε η ευτυχία της ήρεμης ζωής. Με τον τίτλο Αρκαδία ο Ι. Σανατσάρο δημοσίευσε βουκολικό ποίημα, το οποίο θεωρείται ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα της ιταλικής λογοτεχνίας. Με τον ίδιο τίτλο ο ’γγλος ποιητής Φ. Σίντνεϊ έγραψε έργο σε πεζό λόγο όπου παρεμβάλλονται στίχοι (η τρίτη μορφή του δημοσιεύτηκε το 1593) και ο Λόπε ντε Βέγκα βουκολικό ποίημα (1598). Αλλά και ο Γάλλος ζωγράφος Πουσέν εμπνεύστηκε από την Αρκαδία τον περίφημο πίνακά του Ποιμένες της Αρκαδίας (1653) που φυλάσσεται στο Μουσείο του Λούβρου.

    Μποτής Γεώργιος

    Ι. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τόπος γέννησης: Βάχλια Αρκαδίας Διεύθυνση: Ιπποκράτους αρ.10-12 Αθήνα Τ.Κ. 10679 ΙΙ. ΣΠΟΥΔΕΣ 1. Πτυχίο Θεολογικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 2. Πτυχίο Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. 3. Πτυχίο Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. ΙΙΙ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Το έτος 1961 διορίστηκε στο Δικαστήριο Ανηλίκων Τριπόλεως ως Επιμελητής Ανηλίκων με συνεχή δημοσιογραφική παρουσία στην εφημερίδα «Αρκαδικά Νέα» και στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Τριπόλεως για θέματα ανηλίκων. Μετείχε ως ενεργό μέλος στην Εταιρεία Προστασίας Αποφυλακιζομένων Τριπόλεως. Στη συνέχεια υπηρέτησε στα Δικαστήρια Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιά. Από το έτος 1969 διορίστηκε Δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Τριπόλεως και στη συνέχεια το έτος 1970 μετατέθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Το έτος 1970 διορίστηκε ως Δικηγόρος στη Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία ως Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω από το 1978, προσέφερε τις υπηρεσίες του μέχρι το 1988. Από το έτος 1988 βάσει του ν. 1811/88 (σύμβαση μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Ελληνικού Δημοσίου) τοποθετήθηκε ως Δικηγόρος στην Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από το έτος 1998 με αίτημα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου διατέθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως Νομικός Σύμβουλος στη συσταθείσα Νομική Υπηρεσία , όπου και μέχρι σήμερα προσφέρει τις νομικές του υπηρεσίες.

    IV. ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

    1. «Η οργάνωση και λειτουργία των εν Γαλλία Δικαστηρίων Ανηλίκων», Τρίπολις 1964.
    2. «Νομικαί έννοιαι παρά τω Αποστόλω Παύλω», Τρίπολις 1967.
    3. «Κώδιξ Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων», Αθήνα 1971.
    4. «Η κυκλοφορία των εντύπων των Χιλιαστών βάσει της κειμένης νομοθεσίας», Αθήνα 1979.
    5. «Το νομοθετικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην πρώτη εικοσιπενταετία (1969-1985), Αθήνα 1996, Εκδόσεις Πλάτανος.
    6. «Οδοιπορικό», ποιήματα, Αθήνα 1997, Εκδόσεις Πλάτανος.
    7. «Το αλφαβητάρι της αγάπης», Αθήνα 1998, Εκδόσεις Πλάτανος.
    8. �The alphabet of love� poems, Athens 1999, Editions Platanos.
    9. «Στη μάνα μου», ποιήματα, Αθήνα 2001, Εκδόσεις Πλάτανος.
    10. «Εκκλησία της Ελλάδος-Τριάντα Χρόνια Νομοθετικού Έργου (1969-1999), Αθήνα 2001, Εκδόσεις Πλάτανος.
    11. «Αγάπης Παραλειπόμενα», ποιήματα (υπό έκδοση).





    ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

    Μακαριστέ Χριστόδουλε,
    πολυτάλαντε και ασυμβίβαστε,
    κήρυκα της Πίστης
    και της Αγάπης οδηγητής.

    Ο λόγος σου,
    αμφίστομος μάχαιρα,
    λάγαρος και δυνατός,
    άγγιξε τις ψυχές μας.

    Τον άνθρωπο,
    τα Όσια και τα Ιερά του,
    βάλθηκες να υποστηρίξεις.

    Λάτρευες την Πατρίδα
    και κάθε τι Ελληνικό.
    Έσπειρες την ελπίδα,
    καντήλι της Πίστης Ιερό.

    Αγκάλιασες τους νέους,
    την φύτρα της φυλής μας,
    και, σαν πατέρας στοργικός,
    τους κάλεσες κοντά σου.

    Αγαπητός στους αδύνατους
    και σκληρός στους δυνατούς,
    αξέχαστε Ιεράρχη μας,
    σέμνυμα της ρωμιοσύνης.

    Πανάξιος φρυκτωρός στάθηκες
    των δίκαιων της Πίστης και της Πατρίδας.
    Αδάμαστος οιακοστρόφος και φύλακας
    της παρακαταθήκης του Γένους μας.

    Προφητικά αντιλήφθηκες
    της μαζικοποίησης το κύμα
    και της παγκοσμιοποίησης το δέλεαρ
    Διείδες τις μέρες τις σκληρές.

    Αντιστάθηκες με σθένος
    στη λαίλαπα της υποταγής.

    Σε φίμωσαν,
    μα ο αντίλαλος της φωνής Σου
    θα ακούγεται πάντοτε
    ως ερινύες των υπαιτίων.





    Ο ΓΟΡΤΥΝΙΟς ΠΟΥ ΕΣΚΑΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ

    Ο διάβολος από τις Γραφές μας αλλά και από τη θυμοσοφία των απλών ανθρώπων έχει επικρατήσει να θεωρείται το πιο πονηρό και ακατανίκητο πνεύμα. Διακρίνεται για την πονηριά του, τις δολοπλοκίες του αλλά και για την εφευρετικότητά του να κάνει ύπουλα το κακό. Τις ζαβολιές του τις εξαγιάζει μόνος του. Σε πείθει με τον τρόπο του και τις μαλαγανιές του να βλέπεις το άσπρο μαύρο. Έτσι, έχει επικρατήσει για κάποιον που είναι εξαιρετικά έξυπνος και πολύ ικανός να τον αποκαλούμε με τις φράσεις: «έχει διαβολεμένο μυαλό» ή «είναι σκέτος διάβολος».

    Θυμάμαι μικρό παιδί που ήμουνα, όταν έκανα κάποια ζημιά, η μάνα μου με αποκαλούσε : «διαβολο ρεματιανό».

    - Γιατί Μάνα με λες διάβολο ρεματιανό και όχι απλό διάβολο; Τη ρωτούσα.

    - Παιδάκι μου, οι απλοί διάβολοι, οι πεδινοί, που βρίσκονται σε πεδιάδες και σε καλά και εύφορα μέρη έρχονται από δρόμο. Μπορείς να τους αντιμετωπίσεις. Όμως, οι διάβολοι, οι ρεματιανοί, που υπάρχουν στις ρεματιές, στα κακοτράχαλα και στα πιο απόκρημνα μέρη είναι οι πιο σκληροί και πεισματάρηδες. Μπορούν να σε σκάσουν με το πείσμα τους.

    Θυμήθηκα τον παραπάνω διάλογο όταν άκουσα μια ιστορία για ένα διάλογο, που έκανε ένας ρεματιανός διάβολος με έναν απλό Γορτύνιο ,νυχτερινό οδοιπόρο. Για όσους δεν γνωρίζουν τi θα πεί Γορτύνιος τους εξηγώ: Γορτύνιος δεν είναι όνομα είναι προσδιορισμός της καταγωγής κάποιου ατόμου, όπως π.χ. λέμε Αθηναίος, Κορίνθιος, κ.τ.λ.. Δηλαδή, όποιος κατάγεται από την Γορτυνία.

    Η Γορτυνία είναι μια επαρχία του Νομού Αρκαδίας. Είναι η πιο άγονη και φτωχική, γι΄αυτό την αποκαλούν περιπαιχτικά «Ευρωπαϊκή Γορτυνία» . Δηλαδή, τόπος που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ευρωπαϊκή χώρα. Θυμάμαι, στα παιδικά μου χρόνια, τα περισσότερα παιδιά του χωριού μου τριγυρνούσαν ξυπόλητα. Εγώ είχα το προνόμιο να φοράω παπούτσια. Πρώτα, μικρά τσαρούχια από παλιές ρόδες αυτοκινήτων καμωμένα. Αργότερα, φόρεσα παπούτσια με βακέτα. Η εξαίρεσή μου αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο πατέρας μου ήταν τσαγκάρης.

    Η Γορτυνία φημίζεται για τις εξαγωγές της σε ανθρώπους. Δηλαδή, όταν μεγαλώνουν τα παιδιά, επειδή δεν μπορούν να ζήσουν στην άγονη αυτή περιοχή, μεταναστεύουν είτε στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας, είτε, στο εξωτερικό, κυρίως, Αμερική και την Αυστραλία ή και στην Ευρώπη. Από την γορτυνιακή αυτή ζύμη αναδεικνύονται οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι πρωτοπόροι επιστήμονες.

    Αλλά ας επανέλθω στον διάλογο, που υπαινίχτηκα παραπάνω: Ένας γορτύνιος, λοιπόν, αγρότης από τη Δημητσάνα, είχε νυχτώσει κάτω από την Μονή Τιμίου Προδρόμου, κοντά στο Λούσιο ποταμό. Ο δρόμος για να φτάσει κανείς στη Δημητσάνα ήταν μακρινός αλλά και ανηφορικός. Φεγγάρι δεν υπήρχε και ο δρόμος ήταν θεοσκότεινος και ερημικός. Ο Δημητσανίτης προχωρούσε αργά με κομμένη την ανάσα.

    Ξαφνικά από ένα στενό μονοπάτι του δρόμου παρουσιάστηκε ένας ρεματιανός διάβολος μεταμορφωμένος σε ανθρώπινη μορφή.

    - Γειά σου πατριώτη, του είπε ο διάβολος με ευγενική και ήρεμη φωνή για να ηρεμήσει τον ξαφνιασμένο οδοιπόρο.

    - Γειά σου και σένα. Πού πηγαίνεις; ρώτησε ο Δημητσανίτης, προσπαθώντας να κρύψει την ταραχή του.

    - Και εγώ στη Δημητσάνα πάω. Θα πάμε παρέα. Θα συζητάμε στο δρόμο για να μας περάσει η ώρα, ώσπου να φτάσουμε, απάντησε φιλικά ο διάβολος.

    Περπατούσαν και οι δύο μαζί. Ο διάβολος δεν έβαλε γλώσσα μέσα του. Συνέχεια μίλαγε και προσπαθούσε να εντυπωσιάσει τον ολιγομίλητο και φοβισμένο γορτύνιο. Σε μια στιγμή ο διάβολος μηχανεύτηκε ένα τέχνασμα για να εκμεταλλευτεί τον συνοδοιπόρο του. Του πρότεινε μια απλή και φαινομενικά δίκαιη συμφωνία:

    -Γιατί, φίλε μου, να κουραζόμαστε και οι δύο περπατώντας , είπε ο διάβολος. Υπάρχει τρόπος να περπατάει ο ένας και να έχει τον άλλον στην πλάτη του, «ζαλούκα» που λέμε. Έτσι, εκείνος που θα ξεκουράζεται στην πλάτη του άλλου θα λέει ένα τραγούδι. Όταν τελειώνει το τραγούδι, θα αλλάζουμε ρόλους. Με τον τρόπο αυτό και πολλά τραγούδια θα ακούσουμε αλλά και μισό δρόμο θα κάνει ο καθένας μας, αφού το μισό δρόμο θα είναι στην πλάτη του άλλου, συμπλήρωσε με πειστικότητα ο διάβολος.

    - Συμφωνώ, απάντησε ο Γορτύνιος. Θέλω όμως εγώ να σε μεταφέρω πρώτος.

    - Μετά χαράς απάντησε ο διάβολος και στρογγυλοκάθισε στην πλάτη του Δημητσανίτη.

    Τότε ο διάβολος άρχισε να τραγουδάει ένα μαγευτικό πρωτάκουστο τραγούδι με μια εξαίσια μουσική. Η μουσική του έμοιαζε μεταξύ ψαλμωδίας εκκλησιαστικής και πένθιμης κλασσικής μουσικής. Στη σιγαλιά της νύχτας του ερημικού τοπίου ακουγόταν ο αντίλαλος της μουσικής από την απέναντι πλαγιά της Μονής του Φιλοσόφου. Νόμιζε κανείς ότι άκουγε χορωδία, στην ηρεμία της οποίας ακουγόταν μόνο ο γδούπος των βημάτων του καταϊδρωμένου Γορτύνιου, που περίμενε με ανυπομονησία να έρθει η σειρά του.

    Σε μια στιγμή ο διάβολος σταμάτησε το τραγούδι του και είπε στον συνοδοιπόρο του:

    - Έλα να σε κουβαλήσω εγώ και, όταν τελειώσεις το τραγούδι σου, θα ξανανέβω στην πλάτη σου.

    Έτσι και έγινε. Ο Γορτύνιος στρογγυλοκαθισμένος στην πλάτη του διαβόλου άρχισε να τραγουδά με στεντόρια φωνή:

    Τι ωραία, τι καλά, άλλος να σε κουβαλά. Τριαλαλά, τριαλαλά !

    Τί ωραία, τί καλά, σ΄άλλονε νάσαι ζαλιά. Τριαλαλά, τριαλαλά!

    Το τραγούδι συνεχιζόταν. Ο Γορτύνιος άλλαζε τον δεύτερο στίχο του τρίστιχου τραγουδιού του και έτσι δεν υπήρχε τέλος. Ο διάβολος αγκομαχούσε. Έχασε την υπομονή του και ρώτησε:

    - Φίλε, δεν θα τελειώσεις το τραγούδι σου;

    - Αργώ, ακόμα. Είμαι στην αρχή.

    Ο διάβολος, καίτοι ρεματιανός , είχε βρεί τον διάβολό του από τον Γορτύνιο. Είδε ότι είχαν φτάσει κοντά στο Μοναστήρι των Αιμυαλών, πλησίαζαν δηλαδή στη Δημητσάνα. Τότε οργισμένος ο ρεματιανός διάβολος κατάλαβε ότι παγιδεύτηκε, πιάστηκε κορόϊδο.

    Ακούστηκε ένας δυνατός κρότος και σχηματίστηκε ένα σύννεφο καπνού. Ο ρεματιανός διάβολος είχε σκάσει από το κακό του.

    Ο Γορτύνιος Δημητσανίτης έσκασε το διάολο. Το γορτυνιακό πνεύμα είναι διαβολεμένο.





    Παρουσίαση βιβλίων:


    ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ - TRAVELOGUE

    Τα ποιήματα της συλλογής αυτής, γραμμένα σε στιγμές προσωπικής αγωνίας και έντονου εσωτερικού προβληματισμού αποτελούν καταγραφές οδύνης και πόνου ενός παιδιού της επαρχίας που βρίσκεται μόνο του στην Αθήνα κάνοντας τιτάνια προσπάθεια για τις σπουδές του, αλλά ταυτόχρονα και σκληρό αγώνα για την καθημερινή του επιβίωση.
    Το κάθε ποίημα, γραμμένο σε συγκεκριμένη στιγμή φόρτισης απηχεί αναμφίβολα τον προβληματισμό και την αγωνία του γράφοντα. Η καταγραφή όμως αυτή γεννιέται από μία αναπότρεπτη ανάγκη ανακούφισης και εσωτερικής ηρεμίας. Αποτελεί μία αναγκαία διέξοδο στο προσωπικό αδιέξοδο και μία προσπάθεια υπέρβασης της προσωπικής αγωνίας, του ψυχικού άλγους και του καθημερινού άγχους.





    ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ - THE ALPHABET OF LOVE

    Η Αγάπη, όπως ξετυλίγεται από τους στίχους του ποιητή, αποτελεί, τη ζωογόνα και ακατάλυτη πνοή της ζωής μας. Είναι ο μαγευτικός σπινθήρας, που εσωτερικά βιώνει ο καθένας μας ξεχωριστά με το δικό του τρόπο. Ένα βίωμα κρυφό, νοσταλγικό και ονειρεμένο, που φυλάγεται σαν τον πιο πολύτιμο προσωπικό θησαυρό μυστικής χαράς, έμπνευσης και ελπίδας.
    Τα ποιήματα αυτά, στα οποία κυριαρχεί το στοιχείο του ρομαντισμού και της προσωπικής υπέρβασης, αποτελούν έναν ισχυρό πομπό εξομολόγησης και ειλικρίνειας, που απευθύνεται στο δέκτη του μεγάλου μηνύματος της Αγάπης. Τη βίωση αυτή της συνύπαρξης (πομπού-δέκτη), που η πεζότητα της ζωής μας αρνείται συχνά, προσπαθεί να προσεγγίσει ο ποιητής. Στην προσπάθειά του αυτή, όπως φαίνεται από το πάθος της γραφής του, βιώνει νοηματικά και ρομαντικά το μεγαλείο της Αγάπης. Και οι καταγραφές αυτές στο ημερολόγιό του, είτε ζωντανεύουν όνειρα απραγματοποίητα, είτε εξωραΐζουν τα προσωπικά του βιώματα, αποτελούν τις πιο κορυφαίες στιγμές ευδαιμονίας και ικανοποίησης.





    ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΜΟΥ - TO MY MOTHER

    Τα ποιήματα της συλλογής αυτής είναι κατά κάποιον τρόπο διαποτισμένα από βιώματα, αναμνήσεις και λογισμούς του νου και της καρδιάς. Ο στίχος είναι πολύ εύχυμος και τρυφερός, γραμμένος με γνησιότητα και γόνιμη ευαισθησία ομοιάζει με κατανυχτικό τραγούδι, άσχετα αν μας παρουσιάζονται κάποιες εικόνες με σπαραχτικές λεπτομέρειες που συγκλονίζουν, αλλά που είναι πλούσιες σε λυρικό χρώμα και κριτικό στοχασμό.
    Η συλλογή αυτή είναι αποτέλεσμα της ευγνωμοσύνης, της αγάπης, της τιμής και του σεβασμού του ποιητή στο Ιερό και αναντικατάστατο πρόσωπο της Μάνας. Γεμάτη παιδικές μνήμες - από τις στιγμές στο οικογενειακό τραπέζι και τις γέννες στο χωριό μέχρι τις ώρες στον αργαλειό και το όργωμα - προσωπικές αναμνήσεις αλλά και γεγονότα που σχετίζονται με την κατοχή και τον εμφύλιο.





    Ποιήματα:

    NTAN
    Από μια πραγματική ιστορία

    Νταν,
    πολυαγαπημένε μου,
    δροσιά και φλόγα της ψυχής μου,
    και πόθε μου κρυφέ.

    Θυμάσαι; Έκανα την Απογραφή.
    Ήσουν ο τελευταίος μου.
    Πολλές φορές σου κτύπησα.
    Βρήκα την πόρτα σου κλειστή
    και γύρισα να φύγω.

    Ξάφνου η πόρτα άνοιξε
    και φάνηκε το λυγερό, χυτό κορμί σου
    μεσ' το μπουρνούζι σκεπασμένο
    λες κι' είδα τον Ερμή του Πραξιτέλη φασκιωμένο.

    'Aρχισα την Απογραφή.
    Μου έδινες σωστές τις απαντήσεις
    και ενώ τις ρίζες, τη φύτρα σου έγραφα
    μια άλλη μέσα μου γινόταν μυστική καταγραφή,
    αγάπης ανεξίτηλη γραφή,
    που τίποτα δεν σβήνει,
    και μένει ανέγγιχτη ακόμα.

    Στο ταβερνάκι, το λιμανάκι το μικρό,
    μεσ' το γυαλό. Είμαστε δίπλα-δίπλα καθισμένοι
    και μεσ' του Φλοίσβου τον χαρούμενο ρυθμό
    άκουγα τη γλυκειά σου τη φωνή,
    παιδούλα τότε, και μ' έκανες ευτυχισμένη.

    Υπόσχεση σου έδωσα να σου τηλεφωνήσω
    και ξέρω πως περίμενες ν' ακούσεις τη φωνή μου
    μα'γω, πως να στο πω, πως να στο μολογήσω,
    δεν μπόρεσα. Σε ψάχνω να σου πω, γιατί, ψυχή μου.

    Σε ψάχνω από τότε Νταν
    σε κάθε Απογραφή. Σε ψάχνω στην Πιπίνου,
    μου είπαν έφυγες, άγνωστη η φυγή σου.
    Μα'γω κοιτάζω στην ψυχή μου
    τη μυστική απογραφή σου
    και συνδιαλέγομαι μαζί σου,
    σαν τότε... ..

    Γλυκέ μου Νταν,
    νοσταλγικέ μου τύραννε
    στης μοναξιάς τις ώρες.





    ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ

    Να περπατάς, να μη σε βλέπουν.
    Να τους μιλάς,
    να μη σ' ακούνε.

    Να τραγουδάς
    και να σιωπούνε.
    Να τους βοηθάς
    και να γογγίζουν.

    Να τους πονάς
    και να σε βρίζουν.
    Να νουθετείς, να φωνασκούνε.

    Πέφτεις, λυγίζεις, δεν μιλάς.
    Τα πόδια σου δεν σε βαστούνε..
    Έτσι σε θέλουν να σε δούνε.





    ΟΙ ΝΑΝΟΙ

    Είπαμε πως στην Ιθάκη θα βρεθούμε
    μαζί σε απάνεμο λιμάνι,
    λοτούς εφάγαμε χωρίς να το σκεφτούμε,
    και από γίγαντες εγίναμε δυο νάνοι.





    ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Μου λες
    Κάθε πρωϊ,σαν σε θωρώ, πως
    βιάζομαι να φύγω, πως τρέχω και
    αγκομαχώ και την ζωή δεν ζω

    Και γώ σου απαντώ.
    Πως η ζωή μας τρέχει, πάει
    μπροστά μας γρήγορα κι'ακολουθούμε
    μεις τρεχάμενοι κοντά της.

    Είδες... ροδίζει η αυγή. Κάθε λεπτό,
    κάθε στιγμή Φεύγει, δεν περιμένει.
    Κι'εμείς ξοπίσω τρέχουμε, χαρούμενοι, θλιμμένοι,
    για να χαρούμε κάτι τι,
    προτού ναρθεί το βράδι,
    προτού να γίνει χτες.
    Μάθε πως κάθε μας στιγμή είναι ζωή μοναδική,
    είναι για μας φτιαγμένη.
    Η φευγαλέα η στιγμή
    μεγαστιγμή θα γίνει
    θα γίνει θύμηση,σημάδι λαμπερό,
    το μέτρο, σαν θα βρούμε, το σωστό.





    ΜΑΘΕ ΜΕ Ν΄ΑΓΑΠΩ

    ΄Ελα, δέσποινα φαντασία μου, πιστή μου συντροφιά,
    ξεστράτησε απ΄του λογισμού το φρούριο το κλειστό.
    Φανέρωσε τα όνειρα του πόθου τα βαθειά,
    αδάμαστη, λαμπρόηχη, κάνε με ν΄ αγαπώ.

    Ύμνησε, μούσα μου γλυκοστάλακτη, του διάβα μου τα πάθη,
    κάλλυνε, θεά του νου γοργόφτερη , τις πίκρες και τα λάθη
    και ψάλλε μου γλυκόηχα και πες μου πώς μπορώ
    να στέκομαι, να περπατώ, να ζώ για ν΄ αγαπώ.

    Ηλιόφωτη στερνή χαρά στο δειλινό του χρόνου,
    φώτισε το ηλιοβασίλεμα, κάνε το λαμπερό,
    ημέρεψε τις μέρες μου, μέρες χαράς και πόνου,
    κι΄ όσο υπάρχω μάθε μου, πώς πρέπει ν΄ αγαπώ.

    Ιπποκράτους αρ.10-12
    Αθήνα Τ.Κ. 10679
    Γεώργιος Ι. Μποτής
    Αναζητήσεις





    Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας
    Επιμελητήριο Αρκαδίας
    Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής
    Δήμος Γόρτυνος
    Δάρα
    Levidi
    ΤΟ ΚΑΛΛΙΑΝΙΟΝ
    το Χωριό Σέρβου
    Θεοξένια
    Κοσμά Κυνουρίας

    Ανθολογίες

    Ελληνικά Κείμενα - Περιεχόμενα

    Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού του Κ. Θ. Δημαρά και Γ.Π. Σαββίδη

    συγχρονη ελληνικη ποιηση του Χρήστου Δημάκη

    ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ

    Ανθολογία - Ποίηση - Θράκης.

    Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης του Σταύρου Αμπελά

    The LAND of GODS: Ανθολογία 'Ελληνες Ποιητές στο Διαδίκτυο

    ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ : Κεντρική Σελίδα Αφιερωμάτων

    Meta-theses: An Electronic Magazine in Greek

    The LAND of GODS: Ποιητική Ανθολογία : ποιήματα: τα αγαπημένα ...

    ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ του Αρχιμήδη Αναγνώστου

    Οι Ποιητές της Κύπρου

    Ανθολογία Η γωνιά των Ποιητών και Συγγραφέων

    Ελληνική λογοτεχνία οι Γραμμές

    Ανθολογία Φραγκφούρτης 2001 ...

    Ανθολογία από την ποίηση του Κωστή Παλαμά

    The LAND of GODS: Λογοτεχνία της ΕΕΛΣΠΗ 'Ελληνες Συγγραφείς των Πέντε Ηπείρων γράφουν και δημιουργούν

    ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ... Ανθολογία ποιημάτων. Θέλω να το διαβάσω...

    Ποίηση, διηγήματα. Ανθολογία Ρένου Αποστολίδη

    Ανθολογία τα ΚΕΙΜΕΝΑ του Νίκου Σαραντάκου

    The LAND of GODS: Σελίδες απ' την Ελληνική Λογοτεχνία στο Διαδίκτυο

    Πολιτικό καφενείο "Ο Μεγάλος Ανατολικός"

    Λέξημα.gr - Λογοτεχνικό Περιοδικό & Πύλη::

    ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

    'Aτυπη Λέσχη Νέων Λογοτεχνών


    Τα πρόσωπα.." της kathimerini.gr.
  • Αλ Γκορ

  • Εντιθ Πιαφ

  • Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

  • Σίνζο 'Aμπε

  • Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν

  • Τζέρι Γιάνγκ

  • Πολ Γούλφοβιτς

  • Τζέρι Φάλγουελ

  • Νικολά Σαρκοζί

  • Στίβεν Χόκινγκ

  • Ρούπερτ Μέρντοχ

  • Μπόρις Γιέλτσιν

  • Τσο Σέουνγκ-Χούι

  • Νάνσι Πελόζι

  • Νίκος Εγγονόπουλος

  • Κων/νος Καραμανλής

  • Κεμάλ Ατατούρκ

  • Ιωσήφ Στάλιν

  • Μάρτιν Σκορτσέζε

  • Χίλαρι Κλίντον

  • Ιντί Αμίν

  • Νίκος Κούρκουλος

  • Μίλτον Φρίντμαν

  • Ορχάν Παμούκ

  • Οδυσσέας Ελύτης

  • Αμεντέο Μοντιλιάνι

  • Ζινεντίν Ζιντάν

  • Ρέμπραντ

  • Βλάντιμιρ Πούτιν

  • Κιμ Γιονγκ Ιλ

  • Kαραβάτζιο

  • Νόαμ Τσόμσκι

  • Λεονάρντο Ντα Βίντσι

  • Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ

  • Αλέξης Δαμιανός

  • Σίγκμουντ Φρόιντ

  • Bernardo Provenzano

  • Σάμιουελ Μπέκετ

  • Απόστολος Βαβύλης

  • Γεωργίος I. Ράλλης

  • E. X. Γονατάς

  • Κων/να Μπουρμπούλια

  • Mehmet Ali Agca

  • 'Aλμπερτ Αϊνστάιν


  • τα Ιστορικά ανέκδοτα
    του Κολοκοτρώνη

    Ο θρυλικός «Γέρος του Μωριά» γεννήθηκε στην Παλαιά Μεσσηνία. Να πως τον περιγράφει ο Βλαχογιάννης: 'Οψη «αδύνατη και μαυρειδερή' μάτια βαθουλά, ματιά σκληρή και δυνατή' μεγάλο μουστάκι μαύρο, γερακωτή μεγάλη μύτη' μαλλιά μακρυά κυματιστά. Μικρό κόκινο φέσι στραβοφορεμένο. Τέλος, πρόσωπο που χτυπάει και ξαφνίζει, και που του κάκου θα γύρευε κανείς να βρη σ' έναν Ευρωπαίο το ταίρι του».

    Οι Αρβανίτες έτρεμαν κυριολεκτικά το Κολοκοτρωναίκο σπαθί. Γι' αυτό κι' ο φοβερώτερος όρκος τους ήταν: -Να μη γλυτώσω απ' το σπαθί του Κολοκοτρώνη!.

    -Πόσο μεγάλη είναι η χώρα που γεννήθηκες; τον ρώτησε κάποιος 'Αγγλος περιηγητής. -'Εχει διακόσιους φούρνους! είπε γελώντας ο Κολοκοτρώνης. (Κάθε σπίτι στα χωριά έχει και δικό του φούρνο).

    Μια γυναίκα του ζήτησε κάποια χάρη: -Αφέντη μου, τού'λεγε, κάνε μου αυτό το καλό, και σκλάβα σου να γένω! -Τί λες, μωρή ζουρλή; Εμείς για τη λευτεριά πολεμούμε κι' εσύ θέλεις να γίνης σκλάβα μου;

    Του είπαν κάποτε: -Κολοκοτρώνη, η πατρίδα θα σε ανταμείψη. -Το ξέρω, απάντησε' εμένα θα πρωτοεξορίση.

    Κάποτε φιλοξένησε εν γνώσει του το φωνιά του αδερφού του, ο οποίος νόμιζε ότι δεν τον ξέρει ο «Γέρος». -Παιδί μου! λέει η μάνα του, δίνεις να φάει ψωμί ο φονιάς του παιδιού μου; -Σώπα μάννα' είπε ο στρατηγός. Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο του σκοτωμένου.

    Από τη στιγμή, που ο Κολοκοτρώνης ανακατεύτηκε στην πολιτική, έχασε τα νερά του. Πολύ γρήγορα όμως κατάλαβε το σφάλμα του και ξαναγύρισε στ' άρματα.
    Διηγόταν μάλιστα και το ακόλουθο μύθο, για να δείξη πως την έπαθε, όταν πήγε να γίνη πολιτικός: 'Ενας λύκος άρπαξε ένα αρνί από το μαντρί και πήγε παραπέρα να το φάει. -Κυρ λύκο, θα με φας, το ξέρω, είπε το αρνί. Γι' αυτό όμως το καλό, κάνε μου και μένα αυτή τη χάρη: τραγούδα μου λιγάκι, γιατί έχεις πολύ γλυκιά φωνή και μένα μου αρέσουν τα τραγούδια.
    'Αφησε ο λύκος το αρνί κι άρχισε να ουρλιάζη. Τον άκουσαν τότε τα σκυλιά και τον πήραν στο κυνηγητό. Είδε κι έπαθε, ώσπου να γλυτώσει. Τότε στάθηκε ψηλά στη ράχη κι αγναντεύοντας το μαντρί είπε: -Τί ήθελα εγώ να κάμω τον τραγουδιστή; Καλά να πάθω!.
    'Ελεγε κι αυτόν το μύθο: Η κουκουβάγια είχε βρωμίσει πολύ τη φωλιά της κι αποφάσισε να κατοικήση αλλού. Της λέει τότε ο κούκος: -Του κάκου βασανίζεσαι, όσο παίρνεις μαζί σου και τον πισινό σου.

    Οι μεγάλοι καπεταναίοι της Επαναστάσεως είχαν διάφορα παρατσούκλια μεταξύ τους.
    Τον Οδυσσέα Ανδρούτσο τον έλεγαν Γερο-Χουλιάρα για τις πονηριές και τα τερτίπια του' Γέροντα έλεγαν τον Γκούρα για την φρονιμάδα του' Γύφτο έλεγαν τον Κολοκοτρώνη για το χρώμα του' Γύφτο έλεγαν και τον Καραϊσκάκη.

    Καταδιωκόμενος ο Κολοκοτρώνης από τα κυβερνιτικά στρατεύματα στον εμφύλιο πόλεμο του 1825, στάθηκε κάτω από μια καρυδιά να ξεκουραστή. Και μονολογούσε λυπημένος: -Τί έχεις, καρυδιά μου, και παραπονιέσαι; Μη σε πετροβολάνε τα παιδιά; Είναι γιατί έχεις τα καρύδια...
    * (Γνωστή και η λαϊκή παροιμία: «Το δέντρο πώχει τον καρπό όλο πετροβολιέται».

    Ο Κολοκοτρώνης σχολίασε τη δολοφωνία του Καποδίστρια με τον ακόλουθο μύθο: Κάποτε, λέει, τα γαϊδούρια πήραν την απόφαση να σκοτώσουν το σαμαρά, για ν' απαλλαγούν απ' τα σαμάρια κι απ' το φορτίο, που τους έβαζαν οι άνθρωποι. 'Ετσι κι έγινε.
    Αμέσως όμως κατόπιν πήραν την πρωτοβουλία τα καλφάδια (οι μαθητευόμενοι) του σαμαρά, μα δεν ήξεραν να κάμουν καλή τη δουλειά, γιατί έχασαν το μαστορά τους.
    'Ετσι τα κακοφτιαγμένα σαμάρια άρχισαν να χτυπάνε και να πλυγώνουν τα δυστυχισμένα γαϊδούρια, που δεν άργισαν να καταλάβουν ότι με την ανόητη πράξη τους έπεσαν από το κακό στο χειρότερο...

    Στον 'Οθωνα, ο οποίος τον ρώτησε τι γνώμη είχε για το νέο πανεπιστήμιο, που άρχισε να χτίζεται, απάντησε:
    -Να σας πω, μεγαλειότατε' μου φαίνεται ότι τούτο εδώ -κι έδειξε το Πανεπιστήμιο- δεν έπρεπε να κτισθή κοντά σε κείνο -κι έδειξε το Παλάτι' διότι φοβούμαι ότι τούτο θα φάει εκείνο..

    'Ελεγε «Οι 'Ελληνες είναι τρελλοί, αλλά έχουν θεόν φρόνιμον».

    Μετά την καταδίκη του τον πληροφόρησαν ότι ο βασιλιάς του χαρίζει τη ζωή και τον αφήνει μόνο... 20 χρόνια φυλακή. -Θα γελάσω το βασιλιά! Δεν θα ζήσω τόσους! Αποκρίθηκε.


    TΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Στον ιερέα Θεόδωρο Γεωργίου Μποτή, που αφιέρωσε τη ζωή του με πίστη και αφοσίωση στο Ιερό Θυσιαστήριο της Αγίας Μαρίνας της Βάχλιας Γορτυνίας.
    Στ΄Αλβανικά βουνά, μαζί με τρία αδέλφια σου, πολέμησες για λευτεριά, πιστά και ανδρειωμένα. Αμέσως μετά, αυθόρμητα και συνειδητά, της Ιεροσύνης το λειτούργημα διάλεξες και στο Θυσιαστήριο της Άγιας Μαρίνας, του αγαπημένου σου χωριού, αφιερώθηκες πιστά. Όλες τις Εκκλησίες και τα ξωκκλήσια αναμόρφωσες και στα κοινοτικά έργα πρωτοστάτησες με κέφι και καημό δουλεύοντας χωρίς σταματημό. Στα Δικαστήρια σ΄έστειλαν για να φανεί πάλλευκη η αθωότητά σου και να λάμψει της καλοσύνης σου η αγνότητα των ενεργειών σου. Γεύτηκα την πατρική σου προστασία, σαν αναγνώστης και ψάλτης σου. Εσύ μου έσπειρες το σπόρο, που άνθησε στην πορεία της ζωής μου. Πάντοτε θα σ΄ ευγνωμονώ. Το βιβλίο σου, «Στη Λεωφόρο της ζωής», με την προσωπική σου ιστορία και τα πλούσια λαογραφικά ιστορήματα του Χωριού θα αποτελεί ανεξίτηλη αναφορά μνήμης και μνημείο πολιτισμού. Παπαθόδωρε, Άνθρωπε του Θεού, στους ουρανούς θα πορευτείς, στο Τάγμα των Αγγέλων θα ταχτείς.

    The LAND of GODS
    Since October 1996
    Oakville Ontario Canada
    2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα
    Δείτε εδώ τα κείμενα -μπορεί και τα δικά σας- μέσα από το Google.. (About 712 results)
    ..Φωτογραφίες της LAND of GODS στο Google..
    Γράψτε μας!!
    Στις στράτες σας η δόλια *γνεύει πάντα για μένα αγναντεύει, μη και φανώ απ' την ξενιτιά θολή της μάνας η ματιά.. όποιον ειδεί να ξαναφάνει λεει: Να το παιδί μου που έρχεται και κλαιει..

    My mother wanders in the streets looking to try and find me, lest from afar her son appears. Her aged eyes are dim with years her heart leaps when a stranger appears. Here is my boy come home, she weeps




    σήμερα: